Uredništvo    13. januar 2011
Mariborski klub je po dolgih letih saniran

Maribor je na zeleni veji

Predsednik NK Maribor Drago Cotar je predstavil številke, s katerimi je in še vedno operira na čelu danes najbogatejšega slovenskega kluba, ki je naposled le odplačal vse dolgove.
SORODNE NOVICE
Hotić: Maribor me je naučil tr...
19.10.2018 | Slovenski nogomet
Rudar je prepričal Tučića
19.10.2018 | Slovenski nogomet
Milanič: Zanima me le Maribor
18.10.2018 | Slovenski nogomet
Mandarić konkretno namignil na...
18.10.2018 | Slovenski nogomet
Prvi favorit je Matjaž Kek
18.10.2018 | Slovenski nogomet
Barišić v Kopru krstil dva deb...
18.10.2018 | Slovenski nogomet
NK Maribor je svojo blagajno napolnil tudi z dobrimi igrami in dobrim obiskom na evropskih tekmah. (foto: SPS)
Danes so pri NK Maribor, kot je že pred dnevi napovedal športni direktor Zlatko Zahovič, javnosti predstavili rezultate poslovanja, ki je po novem pozitivno. Predsednik mariborskega prvoligaša Drago Cotar, sicer predsednik uprave Zavarovalnice Maribor, generalnega sponzorja NK Maribor, je javnosti prenesel razveseljive novice, saj NK Maribor finančnno že dolgo ni tako dobro stal kot trenutno.

Leta 2006 je bilo za 3,2 milijona evrov dolga
"Prva vijoličsta misel v novem letu ni bila vedno tako vedra," je poudaril prvi mož mariborskega prvoligaša, ki je funkcijo predsednika kluba nastopil septembra leta 2006, tedaj je imel klub, ki je bil že v postopku sanacije, kar 3,2 milijona evrov dolga: "Ob prevzemu funkcije predsednika, septembra 2006, smo v prvih nekaj tednih naredili prerez finančne situacije kluba, delovne klime in stanja v slačilnici. Rezultati so bili slabi, še slabši od pričakovanj. NK Maribor se je sicer že od leta 2002 nahajal v sanaciji, vprašanja o smiselnosti nadaljnjega truda so bila vse pogostejša. Septembra 2006 je bila finančna luknja kluba globoka še vedno 3,2 milijona evrov. Če k temu prištejemo še finančno nepokrito sezono, ki je bila v teku, še toliko več."

Davčna uprava je terjala 800.000 evrov
NK Maribor je bremenil visok davčni dolg, ki je nastal v letih 1999 in 2000, ko je Ljudski vrt gostil tekme Lige prvakov, bančni račun Maribora pa se je šibil pod težo "evropskih milijonov". Vsaj moral bi se šibiti. Davčna uprava je terjala dolgovani denar in ga naposled tudi dobila, Cotar je razkril, da je NK Maribor poravnal skoraj 800.000 evrov dolga z naslova davčnih obveznosti. Poleg tega je NK Maribor v zadnjih štirih letih odplačal več kot milijon evrov obveznosti iz najetih kreditov, poplačanih je bilo za najmanj 200.000 evrov tožb, med katerimi so nekatere stare celo deset let in več. Poplačani so bili tudi dobavitelji, skupno v višini 300.000 evrov.

Josip Iličič Palermo
Prodaja nogometašev, med njimi tudi Josipa Iličiča, je dodobra napolnila proračun Maribora. (foto: Getty Images)


Poslovanje je transparentno in pozitivno
NK Maribor se je, to je predsednik Cotar še posebej poudaril, zdaj dokončno izkopal iz dolgov in sedel na zeleno vejo. Cotar se je pohvalil, da je bilo v času njegovega mandata v klubu na novo zaposlenih pet ljudi, profesionaliziran je bil trenerski kader, precej pa so Mariboru dvignili tudi prihodke kluba, ki so v letu 2009 znašali tri milijone evrov, v lanskem letu pa so se še dvignili: "Skupaj smo prihodke kluba dvignili iz 2,4 milijona evrov iz leta 2006 (1,2 milijona evrov leta 2005) na tri milijone evrov v letih 2008 in 2009, bilanco za leto 2010 pa še zaključujemo – vendar bo prav tako pozitivna."

"V okviru kluba delujemo in se obnašamo kot gospodarska družba, vsako leto naše poslovanje oceni neodvisna revizijska hiša, vendar se tukaj ne mislimo ustaviti. Še svež je spomin na veliko sporočilo, ki so ga navijači namenili našim igralcem pred povratno tekmo proti Palermu. Tekmo, ki je pravzaprav simbolična. Kljub hudem rezultatskem izhodišču s prve tekme so ljudje verjeli. Tudi mi smo verjeli. 'Ni še konec. Šele začetek je.' je pisalo na sporočilu. V poslovanju smo dosegli slovenski vrh, tudi na športnem področju smo na dobri poti tja, v prihodnosti pa se želimo z majhnimi, premišljenimi koraki še bolj približati ostalemu nogometnemu svetu
," je dejal Cotar.

Kot uspešen gospodarstvenik je Cotar poudaril racionalnost, starih napak vijoličasti očitno ne bodo ponovili: "NK Maribor ne bo ponovil napake iz preteklosti. Ostali bomo na tleh, v težkem poslovnem okolju delovali v okviru naših zmožnosti, vendar bo strah pred poštarjem, ki je na Mladinski 29 vladal v preteklosti, zamenjal strah pred dobrimi idejami, ki jih vseh ne bo moč oživiti."

V letu 2011 so cilji Maribora naslednji. "V letu 2011 nas čaka kar nekaj izzivov. S selitvijo v nove prostore bomo izboljšali delovne pogoje, v Evropi želimo vsaj ponoviti lansko poletje, nadaljevati z razvojem blagovne znamke in vrniti naslov prvaka v Ljudski vrt. Včasih smo zelo sramežljivo govorili o takšnih ciljih, danes jih z veseljem izpostavimo. Zahvaljujem se vsem, ki so verjeli v zgodbo, da je to institucijo moč rešiti," je za konec še povedal Cotar, ki v tem trenutku vodi najbogatejši slovenski nogometni klub.

Maribor Videoton Viole navijači
V Mariboru so uspešno sanirali klub, poplačali dolgove in zabeležili visoke prihodke. (foto: SPS)


Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 12
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
Loko 15.1.2011, 14:01 Prijavi komentar
Poudarek je na ZELENI. :)))))
Satko 14.1.2011, 15:44 Prijavi komentar
TO CAREEEEEEEEE..... Zaho hvala.
barca007 14.1.2011, 13:46 Prijavi komentar
Svaka čast, še tak naprej!
AlfredMudjahedin 13.1.2011, 23:00 Prijavi komentar
Kako že gre ona fora Štajerščina jezik uspešnih ali kako???Super da se v Sloveniji premika na bolje Hvala Zaho !!! Sreča da ma tip tko rad nogomet, maribor...in da je sposoben in da ne rabi kradit ker ma dovolj
Enpac 13.1.2011, 18:19 Prijavi komentar
Edino slovensko"podjetje", ki je poplačalo dolg do države in upnikov, eni so šli pa raje v stečaj. ljudi pa pustili lačne in žejne... VZORNO! Močno upam, da bodo Mariboru sledila tudi Slovenska podjetja in solatli klubi, če bi imeli vsi taki odnos do "podjetja" bi vsi v Sloveniji živeli lepše in lažje. Dragi klub zaslužiš si najboljše!!!
lukafc 13.1.2011, 17:22 Prijavi komentar
to je super novica;))dj pa na pono maribor
messi19 13.1.2011, 17:02 Prijavi komentar
Sem ponosen navijač NK Maribora!!!! Bravo Cotar, menim, da gre tu zasluga predvsem Zlatko Zahoviču, ki je klub popeljal na svetovni nogometni zemljevid! Prišel je Chelsea, prišli bodo drugi, mogoče liga prvakov in tako naprej...:D
MJMB 13.1.2011, 15:50 Prijavi komentar
na Vijolčni veji :) ;) ... ne bi zaj pisali bedarij o nekih naslednjih 7ih letih da bomo prvaki. počasi, lepo korak po korak. Slovenska liga je nepredvidljiva in je izenačena močna liga, čeprav je res da zdaj MB odstopa. Naprej letošnji naslov prvaka. oziroma najprej gremo v velenje na gostovanje.
GaZZe 13.1.2011, 15:48 Prijavi komentar
Dejan Stefanović požri se!!!!!!!
piksi 13.1.2011, 15:46 Prijavi komentar
Mislim,da bodo prvaki naslednjih 7 ali več let Zahovič in ostali so res naredili velik klub in vsi najboljši slovenski igralci bodo želeli igrati v Mariboru,ker se bodo lažje prodali,če upravi slava in denar ne bosta preveč stopila v glavo,ne vidim kdo bi jih lahko izrinil iz prestola. Slovenski Rosenborg
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE