Klemen Kos   10. oktober 2017
Končano je mučno petletno obdobje

Slovenija potrebuje en dolg vdih zraka

Prednostna naloga novega selektorja mora biti prepričati igralce, javnost in nadrejene, da poudarjanje surove realnosti in lastnih omejitev nista način, ki bi tlakoval pot do velikih uspehov.
SORODNE NOVICE
Športnik leta: Jan Oblak na če...
13.12.2017 | Slovenski nogomet
Reprezentanca se poslavlja od ...
8.12.2017 | Slovenski nogomet
Slovenija v prvem bobnu lige C
7.12.2017 | Slovenski nogomet
Šef organizacije SP Vitalij Mu...
6.12.2017 | Mednarodni nogomet
France Football: Oblak in Hand...
6.12.2017 | Slovenski nogomet
Rudi Zavrl: Prav je, da je sel...
6.12.2017 | Slovenski nogomet
(foto: SPS)
Ni prave energije. Ni energije na igrišču, ni je na tribunah, ni je v medijih in ni je v javnosti. Nihče ne verjame. Energija gor, energija dol. Srečko Katanec je energijo skušal celo sistematizirati in konzervirati z najetimi strokovnjaki iz energetskega področja, na koncu pa je vsa abstraktnost te situacije privedla do čudnega konca, v katerem se je, ironično, vse vrtelo le okoli – energije. Žal negativne. Nervoza in trmasto vztrajanje pri nepriljubljenih stališčih so ustvarili negativno klimo, v kateri nikoli nismo zares dobili občutka, da kdorkoli v reprezentanci iskreno verjame v uspeh. Vse preveč je bilo ukvarjanja s povsem odvečnimi in obremenjujočimi razmišljanji, ki so ves čas vestno skrbela za to, da javna morala ne bi preveč poletela. "Vse kar naredimo, je presežek," je bila nekakšna Katančeva mantra, ki žal ne kupuje. Želite dokaz? Če ne bi bilo škotskih navijačev, na zadnjih dveh tekmah proti Litvi in Škotski še vedno ne bi napolnili stožiškega stadiona.

Če želi Slovenija bolj samozavestno vstopiti v prihodnost, bi bilo zelo priporočljivo abstraktne pojme pustiti nekje ob strani, se osredotočiti na lastne prednosti, poudariti lastno kakovost in z jasnim ter odločnim nastopom sebe in okolico prepričati v to, da se splača biti enoten. Katanec je velikokrat napačno ocenjeval, da vse kritike nanj letijo izključno na t.i. rezultatske neuspehe oziroma na njegova prenizka pričakovanja. Ta so igrala svojo vlogo, a ne dosti manjšo kot zastrupljena atmosfera in nenehno treznjenje javnosti, ki je naposled obupala.

V tem času se je pojavilo tudi vprašanje avtoritete, ki ga bo v prihodnje nujno treba razčistiti. Predolgo je zveza kot kakšen gledalec spremljala strupeno izmenjevanje puščic iz dveh taborov, ki je eksponentno raslo ne glede na to, kar se je vmes dogajalo na igrišču.  V vsej tej klimi nervoze so bile, na primer, spregledane tudi nekatere dobre predstave slovenske reprezentance. Teh dejansko sploh ni bilo tako malo. Pri tem je precej odpovedala tudi strokovna javnost, ki v Sloveniji rada beži od odgovornosti. Vse po principu "kar se me neposredno ne tiče, ni moja stvar." Tudi to je del enotnosti, ki jo zdaj tako goreče iščemo.

Pot na Euro 2020 se bo lahko začela le v okolju, ki izvablja najboljše. Pomembno je, da bomo videli razloge, zakaj nam lahko uspe. Ko bodo ljudje prepoznali prave signale, se bodo vrnili na stadione, znova živeli za reprezentančne tekme in takrat bomo na svoj način že dobili prvo bitko. Včasih je za to potrebno zelo malo, a je trenutno izhodišče takšno, da bo treba vložiti zelo veliko. Pri izpolnjevanju te velike misije niti ni tako zelo pomembno, kako se bo pisal novi selektor. In tudi ni striktno nujno, da bo leta 2020 Slovenija udeleženka evropskega prvenstva. Pomembno je predvsem to, da bomo vedeli, da smo dali čisto vse od sebe in ves čas verjeli v to, da bi nam lahko uspelo. Tukaj je Slovenija ostala brez tistih točk, ki so ji zmanjkale do želene uvrstitve v skupini, v kateri bi ne glede na vse interpretacije morali iztržiti več.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 9
Starejši naprej | Novejši naprej
vanek 13.10.2017, 18:23 Prijavi komentar
jaz bi izpostavil islandijo,zakaj???reprezentanca ni noben presežek,nimajo nebenega ekstra klasnega igralca,pa če zdaj primerjamo slovenijo in islandijo vidimo,da slovenski igralci igrajo v boljših klubih kot islandci...ampak kaj je poanta islandcev,fantje verjamejo v sebe,so samozavestni in nikomur ne priznavajo da je boljši od njih,dokler to ne pokaže igrišče...pa so igrali v izjemno težki skupini,slovenci bi v tej skupini zasedli z katancem 5 mesto,to sem siguren...ker bi katanec vse prepričal,da so boljši od nas vsi...pa še zanimivost,islandcev je toliko kot ljubljančanov,pa imajo poln stadion,ogromno navijačev na tujem,zdaj na sp bo sigurno 10%celotnega prebivalstva tam...nas pa je 7 krat več....torej izgovarjanje na bazo igralcev je za lase privlečeno,kar ne drži,dokaz so islandci,malo jih je,pa so drugič zapored na velikem tekmovanju in ne samo to,celo med 8 so prišli na zadnjem ep....torej niso slučajnost,ampak kvaliteta....in to ob 10krat manjši bazi od nas....res neverjetno...
razokil 12.10.2017, 06:27 Prijavi komentar
eden od hujših problemov je zame tudi odsotnost organiziranih navijačev ("slovenia supporters"?). Za Bežigradom jih je bilo po nekaj tisoč od Dekanov do Murske so pričale zastave. Te se sliši in potegnejo cel stadion, ne pa da nas preglasijo tako Bosanci kot Albanci, da o Škotih ne govorimo. Seveda so se viole in dragonsi tudi kdaj sporekli, ampak tole v stožicah ko se jih zbere do 100 je žalostno. Tu pa je vloga NZS, ki tu mora nekaj narediti. ( sestanki, preko klubov, cenejše karte,...) Pa seveda bo treba tudi kakšno tekmo v MB odigrat (če se še lahko na tem stadionu), čeprav meni Stožice bolj pašejo.....
garfild 10.10.2017, 20:13 Prijavi komentar
Prvo kar je potrebno spremeniti je potrebno spremeniti mislenost da morajo vsi ki so povabljeni v reprezentanco se temu povabilu tudi odzvati. Ko bo ekrat ta stvar rešena na NZS in v javnosti ( novinarji nimajo kaj za modorovati o odločitvah posamznikov ali bodo ali ne igrali za repko) bo vse bolj enostavno ker bodo vsi prisotni v reprezentanci 200% pri stvari kar pa sedaj ko so prisilni vpoklici niso.
Panda. 10.10.2017, 19:07 Prijavi komentar
Meni je trenutna podoba reprezentance precej všeč. Z izjemo dveh tekem smo igrali precej dobro po mojem mnenju. Želim si, da bi en od naših napadalcev najdu neko formo in konstantnost, pa da vrnemo Kampla in pokličemo Stojanovića. Kar se selektorja tiče pa mislim, da ga v Sloveniji ni heroja, ki bi bolje speljal kot Srečko. Milanić je zgolj Zahovičeva desna roka, Šimunđa, Rožman in Elsner prezeleni za reprezentanco. Keka ne zanima. Kavčič mi karakterno nikoli ni potegnu, čeprav se mi od omenjenih zdi še najbolj primeren - če že res moramo Slovenca met. Pa prosim naj noben več ne omenja raznih Prašnikarjev lol, a ste resni? Kar se pa tujca tiče pa who knows. Itak nam noben tujc nebi potegnu iz prve. Že samo zato ker bi ta tujec bil skor ziher neka neznanka/nepreverjen človek, za znana imena pa nimamo ne denarja ne projekta, s katerim bi ga kupli. Moje mnenje. Mediji pa samo pluvate, rešitve pa nobene, ki bi bila vsaj semi-realna. Đabe. #PrayForSlovenia.
becar 10.10.2017, 18:38 Prijavi komentar
Naša taktika je bila: raje podaj drugemu, kot da sam zajebem.
ljubiteljnogometa 10.10.2017, 18:08 Prijavi komentar
jaz bom zadovoljen z novim trenerjem, če bo znal vnesti dobro pozitivno vzdušje. Da se nebo predajal že pred tekmo, da bo pred tekmo napalo igralce in iz njih znal potegnil največ kar se da. Upam, da se začne klicat igralce kateri igrajo, kateri so bli mogoče v zadnjih letih prezrti itd. Če se bo vse to zgodilo bom z veseljem šel na stadion navijat za naše fante in jim stat ob strani. Pa bilo kakšen bo rezultat na koncu kvalifikacij, z borbo,dobro atmosfero in pravim pristopom bom že več kak zadovoljen :)
Rosonero11 10.10.2017, 16:40 Prijavi komentar
slovenija še dolgo nebo nič dosegla v nogometu. Mogoče imamo kvaliteto, mogoče je nimamo. Če pogledaš kako islandijo in nas ti je takoj jasno, da tudi če bi imeli notri tri vrhunske nogometaše bi še vedno izpadali in igrali pod nivojem. Samo pozitivna energija nebo dosti, da se stvari obrnejo, mi bi rabili remont kot ga je belgija naredila vsa ta leta nazaj od najnižjih kotičkov vse gor do prve lige in repke. To se pa nebo zgodilo v naslednjih 20ih letih, če ne še več. LP
trmast 10.10.2017, 14:44 Prijavi komentar
Odgovornost za rezultat je vedno selektorjeva (on izbira, on trenira, on postavlja na igrišče) in med njegovim trajanjem in vso pravico, da povabi kogarkoli. Odgovornost za stanje pa je na Čeferinu, Mijatoviću in ostalih šepetalcih iz ozadja, ki mešajo drek že leta in leta. Potem, ko je sedanji predsednik UEFA v svoji prvotni vlogi naredil kadrovski cunami na NZS, je kot despot stal za Stojanovićem in tudi Katancem. Rezultat: 0 (nič). Jasno je, da tega ne bi mogel, če bi bili kriteriji za silo znani, če bi bilo stanje urejeno. Zdaj naj bi za reprezentanco skrbel Milivoje Novaković, dosedanjo sekretarko so spodili kot so jo nastavili, ko je odletel Gasser. Da pa nekritičnosti ne manjka, dokazujejo izjave, da naj bi bil selektor Gliha ipd. = kot da gre za poligon za udejanjanja egov vseh vrst, tako kot je bilo pri Katancu na koncu in že prej. Stanje na NZS pa je stanje v nogometu: daleč od transparentnosti in daleč od demoikracije, ki bi si jo zaslužil nogomet. Vse službice se delijo po zvezah, ni razpisov, ni kriterijev, preprosto: elita hara do onemoglosti. Prosinečki in podobni kalibri pa so že tu - če berete časnik, ki stalno forsira hrvaški nogomet in šport (kaj takega na Hrvaškem ne boste videli v tem in naslednjem tisočletju), potem je kampanja odprta, interesi razvejani. In skrivalnice a la Čeferin so zajamčene, ker je najbolj nevarno pošteno in odkrito povedati, kdo in po katerih kriterijih sodi zraven. Tragično za veljake, ki se vozijo z reprezentanco in politikante, ki mislijo, da vodijo nogomet. Gnusi se mi odsotnost odgovornosti javnosti, nekakšna skrivnostnost, nedorečenost....vse to je iz politike znano področje ribarjenja v kalnem. DOKLER NE BO NEPOSREDNIH VOLITEV VODSTVA NZS, BODO ENI IN ISTI POSTAVLJALI IN ODSTAVLJALI....DA O RAZNIH URADNIKIH NITI NE PIŠEM, KER JIH JE NA NZS POL DOBILO SLUŽBE IZKLJUČNO ZARADI INTERESOV POSAMEZNIKOV, NE NOGOMETA. TRAGIČNO JE, DA STROKA (VERDENIK)ZOPET JOKA, KAKO JIH VSI IGNORIRAJO?! KAJ JIH NE BI, ČE SO PA TIHO KOT RITI OZIROMA VSAK VLEČE NA SVOJO STRAN!
MB_Bojan 10.10.2017, 14:14 Prijavi komentar
Dobro napisano, samo vprašanje če bomo lahko vdihnili ta sveži zrak, če bo soba NZS ostala ista. Novemu selektorju je potrebno že v startu reči, da je naloga uvrstitev na EP, da ne bo izgovorov v stilu Katanca. Imamo za to igralske sposobnosti, samo znati jih mora povezati pozitivno naravnan selektor. Prepričan sem, da bodo tudi sedanji reprezentanti povedali kaj več, ko jih ne bo strah dajati izjav o sedanjem stanju. Skratka, naj res zaveje nov zrak, če ne bo treba odpreti okno ali vrata, da gre še kdo iz samega vrha NZS, ki daje ne vem od kod izredne pohvale sedanjemu fiasku Katanca.
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE