Uredništvo    2. junij 2017
V Mariboru nižajo stroške

Nova realnost Maribora je racionalizacija

Predsednik Maribora Drago Cotar in direktor Bojan Ban sta potrdila ukinitev B ekipe, ki je letno v tretji ligi stala do 400.000 evrov! Maribor mora nižati stroške in vstopa v obdobje racionalizacije.
SORODNE NOVICE
Hotić: Maribor me je naučil tr...
19.10.2018 | Slovenski nogomet
Rudar je prepričal Tučića
19.10.2018 | Slovenski nogomet
Milanič: Zanima me le Maribor
18.10.2018 | Slovenski nogomet
Mandarić konkretno namignil na...
18.10.2018 | Slovenski nogomet
Barišić v Kopru krstil dva deb...
18.10.2018 | Slovenski nogomet
Olimpija se je poigrala s Kopr...
17.10.2018 | Slovenski nogomet
(foto: pigac.si)
Današnja tiskovna konferenca v Mariboru je bila sklicana z namenom, da predsednik kluba Drago Cotar in direktor Bojan Ban predstavita trenutno stanje v klubu ter ambicije za naprej. Rdeča nit konference je racionalizacija. Po letih delovanja na visokih obratih, ki so bili posledica uspehov Maribora v Evropi, je Maribor danes v novi realnosti, ko mora precej znižati stroške in izjemno paziti na vsak evro. To pomeni, da odškodnin ne more več plačevati, krčiti mora kader in ostale stroške. Ukinja tudi B ekipo, ki je doslej igrala v tretji ligi, stala pa je ogromno denarja. Kot je danes priznal direktor Ban, je klub za delovanje B ekipe letno plačeval od 350.000 do 400.000 evrov

"Izredno zadovoljni smo, ker smo ponovno prvaki. Zdaj predstavljamo smernice delovanja kluba za naprej. Zadeva je usklajena s predsednikom in upravnim odborom. Delamo naprej. Finančna situacija je stabilna. Nimamo niti evra dolga, čas pa je takšen, da se je treba prilagajati situaciji. Prišlo bo do sprememb, do racionalizacije v poslovanju," je dejal direktor kluba Bojan Ban. 

Prvi ukrep zategovanja pasu je ukinitev B ekipe, ki je doslej igrala v tretji ligi. Ban je razkril strošek ekipe (poudaril je tudi, da ni dala igralcev za prvo moštvo), ki jo bodo v klubu skušali nekako nadomestiti z ostalimi selekcijami. Ban je potrdil, da mora Maribor v bodoče uveljavljati mlade igralce, to naj bi namreč bil del dogovorjene in tudi neizogibne racionalizacije. Ob tem dodajmo, da je v skupni kadetski in mladinski ligi Maribor letos postal državni prvak. 

"To je bil profesionalni pogon, ki potrebuje sekretarja, dva trenerja, fizioterapevta, pa 22, 23 igralcev... To je stalo od 350.000 do 400.000 evrov. Tega si ne moremo več privoščiti. Kako bo z igralci, bomo še videli. Ko tehtaš, koliko to stane in kakšen je izplen, vidiš, da je to nesorazmerno."

Kar se kadrovanja tiče, je jasno, da plačevanja odškodnin v Mariboru ne bo. Maribor bo potrošil le toliko, kolikor bo zaslužil. 

"V letih Evrope smo poslovali racionalno. Maribor ni nikoli posloval drugače kot s svojim delom. Imeli bomo najboljšo možno ekipo, ambicije ostajajo, polni smo energije. Cilj za prihodnjo sezono sta prvenstvo in pokal ter priti čim dlje v Evropi. Investirali bomo lahko toliko, kolikor bomo zaslužili. So pa želje nekaterih igralcev za nas nesmortne (Vršič, op.p.)."

Predsednik kluba Drago Cotar je zagotovil, da kakšnim investitorjem, ki bi spominjali na takšne, ki so v slovenski ligi že bili in so tudi še prisotni, v klubu še naprej ne mislijo prisluhniti. 

"Držali se bomo, kar smo že počeli. Prva zgodba nas je naučila. Klub smo sanirali, prišli na pozitivo in si zadali nalogo, da bomo porabili, kolikor imamo. Denarja si ne bomo izposojali. Maribor je športno društvo, živi od tega, kar prisluži z uspehi in prodajami igralcev. Poceni smo kupovali in drago prodajali. Imamo tudi sponzorje, ki niso zanemarljivi in nam ostajajo zvesti. Nimamo bankomata, vlagatelja, ki bi kaj vlagal. Poznate zgodbe iz prve lige. Živeti moramo od tega, kar imamo in kar smo ustvarili. To pomeni racionalizacijo. Nismo pa vsega porabili kot je nekdo trapasto zapisal."

Tema novinarske konference oziroma vprašanje enega od novinarjev je bila tudi t.i. stara tribuna Ljudskega vrta, ki je v naravnost katastrofalnem stanju. Bojan Ban je potrdil, da ima informacije o premikih glede sanacije strehe (obeta se sestanek na MO Maribor), dela (po fazah) naj bi bila opravljena s pomočjo dvigal in izvedbe tekem menda ne bodo ogrožala. Razkril je tudi, da je Maribor kot najemnik infrastrukture za najem v enem letu plačal 240.000 evrov (brez DDV) in poudaril, da je šlo za plačilo v denarju, torej brez kompenzacij, ki so v nekaterih občinah sicer praksa. Glavna težava stare tribune so po zahtevah UEFA pogoji za prenose tekem oz delovanje novinarjev. Reporterskih mest je namreč premalo in so neustrezna.

Beseda je nanesla tudi na načeto travnato površino (Bojan Ban je izpostavil problem kislosti tal) Ljudskega vrta, ki postaja vse bolj kritična in je potrebna večjega posega. Samo lansko leto, pred prvo tekmo v sezoni, je bilo v nujno sanacijo vloženih kar 56.000 evrov, Mariborčani pa so morali zaradi zahtev UEFA travo celo barvati. 

Mariborčani torej v novo sezono vstopajo na precej nižjih obratih in z ogromno težavami. Konkretno o športnem delu Bojan Ban in Drago Cotar nista želela govoriti, toda jasno je, da Maribor v bodoče ne bo mogel več plačevati tako visokih plač kot jih je doslej. To seveda pomeni drugačno strukturo igralskega kadra (ki bo cenejši), videli pa bomo, kaj bo to pomenilo v smislu kakovosti in posledično dosežkov. 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 32
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
franjoz 4.6.2017, 19:28 Prijavi komentar
Nova realnost Maribora je racionalizacija!!!!!!!!!!!!! PLAČ 3 VOLUHARJEV ki zaslužijo mesečno 50.jurjev??
Snatch 3.6.2017, 22:39 Prijavi komentar
Ehj ostali me žvite? Zato se u MB vozim delat, ker tujci ne najdejo kvalitetnih kadrov v rovtah....od davka, ki mi jih pobere država, sta dva minimalca za rovte kto je MB
pejo2310 3.6.2017, 16:15 Prijavi komentar
vazn da smo golazen ...ampak ko pa pridejo evropske tekme golazen stiska pesti za vse slovenske klube kar za take komentatorje kot si ti pa ni navada...
miha12 3.6.2017, 07:31 Prijavi komentar
Ko vidiš da se žabari bojijo za nas, a so sami v vsakem trenutku le korak od Kopra... Razne nutelle, pejoti in ostala golazen je slepa, zabita ali pa kar oboje :)
igorico 3.6.2017, 05:19 Prijavi komentar
Financirati 400K za ekipo iz tretje lige, iz katere potem v 3 letih pripeljes 2 igralca v prvo, je noro. Gledano skozi to prizmo je 120K za Kramarica drobiz, pa ceprav potem igra za Krsko. Na drugi strani imas napihnjene pogodbe s preverjenim kadrom (Novakovic, Tavares, Handanovic, ...). Kam je pocasi odtekal del denarja iz napihnjenih pogodb ekpe B in preverjenega kadra, vedo le posveceni. Ocitno pa je, da so ti casi minili. No, vsaj Pavlin se je letos na tistih 2-3 tekmah lahko pomril #nimamoMotivacije #prijateljskeTekme. S pojavom konkurence v LJ, so tudi casi v MB postali tezji...
pejo2310 2.6.2017, 23:06 Prijavi komentar
Giginjo glih vceri so mi nakazal tvoje davke ...malo brate...jedva za morje bo ...kaksne mas
Gigiinjo 2.6.2017, 22:03 Prijavi komentar
snatch. da se slovenija decentralizira ste po pizdi dobli. živite tako od večine slovencev.. takda. ne bit tako hudo pametn
Snatch 2.6.2017, 21:52 Prijavi komentar
Racionalizacija, reorganizacija in transformacija....NKBM in Lašekga ni več (Apollo in Heiniken oba imata sedež v LJ), denarja iz Evrope nebo, mogoče kaj da Magna (aja je nebo)..... po poteh Popketa z flašo v roko in Pavlinom na kitari hahaha
amigo7 2.6.2017, 21:26 Prijavi komentar
kmetek, to se jaz tudi sprašujem kje so vsi tisti miljoni od LP, EL in prodaje igralcev? vse so pokradli in zapili,kdo bo še navijal za MB? če se pa delajo norca iz nas. banda
legenda 123 2.6.2017, 20:20 Prijavi komentar
Joj kakšni 20 milijonov neki. Ene 5 milijonov je pa res na računu.
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE