Miran Zore   4. april 2017
Milan Mandarić ima v Ljubljani vse manj privržencev in vse bolj načet ugled

Gospodar kaosa

Niti dve leti še nista minili, odkar je Milan Mandarić pompozno prevzel Olimpijo in postal njen rešitelj. Gradnja "regionalnega nogometnega velikana" je medtem zastala, splošni kaos pa vse bolj načenja Mandarićev ugled.
SORODNE NOVICE
Oblak bo odprl Olimpijino trgo...
15.12.2017 | Slovenski nogomet
Rudonja: Pogovarjamo se z Vodi...
14.12.2017 | Slovenski nogomet
Kassim Doumbia: Najprej naslov...
14.12.2017 | Slovenski nogomet
Uradno: Maribor pripeljal igra...
13.12.2017 | Slovenski nogomet
Marko Janković preko 3. SNL dr...
13.12.2017 | Slovenski nogomet
Športnik leta: Jan Oblak na če...
13.12.2017 | Slovenski nogomet
Igralci, trenerji in direktorji v Mandarićevo Olimpijo prihajajo ter iz nje odhajajo kot po tekočem traku. (foto: SPS)
Čez manj kot dva meseca bo minilo leto dni od zgodovinske proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer je Milan Mandarić po turbulentni sezoni "pohar" (pokal, op.p.), kot se je izrazil, Ljubljani in tisočim zbranim navijačem Olimpije simbolično poklonil za prvi naslov državnega nogometnega prvaka po dolgih 21 letih suše in agonije. "Projekt nove Olimpije" se je maja lani, s praktično fiksnimi Mandarićevimi obljubami o gradnji "regionalnega velikana", zdel čvrsto na pravi poti. Kljub temu, da je bilo že v prvi Mandarićevi sezoni v Ljubljani kar nekaj nepričakovanih zasukov v obliki Pušnikove nepričakovane odstavitve, Stojićevega odhoda, Nikolićevega rasizma, neuspešne registracije Danka Lazovića in še česa. Ob slabem Mariboru je Mandarićev impulz v Olimpijo, tako finančni kot moralni, takrat zadostoval za osvojitev naslova prvaka. Milan Mandarić je tako ob splošnem odobravanju javnosti takrat pisal zgodovino in pri tem osvajal srca pristašev Olimpije.

Malce manj kot leto dni po slavju sredi Ljubljane je situacija zdaj povsem nasprotna. Mandarić, ki z umirjeno retoriko skuša dajati vtis premišljenega in mirnega človeka, je s serijo impulzivnih odločitev v situaciji, ko je v klubu vse bolj osamljen. Šest trenerjev in trije športni direktorji v manj kot dveh letih ter vsaj za en vagon igralcev so dokaz, da je Mandarić nepričakovano hitro Olimpijo vrnil v stanje kaosa, ki se ga še dobro spomnimo iz zadnjih izdihljajev mučne Rastoderjeve ere. Element kaosa je tako v zadnjih mesecih povsem zasenčil vso zgodovinskost ter iz Olimpije ustvaril splošno tarčo posmeha. Na spletu se je, po že drugi menjavi trenerja v manj kot enem mesecu, tako včeraj pojavil zanimiv komentar, ki v sebi skriva precej resnice, saj pravilno ugotavlja, da je Olimpija v letu 2017 zamenjala več trenerjev kot pa je osvojila točk! 

Pristašev ima tako Mandarić, ki vztrajno dokazuje, da resnično nima nobenih zadržkov pri odslavljanju zaposlenih v klubu, strokovnih delavcev, trenerjev in igralcev, zdaj iz dneva v dan manj. Potem ko smo na Olimpijinih tekmah to sezono že slišali žaljivo skandiranje proti v lanski sezoni najboljšemu igralcu kluba in lige ter zdaj tudi že bivšima športnemu direktorju in trenerju, se zdi, da morda vendarle nismo več tako daleč od trenutka, ko bodo tribune na glas izražale svoje nestrinjanje z avtorjem splošnega kaosa v klubu (govorice, da naj bi se Mandarić s koncem letošnje sezone poslovil postajajo vse močnejše). Težko je sicer verjeti, da človek s tako bogatimi izkušnjami kadruje tako nerodno, se odloča tako impulzivno in več kot očitno tudi podcenjuje slovensko nogometno sceno, toda dogaja se prav to. 

Eden redkih preostalih Mandarićevih argumentov, s katerimi morda lahko brani razprodajo skorajda vseh tržno zanimivih igralcev, splošno kadrovsko zmešnjavo in nenazadnje razprodajo ugleda kluba, je ta, da vse skupaj pretežno in predvsem redno plačuje sam. A vendarle velja biti tudi tukaj previden, saj bo treba na končno bilanco (s prodajami je Mandarićeva Olimpija doslej zaslužila že blizu 10 milijonov evrov, poleti znata oditi še Mitrović in Vodišek) vendarle še počakati. Kakšne bodo posledice ne ravno racionalnega trošenja denarja ob dejstvu, da je trenutna ekipa Olimpije v tržnem smislu kar precej osiromašena v primerjavi s tisto, ki jo je Mandarić prevzel ob prihodu v klub, bo namreč pokazal čas. V Kopru, kjer Mandarića niso ohranili v ravno najlepšem spominu, je čas recimo pokazal, da je Mandarić ob osvojeni lovoriki (pokal) in številnih obljubah za seboj pustil predvsem dolgove. 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 7
Starejši naprej | Novejši naprej
LukaP 5.4.2017, 10:30 Prijavi komentar
Čisto nihče ne ve, koliko ima nogometni klub Olimpija dolga do Mandariča? Tega vprašanja ne upa postaviti noben novinar. Tudi v Kopru je Mandarič bil "dobrotnik", pa se je potem kasneje izkazalo da mu Koper dolguje denar.
retep 5.4.2017, 10:18 Prijavi komentar
...malo, malo ga je treba še zbrcati... v opomin; na kaj, ni potrebno opozarjati?
leyton orient 4.4.2017, 22:42 Prijavi komentar
Razprodal bo vse, pobasal denar, na računu pustil pozitivno nulo in igralce z močnimi pogodbami in odstavljene trenerje s še veljavnimi pogodbami.Novo vodstvo tega ne bo zmožno vzdrževati (plačevati), močnih sponzorjev ne bo, tržno zanimivih igralcev tudi ne...sledi bankrot!!!
janko5 4.4.2017, 22:01 Prijavi komentar
A se samo meni zdi,ali se je to že dogajalo? Šef kluba v davčnih dolgovih,trenerje in igralce menja po tekočem traku ,na koncu klub propade in vsi veseli.....Zavrč/Olimpija. V "naši" državi je pač tako da lahko eni perejo denar in ne plačujejo davkov pred nosom oblasnikov .Drugi (pošteni državljani) pa dobivajo izvržbe za 50 ali 100€ dolga. Ljudje ki nimajo veze z nogometom , pomahajo z nakradenim denarjem in ulica je vesela
real_en 4.4.2017, 17:46 Prijavi komentar
Sem bil na tekmi, ko je bil na klopi prvič po povratku Pušnik in vidim napis GD: "Čas bi bil, da zamenjate trenerja". Smešno venadar resnično. Vse je res. Komedijanti pa še kar vztrajajo....;)
samo z glavico naprej! 4.4.2017, 17:44 Prijavi komentar
miha, ne brcaj crkjenega konja
miha12 4.4.2017, 17:26 Prijavi komentar
Če še kdo misli da je to slučajno, impulzivni, bla bla, je še bolj smešen kot olimpija.
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE