Miran Zore   30. november 2015
Portret: Grega Sorčan

Splačalo se je vrniti

Pojavil se je še en perspektiven vratar. Grega Sorčan je po povratku iz Italije v Gorici stopil prve korake v članskem nogometu in svoje predstave dvignil na visoko raven. Proti Olimpiji igralec tekme.
SORODNE NOVICE
Olimpija se je poigrala s Kopr...
17.10.2018 | Slovenski nogomet
Srebrnič je prepričan, da uvrs...
17.10.2018 | Slovenski nogomet
Mariborčani pripravljeni na za...
17.10.2018 | Slovenski nogomet
Tomić od težav s srcem do nove...
17.10.2018 | Slovenski nogomet
Olimpija potrjuje ambicije in ...
16.10.2018 | Slovenski nogomet
Prvoligaška okrepitev za drugo...
16.10.2018 | Slovenski nogomet
(foto: SPS)
Začel je v Velesovem, celo ne kot vratar. Svojo nogometno-vratarsko izobrazbo je nato izpopolnjeval pri Triglavu, vmes "skočil" v italijansko-slovenski Chievo, letos pa brani za Gorico. In to uspešno. Grega Sorčan ima komaj 19 let, a za svoja leta zveni in deluje zrelo. Ve, kaj hoče, zato mu januarja letos ni bilo težko pri osemnajstih sprejeti odločitve odreči se zanesljivim in dobrih prihodkom v Veroni ter tvegati v tedaj ne ravno urejeni Gorici. Posojo je poleti, ker je želel še naprej redno braniti, pretvoril v prestop, kar je bila, kot ocenjuje danes, prava odločitev.

Sorčan je še vedno najstnik, v 1. SNL je še vedno relativno nov, a vse boljši. Za njim je 27 prvoligaških tekem. V nedeljo je bil v Ljubljani igralec tekme, saj je s pametnim postavljanjem, odločnimi starti in kakovostnimi obrambami v obup spravljal celotno Olimpijino ofenzivno linijo. Po eni najboljših predstav v svoji karieri je mladenič iz Spodnjega Brnika ubesedil to, kar je na tekmah Gorice to sezono očitno - pozitiva.

"Gorica velja za dober klub. Ob Mariboru in Olimpiji je največji v Sloveniji. Vedel sem tudi, da je trener vratarjev Borut Mavrič. Zato sem tudi prišel. Nisem želel biti le tretji vratar Chieva, želel sem braniti. Vzdušje v klubu je domače, pozitivno. Super se imamo in dihamo kot eden. Mislim, da je bila to dobra odločitev," pravi 19-letni Gorenjec. 

Zmaga proti Olimpiji ni naključna. Na vodilno ekipo lige so se Novogoričani temeljito pripravljali. Sorčan prav tako: "To je bila velika zmaga, sploh po tistih porazih. Vedeli pa smo, da jih lahko presenetimo. Vemo, da imamo dobro ekipo, le napak mora biti čim manj in gre. S takšno miselnostjo smo se odpravili v Ljubljano in uspeli. Kar se tiče mene, sem zadovoljen. Ena mojih boljših tekem, vsekakor. Pomembna je prva žoga, ki jo prejme vratar, takrat dobi občutek, kako bo šlo. Jaz sem imel res dobrega."

Grega Sorčan je eden tisth, žal redkih, mladih slovenskih nogometašev, ki je zgodnjo izkušnjo iz tujine znal uporabiti v svojo prid. Italija mu je, podobno recimo poudarja tudi Nemanja Mitrović, veliko dala. 

"V Italiji sem se veliko naučil. Ve se, da dobro delajo z vratarji. Pa tudi sicer je bilo koristno. Prvič sem živel sam, tako da je bila ta izkušnja dobrodošla. Ko sem šel iz Triglava, sem želel v tujino. Pri vratarjih je pač tako, da moraš čakati. Ko dobiš priložnost, pa jo moraš izkoristiti. Jaz nisem želel več čakati. Premlad sem, zame je pomembno, da redno branim."

Sorčanov povratek v Slovenijo je poleg rednega branjenja in pozitivne zgodbe v Gorici prinesel še eno nagrado. Sorčan je postal pomemben igralec tudi v mladi reprezentanci Slovenije. V tem ritmu si zato želi nadaljevati in tudi končati letošnjo sezono. V dresu Gorice. Potem pa... 

"Mlad sem še. Želim dobro opraviti svoje delo do konca sezone. Bomo videli, kako za naprej. Če že, potem bi me verjetno spet zanimala tujina, ampak počasi. Ne mudi se," dodaja Sorčan, ki Olimpiji ali Mariboru (oba imata vratarja že precej v letih) sicer ne bi rekel ne, toda v tem trenutku o omenjenih ne razmišlja. 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 17
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
re 2.12.2015, 16:28 Prijavi komentar
19. Sorčan Grega 63157 5.3.1996 1.7.2015 30.6.2017
bule1 2.12.2015, 09:45 Prijavi komentar
Skupaj z zastopnikom sva iskala najboljše rešitve in v nekem trenutku se je pojavila možnost odhoda v Novo Gorico, ki sem jo sprejel. Za zdaj sem zelo zadovoljen, ker vse kaže, da je bila izbira odlična. Pogodbo imam do konca sezone, potem pa bomo videli, kako in kaj naprej," je odvrnil Grega Sorčan.
bule1 2.12.2015, 09:32 Prijavi komentar
Pozabljate da mu poleti 2016 (po koncu aktualne sezone) poteče pogodba in lahko že januarja (čez en mesec!!!) podpiše pogodbo s katerimkoli klubom. In če mu Olimpija ponudi trojno ali še višjo plačo, misliš da bo zavrnil? Potem bi se Gorica zadovoljila tudi z 100 tisoč, ker poleti ne dobi niti centa
vijolcni_bojevnik 1.12.2015, 12:23 Prijavi komentar
hahaha pinus ne bodi pameten če nisi še nikoli gledal tekme snl.
pinus 1.12.2015, 08:55 Prijavi komentar
Prepričan sem da nobeden vratar v naši ligi ni niti približno sposoben branit v tujini.
franjoz 1.12.2015, 08:43 Prijavi komentar
Pameten fant
re 30.11.2015, 21:36 Prijavi komentar
Sorcan ima veljavno dvoletno pogodbo Trenutno Go redno izplacuje svoje obveznosti tako da je vse odvisno od uprave ali mu bo dala ze prej izpisnico Kolikor mi je znano v postev pride le tujina Mb in Olimpija definitivno ne bosta placala visoko odskodnino,ki bi jo klub zahteval ob morebitnem predcasnem odhodu iz Go, veliko bolj realen odhod na tuje,poleti ali kdaj kasneje...
TB91 30.11.2015, 20:54 Prijavi komentar
Je ne maram in je nikoli ne bom, včasih pa nalašč spustim kako posebej zaradi tistega super navijača, ki ima v nicku ime interja. Z izjemo njega in še enega nimam nič proti nobenemu navijaču olimpije, ker je to klub ki je vajen vsega hudega, tako da res ne vidim pretiranega užitka v udrihanju preko njega. Sam sem mnenja, pa tudi zgodovina je to že velikokrat potrdila, da mladi obetavni igralci ne bi smeli postavljati plače v prvi plan in oditi v bogatejši klub, kjer niti ni rečeno, da bi bolj napredovali. Gorica ima odličnega trenerja vratarjev, tudi obrambo imamo letos tako, da od vratarja terja maksimum in mislim, da se Grega tu čisto lepo razvija in da bo po Gorici zrel za tujino, kajti je mladi reprezentant in bodoči članski reprezentant, poleg tega pa je v igri za Evropo, ki bo sploh super priložnost, da se pokaže tujim oglednikom, poleg tega pa tudi v Italiji ni neznanka in mislim, da ima potencial prav za italijansko ligo, kjer slovijo po najboljši vratarski šoli.
jankoslav 30.11.2015, 20:11 Prijavi komentar
TB91 da si nastrojen proti Olimpije že vem, ampak kar si napisal ne drži. Kako da se ne začenja pogovarjati? A ima Gorica kaj veliko izbire. Igralec je tako kot Šporar z eno nogo drugje in če želi iti mu klub kot je Gorica ali pa pri Šporarju Olimpija ne more nič. Malo drugače je pri Mariboru ki mogoče lahko malce dlje zadrži igralca ampak dolgo ne. Govorimo o dobrih igralcih. Sorčan je dober golman če bo ocenil poleti da hoče naprej, Olimpija in Maribor pa bosta iskala prvega golmana verjemi da bo sprejel, saj ni nor. Biti prvi golman Olimpije in Maribora je za mladega golmana sanjsko pa če se ti na glavo postaviš.
TB91 30.11.2015, 19:33 Prijavi komentar
lama, s ciframa ki si postregel se Gorica niti ne pričenja resno pogovarjati z enimi in drugimi. Sicer pa v Mariboru imajo odličnega golmana (Obradovića), ki najbrž sedi zaradi zunanjih vplivov. Sam si želim, da bi Grega ostal še najmanj eno sezono, saj imamo zelo konkurenčno moštvo, ki bo tudi v prihodnji sezoni pri vrhu lige.
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE