Miran Zore   28. januar 2021

Na pomoč, nogomet nam umira

Izgubili smo generacijo mladih nogometašev. Izgubili smo, le da tega še ne vemo, marsikateri klub. Zakaj se o odmiranju "korenin" slovenskega nogometa ne govori na glas?
SORODNE NOVICE
Maribor pogorel po katastrofal...
20.4.2021 | Slovenski nogomet
Kadrić odločil v Celju, aktual...
20.4.2021 | Slovenski nogomet
1. SNL: Maribor bo pod Rožmano...
20.4.2021 | Slovenski nogomet
NZS je podprla svojega nekdanj...
19.4.2021 | Slovenski nogomet
Povratnik Martin Milec: Ne pom...
18.4.2021 | Slovenski nogomet
Koper znova lovi priključek za...
17.4.2021 | Slovenski nogomet
(foto: pigac.si)
Nogomet in šport v tem trenutku nista prioritetni zadevi v Sloveniji. Deklarativno, predvsem v trenutkih mednarodnih uspehov, sicer znata za potrebe populizma in spominskih fotografij priti v ospredje, a prave teže tam, kjer se odloča in deli denar, nimata. To ni novost. Tako ni le zdaj, ko je iz meseca v mesec in iz "paketa v paket" bolj jasno, da se s športom odločevalci na najvišji ravni ne ukvarjajo s kakšno posebno vnemo. Tako je pri nas žal že predolgo, šport se je predolgo reševal in preživljal sam. Naivno je zato pričakovati, da bo v nekakšnem izrednem stanju, v kakršnem kot država in družba smo, šport dobil kakšno posebno pozornost ali pa izdatnejšo interventno pomoč "z vrha". Nogomet, ki v športnih funkcionarskih vodah ni niti blizu ključnim pozicijam, pa sploh.

Že v t.i. prvem valu koronavirusa je nogomet v Evropi doživel hud udarec. Težave so nato države in nogometni akterji reševali in jih še rešujejo po svoje, večina precej bolj aktivno in uspešno kot mi, predvsem pa so rešili več kot mi (mnogi igrajo mladinske lige, druge lige itd.). V Sloveniji smo, ko gre za nogomet, posebej rigidni. Z izjemo prvih lig je naš nogomet mrtev oziroma "na aparatih". Naša nogometna piramida je živa le še na vrhu, le na ravni prve lige, ki pa ima že od prej svoje težave (pomanjkanje denarja, kakovost, tujci …). Temeljev te piramide pa ni več.

Problem neigranja druge, tretje lige, predvsem pa mlajših selekcij, je izjemno pereč. Posebej pa je problematično to, da je v javnosti povsem zanemarjen in zapostavljen. Le krike posameznikov, običajno tistih najbolj zagnanih trenerjev in drugih nogometnih delavcev, lahko tu in tam slišimo oziroma preslišimo. Tisti, ki zadeve vodijo in so za to tudi plačani, pa namesto, da bi iskali rešitve, inovativne pristope, podpore na različnih ravneh in pripravljali "paket rešitve", žal molčijo. Nemotivirani in podrejeni akterjem, ki problematike ne poznajo (žal tudi po zaslugi nogometnih funkcionarjev, ki so posledica negativne kadrovske selekcije v slovenske nogometu) in zanjo niso zainteresirani.

Malokdo se danes vpraša, kaj bo s trenerji, ekonomi in vsemi igralci, ki niso v prvi ligi in zato že mesece dolgo stagnirajo in obupujejo. Brez dela in denarja. Čas neusmiljeno teče in marsikje v tujini, za katero naš nogomet tako ali tako vse bolj zaostaja, nogomet živi naprej (verjemite, ne drži, da smo vsi "na istem"). V najslabšem primeru pa se ve, s katere točke se bo vse skupaj nadaljevalo. Mi pa danes sploh ne vemo, če bomo jutri še imeli Triglav, Fužinar, Bilje in podobna nogometna okolja, kjer ugotavljajo, da se marsikateri mladenič preprosto ne bo več vrnil na treninge in da je marsikateri igralec po mesecih negotovosti polovični delovni čas nekje drugje spremenil v polnega. Kdo bo sploh še zmogel ali želel finančno podpirati nogometne pogone, pa je posebej boleče vprašanje, ki vodi do ključnega: Kaj bo, ko bo te kalvarije enkrat konec, sploh še ostalo od slovenskega nogometa? Je slovenski nogomet sploh pripravljen na posledice, ki zagotovo sledijo?

Roko nad vsem skupaj, jasno, drži politika. A nogomet si je za marsikaj (tako dobrega kot tudi slabega) kriv sam. Ljudje, ki nogomet vodijo, bi morali biti glasni, opazni in aktivni. Kdaj ste nazadnje slišali, da se je oglasil predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović ali kdo od pomembnih in opozoril na probleme, ki slovenski nogomet zanesljivo vodijo v pogubo? 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 9
Starejši naprej | Novejši naprej
knap 28.1.2021, 21:45 Prijavi komentar
žalostno ampak resnično
knap 28.1.2021, 20:08 Prijavi komentar
Primer 20 otrok je treniralo sedaj so treningi preko zooma 7 je neodzivnih če bo trajalo še kakšen mesec bomo lahko govorili o polovičnem osipu malo naj se nzs zamisli kaj so naredili da bo nogomet živel še naprej tudi oni bojo ostali brez dela
FrancoisBoulanger 28.1.2021, 16:50 Prijavi komentar
Zanimivo. Bravo Zore. Nenavadno dober članek. Zadetek v črno. Tudi sam se sprašujem kdaj bo Radenko spregovoril o pereči problematiki. Kdaj bo stopil pred novinarje in sprožil javno debato?!? Tudi Čeferin ne govori o nogometu temveč se krega s slovensko politiko. NZS ima že kar obsežen aparat ljudi, ki delacjo tam. V večini so ženske. Nič proti njim, jih zelo spoštujem. A dvomim, da jih je ravno dosti igralo nogomet. Če niso iz nogometnih vod, ne morejo sodelovati pri vodenju nogometne politike. Da pa naš nogomet vodijo "velecenjeni" sodniki pa je jasno že dlje časa. Stanje je točno takšno kot ga je opisal nogolinko. Kaj takšnega, da bi sodniki vodili nogomet, v normalni nogometni državi ni možno...
nogolinko 28.1.2021, 14:46 Prijavi komentar
NZS vodi sodniška rganizacija ki gleda drugače na nogomet kot ostali. Sodniška organizacija naj bi bila zgolj servis nogometu, pri nas ga pa vodi. Verjetno tudi njim preseda da ni tekem in da ni cekinov. Pri tem se pa verjetno ne vprašajo kako pa je pri vsem tem z igralci, trenerji, klubi... Njim proces treninga nogometa ni pomemben, oni bodo že pretekli sevoje norme, opravili teste. Tudi tekme bodo sodili, ko se bo vse sprostilo. Nekdo bo že igral nogomet, pa kakršnegakoli. Kar se njih tiče bo vse v najlepšem redu. Na drugi strani bo manjkalo otrok, bo manjkalo kvalitete, prihajalo bo poškodb. Ampak to ne bo načelo njihovega ugleda. Za repko in prvo ligo bomo vedno našli dovolj fantov, oni so ugled NZS, ne pa mladina in nižjegališki klubi... Če ne jih bomo pač iz tujine uvozili... Ali pač?
BogNogometa#8 28.1.2021, 14:39 Prijavi komentar
Spremembe so nezaželjene, zato dobro skrbi druže Radenko. Se spomnite volitev izpred nekaj mesecev, ko je Prašnikar izgubil proti nekemu obskurnemu kandidatu? Evo zakaj je pri nam fuzbal že zadnjih 10 let v zatonu. Izjema je tukaj MB, pa vseeno več klubov mora imeti več financ, ne samo eden, to ne vodi nikamor, le v stagnacijo. Naša liga pa stagnira že desetletje, pa morda še več.
filerane1978 28.1.2021, 14:29 Prijavi komentar
Zakaj bi blo komu mar če pa navozijo igralce iz juga in ne rabijo mladih naših. Edino Mandarić ves čas rabi mlade ampak na koncu vozi jugose.
Enano 28.1.2021, 13:47 Prijavi komentar
Absolutno se strinjam z vsem. Tisti, ki ne bodo prenehali s treniranjem, bodo pa sigurno vsaj malo razočarani, ko bodo po dolgem času videli, kako jim neke stvari ne grejo več tako dobro, kot so jim še pred pol leta. Je pa tu "krivda" nekako na njih, a verjemite mi, da tudi najbolj zagriženim volja počasi upada, pri najmlajših pa igrajo OGROMNO vlogo predvsem starši.
jankoslav 28.1.2021, 12:00 Prijavi komentar
mijatovič niti ni zaposlen na zvezi, kaj dela cel aparat zveze zadnje leto, koliko ste pomagali klubom pa mladim nogometašem???
marjank 28.1.2021, 11:57 Prijavi komentar
Mijatoviću je važno,da vsak mesec prejema dobro plačo,briga ga za slovenski nogomet!
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE