Uredništvo    14. junij 2018
Amedej Vetrih je naredil napako

Vetrih priznal, Domžale mu stojijo ob strani

Amedej Vetrih je zaužil prepovedano snov, ker je kupil športno prehrano v trgovini, snov pa sploh ni bila navedena na slovenski deklaraciji izdelka. Matej Oražem poudarja, da bo igralec suspendiran, a mu klub stoji ob strani.
SORODNE NOVICE
URADNO: Barišić ni več trener ...
12.12.2018 | Slovenski nogomet
Barišić: Pri tem ne bom sodelo...
11.12.2018 | Slovenski nogomet
1. SNL: Jesen je končana, na v...
9.12.2018 | Slovenski nogomet
Šumarji na krilih Tahiraja jes...
9.12.2018 | Slovenski nogomet
Mura nima recepta za Triglav
9.12.2018 | Slovenski nogomet
Obotavljajoči Barišić: Imam se...
8.12.2018 | Slovenski nogomet
(foto: SPS)
Poročali smo že, da je Amedej Vetrih padel na dopinškem testu. Pozitiven je bil na prepovedano snov higenamin in bil s strani protidopinške agencije suspendiran za obdobje šestih mesecev. Slovenski reprezentant in nogometaš Domžal je ponudil polno sodelovanje, a je opozoril, da snovi ni zaužil namerno. Več je razkril v spodnji izjavi za javnost. 

Zavedam se svoje odgovornosti ob jemanju omenjenega prehranskega dopolnila, predvsem pa obžalujem dejstvo, da se pred uporabo oziroma pred nakupom nisem pozanimal o vseh vsebovanih snoveh. Želel sem kupiti dopolnilo, ki bi mi pomagalo pri težavah s krči, hkrati pa mi pomagalo pri regeneraciji, tako da sem pri vodilnih slovenskih ponudnikih športne prehrane iskal nekaj takšnega. Kot sem dejal v izjavi za SLOADO, sem zadevo našel na spletu, nakup pa je v mojem imenu opravil soigralec Dario Melnjak, ki živi v Ljubljani, kjer se dotična trgovina nahaja. Glede na to, da sem izdelek kupil v prosti prodaji v trgovini v Sloveniji, nisem niti pomislil, da bi lahko vseboval prepovedano snov. Za Higenamin prej še nikoli nisem slišal in ga nisem poznal do tega primera, ko je bil moj vzorec pozitiven. Šele po prejetem obvestilu o pozitivnem vzorcu sem s pomočjo klubskega terapevta v klubu našel napisano, da kupljeni proizvod vsebuje to snov. Nemudoma sem se odzval na sestanek in zaslišanje pri SLOADO, potrdil pripravljenost za popolno in iskreno sodelovanje, ter se na podlagi ugotovitve, da je Higenamin bil prisoten v prehranskem dopolnilu, odpovedal pravici do odprtja in analize vzorca B. Iskreno obžalujem nastalo situacijo ter sem pripravljen nositi vse morebitne posledice. Ob tem upam, da bo moj primer služil kot opozorilo vsem športnikom, da bodo pri nakupu vsakega dopolnila, četudi je vsakomur dostopno v prosti prodaji, izredno previdni."

Klubsko stališče je predstavil športni direktor Matej Oražem: “Popolnoma obsojamo namerni doping, ki mu v profesionalnem ali rekreativnem športu ni mesta. Zaradi tega prihaja do zelo zahtevnega preverjanja vseh prepovedanih živil, med katere se uvrščajo tudi takšne snovi, ki so v prosti prodaji žal dostopne vsakomur. V primeru, kot je Amedejev, se lahko posledično zgodi, da neprevidna uporaba prehranskega dopolnila, ki ni niti blizu želji po dopingu, športnika pahne v polletno ali celo daljšo osamo, ob tem pa negativno vpliva tudi na njegovo kariero. Dejstvo je, da bi morali biti profesionalni športniki povsem seznanjeni z vsebino vseh prehranskih dopolnil, tako da je v tem primeru odgovornost vsekakor Amedejeva. A kljub temu z obžalovanjem ugotavljamo, da so očitno te snovi enostavno dostopne v najbolj razširjenih trgovinah s športno prehrano in da se prodajajo ter oglašujejo kot izdelki, ki so primerni in namenjeni profesionalnim športnikom. Ob tem bi poudaril še dejstvo, da higenamina, ki je v tem primeru bil sporen, ni bilo navedenega na slovenski deklaraciji izdelka in ga kupec tam ne bi mogel najti. Šele na podlagi naše natančnejše poizvedbe smo ugotovili, da je bil naveden na angleški deklaraciji, kar je po našem mnenju nedopustno. Apelirali bi na ustrezne odgovorne organe, ki morajo poskrbeti, da ne bi prihajalo do takšnih neskladij. Ne gre le za težavo dopinga, ampak bi lahko določene snovi povzročile tudi zdravstvene težave pri uporabniku. Samo predstavljajte si, da bi bil nekdo na določeno snov alergičen, na deklaraciji pa ne bi bila navedena. Trg ni primerno reguliran in v tem primeru je celotna odgovornost na strani porabnikov, torej športnikov.“

Vetrih je v Domžalah deležen podpore, klub ga bo sicer suspendiral. Vetrih no suspendiran do 25. novembra 2018. 

Nogometašu stojimo ob strani, saj smo prepričani, da ni želel namerno v zaužiti omenjene prepovedane snovi. Bo pa v skladu s klubskim pravilnikom v obdobju prepovedi udejstvovanja v športu suspendiran. Od njega ter seveda vseh ostalih nogometašev v našem klubu z veliko mero odgovornosti pričakujemo, da bodo v prihodnje maksimalno pozorni pri zaužitju vsakršnih prehranskih dopolnil. V klubu imamo ustrezne strokovnjake s področja nutricionistike, ki so jim vseskozi na voljo za vse morebitne nasvete."
 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 9
Starejši naprej | Novejši naprej
miha12 15.6.2018, 10:23 Prijavi komentar
ja, vpliva na višino kazni. lepo si to napisal. ne pomeni pa to, da "tip ni popolnoma nič narobe naredil".
jankoslav 15.6.2018, 09:20 Prijavi komentar
miha12 v tovrstnih postopkih je važno kaj in zakaj, namerno ali ne itd. to potem vpliva na višino kazni itd
miha12 15.6.2018, 09:15 Prijavi komentar
kaj ni nič narobe naredil? vzel je prepovedano poživilo brez zdravniškega opravičila, nima veze kak ali zakaj.
Stand ur ground 15.6.2018, 08:47 Prijavi komentar
A eni sploh preberete članke predno komentirate?? Tip ni popolnoma nič narobe naredil. Če ni na slo deklaraciji pisalo, potem je zame to čisto zgrešena kazen.
kristjan_ 14.6.2018, 16:42 Prijavi komentar
če tega sploh ni na SLO deklaraciji ne vem kako bi lahko to opazil. Zame bi moral bolj nastradati uvoznik tega izdelka...ok, mogoče bi se lahko posvetoval z nutricionistko že če jo imajo, ampak iz mojega stališča prestroga kazen.
Ibrakadabra 14.6.2018, 16:18 Prijavi komentar
Sebastijan Cimirotic 2 haha :)))
miha12 14.6.2018, 15:24 Prijavi komentar
kaj ima tu klub veze? ded si je sam nabavo neke, kar je preko interneta našel. pač ni dobro pogledal kaj je not.
Prosinecki 14.6.2018, 15:00 Prijavi komentar
"Its main use is within food supplements developed for weight management, also known as 'fat burners'." hehe :)
marjank 14.6.2018, 14:35 Prijavi komentar
Dobro da ni kakšen od igralcev Olimpije,pljuvanje bi bilo močnejše!Razočaran pa sem,da se to dogaja v urejenih Domžalah!
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE