Miran Zore   18. junij 2018
Intervju: Darko Milanič

Milanič: Negotovost v klubu vpliva name

Pogovarjali smo se z Darkom Milaničem, ki je v minuli sezoni z ligo prvakov prišel do krone trenerske kariere. A ker je Maribor izgubil naslov, lanska sezona še vedno skeli. V novi sezoni obljublja še boljši Maribor.
SORODNE NOVICE
Želim si naslov državnega prva...
26.3.2019 | Slovenski nogomet
Ibričić: Pripravljamo se na Ol...
25.3.2019 | Slovenski nogomet
V Bravu ni pritiska za uvrstit...
25.3.2019 | Slovenski nogomet
Gorica in Andrej Kotnik sta se...
23.3.2019 | Slovenski nogomet
Maribor je izgubil drugega pod...
23.3.2019 | Slovenski nogomet
Saša Arsenović ima z Ljudskim ...
22.3.2019 | Slovenski nogomet
(foto: Nogomania)
Izhodišče Maribora pred novo sezono je precej drugačno kot je bilo lansko leto. Klub je ostal brez lovorik na domači sceni, a s polno vrečo denarja, ki ga je zaslužil v lanski sezoni. Pritiska po prodaji najboljših igralcev zato ni, je pa v klubu nakopičena določena negotovost, za katero je poskrbel Zlatko Zahović, ki je bil v minuli sezoni suspendiran na vseh treh frontah - v Evropi, v domači ligi in tudi v klubu. Darko Milanič zato ta trenutek deluje v okvirih, ki so ostali podedovani iz lanske sezone. Ekipa se zaenkrat ni spremenila, cilji prav tako ne. Maribor bo napadel skupinski del lige Europa, še bolj pa prvenstveno lovoriko, ki je v minuli sezoni pristala v vitrini rivala Olimpije.

Milaniča kljub pozitivnemu nastopu Maribora v ligi prvakov, s čimer je sam uresničil svoje trenerske sanje, lanska sezona še vedno ne pusti povsem pri miru. Ne skriva, da je izguba naslova zanj in za klub velik neuspeh, ne skriva pa niti nove doze ambicij, s katerimi vstopa v novo sezono: "Neverjetno sem motiviran."

Priprave Maribora na novo sezono so že v polnem teku, zaenkrat s praktično enako ekipo kot v lanski sezoni. Se obetajo kakšne spremembe?
Poletni prestopni rok je dolg. Včasih imaš občutek, da je pasiven, ampak, ko se zbudijo ljudje z denarjem, se začne dogajati. Ne bom presenečen, če bo odšel kakšen naš najboljši igralec. Ko gre za prihode, je vedno tako, da ima vodstvo pripravljene zamenjave. Zdaj začenjamo že s tekmami. Želim videti ekipo, ki se bo znala boriti in bo igrala nogomet. Želimo zadržati igro, ki smo jo kazali, ampak želimo biti hkrati tudi dobri v bloku. 

Kdo v Mariboru trenutno kadruje? Je to še vedno Zlatko Zahović?
Prosil bi vas, če se tej temi izognemo, ker bo klub v kratkem (danes, op.p.) skomuniciral, kako in kaj. Zelo hitro boste izvedeli. Jaz vem, kaj je moje delo. Jaz sem trener in odgovarjam za to.

Kako pa na vas osebno vpliva trenutna negotova situacija v klubu?
Name vpliva vse, preprosto zato, ker sem človek. Bi pa rad poudaril, da sem zastopnik močne skupine ljudi, nisem one man band. Nikoli nisem bil, niti kot igralec. Rad sem v močni ekipi in to je ključno.

Pa ima Maribor še vedno močno "skupino"?
Tako močno kot še nikoli doslej. 

V zadnjem obdobju minule sezone ste opazno pomladili prvo enajsterico in to se je v smislu igre obneslo. Zakaj ste to storili in kako bo v novi sezoni?
Skozi sezono smo zrotirali praktično vse igralce. Vsi, ki so v širšem kadru, dobijo priložnost. Tudi v novi sezoni bodo igrali mladi, ampak ne bom pozabil na nikogar. Pomembno je, da igralci razumejo, da so različna tekmovanja in deli prvenstva. Včasih je treba igrati tako, drugič drugače. Enkrat je super mladost, drugič izkušnje, umirjenost. Takrat smo izkoristili reprezentančni premor. Dogovorili smo se, da zadeve poenostavimo. Glavno vodilo je bil kompakten blok in potem hitro naprej. Samo naprej in naprej. Je pa problem takšne igre v tem, da v enem trenutku igralci prej sli slej fizično padejo. Eni prej, drugi pozneje. Kot raketa ne moreš iti v nedogled.

Kaj bo z igralci z daljšim stažem, s tistimi bolj izkušenimi? Denimo z Vršičem, Boharjem, Mešanovićem, Bajdetom...
So v mojem planu in to vedo. Sezona je predolga, da bi se odrekel igralcem, ki jih dejansko potrebujem. Imajo drugačne karakteristike, ampak jih potrebujem. Je pa tako, kdor ne igra, mu ni prav. Ampak to je dobro. Če je nekdo zadovoljen, da sedi na tribuni, to ni dobro. Če je nekdo jezen, ker ne igra, pa potem trenira odlično, pa je to super.

Amir Dervišević je vstal od mrtvih. Bil je prečrtan, v zaključku sezone pa je bil vaš najboljši vezist. Kaj ga je prebudilo?
Amirja smo priključili že lani. Sam vam lahko pove, da je bil leto prej na počitnicah. Trdo smo se trudili z njim. Najbolj zaslužen je on, da je razumel, da se bo treba odreči lepim stvarem v življenju in da bo treba delati. NK Maribor je igralcu ponudil priložnost, to je velika odlika kluba. Očitno je uredil zasebno življenje. Videli pa bomo, kako bo za naprej. Ta povratek mora razumeti kot neverjetno življenjsko priložnost. Fant ima enostavno to, kar je redkost. Izjemno hiter pretok žoge. Okrog njega potrebujemo hitrost, on jo narekuje s podajo. Tehnično je izredno sposoben. Žoga gre tja, kamor jo želi poslati. 

Pri nas podcenjujemo to, da določen igralec ne igra. Pri nas je to vselej v negativni konotaciji, ampak v resnici ne bi smelo biti. Ko igralec ne igra, trpi, razmišlja, kaj mora narediti, kako popraviti stvari. Ko je vse lepo, je top, takrat smo vsi carji, visoki, vse je lepo. Ko si kot miško, ko te ni nikjer, takrat je treba biti močan. Trener ima pa dve izbiri, igralca lahko potiska naprej, z njim vztraja in tvega, da ga zlomi, lahko pa ga tudi umakne, odpočije.

Nase je opozoril tudi Jan Mlakar. Kaj pričakujete od njega?
Njegova največja odlika je njegov hiter korak. Ne samo prvi korak, ko enkrat potegne, to hitrost obdrži. Je velik potencial. Ne skrivamo, da v klubu od njega ogromno pričakujemo. Ne verjamem, da so pričakovanja pretirana, fant je mlad in to kar kaže… Maribor ga bo čakal, delali bomo z njim, ne bomo pa prehitevali. Imamo tudi druge opcije v napadu, ima konkurenčno okolje. Pri nas igra, v Italiji ni in to je ključno.

Vašo sezono je prelomil zadnji derbi v sezoni, ki ste ga izgubili. Kako se te ključne tekme spominjate z distance?
Na derbiju nam je šlo vse narobe. Hitro smo dobili gol, želeli pa smo kontrolirati tekmo. Nasprotnika smo imeli pod kontrolo, dobri smo bili, ampak enostavno je šlo vse narobe. Škoda, da nasprotnik ni bil kakovostnejši, ker bi potem jaz tekmo obrnil v drugo smer z menjavami. Logično, da je bila potem polemika okrog tega. Nisem čutil, da je nasprotnik nevaren. Ampak so nam zabili dva gola…

Kaj za vas pomeni dejstvo, da je Olimpija v treh letih osvojila dva naslova?
Definitivno to kaže, da moramo biti mi zaradi teh dveh neuspehov še boljši v vseh sferah. Biti moramo bolj pragmatični, zaznati prave momente, kdaj kako igrati. To je naloga zame. Biti moramo enotni zaradi moči z druge strani, celotne moči, ki jo je čutiti, ko si v Mariboru. Njihovo moštvo je dobilo izjemno malo golov, bilo je čvrsto. Zato pravim, kako se meri uspeh? Se meri skozi to, da publika prepozna, da je to moderen nogomet ali se meri skozi lovorike? To je res težko.
Darko Milanič
(foto: Nogomania)


V Mariboru delujete že vrsto let, vendar se zdi, da v javnosti več zaslug za uspehe pobirajo drugi. Vas to moti?
Zaradi pomembnosti in veličine Zlatka Zahovića tega nočem in ne morem spremeniti. Vprašam se le, kaj pa lahko dobro delam? To je, da prinašam rezultate in uspehe. Zame osebno je trud najbolje poplačan tako, da pridejo na naše tekme ljudje iz nogometa, iz tujine, pa so zadovoljni z videnim.

Kako pa dojemate skandiranje vašega imena?
Seveda mi godi. Poglejte mojo kariero. Vsak ima svoje poslanstvo. Jaz sem v Partizan prišel zelo mlad in če greste tja danes, vam bodo o meni govorili samo pozitivne stvari. Nikoli nisem bil največja zvezda, bil sem priden, delal sem. Nisem pobiral smetane, nisem bil takšen. Potem sem šel v Sturm, bil sem eden od nosilcev, ampak največ aplavzov so dobili drugi. V Mariboru puščam močan trener kot trener, ampak aplavzov bom dobil toliko, kolikor si jih zaslužim. Ne iščem in ne znam jih iskati na silo.

Nikoli niste skrivali, da si želite kot trener priti v ligo prvakov. V minuli sezoni vam je to uspelo. 
To je krona moje kariere, sigurno. Prej pa na to nisem upal niti pomisliti, moram biti iskren. Junija lani sem samo razmišljal. Takrat je naš direktor z asistentom imel novinarsko konferenco na stadionu, na kateri sta povedala, da moramo biti potrpežljivi, ker si najdražjih igralcev ne moremo privoščiti. Obrnili smo se k receptu, ki je že bil uspešen. To pomeni, da nas mora na igrišču 11 delati v isto smer. To smo poleti tudi storili. Borili smo se kot levi. Zanimivo, poenostaviš zadevo, potem pa dobiš samozavest in to prinese rezultat. Liga prvakov je največ, kar je lahko. Če bi bil dovolj star in utrujen, bi rekel to je to, brez problema. Rad pa bi čimprej spet doživel kaj takšnega.

Pot v ligo prvakov je zdaj težja, tudi v ligo Europa vodi izjemno zahtevna pot. Zakaj Maribor svojih možnosti ne poveča tako, da bi nekaj od evropskih milijonov konkretno investiral v moštvo?
Filozofijo v klubu imamo jasno zastavljeno. Zaradi dejanskega stanja je takšna, kakršna je, če želimo biti uspešni. Postavil jo je strokovni vodja. Brez tega ne gre. Včasih je to morda nerazumljivo za navadnega gledalca.

Se vam ne zdi, da je to na nek način ziheraštvo?
Če igralca ne moremo pripeljati, ga žal ne moremo. Takšna je odločitev vodstva kluba, v to ne gremo. Verjetno je to razumljivo. 

Bo Maribor v novi sezoni prvak?
(smeh) Največja prioriteta za nas je državno prvenstvo. 

Vaše drugo obdobje v Mariboru spremlja vaše nezadovoljstvo nad sojenjem. Kar nekajkrat ste bili precej kritični. Je sojenje v slovenski ligi dobro ali slabo?
Zelo kritičen sem bil do sodnikov (našteva številne situacije, op.p.). Ukradli so nam največji pritisk, jeseni smo zmagovali v zaključkih tekem, potem pa nam neupravičeno krajšajo tekme in podobno. Sojenje se mi zdi problematično. ni pa tako kot pravijo nekateri, da se na koncu vse poravna. Nič se ne poravna. Se, ampak samo, če je nekdo zelo močan in izstopa, mi pa smo igrali izenačeno ligo.

Velikokrat po tekmah ocenjujete, da je Maribor dominiral. Zdi se, da je dominacija nekaj, kar nato javnost interpretira na različne načine. Kaj konkretno mislite s tem, ko trdite, da je Maribor dominiral?
Razumem, da gre ljudem to na živce. Odkar so začeli to forsirati še mediji, te besede nisem več uporabil. Želimo imeti kontrolo nad tekmo, to pomeni, da imaš širino, pas, ne nujno, da si nevaren. Da tekmeca utrujaš na ta način. To je kontrola, ko nisi nevaren, a imaš vse v svojih rokah.

Dogaja se, da predvsem po porazih neradi takoj stopite pred mikrofon. Zakaj? Mar slabo prenašate poraze?
Joj, grozno, res. Poraze grozno prenašam. Če pogledate statistiko, koliko lovorik sem osvojil, tega ne bi bilo, če bi jih prenašal dobro. Najraje bi po tekmi nekam šel, pa potem govoril naslednji dan, ko zberem misli. Dati izjavo takoj po tekmi, ko bi vse poslal nekam… To je grozno.

V vseh teh letih, odkar ste trener, ste prehodili zanimivo pot, zavili ste tudi na tuje. Mar kaj obžalujete?
Tujina mi je ogromno dala. Šel sem, ko sem začutil, da je trenutek pravi. Bil je pravi trenutek, to še danes mislim. Vrnil sem se čez tri leta in to boljši. V Mariboru se je marsikaj zgodilo v vmesnem času. Ne obžalujem ničesar, kje pa. Odločitev je bila moja in to je to.

Je Partizan, ki se pojavlja nekako v valovih, za vas aktualna stvar?
To je velika čast in zahvalil sem se že za to. Priznam, da mi je to večje zadovoljstvo kot recimo aplavz. Jaz ne potrebujem tega, da me nekje na plaži nekdo prepozna, mi pa godi, da me spremljajo veliki klubi. Vedite pa, da v Mariboru nikakor nisem nesrečen, ravno nasprotno, zelo sem zadovoljen.

Kaj pa reprezentanca, bi vas kot nekdanjega kapetana zanimalo njeno vodenje?
Nikoli nisem bil v kombinacijah. Za naprej ne razmišljam pretirano. Imam občutek, da je danes vse skupaj šlo v smer, ki mi ni všeč. Nobenega potrpljenja nima nihče več. Cilj bi moral biti, da se ustvari pozitivna klima, predvsem s strani medijev, ki so glavni. Seveda gre to z roko v roki z rezultati. Upam, da ta kemija bo in bomo skupaj navijali. Kar pa se mene tiče, v bodoče bi to seveda lahko bilo zanimivo. 
Darko Milanič
(foto: Nogomania)
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 18
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
nogobrcar 30.8.2018, 20:11 Prijavi komentar
kaj ma to na levem tricepsu za en tatu - JNA
Ibrakadabra 19.6.2018, 15:39 Prijavi komentar
Človek popelje eno ekipo s smešno nizkim proračunom v LP, še prej v LE prvič v zgodovini kluba in nekateri se najdejo, ki ga kritizirajo, pa saj več ne veš, a sam do 3 ne zna štet, pa ta človek je imel neverjetne uspehe za naše nogomete razmere, res da z veliko pomočjo velikega zlatka a vseeno, zlatka ni vedno na treningih, le na pomembnih tekmah je.
franjoz 19.6.2018, 06:42 Prijavi komentar
Nekateri tu gor ste pravi trenerji in psihologi vsevedni.Tudi meni niso všeč nekatere poteze vendar ne moremo reči da je zanič trener itd.Kdo se je ukvarjal z športom tega nikoli nebi delal.
miha12 18.6.2018, 16:13 Prijavi komentar
sej pravim, nisi spremljal. bi pa rad pamet prodajal, to pa. :)
garfild 18.6.2018, 15:52 Prijavi komentar
miha12, če z ekipo, ki meri v top 3 v avstriski ligi izpadeš v drugem kvalifikacij za ligo europa in v ligi na koncu osvojiš 5. mesto je to enako katastrofi. To je ribičeva graška trenerska zgodba in je samo vizuelno lepša od zgodbe z Leedsem, vsebinsko sta pa to dva debakla.
miha12 18.6.2018, 15:31 Prijavi komentar
tebi se vidi, da ga nisi spremljal. ker take bedarije govorit o njegovi epizodi v gradzu...
garfild 18.6.2018, 14:28 Prijavi komentar
Ribič ostaja ribič. Za potrčka rojen kot potrčko bo tudi umrel. Že kot igralec je bil potrčko in takšen je tudi kot trener, to dejstvo se je nabolj pokazalo v Gradzu in Leedsu kjer bi moral kot trener nastopiti kot vsakršna autorite pa tega ni storil ker enostavno ni sposoben, mentalno gledano.
mitja61 18.6.2018, 12:09 Prijavi komentar
Konec solo ribičije Darko, ZZ je nazaj...
miha12 18.6.2018, 11:27 Prijavi komentar
@Prosinecki mislim da je letos spomladi kar lep del maribora in slovenske javnosti spregledal glede "ribiča".
Prosinecki 18.6.2018, 11:15 Prijavi komentar
@balestra92 vprašanje nikakor ni neumno, in ne vidim razloga zakaj bi nanj odgovarjal z užaljenostjo in patetično provokacijo? poanta vprašanja je, da je Maribor pred tem serijsko osvajal naslove brez prave konkurence, močnejša Olimpija pa nakazuje na to, da v Mariboru naslovi niso več samoumevni in temu se bodo morali prilagoditi. res ne vem zakaj bi bilo to "najbolj glupo možno"?
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE