Klemen Kos   1. oktober 2018
Olimpija Zorana Barišića (še) ne prepriča

Duh Igorja Bišćana še vedno uhaja iz steklenice

Nestanovitnost igre in rezultatov Olimpije je posledica iskanja težav tam, kjer jih ni bilo, vse pa se vrača k izvirnemu grehu, ki ga je tudi po več mesecih težko razumeti – odstavitvi Igorja Bišćana.
SORODNE NOVICE
Cilj Olimpije je vsaj ena trof...
21.2.2019 | Slovenski nogomet
Olimpija razpada, odhaja še en...
21.2.2019 | Slovenski nogomet
Domžalski podmladek odpihnil C...
21.2.2019 | Slovenski nogomet
Za Gorico zaigral 15-letnik
21.2.2019 | Slovenski nogomet
Zahović: Hotić je dobil, kar s...
20.2.2019 | Slovenski nogomet
Maribor podaljšal pogodbo s kl...
20.2.2019 | Slovenski nogomet
(foto: pigac.si)
Milan Mandarić je pokazal,  da ga "rezultat" ob njegovim očem ne dovolj napadalni igri ne zanima. Trdil je tudi, da ga ne zanima ekipa, ki ne bo dolgoročno zgrajena na "mladih slovenskih upih", čeprav je to že bolj dilema, s katero bi moral v prvi vrsti razčistiti kar sam s seboj.  On je namreč tisti, ki neozirajoč se na mnenja svetovalcev in prišepetovalcev prižiga zelene luči za sleherni prihod in odhod iz kluba. Toda, o tem kdaj drugič.

Vizija slovenske Olimpije je v tem trenutku bolj dolgoročen pomislek, kratkoročen pa je, ali bo Milana Mandarića zanimala napadalna igra, ki ne prinaša rezultata. To je poenostavljeno in pavšalno rečeno rdeča nit Olimpije v letošnji sezoni, saj ji ne gre očitati premalo napadalnega pristopa, ki pa v sebi nosi številne pasti, zaradi katerih je Olimpija po štirih trenerjih v dobrih dveh mesecih za nasprotnike še vedno lahko berljiva knjiga. Potrpežljivost, disciplina in pravilno tempiranje ritma v pravem delu tekme je formula, ki proti zmajem prinaša dobitek. Včasih polnega – tak je denimo ob izjemni zmagi na večnem derbiju uspel Mariboru – včasih polovičnega, kakršen je včeraj uspel Krškemu, sicer zadnje uvrščeni ekipi na prvenstveni lestvici.

Kaj poreči o Olimpiji njenega zadnjega trenerska izuma Zorana Barišića? Za njim so resda le štiri tekme, a trener Olimpije – dokazano in preverjeno – lahko le pobožno sanja o kakšnih stotih dnevih miru ali čem podobnem. Barišićeva Olimpija želi prevladovati, želi napadati, a je še vedno v globokem iskanju svoje identitete, pri čemer je Barišić od svojih predhodnikov podedoval raztresenost zadnje vrste, ki še naprej ne uspe zvoziti tekme brez ene, dveh ali več kardinalnih napak.

Barišić je sprejel nekaj priljubljenih odločitev, kar v prvi vrsti velja za kontinuiteto napadalca Andresa Vombergerja, iz doslej odigranih tekem pa je razvidno, da še vedno išče idealna partnerja ob Roku Kronavetru, saj bi težko ocenili ali ima med Stefanom Savićem, Maticem Črnicem, Asmirjem Suljićem in Juciejem Lupeto kateri med njimi posebej veliko prednost. Iz doslej odigranega lahko sklepamo le to, da se na stranski tir vnovič vrača Kingsley Boateng, ki poskusa rehabilitacije prejšnjih trenerjev ni uspel izkoristiti.

Čeprav je nogomet tako dinamičen, da naj bi se v preteklost vračali zgolj še zaradi nostalgije, je v primeru Olimpije nemogoče odmisliti izvirni greh, čigar posledice v klubu čutijo še danes. Trenerski vrtiljak, na novo selekcioniran igralski kader, ki ima bore malo stičnih točk s kadrom minule sezone ter izpuhtela identiteta igre, v kateri ima improvizacija še vedno prednost pred sistematizacijo, so posledica še vedno nelogične odstavitve Igorja Bišćana. Mandarić je s to potezo Olimpiji ukradel mesece, ki so namesto za evolucijo zapravljeni za rekonstrukcijo, saj ob vseh pretresih v zeleno-belem moštvu še vedno nismo dočakali tedna, v katerem bi bilo moč začutiti vsaj nekaj oprijemljivega ali če želite vizionarskega.

Tudi z Zoranom Barišićem se ta občutek ne spreminja. Njegov mir bo kot kaže zelo kratkotrajnega roka. Tudi zato, ker naj bi se na naskok na Olimpijine pisarne pripravljal n-ti športni direktor v eri Milana Mandarića Fabijan Komljenović. Trenersko-direktorski tandemi so v zadnjih letih v Olimpiji praviloma le ustvarjali in le redko reševali probleme.
 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 2
Starejši naprej | Novejši naprej
retep 3.10.2018, 10:15 Prijavi komentar
...posebej pa je njegova napaka, da smeši našo ligo, prav zaprav zelence; Mandarć, mislim !
korektor 2.10.2018, 11:57 Prijavi komentar
Mandarić kljub temu, da je lastnik in plačuje vse uspehe in neuspehe, pa je vendarle naredil kar nekaj napak.Največja pa je bila zamenjava uspešnega trenerja Biščana in nakupovanje kvalitetno nepreverjenih igralcev.
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE