Klemen Kos   3. avgust 2017
Maribor je že rešil evropsko sezono

Maribor je zadel sedmico

KOMENTAR: Čeprav so bili obeti dokaj pesimistični, je Maribor izkoristil ugoden žreb in znova prišel v situacijo, ko bo lahko z evropskimi nagradami učvrstil svojo dominanco v slovenskem prostoru.
SORODNE NOVICE
Gigijev dres na posebno mesto
15.12.2017 | Evropski pokali
Kassim Doumbia: Najprej naslov...
14.12.2017 | Slovenski nogomet
Uradno: Maribor pripeljal igra...
13.12.2017 | Slovenski nogomet
Marko Janković preko 3. SNL dr...
13.12.2017 | Slovenski nogomet
Športnik leta: Jan Oblak na če...
13.12.2017 | Slovenski nogomet
Prva liga: Črna jesen za slove...
12.12.2017 | Slovenski nogomet
Marcos Tavares je dosegel kar tri od petih zadetkov Maribora na poti do playoffa. (foto: pigac.si)
"Evo nas Evropa, ti boš naša vsa," že leta pojejo navijači Maribora, ki so jo znova dočakali. Evropo. Čeprav je Maribor v novo evropsko sezono krenil z zategnjenim pasom, previdnimi pričakovanji in brez nekaterih nosilcev igre (Vršič, Novaković, Defendi), so slovenski prvaki uspešno preskočili dve evropski oviri in se prebili do faze, ki že zagotavlja fantastičen ekonomski izplen. Smola, ki jo je imel Maribor v zadnjih kvalifikacijah z neugodnim žrebom (Astana), se je tokrat povrnila z islandskim Hafnarfjordurjem, ki ni mogel zaustaviti sile Mariborove želje po velikem povratku na evropski zemljevid.

Po zmagi na Islandiji, s katero je Maribor že presegel svoja osnovna evropska pričakovanja, je sledila še ena izjemna novica. Maribor bo prvič v svoji zgodovini nosilec v kvalifikacijah za playoff, kar ne glede na težavnost vseh potencialnih nasprotnikov instantno dviguje apetite po že tretjem nastopu v najboljšem klubskem tekmovanju na svetu. Le milimetri so bili oddaljeni od tega, da bi Maribor namesto Qarabaga, Astane ali Slavije v playoffu pričakoval nasprotnika kova Olympiacosa, Celtica ali Verbičevega Kobenhavna

Maribor je skočil na  zadnji vlak poslavljajoče se Lige prvakov, kot jo poznamo v zadnjem desetletju. Od naslednje sezone naprej bo vstop v to tekmovanje veliko težji kot doslej, saj je UEFA podlegla pritiskom največjih in še zmanjšala lino, skozi katero se v to tekmovanja lahko uvrščajo klubi iz drugo ali tretjerazrednih državnih prvenstev.  Slovenski prvaki bodo povsem enakopraven rival kateremu koli nasprotniku v playoffu, ne glede na razplet prihajajočih dveh tekem pa ne gre dvomiti v povratek evropske evforije pod Kalvarijo, sploh če upoštevamo, da Maribor zadnji dve evropski jeseni ni sodeloval v nobeni skupinski fazi v katerem od obeh paradnih tekmovanj.

Ekonomski efekt evropskih uspehov bo Mariboru znova omogočal, da bolj aktivno in tudi bolj drzno nadgradi moštvo, ki je bilo tudi zaradi nedavnih evropskih razočaranj že precej racionalizirano. Velik evropski uspeh ne sme zavajati pred dejstvom, da Maribor potrebuje kakovostne okrepitve, evropski denar pa mu bo omogočal znova še odločneje zavzeti dominantni položaj v domačem prostoru, v katerem je v ljubljanski Olimpiji dobil veliko resnejšega tekmeca kot ga je imel v eri serijskih evropskih jeseni. Dobro svarilo je primer iz sosednje Hrvaške, v kateri je ob preveč zaspanem Dinamu zrasla močna Rijeka, ki je Zagrebčanom iz rok iztrgala položaj nedotakljivega v državi.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 35
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
striko 11.8.2017, 15:41 Prijavi komentar
Kdo, pa je bil pesimističen. Pisec tega članka je bil prepričan, da Mariboru ne bo uspelo. Sedaj mu očita srečo pri žrebu. Raje bi se vprašal, kako prideš do tako ugodnega žreba (sreče). Z dolgoročnim in vztrajnim delom !
b1 3.8.2017, 20:38 Prijavi komentar
Čeprav Zaho pije, ampak treba priznat, da mu nihče v SLO ne seže do gležnjev.
lama 3.8.2017, 20:17 Prijavi komentar
pa kaj hočete še več od kluba ranga maribora kot pa da igra evropo?
wisan 3.8.2017, 19:15 Prijavi komentar
albundy - razlogov je sigurno več. Po moje je eden pomembnejših ta, da MB dolga leta drži skupaj jedro ekipe. Lolimpija n.pr. je totalno nasprotje in večina ostalih tudi. Ampak določene popravke je treba delati, sicer sledi padec. In že v času Cvijanoviča, Filipoviča, Mertlja, ...., je bilo jasno, da v ekipi ni bilo več napredka, prav nasprotno. In sreče je moralo biti konec, prišli so Plzen, Astana. Danes so najboljši pred že kar nekaj leti najbolj kritizirani igralci: Viler, Handa, Tava ! Je to napredek ? Velika prednost MB je tudi konstantna podpora, pripadnost klubu ( ne ZZ in DM,... ) v mestu. To je edino in le v MB. Vsi delamo napake, le da eni jih priznamo drugi pa nikdar. Vsi imamo kdaj srečo, le, da eni jo priznamo, drugi pa nikoli ( za njih je sreča zmeraj = sposobnost ). In vsak ima svoje mnenje. Moje pač je, da je bilo v NKMB ob veliko sreče, narejenih ogromno napak in, da bi Maribor ob vsej sreči, ki jo je bil deležen od prve uvrstitve v CL naprej, moral biti bistveno boljša ekipa in ne, da nas tepejo Aluminiji, se branimo pred Triglavom, Radomljami,....in non-stop gledamo bedno DM igro. Še znanci iz tujine so mi pisali, da raje gledajo žensko EP, kot pa MB !
MC 3.8.2017, 19:11 Prijavi komentar
Zal, klasicni Mariborski sindrom; treba je skos poudarjat, kak smo mali in da smo lahko srecni, da smo tu, ko smo... Sori, samo vcasih bi mogli met malo vec jajc in samoiniciative. Mesto je v kurcu, ker noben ne misli big in noce nic tvegat(v ang se rece temu reasnoble gamble), in takoj ko se nek dnar dobi, se ga pokrade, namesto da bi se ga investiralo kam... Maribor dela dobro, bi pa lahko delal odlicno, ce bi se malo bolj angazirali in ga nebi ZZ pil...
miha12 3.8.2017, 18:39 Prijavi komentar
TM kaže 1.02mio£ za Verbiča. Kolko jaz vem je šel samo Verbič, ni bilo nobenega paketa. In se strinjam, da smo pri nekaterih igralcih popušli. Ne samo pri tistih, ki jih nismo pripelali. Pred leti so se vaneki na nogomaniji drli zahotu naj pripelje repa, fajiča, Potokarja, vidoviča, lesjaka, ploja. Medtem pa se je celi Maribor za glavo držal na tisti prvi tavaresovi tekmi. Pač v fuzbalu ni garancij. Vanek bi bil prvi ki bi tega 1.02mio£ vrednega Verbiča po dveh slabih tekmah teral v tretjo ligo. Vanek tudi živi v nekem svojem svetu kjer je prihodek=profit. Pa kjer igralca fukneš na bolho al pa eBay pa ga nekdo že kupi...
Gigiinjo 3.8.2017, 18:36 Prijavi komentar
že to da smo zamrznili prestop marija in privlekli mešanoviča (naj ded najde formo čimprej, mu privoščim) mi marsikaj pove. če pa ima mali zaho res 20.000 plače pol pa hvala lepa in lep pozdrav. že to da smo dali 500.000 za njega je butasto
al_bundy 3.8.2017, 18:34 Prijavi komentar
samo wisan, če dela maribor vse narobe, vsi drugi imajo boljše igralce ipd,... zakaj ma pol mb 14 naslovov prvaka? Zakaj toliko igra v evropi? Zakaj je edini klub iz bivše juge ki je prezimil v evropi? Glede denarja pa sploh ne morem verjet kak ste zabiti eni, res ni čudno da gre toliko podjetij pri nas v kurac. Od 6 miljonov bi vi en miljon že v osnovi porabili za igralca? Plačevali bi ga pa pol 500e na mesec ne? Ko da ni point denarja, da se vloži, da se ga da nekaj na stran, ne pa da se ga še isti mesec zaruži. Res, neverjetni idioti ste nekateri.
Dinho8O 3.8.2017, 18:30 Prijavi komentar
Zadnji cas da se omeji tako imenovane male klube v CL. Naj igrajo v LE.
wisan 3.8.2017, 18:23 Prijavi komentar
Kolikor se spomnim kaj se je takrat pisalo, je bila cena za Verbiča v kpl. s še enim igralcem, manj kot milijon. Kaj je res pa ne vem. Ampak saj ni bil ali je Verbič edini, ki ga je mogoče dobiti na trgu. Takrat, ko je "odšel" ZZ, sem bil eden redkih, ki je v tem videl le dobro. Športni direktorji se po klubih menjavajo kot trenerji in igralci; pravkar je Bayern angažiral novega ŠD, po le enem letu.
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE