Miran Zore   22. maj 2019

Benjamin Verbič: Z Matjažem Kekom smo takoj začutili spremembe

Postanek v Sloveniji pred koncem sezone v Ukrajini je za Benjamina Verbiča bolj prisilne kot prostovoljne narave. Verbič namreč celi poškodbo, ki je prekinila najboljšo sezono v njegovi karieri. Z Dinamom želi po naslov.
SORODNE NOVICE
Nemci besni na Cana in Gundoga...
14.10.2019 | Mednarodni nogomet
Milko Djurovski je spet trener...
14.10.2019 | Mednarodni nogomet
Recept Avstrije za zmago v Lju...
14.10.2019 | Slovenski nogomet
Oblak: Ko vidiš, da si daleč o...
14.10.2019 | Slovenski nogomet
Video: Cakir ni videl očitnega...
14.10.2019 | Slovenski nogomet
Šporar: Borili smo se, nismo p...
14.10.2019 | Slovenski nogomet
Benjamin Verbič si je za naslednji cilj postavil osvojitev naslova ukrajinskega prvaka z Dinamom iz Kijeva. (foto: Nogomania)
Sezone v Ukrajini še ni konec, a je Benjamin Verbič že doma. Že v naslednjih dneh se sicer vrača v Kijev, vendar ne (še) v moštvo trenerja Aleksandra Khatskevicha. V roke ga bo namreč vzela klubska terapevtska služba, ki ga bo v sodelovanju s strokovnim trenerskim osebjem skušala postaviti na noge in v pogon. Verbič je nedavno v Munchnu prestal operativni poseg na gležnju, v katerem so se leta nabirale posledice poškodb in vse skupaj pretvarjale v neznosno bolečino. Zadnja dva tedna je tako Verbič v Sloveniji, natančneje na Obali, kjer ob pomoči terapevta in trenerja intenzivno dela na rehabilitaciji gležnja. 

Dinamo je bitko za naslov ukrajinskega prvaka že izgubil, izgubljen je tudi že pokal, tako da pri ukrajinskem velikanu z enim najboljših igralcev to sezono ne bodo hiteli. Ostaja pa odprto vprašanje reprezentance. Izjemno pomembni, če ne celo ključni kvalifikacijski tekmi z Avstrijo in Latvijo se bližata, za Verbiča bosta morda prišli prehitro.

"Trudim se, da bi se kar najhitreje vrnil. Ne vem pa, če se bom pravi čas. Nisem namreč še bil na igrišču, zato ne vem, kakšen bo odziv gležnja. Na reprezentančni zbor verjetno pridem, potem pa se bomo odločili glede na stanje. S selektorjem sva seveda v kontaktu, treniram tudi z reprezentančnim trenerjem Luko Brkljačo," pravi  25-letnik, ki je s svojim renomejem in izkušnjami zdaj v letih, ko bi moral postati eden ključnih igralcev slovenske reprezentance. 

Tudi Verbič je po koncu lanskega leta z veseljem stisnil gumb "reset" in za seboj pustil zares mučno reprezentančno obdobje, ko je Slovenija nekontrolirano tonila v nogometno obskurje. Ta padec zdaj skuša zaustaviti Matjaž Kek in že po prvih dveh tekmah se zdi, da bi padanje lahko spet zamenjal vzpon. Takšen občutek je dobila tudi v zadnjih letih nehomogena reprezentančna slačilnica. 

"Res je, med igralci se je takoj začutila sprememba. Upam, da se je v naši igri na prvih dveh tekmah videl napredek, to je namreč nekaj povsem drugega, začeli smo kreirati priložnosti in želimo zmagovati. Blokada se je sprostila. Veliko bolj samozavestni smo in tudi povezani," poudarja Verbič in priznava, da je bila negativna klima okrog reprezentance že precej zadušljiva.

Verbič v reprezentanci nikoli ni zares ponovil iger iz svojih klubov. Očitek, da je doslej pokazal premalo glede na svojo klubsko kariero, po kateri bi moral biti nekakšen drugi adut reprezentance za Josipom Iličićem, razume. 

"Ko igram za reprezentanco, še dolgo premlevam tekme in razmišljam. Vemo, proti komu smo že izgubljali v preteklosti. Ni katastrofa, da smo zdaj dvakrat remizirali, ampak vseeno bi lahko iztržili več. Zavedamo se, da moramo prevzeti odgovornost. Jaz prvi za Iličićem.V preteklosti ste sami videli, kako smo igrali. Priložnosti ni bilo, potem pa, ko pade ekipa... Nismo se ujeli, ni steklo. Težko je potem narediti kaj pametnega."

Eno ključnih vprašanj, vezanih na reprezentanco, je nedvomno tisto, na katerega je s svojim prihodom odgovoril že Matjaž Kek. Ima Slovenija s trenutno generacijo možnosti za kakšen uspeh

"Želimo si. Igralci smo v dobrih klubih in večina igra, nikoli pa ne bo tako, da bo večina v najboljših klubih. Slovenijo je vedno krasil ekipni duh in borba. S to željo gremo tudi mi. Če imaš kvakovostne igralce za potezo več, je pa to še dodaten plus. Mi jih nekaj imamo."
Benjamin Verbič
(foto: Nogomania)


Dinamo Kijev je resnično nogometni velikan
Ko je Verbič po uspešnih sezonah na Danskem, kjer je bil pri Kobenhavnu ključni igralec, izbiral nov klub, je imel pred seboj več opcij. Na koncu je prevladala veličina Dinama in vse, kar ta veličina prinaša s seboj. Navijaška podpora, kakovosten igralski kader, najvišje možne ambicije, enormen pritisk in tudi finančni vložek spremljajo Verbičev vsakdan v Kijevu. 

"To je res velik klub. To se vidi povsod, že po stadionu in tudi v mestu. Če primerjam z Dansko, sem tukaj kot igralec Dinama neprimerljivo bolj prepoznaven. Nogomet je v Ukrajini glavni šport, Dinamo pa je titan, sploh s svojo bogato zgodovino. Kako velik pritisk vlada okrog kluba, sem prvič konkretno začutil v kvalifikacijah za ligo prvakov, ko smo izpadli proti Ajaxu. Resno, proti Ajaxu, ki je potem naredil ta uspeh. Ljudje so govorili, kako je mogoče, da smo izpadli proti njim. Pričakujejo rezultate, to je namreč klub, ki ga je vodil Valeriy Lobanovskyi in ki je dal Andriya Shevchenka, ta 'film' pa se v glavah navijačev še vedno vrti." 

Do poškodbe je bil Verbič eden ključnih igralcev Dinama in tudi večkrat izbran za igralca meseca. V ukrajinski ligi je odigral 21 tekem in dosegel sedem golov, v pokalu je odigral eno tekmo, v Evropi pa 11 in dosegel pet golov. Pričakovali bi, da bo svojo prvo polno sezono ocenil s pozitivno oceno, a je tudi v tem pogledu Verbič v Ukrajini storil korak naprej. 

"Če bi marca odgovarjal na to vprašanje, bi bil zadovoljen. Zdaj pa nisem. Poškodba mi je vzela veliko in ne morem skrivati, da je ostalo nekaj grenkega priokusa. Vem, da Dinamo že nekaj let ni bil prvak, letos nam to spet ni uspelo. Super je, da se kmalu začne nova sezona, ko bomo napadli naslov, pa tudi ligo prvakov. Zdaj, ko mirujem že nekaj časa, že močno pogrešam nogomet, povratek je zato moj prvi cilj, moj drugi pa naslov prvaka."

V Kijevu, ki je glede na Kobenhavn precej višja raven, se je Verbič izjemno hitro znašel. Prilagoditev je bila hitrejša kot na Danskem. Trener Aleksandr Khatskevich za razliko od Staleja Solbakkna pri Verbiču ne išče korekcij, ampak bolj način, kako iz Slovenca izvabiti še več. 

"V Kijevu sem hitreje začutil domačnost kot v Kobenhavnu. Verjetno mi je slovanska mentaliteta res bližje. S trenerjem sva se takoj ujela, takoj sem začel igrati, dobil samozavest in tudi pokazal, kaj zmorem. Na Danskem je bilo drugače, tam smo igrali po sistemu igre. Trener mi je govoril, da ne smem igrati tako kot v Sloveniji, da moram več teči, igrati presing. Seveda je trajalo, da sem vse to osvojil. Hvaležen sem mu za to izkušnjo, postal sem boljši igralec."

Glavni fokus Dinama v novi sezoni bo naskok na naslov prvaka. Šahtar Donjeck tudi letos drži primat, ne pa tudi simpatij glavnine nogometnih navdušencev v državi. Verbič, ki je kot igralec Dinama zdaj seveda zelo opazen na nogometnem trgu, pričakuje, da bo prihodnjo sezono trofeja vendarle spet prišla v Kijev. 

"Dinamo in Šahtar sta v resnici precej izenačena. Derbiji so tesni, ampak mi izgubljamo druge tekme, Šahtar pa ne. V tem pogledu smo še malce naivni. Filozofija našega kluba je drugačna od Šahtarjeve, ki kupuje odlične Brazilce. Zadnja leta se je spremenila, recimo mladi igralci pri nas dobivajo res veliko priložnosti. Naši navijači pričakujejo in želijo naslov, naš predsednik prav tako. Nismo več tako mlada ekipa, moramo stopiti korak naprej," še dodaja nogometaš, ki je v zadnjih štirih letih prehodil zanimivo pot od izstopajočega nogometaša Celja, do enega ključnih igralcev danske lige, standardnega reprezentanta in zdaj člana ukrajinskega nogometnega velikana. S potencialom za še večje stvari v prihodnjih letih. 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 5
Starejši naprej | Novejši naprej
StyleBender 22.5.2019, 20:44 Prijavi komentar
nogometno slepih ljudi ter izdajalcev naroda je tudi dosti, ti pa še to greš izjavit
StyleBender 22.5.2019, 20:42 Prijavi komentar
gay navijačev slovenije itak ne potrebujemo
Loko 22.5.2019, 19:10 Prijavi komentar
Jaz in mnogo drugih nismo videli teh sprememb. Za reprezentanco mi gladko visi dol!
BarcelonaMb 22.5.2019, 14:52 Prijavi komentar
Vidim ja da so začutili spremembe hahaah saj še nikoli niso zmagali in tudi ne bodo ker so nesposobni. Edina ki sta dobra pri slovenski reprezentanci sta Oblak in Iličič ostali pa ne.
mitja61 22.5.2019, 12:33 Prijavi komentar
Kako globoko v srcih navijačev je Beni, se je videlo na tekmi proti MB ,ko nas je obiskal! Želimo mu čimprejšnje okrevanje in še boljše predstave.Proti koncu kariere pa vsekakor nazaj v staro jato.Borbe za prvaka s tabo še nismo pozabili!Tudi v repki bo steklo...
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE