Klemen Kos   5. junij 2020

Slovenska liga pred zagonom: Zmagovali bodo najbolj trpežni

Pred nadaljevanjem sezone v SNL se odpira morje vprašanj, ki se tičejo tako kratkoročnih kot dolgoroćnih učinkov situacije, v kateri se je znašel slovenski nogomet. Kaj lahko pričakujemo od 'korona nogometa' v SNL?
SORODNE NOVICE
V Velenju se je odvila tekma, ...
13.7.2020 | Slovenski nogomet
Olimpija je kontaktirala napad...
13.7.2020 | Slovenski nogomet
Jakirović je ob porazu proti C...
13.7.2020 | Slovenski nogomet
Fotofiniš sezone: Velika prilo...
13.7.2020 | Slovenski nogomet
Velike skrbi za Dina Skenderja...
13.7.2020 | Slovenski nogomet
Video: Vizinger je osmešil mar...
13.7.2020 | Slovenski nogomet
'Korona' akcija Mure je lahko navdih celotnemu slovenskemu nogometu. (foto: pigac.si)
Slovenski nogomet, kot z njim ves svet, vstopa v obdobje, pred katerim si večinoma lahko zastavljamo le vprašanja. Kakšen nogomet pričakovati po tem, ko je bil dobra dva meseca tako rekoč izbrisan z obličja sveta? Kako se bodo ekipe spopadale s turbo razporedi tekem in kje so fizične meje igralcev? Kako logično je lahko sledenje rezultatskim ciljem zastavljenim pred pričetkom sezone, če so se številni 'parametri' obrnili na glavo? Koliko bo v novih razmerah sploh vreden naslov prvaka? To je zgolj nekaj ugibanj iz rokava, še bolj kompleksna so vprašanja, ki se tičejo daljšega roka. Kako bo slovenski nogomet preživel finančne izgube, padec cen in vsesplošno pričakovan padec povpraševanja po nogometaših? Koga bo kriza pokopala, kdo bo, navsezadnje, po njej celo močnejši?

Vprašanja niso prijetna, vendarle pa je že samo dejstvo, da se ta konec tedna prva slovenska liga vrača v naš vsakdan, svojevrstna zmaga, ki bi morala vsaj za nekaj časa premagati in zadušiti vse strahove. Pred nami je 11 krogov, nogomet se bo igral kot po tekočem traku, zadnje stanje pred prekinitvijo sezone pa odpira poti za neštete scenarije.

Kaj torej pričakovati od 'korona' nogometa, ki bo vsaj še nekaj časa nogometne zakone pisal na novo?

V prednosti bodo široki kadri
Če kdaj, bo širina igralskega kadra v prihodnjih tednih elementarnega pomena. V tako zgoščenem urniku tekem in ob povečani verjetnosti poškodb bodo ekipe tekme igrale z veliko več kot 11 oziroma 14 igralci, kar samo po sebi prinaša številne novosti. V slovenskem prvenstvu bi to moralo predstavljati prednost za ekipi kot sta Maribor in Mura, ki razpolagata s precej širokim naborom igralcev, veliko manj to velja za Olimpijo, ki je že pred prekinitvijo sezone aktivno računala na precej omejeno število igralcev.

Kaj nam povedo izkušnje iz Bundeslige?
Nemška Bundesliga je najdlje aktivna liga od tistih, ki so se nadaljevale po suspenzu, zato vsaj na površju ponuja vpogled v to, kaj pričakovati od nogometa v aktualnih razmerah. Po doslej videnem kakovostne ekipe niso trpele (Bayern, Dortmund in Leipzig še naprej igrajo najboljši nogomet v ligi), povečano je število poškodb, sama odsotnost gledalcev pa resnici na ljubo z izjemo čustvenega naboja ni dosti vplivala na sam tempo tekem, ki je ostal na visoki ravni. Novost, ki bo prisotna tudi v Sloveniji, so množične menjave, zaradi katerih pogosto marsikatera tekma v poznejši fazi izgubi kompas in žal precej spominja na tekme iz pripravljalnih obdobij.

Kakšen bo Jakirovićev Maribor?
Maribor v novo ero vstopa brez Zlatka Zahovića in Darka Milanića, novi trener Sergej Jakirović pa se izziva loteva v precej kompleksnih okoliščinah. Deluje v novem, zanj tujem okolju, pritisk rezultatske uspešnosti pa je velik, saj bi bil v primeru predčasne prekinitve sezone Maribor upoštevajoč trenutno stanje na lestvici velik poraženec. Maribor se bo moral spoznati, uigrati, prešteti, istočasno pa loviti še vse prej kot skromen zaostanek za Olimpijo. Naslov prvaka morda zaradi vseh prej naštetih dejavnikov ne bo imel takšne moralne vrednosti kot v navadnih razmerah, bo pa prinašal povsem identično nagrado – uvrstitev v kvalifikacije za ligo prvakov, ki bo s finančnega vidika v teh časih še posebej pomembna.

Kaj bo zanimalo Olimpijo? Naslov, uvajanje mladih?
Posebna zgodba – kot vselej – je tudi ljubljanska Olimpija. Ta v nadaljevanje sezone vstopa z novim športnim direktorjem, nejasnimi cilji in pregovorno nejasno prihodnostjo. V času prijateljskih tekem je Safet Hadžić zelo intenzivno preizkušal igralce iz mladinskih vrst, kar nakazuje na to, da se jim vidnejša vloga obeta tudi na prvenstvenih tekmah. Olimpija je glede na prednost in trenuten kader še vedno favorit za naslov, vendarle pa se je nemogoče izogniti pomislekom o tem, kaj Olimpijo čaka takoj po koncu sezone. Se bodo 'Dinamovci' Menalo, Knežević in Čekiči vrnili v Zagreb? Kaj bo z armado vidnih članov ekipe, katerim gre pogodba v iztek (Jurčević, Samardžić, Bezjak, Savić, Tomić). Bo relativno kratek igralski kader zmogel naporen ritem tekem?

Akcija Mure navdih za celoten slovenski nogomet
V času pretežno negativnih novic izstopa izvirna kampanja Mure, ki je na relativno enostaven in domiseln način že pred pričetkom sezone osvojila prve 'tri točke'. Kampanja Mi smo Mura je demonstrirala zvestobo njenih navijačev in nakazala smer, v katero bi morali stremeti tudi ostali slovenski klubi. Skoraj 6.000 prodanih vstopnic (po zadnjih dostopnih informacijah) za tekmo brez gledalcev je piarovski manever, o kakršnih pogosto poročamo iz tujine, Mura pa je dokazala, da ga je možno učinkovito prenesti tudi na slovenska tla.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 1
Starejši naprej | Novejši naprej
tripsi 5.6.2020, 14:17 Prijavi komentar
Članek je napisan kot, da v sloveniji obstajajo samo trije klubi in vse je posplošeno na dogajanju le teh. Olimpija, Maribor in Mura. OK, imajo najvišjo obiskanost tekem v prvi ligi, pa vendar si zaslužita vsaj omembo še dva in sicer Celje in Aluminij. Aluminij že lani na trenutke ni izgledal slabo, imel odlično sezono v pokalu, letos pa so pokazali kar precej konstantnosti v formi. Celje, ki je edini klub v Sloveniji poleg Maribora, ki ni nikoli izpadel iz prve lige in v tem pogledu kar malce podcenjen. Letos so sestavili izjemno ekipo, ki je dobro vodena s trenerjem Kosičem in novim članom strokovnega štaba Robertom Korenom. V pripravljalnem obdobju so kazali dobre igre in očitno jim je uspelo zadržati samozavest izpred karantene. Če ne bo odsotnosti nosilcev igre (predvsem Lotrič in Vizinger) mislim da lahko vse do zadnjega grozijo Olimpiji, kot prvi zasledovalec in jih morda celo ujamejo. Že večkrat so bili blizu, nikoli pa se jim zares ne poklopi.
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE