Klemen Kos   19. november 2020

Slovenija se je naučila igrati na rezultat, vendar pa liga narodov lahko daje lažni občutek

Preboj v ligo B lige narodov in teoretična možnost za uvrstitev na SP sta lep, predvsem pa spodbuden uspeh slovenske reprezentance. Vseeno pa je o okrevanju po dolgih letih tavanja v mraku še prezgodaj govoriti.
SORODNE NOVICE
Bizjak je tri mesece po debiju...
15.1.2021 | Slovenski nogomet
Razpored za Euro U21: Slovenij...
14.1.2021 | Slovenski nogomet
Trg ga ceni drugače kot se cen...
13.1.2021 | Slovenski nogomet
Pred marčevskimi kvalifikacijs...
13.1.2021 | Slovenski nogomet
Slovenec z bogatimi mednarodni...
8.1.2021 | Slovenski nogomet
Štri panožne zveze v Sloveniji...
6.1.2021 | Slovenski nogomet
Slovenska reprezentanca je napredovala v drugi jakostni razred lige narodov. (foto: pigac.si)
Slovenija je prvo ligo narodov končala osramočena in s statusom evropske četrtokategornice, drugo pa je po obvodu UEFA sklenila kot zmagovalka relativno zahtevne skupine in kot reprezentanca drugega jakostnega razreda istega tekmovanja. Slovenija je ob potisku UEFA dejansko preskočila dve stopnici, kar je za reprezentanco, ki je kot Sahara vode željna pozitivnih novic zagotovo pomembno in spodbudno. Kljub temu pa previdnost in realno soočenje z doseženim ne smeta biti odveč – navsezadnje že podatek, da so v ligo B napredovale tudi reprezentance Albanije, Črne gore in Armenije, tri zgodovinsko precej manj uspešne reprezentance kot slovenska, kaže na to, da je uspeh v ligi narodov moč interpretirati tudi relativno.

Na površju uspeha ob preboju v višji razred lige narodov v največji meri izstopa rezultat. Slovenija je skupino končala neporažena in z zgolj enim prejetim zadetkom, kar kaže na to, da se je ekipa stabilizirala, disciplinirala in da se je za razliko od prejšnjih ciklov naučila igrati na rezultat. V preteklih letih bi se težko spomnili primerov, ko je Slovenija tudi s slabšo igro prišla do pozitivnega rezultata, kar je vselej ena ključnih lastnosti uspešnih ekip. Takšnih, ki bi zmagovale in hkrati navduševale s slogom, praktično ni več. Dober primer je že zadnja zmagovalka svetovnega prvenstva Francija.

Selektorju Matjažu Keku je treba priznati, da je izpolnil pričakovanja v smislu, da je slovenska reprezentanca znova postala konkurenčn(ejš)a in da je na koncu koncev iztržila otipljiv rezultat. Uspel je uvesti nekaj novosti, preizkusil je kar nekaj igralcev in pri tem pokazal tudi kar nekaj drznosti. Dober primer je že včerajšnja odločilna tekma proti Grčiji, ki je pokazala, da se interna hierarhija znotraj moštva spreminja. Haris Vučkić je dobil prednost pred Andražem Šporarjem, Damjan Bohar pred Benjaminom Verbičem in Sandi Lovrić pred Miho Zajcem. Včasih smo pogrešali prav takšen tip na videz tveganih, a hkrati nujnih sprememb.

Vendarle pa ostaja odprtih kar nekaj velikih vprašanj. Rezultati v ligi narodov lahko dajejo lažen in varljiv občutek okrevanja in napredovanja. Največ kar vemo je to, da vemo premalo. Slovenska reprezentanca tudi na zmagovitem pohodu do prvega mesta dostikrat niti najmanj ni delovala impresivno, prav tako je tudi dejstvo, da je v zadnjem letu z izjemo Grčije igrala zgolj tekme proti reprezentancam, ki še vedno uživajo nižji renome kot slovenska. Če je Slovenija napredovala v obrambi, tega navkljub lepšim statistikam nikakor ne bi mogli dejati za napad, še naprej pa ostaja vprašanje, ali ključni igralci – predvsem Josip Iličić – v slovenski reprezentanci dosegajo svoj poln potencial.

Pretirano poveličevanje in pomisleke ob stran, slovenska reprezentanca si je v ligi narodov zaslužila vsaj to, da se vanjo (spet) splača verjeti.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 2
Starejši naprej | Novejši naprej
JCV21 19.11.2020, 16:14 Prijavi komentar
Kar se napada tiče imamo tudi Beriča, še na rezervi... V ZDA je našel formo. Rezerva je tudi Zajc, v Italji sedaj ponovo igra, upajmo, da se to ne spremeni. Tudi Tijanič je morda še rezerva glede na igre na Poljskem. Če bodo le redno igrali fantje (Bijol sedaj igra, Verbič tu manjka), se lahko formira solidna ekipa, trenutno se kažejo neki zanimivi temelji.
Penique_7 19.11.2020, 15:22 Prijavi komentar
Čestitke gospodu Keku za odlično opravljeno delo in čestitke tudi igralcem, za rezultat, pristop in samo požrtvovalnost v igri. Seveda ne smemo mimo dejstva in si zatirati oči saj to ni to kar večina nas "lajikov" pričakuje od reprezentance. A dejstvo je, da smo trenutno blizu maksimuma kar se tiče samih igralcev. Tu se bo težko naredilo kaj več edino kar je lahko spremeni je forma igralcev v določenem trenutku (kot Jojo ne dolgo nazaj) takrat seveda lahko upravičeno pričakujemo kaj več in je tudi dostopno. Obramba mislim, da težko odigra bolje, kar pove sam rezultat samo enega prejetega gola, sredina operiramo s tem kar pač imamo, zanašamo se na izkušnje Kurtića in dodano vrednost Josipa, Lovrič lepo nadgradil pozicijo, za Bijola pa upam, da se razvije v res neko kvaliteto. Trenutno v tej rep najbolj pogrešam napadalca, tistega klasičnega ki bo kaj vtekal v prostor, zabil kakšen gol več. Trenutno imamo samo napadalce, ki lahko pokrivajo prostor in vršijo pritisk na zadnjo linijo nasprotnika. Če bi imeli še to bi bili bistveno bolj nevarno. Kaj reči za vratarja? Najboljši golman na svetu že vsaj 3 leta(v tem obdobju ni naredil niti enega kiksa, medtem ko druga svetovna elita vsak vsaj z eno če ne celo več kiksi).
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE