Fokus

Vprašanja po velikem prestopu Maribora: Kaj pomeni prestop Rudija Požega Vancaša?

Miran Zore 30. maj 2019 13 Komentiraj
Rudi Požeg Vancaš je najdražji nakup v zgodovini NK Maribor. (foto: pigac.si)
Prestop Rudija Požega Vancaša odpira veliko vprašanj. V prvi vrsti je to močno sporočilo Zlatka Zahovića, ki mora skrbeti predvsem Olimpijo. Bo Požeg Vancaš razbil slabo karmo bivših igralcev Celja v Mariboru?
... Za Rudija Požega Vancaša?
Korak naprej v karieri. Kot nogometaš Celja, kjer je imel priviligirano prosto vlogo, v kateri je lahko izrazil svoj potencial, je imel sprva primerne, skozi sezono pa že omejene možnosti za svoj igralski razvoj. Požeg Vancaš zdaj potrebuje zahtevnejše okolje, težje tekme, derbije in Evropo, vse to bodo precej bolj realni pokazatelji njegove dejanske kakovosti. 

... Za Maribor?
Maribor je po dolgem času na trgu poiskal igralca, ki dejansko lahko takoj okrepi moštvo. To je, ker takšni igralci običajno niso prosti, podkrepil s konkretno odškodnino. Zagotovo gre pri takšnih poslih tudi za določeno tveganje, vendar bi šlo v mariborskem primeru lahko prej za ambiciozno poslovno odločitev, kot streljanje "na pamet", konec koncev državne prvake krepi najboljši igralec sezone v 1. SNL. Bolj gre v tem primeru za vprašanje, kako in če ga bodo v Mariboru znali optimalno izkoristiti. 

... Za Celje?
Borba za četrto mesto in Evropo sta več kot Celje realno lahko računa. Za klub, ki ima kljub dobri sezoni v resnici precej majavo osnovo, odhod daleč najboljšega igralca pomeni velikansko izgubo. Koliko je sploh še vredno moštvo brez Rudija Požega Vancaša in kaj lahko Dušan Kosić v Celju, kjer mu ustrezne zamenjave za igralca ne morejo pripeljati, še postori? To sta dve neprijetni vprašanji, s katerima se bodo morali ukvarjati v celjskem klubu. Odškodnina, spoh, če držijo medijski zapisi o njeni domnevni delitvi z agentom, velikanske izgube ne odtehta. 

... Za Olimpijo?
Dokler je Maribor "vozil" igralce brez pogodb, je Olimpija vse skupaj lahko mirno prenašala. Zdaj, ko je Maribor odštel rekordno odškodnino za prvega igralca lige, pa so v Ljubljani jasno videli signal štajerskih ambicij. Če bo v Mariboru pristal še Rok Kronaveter, ima Olimpija resnično velik problem, kajti s tema dvema igralcema bo Maribor zagotovo precej boljši kot je bil to sezono. Olimpija pa... Za razliko od Maribora je njen kader vse slabši. 

... Za Zlatka Zahovića?
Zakaj tega ni počel v letih, ko mu je Milan Mandarić z Olimpijo predstavljal resno konkurenco, ni jasno. A Zlatko Zahović je očitno dokončno spoznal, da Olimpija s svojim, kot se je že večkrat izrazil Zahović, "bankomatom" peša in to izkoristil. Poteze, kakršna je prihod Požega Vancaša, bi v teoriji lahko zastavile novo večletno vladavino Maribora v slovenski ligi. Po tem prestopu govoricam, ki pravijo, da je Kronaveter naslednja velika okrepitev Maribora, vsekakor lažje verjamemo. 

... Za Darka Milaniča?
Verjetno ni trenerja na svetu, ki si v svoji ekipi ne bi konstantno želel najboljših igralcev. Vseeno pa nakopičena igralska kakovost sama po sebi ne zagotavlja ničesar. Darko Milanič je tako pred vse prej kot preprosto nalogo. Z okrepitvami, posebej Požegom Vancašem, bodo navijači od ekipe in trenerja pričakovali več. Še boljše rezultate, predvsem pa boljšo igro. V preteklosti se je že dogajalo, da je mariborski "sistem" požrl kakšno veliko ime, glede na rekordni finančni vložek in nedaven bes navijačev po porazu z Olimpijo si Milanič morebitnega neuspeha Požega Vancaša ne more privoščiti. 

... Za Matjaža Keka?
Ob poplavi legionarjev in z velikim pritiskom po neuspešnih letih si slovenski selektor težko privošči vpoklic igralca petouvrščene ekipe 1. SNL. Požeg Vancaš je s prestopom v Maribor selektorju v tem pogledu olajšal delo, sploh, ker bo Matjaž Kek Belokranjca zdaj lahko videl tudi na težjih tekmah. A zgolj prestop igralcu ne zagotavlja ničesar. V Mariboru proste vloge ne bo, več bo prilagajanja sistemu in ekipi kot v Celju, kar bo za Požega Vancaša povsem nov izziv in zdaj bo res zgolj od njega samega odvisno, če bo Slovenija v njem dobila konkretnega reprezentanta. 

... Za slovensko ligo?
Na eni strani rekordni prestop za Maribor in še napoved velikega prihoda, na drugi strani razpad Olimpije. Na obzorju se znova nakazuje enovladje v 1. SNL, a glede na trenutno prestopno dinamiko se vendarle obeta malce bolj pestro dogajanje. Maribor bo v igralca vložil rekorden denar, ki bo spet za nekaj časa pri življenju obdržal Celje, v Ljudskem vrtu pa bodo spet imeli igralca z idejo in potezo več. Da Požeg Vancaš ni kar takoj odšel v tujino, je zanj, za Maribor in ligo pozitivna stvar. "Pobegov" iz 1. SNL ob sleherni ponudbi iz tujine smo namreč videli že preveč. 

... Za Dina Hotića?
Za nihanje forme, enkrat v pozitivno in drugič v negativno smer, pri Dinu Hotiću ne bo več prostora. Let učenja in odpustkov za "izginotje" med tekmami je konec. Dino Hotić je zdaj dobil resnega konkurenta, od katerega v Mariboru pričakujejo zelo veliko. Za Darka Milaniča bo sicer svojevrsten izziv, kako združiti oba igralca na igrišču, morda pa tudi ne, saj je na Hotićevi poziciji dobil igralca, ki ima vse to, česar Hotić nima. Konstantno raven predstav, asistenc in predvsem zadetkov, ki so na strani Požega Vancaša. Morda pa je njegov prihod tudi signal, da bi Hotić lahko bil prodan.

... Za slabo karmo bivših igralcev Celja?
Rajko Rep je bil rekordni nakup Maribora, a je v Ljudskem vrtu povsem pogorel. Gregor Bajde je ogromno obetal v zanimivi ekipi Celja, ki jo je vodil Simon Rožman, vendar v Mariboru težko pride v prvo enajsterico. Sunny Omoregie je na margini in zapušča klub. Blaž Vrhovec je od bivših igralcev Celja še najbolj stabilen, saj v Mariboru ni (pro)padel, a bi težko rekli, da se je bistveno razvil kot igralec. Rudi Požeg Vancaš zato s svojim prestopom skuša razbiti tudi slabo karmo, ki se je v zadnjih letih ustvarila med igralci Celja po prestopu v Maribor. 

KOMENTARJI

13
janbuc
30.5.2019, 12:38
lol šibek kader Olimpije? hahha ajo Zore spet jih strelaš v prazno. Ta šibek kader Olimpije pa zmaga 0:3 sredi LV v Mariboru! Šibek kader Olimpije zagotovo ni, šibko je kje drugje kot pa v igralskem kadru. Kdo je ta krivec pa vemo kdo je.
Odgovori Prijavi komentar
0
1
MB_Bojan
30.5.2019, 12:43
Dobro postavljena vprašanja. Če pride še Kronaveter me res zanima kakšna bo naša prva postava. In kako se bodo te okrepitve dejansko vklopile in obnesle. Imam občutek, da ta prepotrebna in napovedana kreativnost z Milaničevo filozofijo in njegovim trenerskim razmišljanjem in nivojem ne bo kompatibilna. On je za pragmatičnost, rodo krampanje točk, ta novi sveži veter bo ali odnesel njega ali bo on zadušil ta razvoj. Kakorkoli pa, menjava generacije s kadrovskim vrtiljakom kot ga že dolgo ni bilo v Mariboru. Zanimivo bo !
Odgovori Prijavi komentar
0
0
miha12
30.5.2019, 13:02
zaho ni poskušal pripeljati igralcev z odškodnino? seveda jih je. ampak pač čez določene cifre ni šel. recimo že pred leti je za kramariča ponujal 800k€. vrhovec v mariboru ni napredoval? pa kaj ti zore sploh gledaš kaj tekme al samo ponavljaš iste bedarije, ki jih nekateri komentatorji tu gor trosijo?
Odgovori Prijavi komentar
1
0
filerane1978
30.5.2019, 13:40
dober ulov ampak če bo ribič trener ga bo uničil
Odgovori Prijavi komentar
0
1
šikimiki
30.5.2019, 14:09
Coutinho je nezadovoljen , mogoče bi se pri nas vklopil :)
Odgovori Prijavi komentar
0
0
fanta
30.5.2019, 14:52
- Odgovor na komentar osebe miha12 Poglej komentar
verjetno je logiran kot kakšen jankec,prosinečki ali kaj že vem kateri strokovnjak tukaj gor...aja..še onega mačkona sem pozabil...
Odgovori Prijavi komentar
1
0
marjank
30.5.2019, 15:10
Kaj "bluzite",res da bo Olimpija osiromašena z odhodom Kronavetra in prodajo nekaterih igralcev,Bagnack,Suljič,morda tudi Tomič,a verjamem,da se bo nekaj v Olimpiji zgodilo,Maribor ima že skoraj sestavljeno ekipo,na potezi je Olimpija.Morda jo bo MM prodal nekomu,ki bo vložil še več denarja,s tem bodo kupili še kaj dobrega kar premore slovenska liga in še kakšen tujec za dodano vrednost...Saj vem,da bom popljuvan,ker tako razmišljam,saj tudi Veliki klubi niso v lasti nekoga,ki prihaja iz Države ekipe in se vlaga s tujim kapitalom!Upam in želim si,da Olimpija sestavi konkurečno moštvo proti Mariboru in ostalim!
Odgovori Prijavi komentar
1
1
tripsi
30.5.2019, 15:18
Celje se bo drugo leto verjetno borilo za obstanek, če ne bodo naredili kakšnega čudeža. Na izhodnih vratih naj bi bil tudi mladi reprezentant kapetan Pišek.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
miha12
30.5.2019, 15:24
- Odgovor na komentar osebe fanta Poglej komentar
iskreno povedano me sploh ne bi čudilo.
Odgovori Prijavi komentar
1
0
bonzo
30.5.2019, 23:56
ker idiot pa je lahko zdaj po pokalu pameten? milanič vas rabi.press
Odgovori Prijavi komentar
0
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


3

Nemški klub je zamudil možnost, da bi kupil igralca Barcelone

Lamus
3.6.2020, 0:15
Iz tega ne bo nikoli nič. Pač igral bo za kakšen Espanyol ali pa Levante, to je pa max. V katerem koli top klubu bo obsedel. Mark my words.

5

FIFA v zadevi "George Floyd" poziva k razumnosti

Alpha&Omega
3.6.2020, 10:03
Takih protestov je bilo po muriki že kar johoho in so obredili bore malo. Požiganje L.A-ja 92'ga zarad Kinga in sedaj smo tukaj, ne še 30 let pozneje a blizu, povej kaj se je spremenilo? Skočimo v azijo, a o hong kongu še kdo govori? Kaj pa francozi in njihovi lepi rumeni jopiči... Ne vem no

1

Smola za Nurija Sahina, Werder mora v boj za obstanek brez njega

Werder Lunik
3.6.2020, 11:42
Ni tako hudo kot se sliši. Že res, da bi prav prišel v smislu rotacije oz. taktičnih sprememb na igrišču, ampak v smislu kvalitete je zaostajal celo za trenutno žalostjo, ki jo povečini predstavlja standardna trojka na sredini. V bistvu ni igral že od zime dalje, pred tem bil včasih menjan že ob polčasu, nazadnje celo po 26 min igre. Lahko da je za vse kriva poškodba, ki se vleče in vleče, ampak njegove dobre igre v zelenem dresu so ostale najverjetneje še kar nekje v 2019.

4

To so najbolj strastni nogometni stadioni na svetu

Papawhisky
3.6.2020, 11:53
Vidim, da gledaš samo na derbije ko so stadioni polni... Pa razmisli, ko je Anfield poln, ko igra z mladinci tekmo Fa ali ligaškega pokala... Kje je Marakana.., ko igra npr s Čukaričkim..(2/3 prazna), ali Turki..., ko bodo igrali z mladinci... Sicer, sem pa itaq rekel, da imaš prav.. in da ostali nimajo pojma...

Poudarjeno

Mnogi mislijo, da sem neizkušen, ampak to ni res. Osem let sem delal v mladinski šoli, poizkusil sem vse. Verjemite mi, človek dobi resno osnovo, če se z dedki in babicami pogovarja in pogaja o priljubljenem vnuku nogometašu (smeh). ...več
Sergej Jakirović
Vsakemu želim, da bi imel priložnost doživeti gol na San Mamesu. Tega se ne da opisati. ...več
Aritz Aduriz
Meni se zdi, da on nikakor ni primeren igralec za ta klub. ...več
Willy Sagnol o Leroyu Saneju

Anketa

Bo Maribor do konca sezone ujel in prehitel Olimpijo?

Vseh glasov: 277
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.