Miran Zore   29. maj 2020

Sergej Jakirović trdi, da ni enoznačen trener: Maribor se mora otresti starih navad

Sergej Jakirović je v Maribor prišel z referenco čvrstega trenerja, a tudi odločnostjo, da bo njegov Maribor igral hitreje in bolj agresivno kot doslej. Da Maribor ne bi bil več prebrana zgodba, uvaja novosti.
SORODNE NOVICE
Maribor v kričeči potrebi po r...
10.7.2020 | Slovenski nogomet
Triglav ima novega predsednika...
10.7.2020 | Slovenski nogomet
Jakirović po blamaži Maribora:...
10.7.2020 | Slovenski nogomet
Maribor se bo še enkrat vrnil ...
10.7.2020 | Slovenski nogomet
Olimpija z gladko zmago konkre...
9.7.2020 | Slovenski nogomet
Kje je meja za Anteja Vukušića...
9.7.2020 | Slovenski nogomet
Sergej Jakirović bo v Mariboru dal priložnost tudi mladim igralcem. (foto: Nogomania)
Dober teden pred ponovnim zagonom slovenske nogometne lige v Ljudskem vrtu še vedno vlada preventivni režim. Merjenje telesne temperature, vprašalnik, razkuževanje rok in zaščitna maska so za vsakogar še vedno obvezni pred vstopom v objekt, ki je zadnjo ligaško tekmo gostil 7. marca. Zadnje tedne je na in okrog stadiona sicer spet bolj živahno, ekipa Maribora se namreč pospešeno pripravlja na nadaljevanje zaenkrat ne preveč uspešne sezone. Moštvo se je iz karantene vrnilo v novo realnost, nova sta namreč športni direktor in trener. Drugačni so treningi in taktična priprava, ne pa tudi cilji, ki so še vedno najvišji. 

Sergej Jakirović, ki se ga nekateri verjetno še spomnite kot nogometaša Korotana, je malce nepričakovano dobil veliko priložnost. Izpraznila se je trenerska klop najuspešnejšega slovenskega kluba, Jakirović je prejel klic Oliverja Bogatinova in se nanj odzval. Zdaj kot novi trener Maribor že nekaj tednov spoznava in pripravlja ekipo, ki se bo preostanka sezone lotila kot četrta na lestvici 1. SNL. Približno sliko stanja ekipe si je Jakirović že ustvaril, pri svojem delu pa bo, obljublja, skušal zasledovati svojega trenerskega idola Jurgena Kloppa. "Ne nujno po načinu igre, temveč po odliki razvijanja povprečnih v vrhunske nogometaše," poudarja "profesor," kakor ga kličejo prijatelji in znanci.  

Vaš prihod v Maribor je bil precej specifičen. Zgodil se je v obdobju nogometnega mrka. Kako ste obdobje, ko ste že imeli službo, a ekipe niste mogli niti spoznati, izkoristili za pripravo na nov izziv?
Pripravljal sem se s sodelavci, pogledali smo vse tekme Maribora to sezono. Dobili smo veliko informacij, tudi sicer imam veliko prijateljev v Sloveniji. Prišel sem v treh korakih. Najprej sem se štirikrat pogovarjal z Oliverjem Bogatinovim, potem sem podpisal pogodbo in potem je sledilo spoznavanje igralcev na prvem treningu. Moj prvi vtis je občutek, da se je v Mariboru nabrala določena količina nezadovoljstva. Je pa imel Maribor, kolikor sem videl na posnetkih, tudi veliko smole in ekipa je psihološko padla.

Maribor je bil z Zlatkom Zahovićem v glavni vlogi več kot desetletje pojem stabilnosti in uspešnosti. Z Oliverjem Bogatinovim začenjate novo poglavje Maribora. Že kaj čutite težo bremena?
Letvica v Mariboru je postavljena zelo visoko. To, da je nekdo 13 let v enem klubu, da je tako uspešen kot je bil Zlatko Zahović … To človeka iztroši. Z mano in Oliverjem klub začenja novo zgodbo in tega se zavedam. Čaka nas težko delo, to so mi povedali vsi, ki so me klicali po podpisu pogodbe. Maribor je specifičen klub. Jasno mi je, da se mora boriti za prvaka, za kaj pa drugega? Od Evrope se pa živi, to je jasno.

Do konca sezone je še 11 krogov, Maribor je četrti, za vodilno Olimpijo zaostaja za sedem točk. Je to veliko ali malo?
Želimo biti prvi. V to verjamem in to sem izpostavil že od prvega dne po prihodu. Naš prvi cilj je igranje v Evropi, to si moramo še zagotoviti, je pa ob uspešnem nadaljevanju vse mogoče. Odločno se bomo podali v lov za ekipami, ki so trenutno na lestvici pred nami in s prepričanjem, da jih lahko dohitimo ter prehitimo.

Kakšni so vaši načrti z izstopajočimi igralci v preteklosti, z Marcosom Tavaresom, Rokom Kronavetrom, Amirjem Derviševićem in Rudijem Požegom Vancašem?
Tavares je doktor nogometa, škoda le, ker ga ne moremo pomladiti. Znanja mu ne more vzeti nihče, pomembno je, da je zdrav, računam nanj. O Kronavetru je jasno vse. Dervišević? Veliko pričakujem od njega. Malce počasneje prihaja v formo, takšni igralci jo včasih znajo potem dlje časa vleči. Rudi (Požeg Vancaš, op.p.) bo igral enako pozicijo kot v preteklosti. Bi pa rad poudaril, da pri meni ne igrajo imena. Skušal bom izkoristiti vsakega igralca, ki bi lahko bil uporaben. Moj prvi vtis je dober, igralci so med karanteno delali, vrnili so se v dobrem stanju, kar je pozitivno.

Eden glavnih očitkov Mariboru in politiki prejšnjega športnega direktorja je bil vezan na premajhno vključevanje mladih igralcev. Kako pomembna bo integracija igralcev iz mladinske šole v prvo ekipo za vas?
Vem za ta problem. Vsekakor moramo mladim igralcem pokazati pot iz mladinske šole v prvo ekipo, o tem sva govorila s športnim direktorjem. Trenutno imamo tri take igralce. Vipotnik ima malce smole, ker imamo pet napadalcev, Mutavčič obeta, Maher pa je resno nakazal, da nanj lahko računamo.
Sergej Jakirović
(foto: Nogomania)


Maribor se je zdel v določenem delu sezone kot prebrana zgodba za nasprotnike. Katere težave ste v svojih analizah opazili?
Da ne bi bili prebrani, uvajamo novosti, to je povsem normalno. Ti igralci imajo prostor za napredek. Prvi problem je obramba, ne samo ožja, ampak obramba cele ekipe. To je ena prvih nalog, na tem delamo, to je predvsem stvar dela in volje. Hočemo biti stabilni, mirni, nočemo prejemati golov. Neverjetno je, da ima ekipa večje težave v obrambi kot v napadu, običajno je obratno. Podatki z meritev ne pritrjujejo "fami", ki se je ustvarila, češ da Maribor ni dovolj hiter. Je pa res, da je pomembno, kako in kam teče igralec. Tudi "timing" je pomemben. Zaenkrat delamo predvsem na taktiki in hkrati na kondiciji.

Na Hrvaškem ste si ustvarili ime trenerja, ki stavi predvsem na disciplino, izrazito defenzivo in nato hitre prehode v napad. Mislite, da vas je Maribor izbral prav zaradi tega?
Pred tremi leti sem bil še drugoligaški trener. Mnogi mislijo, da sem neizkušen, ampak to ni res. Osem let sem delal v mladinski šoli, poizkusil sem vse. Verjemite mi, človek dobi resno osnovo, če se z dedki in babicami pogovarja in pogaja o priljubljenem vnuku nogometašu (smeh). Če ne bi bilo koronavirusa, bi se morda razpletlo drugače. Verjetno so moja referenca rezultati, ki sem jih dosegel v Gorici. To je majhen klub. Tam sem imel določen profil igralcev, prišel sem iz druge lige in se odločil za določen princip igre in dela. Imel sem 14 igralcev, ki nikoli niso igrali prve lige. Napredovali smo v vseh segmentih, že v drugi sezoni smo posest žoge povečali za več kot 25 odstotkov. Tako da … Nisem enoznačen trener. Rad igram 4-4-2, to ni slab sistem, ima variacije. Ko sem vodil Gorico, nismo imeli česa izgubiti. V Mariboru je pa ravno obratno, izgubimo lahko mi, ne pa nasprotniki.

Ste se po koncu epizode v Gorici bali padca v "mlin", ki včasih zmelje trenerje, ki predolgo čakajo na pravo ponudbo?
Samo en teden po odhodu iz Gorice sem imel ponudbo Istre. Nisem je sprejel, čeprav so mi svetovali, da naj grem v Pulo. Imel sem vprašanje za predstavnike kluba: kaj lahko spremenim, česar moj predhodnik ni mogel? Samo zaradi gole službe me to ni zanimalo. Istra zame ni bila korak naprej v danem trenutku. Maribor pa je ogromen korak naprej. Na nekaj takšnega sem čakal. Je pa nevarno, par klubov zavrneš, pa potem ostaneš brez ponudb, tako da sem v karieri pripravljen delati marsikje. Tudi boriti se za obstanek.

Kako pomembno bo za vas, da Maribor igra atraktiven nogomet?
To je moja naloga. Treniramo po moji viziji in verjamem, da jo bo ekipa lahko uresničila. Otresti se moramo starih navad, to terja nekaj časa. Sem optimist. Priznam pa, da je v tej situaciji težko reči, kaj pričakovati na prvi tekmi. Pomembno je le, da bomo do takrat optimalni.

Lahko vizijo "Jakirovićevega Maribora" povzamete v eni povedi?
Da smo konkurenčni, da se borimo za naslov, da smo hitri in da smo agresivni.

Kakšno težo bi v trenutnih razmerah za vas imel naslov prvaka?
To bi bil ogromen uspeh. Zame osebno, za ekipo, sploh v tej situaciji, ko ne vemo, kdo je v kakšni formi. Nismo odvisni le od sebe, moramo pa gledati le nase. So pa okoliščine res specifične. Kadar me vprašajo, koliko bodo manjkali gledalci, vedno odgovorim s tem, da je največja kazen za klube po izgredih navijačev zaprtje tribun. Manjkali bodo, igramo namreč zanje.

Od leta 2000, ko ste igrali v Sloveniji, se je pri nas in predvsem v našem nogometu marsikaj spremenilo. Kakšna so vaša opažanja?
V resnici smo si tako blizu, da se v Mariboru sploh ne počutim kot tujec. Uro in deset minut imam do Zagreba, bližje je kot do Ljubljane. Spremenil sem se v tem obdobju predvsem jaz, recimo za kakšnih 15 kilogramov (smeh). V sredo mi je bilo sploh všeč, da sem spet srečal Mirana Srebrniča (na prijateljski tekmi s Koprom, op.p.). Tukaj je tudi Almir Sulejmanović, res poznam precej ljudi, s katerimi sem bil ves čas v stikih in nimam občutka, da sem kaj pretirano veliko zamudil. Slovenija se zagotovo je spremenila, zgradila je recimo kar nekaj stadionov za razliko od Hrvaške. V nogometnem smislu je med ligama nekaj razlik, hrvaška liga je malce močnejša, ampak v slovenski ligi je tudi marsikaj zanimivega. Zaznal sem predvsem veliko energije, dinamike, pa mladosti.
Sergej Jakirović
(foto: Nogomania)
 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 5
Starejši naprej | Novejši naprej
GlGANTE 30.5.2020, 21:54 Prijavi komentar
Vseeno retep a se ti ne zdi, da trenerji v topoglednih intervjujih postajajo ze prevec dolgocasni. PS: popravi me ce sem narobe uporabil besedo topogledni?
retep 30.5.2020, 17:23 Prijavi komentar
...in še ? Ko pa boš ti nekje trener, boš pač v intervjuju povedal, kar pa navijač - noče slišati ! Ja, tipično za Huge !
retep 30.5.2020, 17:21 Prijavi komentar
Kakšna vprašanja, takšni odgovori !! Bi naj moral na novo odkriti toplo vodo ? Res si pravi - Hugo, !!!
Hugo 29.5.2020, 14:31 Prijavi komentar
A je povedal kak drugacnega, kot je, al pa bi bilo keri drugi na njegovem mestu!? Ne! Ker to so pac stalne besede nekoga, ki pride nekam za trenerja-pove tisto, kar hoce navijac slisat! Brez teze je ta intervju!
Tito81 29.5.2020, 13:24 Prijavi komentar
Ga držim za besedo.... "da smo hitri in da smo agresivni".
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE