Klemen Kos   13. december 2018
Je sploh pomembno, kdo bo dvanajsti Mandarićev trener?

Odhod Barišića je signal Mandarićevega umika

Predsednik Olimpije Milan Mandarić je že neštetokrat dokazal, da njegova beseda ni konj in da gre analizirati le njegova dejanja. Ta v zadnjem času kažejo na to, da je umik iz Olimpije v polnem procesu.
SORODNE NOVICE
Olimpija: Nastal je interni ko...
18.3.2019 | Slovenski nogomet
Maribor ne prepozna težav, Oli...
18.3.2019 | Slovenski nogomet
Gorica končala enega najbolj č...
17.3.2019 | Slovenski nogomet
1. SNL: Skoraj popoln krog gos...
17.3.2019 | Slovenski nogomet
Aluminij je presekal negativno...
17.3.2019 | Slovenski nogomet
Kek zaradi poškodbe vpoklical ...
17.3.2019 | Slovenski nogomet
(foto: SPS)
Da ima Milan Mandarić "fetiš" z odstavljanjem trenerjev vemo že dolgo. Iz njegovih odstavitev nastajajo miselne igrice tipa "naštej vse trenerje, ki jih je odstavil Milan Mandarić", kakšnih smiselnih razlag in interpretacij teh dejanj pa je žal  vsak dan manj. Če se ozremo v preteklost, bi pravzaprav težko našli katerega koli od Mandarićevih nesrečnih trenerjev, za katerega bi lahko s popolno gotovostjo trdili, da je bil njegov odhod povsem upravičen po športni plati, a si s tovrstnimi razlagami niti ne gre preveč beliti glav, saj če kaj, Mandarić dokazuje, da ga mnenje okolice in trezne logike niti malo ne gane. Odhajali so trenerji, ki so vodili na lestvici, trenerji, ki so osvajali lovorike in trenerji, ki so kazali dolgoročnejši potencial, zakaj bi se torej preveč zgražali ob slovesu trenerja, ki je odšel z zgolj enim porazom v žepu. Pa ne le trenerji: v valovih so prihajali in odhajali športni in poslovni direktorji, vodje mladinskih pogonov, predstavniki za tisk in še ne bi lahko naštevali. Zgoraj opisano miselno igrico "kdo vse je bil v Olimpiji Milana Mandarića" bi lahko igrali dolgo v noč.

Predsednik Olimpije je v svojem triletnem mandatu veliko govoril – neprimerljivo več od svojega nepriljubljenega predhodnika – obljubljal gradove v oblakih in risal podobo "velike Olimpije", vendar pa z besedami v njegovem primeru ne gre ukvarjati toliko kot z dejanji. Čemu bi, ko je uspešni trener moral oditi zaradi "neatraktivne igre" in nezadovoljive integracije mladih igralcev, pa je temu sledil remont ekipe, v katerem se je čez noč v igralskem kadru znašlo vsaj deset novih nogometašev z vseh koncev sveta.

Odhod Zorana Barišića pa se vendarle od predhodnikov razlikuje v tem, da ga niso odnesli (le) rezultati, neambiciozna igra in neprimeren izbor igralcev, temveč nestrinjanje s filozofijo, ki jo resen trener – kar Zoran Barišić vsekakor je – ne more sprejeti oziroma si jo ne more dovoliti. Mandarić se je namreč odločil za t.i. "damage control", ki v njegovem konkretnem primeru pomeni predvsem popravljanje lastnih napak. Za previsoke pogodbe in igralski kader, ki nima prave tržne vrednosti, je namreč težko kriv kdorkoli drug od tistega, ki je to stanje omogočil že v osnovi.

V danem trenutku so vprašanja, kakšna je dediščina Zorana Barišića in kdo bo njegov naslednik, povsem brezpredmetna. Veliko bolj je na mestu razmišljanje, ali je odhod avstrijskega trenerja začetek Mandarićevega umika iz kluba, pri čemer zdaj vstopa v fazo, v kateri bo skušal svoj predrag in brez vizije zgrajen ustroj čim bolj oklestiti ter ga pripraviti vsaj malce bolj atraktivnega za svojega naslednika.

Drugo veliko vprašanje je, kakšna bo nekoč dediščina Milana Mandarića. Če uberemo zgolj faktično pot, bo ta na papirju zgledna, saj za seboj pušča dva naslova prvaka in pokalni naslov, če uberemo bolj poglobljeno pot pa lahko vidimo kaotičen klub brez vizije in opredeljenega poslanstva, ki je lovorike plačal s tako velikanskimi dolgovi, da v Sloveniji najbrž ni človeka, ki bi bil pripravljen Olimpijo popeljati v smernice normalnega, samozadostnega in realnega delovanja. Prava zapuščina Milana Mandarića bo tako vidna šele tedaj, ko ameriško-srbskega poslovneža ne bo več v klubu.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 37
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
fanta 15.12.2018, 08:39 Prijavi komentar
ojoj..kavčar je gneven...ojoj..pazite se Mandariču
Couch coach 14.12.2018, 21:03 Prijavi komentar
Res sramota za klub…. In odgovornim niti na misel ne pade, da se s takom odnosom dobesedno delajo norca tudi iz navijacev in podpornikov in potem ni cudno, da polovici Lj dol visi za fuzbal in oglede tekem, ce emorajo na VIP tribune gledati te cirkusante… Gneven sem...
Couch coach 14.12.2018, 21:00 Prijavi komentar
"Olimpija je ekipa leta v Ljubljani", berem na klubski spletni strain in gledam fotografijo, kako director kluba prejema nagrado… Bolj kot gledam, bolj je vse skupaj podobno stanju v klubu in temu, kako kdo klub dojema in ga predstavlja… Zamislite si, lepo prosim… director NK Olimpija prejema nagrado, pa kakrsna koli ze to bila, v kavbojkah in sprani flanelasti srajci, medtrem, ko so se vsi ustali potrudili in se opravili dogodku primerno… V kavbojkah, lepo vas prosim…. in to je odraz Olimpije in predvsem ljudi, ki naj bi jo predstavljali. Celo na vasi se ljudje praznje oblecejo, ko gredo samo na gasilsko veselico, da ne govorim, kako je to ob kaksnem drugem dogodku… V Mb recimo, se nikoli nisem opazil, da bi predsednik kluba ali direktor hodila naokrog po kaksnih slavnostnih dogodkih brez gvanta in kravate… Tudi v tem je velika razlika med Mb in Lj… Zal… (to je samo moje razmisljanje…)
trikotna glava 14.12.2018, 20:39 Prijavi komentar
Danes beremo: " Odhod Barišića je signal Mandarićevega umika " . Čez nekaj časa pa bomo brali na nogomaniji " Odhod Manadrića je signal Olimpije za 5. ligo ". No, sledi še spomenik Mandariću, za katerega so žabari že zbrali denar.
samo z glavico naprej! 14.12.2018, 18:38 Prijavi komentar
to mislim na ono prvo ligo prvakov. filipovic, balajic, ante in geri čipi. :-) šampioni
samo z glavico naprej! 14.12.2018, 18:34 Prijavi komentar
denar iz prve lige prvakov, ki so ga vložili v štadion. pol id makrieva, do zelene veje, ilicica. jaz sem tisti, ki je noč pred prodajo vstopnic, preležal na ležalniku pred štadionom. od 22 so bili pred mano 4 z gajbo pira, preklopno mizo in stoli in kartali. od pol sedmih smo se pa že gužvali. na začetku je zz dosti dobrega naredil. na žalost se je posral ob repu in zabluzil ob alkoholu. zadnja leta pa..
fanta 14.12.2018, 18:16 Prijavi komentar
največja bedastoča je pa,ko žabarom hočeš nekaj razložit o poštenju...zato je bolje,da vas malo prcamo..to je vam lažje razumljivo...kje je pejo...piskimižespetenpenal..ki????????????
fanta 14.12.2018, 18:14 Prijavi komentar
file...spet bluziš..še to,da ti opomnim,Mb se je takrat reševal z krediti,ki smo jih POPLAČALI(zopet beseda,ki jo pogugljaj,ker pri vas je ne poznate)..to je prvo...drugo..prodaja Makrijeva v Izrael,ki je pomenila prelomnico..in od takrat v zahvalo poslujemo z izraelskim agentom..Kabha..santi...še oni tretji...in tretje prodaja Miheliča ter Školnika na Portugalsko za manjši denar,kot sta bila vredna...ampak nam je pomenilo to rešitev....evo na kratko za zate....mimogrede hvala za janževca,samo jaz alkohola skorajda ne uživam...ampak vseeno hvala....nadaljuj z Bojčijem...tu sta nekje na istem
filerane1978 14.12.2018, 18:01 Prijavi komentar
Se strinjam ampak samo v debilni državi kakršna je Slovenija klub kakršen je Maribor ne dobi nobene mega ponudbe velikih firm za sponzorstvo čeprav so vsi ti uspehi. To ni normalno in kaže na to v kako trapasti državi živimo.
samo z glavico naprej! 14.12.2018, 17:56 Prijavi komentar
. napaka! nkmb je edini igral v LE in to večkrat. :-) prezimil v evropi in vzel edini, kdaj slovencem dosegljiv naslov v nogometu. intertoto :-) prvi in edini, ki smo igrali v ligi prvakov in to 3x nkmb je bil takrat 🧲 za podjetja iz cele slovenije. v mariboru velja, da ni večje reklame od nk maribor
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE