Miran Zore   26. maj 2017
Miran Srebrnič razmišlja o svoji prihodnosti

Pripravljen sem na korak naprej

Miran Srebrnič je z Gorico v tej sezoni presegel vsa pričakovanja. Gorica je z dobrimi igrami vrnila nekaj izgubljenega ugleda in znova postala klub, ki ga mladi igralci vidijo kot primernega za svoj razvoj.
SORODNE NOVICE
Oblak bo odprl Olimpijino trgo...
15.12.2017 | Slovenski nogomet
Rudonja: Pogovarjamo se z Vodi...
14.12.2017 | Slovenski nogomet
Kassim Doumbia: Najprej naslov...
14.12.2017 | Slovenski nogomet
Uradno: Maribor pripeljal igra...
13.12.2017 | Slovenski nogomet
Marko Janković preko 3. SNL dr...
13.12.2017 | Slovenski nogomet
Športnik leta: Jan Oblak na če...
13.12.2017 | Slovenski nogomet
(foto: SPS)
Eden glavnih razlogov, da je Gorica obstala kljub vsem pretresom, ki so se pred leti začeli z umikom zadolženega glavnega pokrovitelja, je nedvomno pripadnost tistih, ki jim ta klub veliko pomeni in ki v težkih trenutkih niso gledali na denar. V zadnjih letih, ko je denarja malo in je "španovija" s Parmo klub skorajda uničila, Gorica obratuje na nizkih obratih. V finančnem smislu zagotovo sodi v spodnji del prvoligaške lestvice, kjer pa jo boste ob koncu sezone zaman iskali. Trenutno je celo druga in ima v soboto priložnost, da proti vsem pričakovanjem in ob hudi konkurenci Olimpije in Domžal osvoji naslov podprvaka 1. SNL

V klubu, kjer je tisoč evrov neto že sanjska plača, danes vlada dobro vzdušje. Razlogov za to je več. V prvi vrsti za veselje v novogoriškem klubu skrbijo dobri rezultati to pomlad, ki pa so plod izdelane igre in dobre strategije. V tem trenutku, ko Maribor, Olimpija in Domžale ne prepričajo, je Gorica najmočnejša ekipa v ligi, ima rep in glavo ter tudi željo, da iz letošnje sezone izvleče maksimum. In če se vrnemo k omenjeni pripadnosti v Gorici, ne moremo mimo trenerja Mirana Srebrniča, pravzaprav že večkratnega trenerja Gorice, ki je v klubu praktično vse svoje življenje. Na pomoč je klubu priskočil tudi tedaj, ko je bil slednji pred propadom (pravzaprav je klub v veliki meri rešila prodaja Blessinga Elekeja Olimpiji), a se je uspel stabilizirati, v letošnji sezoni pa ekipa pod Srebrničevim vodstvom kroji celo vrh lige.

Trenutna ekipa, ki temelji na domačih igralcih in štirih zanimivih tujcih, je sicer potrebovala nekaj "kilometrov", da se je uigrala, ko pa je Srebrnič zaznal pravo kemijo v slačilnici, je steklo. 

"V naši ligi so razlike res majhne. Od cone izpada do prvega mesta ni prav veliko prostora. V klubu so mi pred začetkom sezone sicer dejali, da bodo naši cilji tokrat višji, toda sam pri sebi sem vedel, da bo to zelo težko. Liga je močna. Poglejmo samo, kdo je za nami, to so Celje, Velenje, Koper... Moj prvi cilj je bil obstanek, ker vem, kaj to pomeni fantom. Potem pride več sproščenosti. Nas je prebudil tisti poraz proti Domžalam (0:5 na začetku novembra), ko bi lahko bilo tudi 10:0. Naredil sem sestanek, pošteno smo se pogovorili. Od takrat najprej smo izgubili samo eno tekmo. Postali smo kompaktni. Naš vratar ima v drugem delu sezone precej manj dela," nam je povedal Srebrnič in dodal: "Ključ našega uspeha je kemija." 

Čeprav je Gorica finančno močno omejena in igralcev ne more kupovati v pravem pomenu te besede, selekcioniranje nikakor ni naključno. Trenutno je mladinski pogon, kar je posledica "luknje" iz obdobja Parme, malce zaostal za slovenskim vrhom, vseeno pa ostaja najmočnejši vir črpanja igralcev. Kar pride od zunaj, mora ustrezati Srebrničevim kriterijem, ki so kvaliteta, karakter in pripravljenost za delo. Gorica igralcem v finančnem smislu sicer ne more ponuditi veliko, lahko pa jim ponudi dobro delo in stimulativno okolje. Povedano drugače, zainteresiranim mladim igralcem Gorica ponuja kakovostne treninge in, posebej poudarja Srebrnič, "mentorstvo" izkušenih igralcev, denimo Mirana Burgića, Alena Jogana, Uroša Celcerja in drugih. 

"Igralci so večinoma mladi, morajo se uigrati, za to je potreben čas. Te fante sem recimo poznal že od prej. Malce sem bil zaradi situacije v klubu tudi prisiljen, da jih vključim, seveda pa sem tudi močno verjel vanje. Tujci? Mnenja sem, da morajo biti boljši, jih pa veliko ponujajo. Če imaš igralce doma... Naš klub nima denarja za nakupe. Nikomur ne morem obljubiti niti rednega igranja. V Gorici lahko obljubimo le dobro delo in okolje, da se bo skrbelo zanj. Če igralec to sprejme, potem gremo. Zanimiv je primer Rifeta Kapića. Prišel je z eno torbo in vprašal, če lahko pride na trening. Zdaj je med najboljšimi igralci lige."

Srebrnič ima pri svojem delu nalogo, da iz malo ustvari veliko. Iz neuveljavljenih igralcev mora ustvarjati igralce, ki lahko konkurirajo v 1. SNL, hkrati pa so zanimivi tudi trgu. Takšna je trenutna in tudi bodoča realnost Gorice, ki se zaenkrat še uspešno upira zanimanju investitorjev vseh vrst in agencij, ki pod specifičnimi pogoji ponujajo svoje igralce. Ne more pa se upreti željam igralcev, ki v Novi Gorici igrajo za zares majhen denar. Ko imajo pravo opcijo za odhod, jih klub težko zadrži. Letos pozimi je ekipa tako izgubila Sandija Arčona in Andreja Kotnika, letos poleti bo zagotovo še koga. Na radarju večjih klubov so Grega Sorčan, Matija Boben, Rok Grudina, Rifet Kapić in še kdo. 

To pomeni, da Srebrniča, ki bo z Gorico znova igral kvalifikacije za ligo Europa, čaka ponovitev že videnega. Da bi recimo lahko v prihodnji sezoni v isti ekipi imel kar dva "umetnika" Amela Džuzdanovića in Rifeta Kapića, je skorajda nemogoče. Luknje ob odhodih bo treba v kratkem obdobju zakrpati in to praktično brez denarja. To bo seveda znova terjalo ogromno energije in potrpljenja.

Ni pa nujno, čeprav se morda komu zdi samoumevno, da bo ekipo tudi v prihodnji sezoni vodil Srebrnič, nekaj opcij se mu namreč že odpira. 

"Če se bo ponudila kakšna zanimiva priložnost, bi odšel. Pomembno mi je, da lahko delam in se razvijam. Pritisk je povsod, vajen sem ga, tudi v Gorici, kjer je prvo preživetje, potem rezultat, potem prestopi. Mislim, da sem pripravljen na korak naprej," pravi Srebrnič, ki med svoje dosežke v Novi Gorici lahko uvršča tudi najdražjega igralca v zgodovini slovenskega prvenstva. Blessing Eleke, ki bi ga Srebrnič takoj in brez pomisleka vzel nazaj, je v Gorici igral odlično, v Ljubljani pa povsem pogorel.

Rdeča nit letošnje sicer najboljše sezone za Srebrniča ni le goli rezultat (že zagotovljena Evropa), temveč prepoznavnost kluba, njegovega načina dela in filozofije. 

"Ponosem sem na to, da je Gorica spet dobila nekaj ugleda. Ne sme se nam dogajati, da nam mladi fantje odhajajo iz kluba, ker kadetov in mladincev za razliko od nekaterih drugih klubov ne moremo plačevati. Zdaj se že dogaja, da jih Gorica spet zanima. Ne sprašujejo več za denar, ampak za okolje, vzdušje, za delo. To je super, ampak v nedogled tako ne gre. Najbolje bi bilo, če bi te fante lahko zadržali, jim dali kaj več, prikljućili še kakšno okrepitev..." zavedajoč se iluzornosti razmišlja Srebrnič in dodaja, da je pri svojem zorenju v vlogi trenerja veliko odnesel tudi od dela z Luigijem Apollonijem, ki mu je asistiral, ko je Italijan deloval v Novi Gorici.

Tudi takrat, ko je tedanja italijanska struktura Gorice potrebovala pomoč, je bil Srebrnič pripravljen pomagati. In potem znova, ko so Italijani pobegnili s potapljajoče se ladje. Tako je bilo vselej, ko ga je klub potreboval. Toda nihče ne more biti samoumeven, niti Miran Srebrnič. Njegovo delo namreč ni ostalo neopaženo, tako da vodstvo Gorice to poletje morda ne bo imelo skrbi le glede igralskega kadra, zna se namreč zgoditi, da bo dobro sezono prvič v karieri zares unovčil tudi eden od prepoznavnih znakov novogoriškega kluba. 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 9
Starejši naprej | Novejši naprej
anarcho fan 28.5.2017, 11:43 Prijavi komentar
Kapić se je dejansko v tej sezoni uveljavil kot igralec s potezo več. So pa v tej sezoni se uveljavili Boben, Grudina, Kolenc, Osuji, tudi Kotnik, ki je bil samo jeseni tu.
TB91 26.5.2017, 20:40 Prijavi komentar
Vrtnica odlično napisano, se povsem strinjam s tabo. Žabarski novinarji mečejo neke svoje opazke o Gorici o kateri nimajo najmanjšega pojma. nekih hudih razprodaj ne bo, če pa se gre v prodajo enega ali dveh igralcev naj bo to tujina, ker Maribor je škrt, olimpija pa je tempirana bomba in samo vprašanje časa je, kdaj bo spet propadla. Tudi ta vrnitev Zarifovića, ki je baje že zmenjen z Gorico utegne biti znak, da se v bodoče domov vračajo še bistveno večja imena naše šole. Bi pa bil Eleke gladko naj strelec lige, če bi igral za Gorico, ampak če igra za klub kjer o vsem odločajo nogometni analfabeti potem ni čudno, da na igrišču deluje kot da so ga potegnili direkt iz morja okoli Lampeduse.
jankoslav 26.5.2017, 19:22 Prijavi komentar
bravo za pripadnost in rezultat
smoki_ 26.5.2017, 18:18 Prijavi komentar
Lepo lepo. Pozitivno vzdusje vlada v zadnjih casih okoli kluba in vseh stvari povezanih z njim. Dejansko se cuti vecja povezanost okolja s klubom, na zadnji tekmi proti Olimpiji je bilo vzdusje na stadionu (na obeh tribunah) res fe-no-me-nal-no. Ne vidim razloga da bi Gorica poleti prodala vec kot 2 kljucna igralca. Ce gre Sorcan, naj Kapic ostane. In obratno (upam)... Tudi HIT se vraca, tudi to je nekaj. :) #NaPrimorskemSamoGorica
EuroKrem 26.5.2017, 17:11 Prijavi komentar
srebrnič je car
miha12 26.5.2017, 14:10 Prijavi komentar
boril za prvaka pa 15pik zadaj.. only in ljubljana.
pejo2310 26.5.2017, 14:00 Prijavi komentar
aja Kapiča pa Sorčana prosim da nm prodate ...stalne stranke ;))
pejo2310 26.5.2017, 13:59 Prijavi komentar
lepo napisano vrtnica...upam,da Srebrenič ostane čim dlje v Gorici,ker zna z mladimi igralci... zelo počas dobivamo se 3 klub ,ki bi se lahko boril za prvaka....samo tako dalje ....počasi ampak sigurno...lp iz Lj ;)
Vrtnica 26.5.2017, 13:27 Prijavi komentar
Vse lepo in prav, ampak... srebernič je pomagal klubu ko je bil v krizi tudi, ker preprosto ni imel drugih opcij,.. potem trditev da je mladinski pogon zaostal zaradi luknje parme sploh ni res.. zaostal je zaradi zamenjave trenerjev, ki niso na nivoju kakršen je bil v zlatih časih mladinskega pogona.. pozitivno je, da je finančno stanje stabilnejše, da bo ob prodaji določenih igralcev še boljše, da se igra dober nogomet, da so igralci zanimivi, da so na 2. mestu, itd.. po drugi strani pa je mladinski pogon močno padel, trenerji v mladinskem pogoju so neprimerni, in vprašanje je ali se bodo novi rifeti kapiči prikazovali spet kar sami od sebe.. vsekakor pa nasplošno je slika vsekakor optimistična, vendar ob pogoju, da se začnejo sprejemat pametne odločitve, ki bodo v prvi vrsti služile klubu in ne lastnim interesom, kot je že večkrat videno, ko je situacija mao bolj svetlejša.. lp
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE