Fokus

Zahovićevi čevlji so ogromni, Bogatinova čakajo številne nevarnosti

Miran Zore 29. marec 2020 23 Komentiraj
(foto: /)
Funkcija športnega direktorja Maribora je ena najbolj prestižnih v slovenskem nogometu. Predvsem zaradi Zahovićeve zapuščine, a s seboj prinaša veliko odgovornost in terja takojšnje rezultate. Časa Bogatinov nima.
Športni direktor ni več številka ena v NK Maribor
Zlatko Zahović je funkcijo športnega direktorja v Mariboru definiral po svoje. Uspehi, ki so klubu prinesli denar, so ga skupaj z njegovim igralskim slovesom okrepili do te mere, da je vloga predsednika Draga Cotarja postala praktično le protokolarna, Bojan Ban pa je bil zadolžen izključno za urejanje "poslovnega dela". Zahović škarij in platna ni dobil, ampak ju je vzel. S tem, ko je uspešna mariborska ekipa pretežno sama služila denar, Zahović pa je bil njen šef, je bilo v Mariboru vrsto let kristalno jasno, kdo je v resnici glavni. Z Oliverjem Bogatinovim bo vrednotenje funkcije športnega direktorja drugačno, vpliv si bo novinec moral šele izboriti. Maribor je uspehe zgradil pretežno na plečih Zahovića, Pavlina in Milaniča, v krizne čase pa se podaja z Banom, Bogatinovim in očitno Gajserjem. 

Selekcija moštva: Pomladitev in pocenitev
Mariborsko moštvo je selekcionirano po okusu Zlatka Zahovića, ki je zadnja leta malce "spal" na lovorikah. Manjka mladih, tudi doma vzgojenih igralcev, ki bi igrali hitreje in bolj domiselno. A v teh nepredvidljivih časih, ki šele prihajajo, je jasno predvsem to, da Maribor trenutne ravni ekipe ne bo mogel zadržati. Naloga novega športnega direktorja bo zato predvsem poceniti moštvo, se zahvaliti starejšim igralcem, v prvo ekipo uvajati igralce iz lastne šole, hkrati pa zadržati oziroma pripeljati čim več kakovosti. Kako za manj dobiti več, je skrivnost največjih mojstrov nogometnega posla. Bogatinov trdi, da ima ambicije in željo, nima pa, tega se preprosto mora zavedati, pretirano veliko časa. 

Nov trener: Zaenkrat brez svežega vetra
Ne glede na to, da je Maribor zaradi trenutne situacije imel in ima še vedno čas poiskati ustrezno rešitev na trenerski funkciji, zaenkrat očitno ni v načrtu, da bi presekali dosedanjo prakso vodenja moštva. Darka Milaniča ni več, je pa zato na čelu ekipe njegov dolgoletni pomočnik in eden najbolj zvestih Zahovićevih kadrov Saša Gajser. Samostojno vodenje moštva je zanj praktično popolna novost, tako kot je za Bogatinova novost funkcija športnega direktorja. V krizo Maribor vstopa z dvema neizkušenima človekoma na dveh ključnih funkcijah, oba pa se morata zavedati, da je njuna primarna naloga Maribor obdržati na vrhu slovenskega nogometa. 

Navijači so hrana, a tudi grožnja
Vseskozi, še danes, je Zlatko Zahović zavetje pred kritikami in neuspehi iskal in ga tudi našel med navijači. Za vedno bo ostal mariborska nogometna ikona in človek, ki je klub na robu bankrota popeljal na vrh slovenskega nogometa in celo med evropsko nogometno elito. Navijači so Zahovića branili, a ga tudi "hranili". Njihove želje po uspehih so sovpadale z Zahovićevimi. Z navijači za seboj je Zahović energično tudi branil Maribor pred eksternimi faktorji (včasih si jih je preprosto izmislil) in zmagoslavno "maširal" proti vrhu. Mariborske tribune dajejo pulz vsakdanu kluba in Zahović je to razumel. Nenazadnje so, čeprav v klubu tega niso in verjetno ne bodo nikoli priznali, prav tribune mariborskemu vodstvu dale signal, da je čas za spremembe in posledično Zahovićev odhod. 

Denarja ne bo, treba ga bo zaslužiti
Zahović je vselej rad ločeval dva segmenta delovanja Maribora - športni in poslovni del. V resnici je bil t.i. športni del, za katerega je bil odgovoren, dominanten in je hranil skorajda celoten klub. Uspehi in prodaje so polnili mariborski proračun, ki trenutno še vedno obratuje na nerealnih številkah. Odhodki v višini 10 milijonov evrov so za klub, ki s sponzorji ne zbere niti polovice tega zneska, trenutno prehud zalogaj, zato bo treba ukrepati hitro in znižati stroške. A obenem je jasno, da Maribor potrebuje svež kapital. Doslej ga je bil vajen dobivati na igrišču oziroma na trgu, novi športni direktor pa se mora zavedati, da Maribor ni klub, ki direktorju in trenerju ponudi proračun. Ravno nasprotno, večji del ga morata ustvariti sama. S svojim delom. 

KOMENTARJI

23
fanta
1.4.2020, 13:43
- Odgovor na komentar osebe trmast Poglej komentar
Preberi si kaj sem napisal....koliko slovenskih igralcev je igralo Evropo pri nas...velika večina je bilo slovenskih igralcev..ne moreš pa pricakovat iz mariborskega bazena ekipe Mariborčanov...tega ni nikjer.. še iz Slovenije je to skoraj nemogoče...to je ja trg maksimalnih 1000 nogometašev...valjda to razumeš in ti ni pretežko...da pa je to Mariboru ratalo je pa tako več kot čudež...ker,če bi to bilo tako lahko bi še kateremu drugemu ratalo...pa vidimo koliko je ostalega slovenskega uspeha razen Maribora...ni ga ne!!!!!in še mnogo bogatejši klubi kot Maribor jih nimajo... enostavno ali ne???!!!!!
Odgovori Prijavi komentar
0
0
garfild
1.4.2020, 19:42
Tako trmast kot mariborčani imate vsak po svoje prav. Ne en ne drugi se pa niste dotaknili tistega kar je Maribor trenutno pripeljalo v trenutno situacijo; antitrendovski način vodenja kluba in doseganja rezultatov na daljši rok. Rezultati Maribora v Uefa tekmovanjih niso sporni, sporna je cena za te rezultate. Pa ne samo tista finančna, predvsem kadrovska in moralna. S striktno igro na rezultat klubi nabornega in razvojnega nivoja ne morejo dolgoročno uspevati ker na koncu ostanejo tako brez ekipe kot financ, vse to se je zgodilo Mariboru. Če hočeš biti dolgoročno stabilen klub moraš imeti predvsem urejene stabilne prilive financ, ti stabilni prilivi so pa za klube naborne in razvojen ravni edino kupoprodaja in dodelava igralcev. Če hočeš dodelovati igralce moraš imet igro po zadnih trendih da so ti igralci zanimivi na tržišču. Vsega tega je manjkalo pri Mariboru zadnjih 5 let od leta 2016 naprej , glavni krivci pa vodstvo kluba, ki je dovoljevalo zadnjih 5 let takšen način delovanja. Glede na lastniško strukturo kluba ni za pričakovati da bi vodstvo kluba odgovarjalo zato navijači lahko samo upate da bo vodstvo kluba pravočasno srečala pamet in bodo stvari ubrnili v aktualne nogometne trende.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
trmast
2.4.2020, 10:39
Več kot dobrodošlo je, če znamo strpno pisati. Maribor je za Slovenijo "oven vodnik" na čelu tropa, zato so kriteriji seveda višji. Bistvo pa je v približno vzdržnem sistemu kjer bi morali slovenski navijači hoditi na tekme brez občutka, da bodo videli Barcelono. Žal je pač svet okoli žoge narejen tako, da bomo gledali predvsem domače, mlade, ambiciozne...če bo sreča po virusu. Ampak: nogomet pri nas imajo v rokah agentje/agencije/direktorji klubov - vsi združeni v trgovino. Ker je trgovati lažje kot ustvarjati. In zato se pri nas podi za žogo malo morje podpovprečnih "tujcev", ki niso mogli igrati nikjer, razen v Sloveniji. In to je najhujša bolezen nogometa: naši mladi pa odnehajo ali igrajo po becirk ligah v Avstriji ipd. Mešetarjenje z nogami (najde se tudi svetla izjema, ni kaj) je ubilo dušo klubov kjer ljudje morajo gledati rezultate tega mešetarjenja z igralci. V Kranju je ta primer očiten: iz kluba, ki je bil vir kakovostnih igralcev tudi za Maribor, so naredili "avtobusno postajo" kjer se menjajo "čudežne okrepitve", domačega napadalca (z goli v prvi ligi) pa pošljejo v drugo islandsko ligo...Nauk zgodbe: tega ne bomo več plačevali. Ko sem gospodu Čeferinu napisal pismo, da naj začne proces RESET in se za primer sam odpove kakšnemu evru od milijona, ki ga zasluži (dobi!), ni odgovoril. Jasno da ne, zakaj pa bi? Zdravja vsem!
Odgovori Prijavi komentar
0
0
MB_Bojan
2.4.2020, 16:01
zanimivo trmast, veliko resnice, ampak pri marsikateri vaši dobri oceni se očitno ne morete znebiti nekih starih osebnih zamer, ki na koncu popeljejo mnenje v napačno smer. UEFA in predsednik Čeferin, mora nam biti čast da je Slovenec na takšnem mestu, so naredili za nogomet ogromno. Liga prvakov, Evropska liga, Evropsko prvenstvo, nagrade klubom, ki se uvrstijo na vsaj začetne stopnice teh lig, TV prenosi, brezhibna organizacija in še marsikaj so popeljali nogomet do vrhunca popularnosti in zanimivosti. Slovenski nogomet ne caplja za udarnimi evropskimi ligami in klubi zaradi Čeferina in UEFE. Ko bo marsikaj drugega pri nas možno po standardih gospodarsko najbolj razvitih, bo temu primerno rasla tudi nogometna zgodba. Ampak realno, ne more biti dvomiljonska država z največ deset tisoč gledalci na tekmi vzporedno z ligami velikih držav. Mnogo je še za storit, izboljšat, posodobit, a pri tem nam je UEFA in Čeferin lahko samo v podporo.
Odgovori Prijavi komentar
1
0
garfild
2.4.2020, 16:57
trmast, prodajaš lahko tja kjer je interes za nakup. Iz slovenske lige se lahko prodaš v kako naborno ( podobno slovenski ligi) ,razvojno ali pa trash ligo. Če bi hoteli prodajati v razvojne lige bi morala večina klubov spremniti svoje športne strategije kar je predvsem povezano z ŠD-ji in trenerji, takimi, ki bodo igrali za gol več od nasprotnika namesto dveh avtobusov pred svojim golom in dveh konter na tekmo. Kakor se spominjam ste vi v Triglavu uglavnem prodajali naokoli mladince ne pa izdelanih članskih igralcev. Ko že omenjaš menadžerje, ni problem če pripeljejo mlade igralce, problem je ko navažajo "stara goveda" pa četudi so ta bila nekoč že igalci tega kluba, to je problem. To je tudi vzrok letošnje potonitve Domžal ker so namesto inauguracije svojih mladincev v članske vrste v ekipo navlekli en kup "starih goved" in rezultat te rabote je tu, boj za obstanek v ligi.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
trmast
3.4.2020, 18:42
Triglav ni primerljiv z Mariborom (tja so neposredno odšli Potokar, Samardžić, kasneje Celar), ker je razmerje enako kot MB - Palermo /takrat/, na primer. Ampak: na vse zakonitosti človek nima vpliva, klub tudi ne, Slovenija tudi ne. Bi pa bil "konsenz klubov" na tejle osnovi odličen:*uveljavljamo mlade igralce *prodaja v tujino pomeni zaslužek za vse klube, ki so sodelovali pri vzgoji*med klubi znotraj Slovenije se uveljavijo pravila prestopov in zneski, dobiček se obračuna ob prestopu ven, ob uvrstitvi v Evropo ipd.*klubi znova sestavijo svoje združenje (1. in 2. liga) in so partner in sogovornik NZS (pa brez Florjaničev in podobnih v tem združenju...) kot je to v vseh ligah/državah po Evropi *plačila igralcem in trenerjem so javna na posebnem portalu "sliga" (slov liga)*sliga je združenje, ki ima svojega profesionalnega sekretarja in IO vseh predsednikov klubov ipd. itd. Sapienti sat!
Odgovori Prijavi komentar
0
0
miha12
5.4.2020, 18:03
- Odgovor na komentar osebe trmast Poglej komentar
ob vseh tvojih postih, je tale z naskokom največja bedarija. najboljše da maribor\olimpija še prevzameta plače igralcev drugih klubov. se pa strinjam, da bi klubi morali imeti svoje združenje, ampak če bo funkcioniralo tako kot prej nima smisla.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
trmast
5.4.2020, 18:54
- Odgovor na komentar osebe miha12 Poglej komentar
Dragi Miha, vse ni dano razumeti vsem. Pa naj ti pomagam: "pravila" znotraj slovenskega nogometa so nujnost za njegovo ohranitev - morajo pa biti skladna z UEFA, FIFA. Če bi klubi zmogli doseči tak konsenz, bi bil nogomet za javnost transparenten (plače), za klube pa urejen (vsi, ki vlagajo, dobijo nekaj za to....). Mladi igralci pa bi videli v nogometu priložnost za uveljavitev na normalen način(vsi ne bodo igrali v 5 ligah...). V tak projekt bi lahko pritegnili tudi sponzorje za normalne zneske, ker naš trg ne prenese preslikave iz najbolj bogatih okolij. Združenje je treba ustanoviti čim prej, ker NZS klubi bolj malo zanimajo, ker pač tam ni direktnega vpliva pa bonitet v zastonj prevozih na tekme reprezentance ipd. Seveda pa je to proces, ki ga lahko povzroči stiska in ta zdaj prihaja. Kaj bi rekli klubi, če bi bil cilj: zastonj vstopnice za tekme (ali po 1 evro), nadomestilo vstopnine pa po tem, koliko ljudi pride na tekmo na tak način. In bi MB in OL dobila ustrezno nadomestilo, ostali pa tudi - imeli pa bi polne tribune ali vsaj bolj polne kot zdaj. In sponzorji bi v tem videli smisel....pa še kaj bi se našlo takega!
Odgovori Prijavi komentar
0
0
garfild
5.4.2020, 21:10
trmast, malo romantičen pogled imaš na vso stvar skupaj. V realnosti stadionski denar najbolj zanima klubska vodstva, gotovina je vedno zlata vredna zadeva, oglaševalce pa edino zanima gledanost preko televizije ker v slovenskih razmerah lahko edino na ta način dobijo približno tisto za kar plačajo , sponzorji in donatorji pa, vsaj ne v prvotni definiciji teh dveh ekonomskih pojmov, že dolgo časa ne obstajajo več, popolnoma so pa izginili v trenutku ko je vstopil privatni kapital v šport ki za razliko od javnega vse stvari ocenjuje preko dobičkonosnosti. In ker je dobičkonosnost v slovenski ligi niska je temu primerno tudi malo čistega zasebnega kapitala vloženega vanjo.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
miha12
6.4.2020, 07:59
- Odgovor na komentar osebe trmast Poglej komentar
Dragi trmast, popolnoma se strinjam s tabo. vse ni dano razumeti vsem.
Odgovori Prijavi komentar
0
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


15

Liverpool se odmika od Tima Wernerja

tomdro
28.5.2020, 19:18
Manchester United: 14 otočanov v prvi ekipi, 12 angležev + 2 (Wales, Škotska) 1. Grant, 2. Jones, 3. Maguire, 4. Shaw, 5. Wan-Bissaka, 6. Tuanzebe, 7. Williams, 8. Lingard, 9. Gomes, 10. Garner, 113. Rashford, 12. Greenwood + 13. James, 14. McTominay

3

Brescia: Zelo smo razočarani nad Mariom Balotellijem

retropil
28.5.2020, 20:09
Bil je njihov najboljši igralec. Sem spremljal kar nekaj tekem in vsaj tam je bilo to očitno. Tonali je sicer še ogromen talent, ki je bil edini še na Mariovem nivoju v tej ekipi.

5

Prvi mož italijanskega nogometa svari: Če ne bomo igrali, bodo posledice katastrofalne

Messiniesta
28.5.2020, 20:17
piksi posledica tega ni na 200 ali 500 superbogatih ampak na 99.000 običajnih, ki so tako ali drugače neposredno povezani z nogometom

Poudarjeno

Dobro je igrati pred praznimi tribunami, zdaj me igralci slišijo, kaj govorim. Ko so na tribunah navijači, me slišijo samo bočni igralci, zdaj pa lahko komuniciram s celo ekipo. ...več
Lucien Favre
Obstaja vrsta klubov, ki trenutno operirajo le zato, ker so odložili plačevanje plač svojih zaposlenih ali pa svoje davčne obveznosti. ...več
Phil Hodgkinson
Takšne stvari je v svoji karieri počenjal ves čas, verjetno zato, ker je anarhične vrste. ...več
Massimo Cellino o Mariu Balotelliju

Anketa

Safet Hadžić nima več polnega zaupanja Milana Mandarića. Kaj menite vi, je še pravi trener za Olimpijo?

Vseh glasov: 952
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.