Fokus

Veliki izzivi Marka Šulerja: Najprej pospravljanje hiše, nato oživljanje evropskega Maribora

Klemen Kos 25. februar 2021 9 Komentiraj
Legendarni Marcos Tavares je eden številnih članov zasedbe, ki bodo čez nekaj mesecev - upoštevajoč trenutno stanje - brez pogodobe. (foto: pigac.si)
Izbor novega trenerja, ukvarjanje z iztekajočimi pogodbami, luknjičasta obramba in izgubljen karakter ekipe so nekateri od bolj akutnih problemov Maribora, s katerimi se bo moral spopasti novi športni direktor kluba Marko Šuler.
Če bodo v Mariboru uspešnost sezone merili zgolj po morebitnem naslovu državnega prvaka, je Maribor po svoje izgubil že v naprej. Ne glede na to, kako se bo razpletel boj za naslov, je letošnja sezona razgrnila številne težave vijoličastega moštva, ki dandanes ni pripravljeno za zahteven evropski nogomet. Potek letošnje sezone je razodel, da boleč izpad proti severnoirskim amaterjem le ni bil takšna senzacija, temveč veliko bolj alarm, da se Maribor oddaljuje od svoje biti in postaja evropsko nekonkurenčen.

Priprava ekipe za evropski nogomet, gradnja novega moštva in zahtevna kadrovska vprašanja so padla na ramena Marka Šulerja, že tretjega športnega direktorja Maribora v dobrem letu dni. Šuler, ki izhaja iz časov, ko je Ljudski vrt skoraj lahko v naprej 'bukiral' prvovrstne evropske spektakle, bo moral storiti to, kar bi pravzaprav morala storiti že njegova predhodnika – pripraviti in sestaviti bo moral moštvo, ki bo obudilo svoje prepoznavne atribute ter za razliko od njiju zreti v prihodnost in ne preteklost.

A še preden bo Šuler lahko pustil svoj pečat in se lotil zahtevnega izziva, bo moral rešiti vrsto aktualnih vprašanj.

Kdo bo novi trener?

Prvo aktualno vprašanje bo moral Šuler rešiti v najkrajšem možnem času, zanj kot športnega direktorja kluba pa je vsaj tako pomembno kot je za predsednika nogometne zveze pomemben izbor selektorja. Šuler bo moral poiskati naslednika Maura Camoranesija, pri tem pa je pravzaprav najbolj pomembno vprašanje, ali se bo o tem odločal takoj ali po koncu sezone.

Najbolj logično se zdi, da bi preostanek sezone Maribor končal s Sašo Gajserjem, ki si je navsezadnje takšno priložnost po desetih letih zvestobe tudi zaslužil. Prihodnji meseci bi tako dali odgovor na vprašanje, ali je Gajser primeren profil za trenerja Maribora ali bo potrebno biti pri izboru bolj inovativen. Odločitev je zahtevna – trenerji, ki se zdijo primerni za Maribor, so večinoma zasedeni, eksperiment z Maurom Camoranesijem pa je razgrnil, kakšne so lahko negativne posledice morda že pretirane 'inovativnosti'. V vsakem primeru bo izbor trenerja veliko povedal o tem, kakšna bo Šulerjeva filozofija vodenja kadrovskega dela kluba.

Komu ponuditi novo pogodbo in komu pustiti oditi?
V Mariboru se obnova moštva pravzaprav vsiljuje kar sama, saj ima vrsta igralcev veljavne pogodbe le še do konca sezone. To velja za Gregorja Bajdeta, Alexandreja Cretuja, Denisa Klinarja, Luko Koblarja, Roka Kronavetra, Marcosa Tavaresa in Felipeja Santosa, če omenimo le igralce, ki so v letošnji sezoni v (bolj) rednem igralnem procesu. V luči nižanja stroškov gre verjeti in pričakovati, da bo velik del zgoraj naštetih imen zapustil klub, Šuler pa bo pri tem moral poiskati rešitev, da se ravnotežje znotraj ekipe ne bi preveč porušilo.

Če je z ekonomskega in športnega vidika odhod nekaterih bolj zvenečih imen razumljiv, bo Šulerja še vedno čakala zahtevna misija iskanja njihovih naslednikov. Sploh v (potencialnih) primerih Alexandreja Cretuja, enega najboljših, če ne kar najboljšega igralca Maribora v letošnji sezoni, eminenco Marcosa Tavaresa, ki navkljub obstranski vlogi uživa status klubske legende in Roka Kronavetra, igralca, ki v letošnji sezoni igra pod svojimi standardi, a še vedno predstavlja luksuz, ki ga večina ostalih prvoligašev nima.

Kako zakrpati luknjičasto obrambo?
Trdnost Maribora je pregovorno izvirala iz čvrste obrambe, ki je v letošnji sezoni odpovedala na celi črti. Špiro Peričić in Ilija Martinović obrambi Maribora nista vrnila čvrstosti, ki sta je nekoč utelešala prav Šuler in njegov dolgoletni partner v obrambi Aleksander Rajčević. Mauro Camoranesi je v obrambi poizkušal celo z vezistom Aleksom Pihlerjem, na koncu pa tudi odsotnost najboljšega branilca v moštvu, Nemanje Mitrovića, ne more biti izgovor za to, da je Maribor v prvenstvu prejel celo več zadetkov kot sedmo uvrščeni Celjani. Ali skoraj dvakrat več kot ljubljanska Olimpija. Če naštetim težavam dodamo še verjeten odhod Žana Kolmaniča v tujino, bo Šuler gradnjo novega Maribora najprej moral začeti pri samih temeljih.

Kaj storiti z igralci, ki ne dajejo dovolj?
Zanimivo bo videti, kako se bo Šuler lotil reševanja statusov dveh igralcev, ki sta z občasnimi prebliski znala poživiti moštvo, a pod potegnjeno črto nista igralca, na katera bi se v Mariboru lahko kaj prida zanašali. Andrej Kotnik in Amir Dervišević, igralca trenutka in instinkta, v letošnji sezoni v državnem prvenstvu nista dosegla niti enega zadetka.  Oba sta skupni točki zadnjih dveh trenerjev Maribora, ki se z njima nista dosti ukvarjala (Dervišević v drugem delu sezone še ni odigral niti minute – op.a) in sta v tej sezoni bolj breme kot kakšna skrita aduta moštva. Šuler bo na njunem primeru lahko vsaj simbolno nakazal, ali bo Maribor še naprej klub, ki čaka ali klub, ki ukrepa.

KOMENTARJI

9
Kai
25.2.2021, 14:52
Ja bravo Nogomanija. Se lahko prvi stavek uporabi kr proti vam:” Če bodo na Nogomaniji uspešnost sezone merili zgolj po morebitni kvantiteti napisanoh člankov, je Nogomanija po svoje izgubila že v naprej.” Resnega evropskega kluba na nasi sceni(v nogometu) ne more bit. Sploh glede na smernice, ki se dogajajo na evropskem klubskem nogometu.
Odgovori Prijavi komentar
4
1
Panda.
25.2.2021, 15:40
Tople vode verjetno ne bo odkrival ... večini zgoraj omenjenim bo probal podaljšati pogodbe in pripeljati okrepitve v obrambi in špici. Sploh, če osvojijo ligo. Meni se zdi, da bo najbolj pomembno koga postavi na mesto trenerja.
Odgovori Prijavi komentar
4
0
jankoslav
25.2.2021, 15:51
jaz obžalujem da je bogatinov šel ker večjega nesposobneža maribor še ni imel za direktorja
Odgovori Prijavi komentar
2
1
fanta
25.2.2021, 16:07
- Odgovor na komentar osebe jankoslav Poglej komentar
No no🤣🤣🤣🤣
Odgovori Prijavi komentar
0
0
filerane1978
25.2.2021, 16:19
Šuler je sigurno boljši od Bogatinova kar pa ni težko
Odgovori Prijavi komentar
1
0
Dzurc
25.2.2021, 16:27
Ta se bo pokakal.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
retep
25.2.2021, 21:37
Kai! Blebetaš neumnosti-Resnega evropskega kluba na nasi sceni(v nogometu) ne more bit. Sploh glede na smernice, ki se dogajajo na evropskem klubskem nogometu - praviš !To preprosto ne drži. Šuler je lepo povedal, da je treba moštvo za Evropo graditi in izgrajevati, kar pa je proces, nikakor pa ne čez noč. To je pudaril in prav ima. Zeleni smradi pa so vselej poskušali vsako leto na silo in smo videli kako in kaj; in zanje pa res drži, da tudi nikoli niso bili niti bodo na evropski sceni. Toda ne oziraje se na evropske fuzbalske smernice je tedaj slovenski velikan igral v Lp in LE, a so bile takratne smernice za tisti čas enake za vse, kakor so tudi danes. In če smo se lahko tedaj prilagodili in izkočili, lahko tudi danes. Seveda ne letos ali drugo leto, v prihodnje pa lahko. Če so lahko sosednji jodlari, lahko tudi mi!
Odgovori Prijavi komentar
1
1
akacijevaroža
26.2.2021, 11:32
Nočem užalit kogarkoli, ki navija za Maribor ampak se moramo resno vprašati nekaj. Ali je bil Maribor res tista valilnica talentov, ali je bil odskočna dska za igralce, ki so si nadejali večjih evropskih klubov. Tudi tiste ekipe, ki so igrale v evropi so bile sestavljene iz igralcev, ki so bili top v 1.SNL in so prišli v Maribor, ker je bil najboljši slovenski klub skoraj 20 let. Konkurenca se je zaostrila v sami ligi zadnjih 5-6 let (olimpija, mura, domžale,...) poleg tega pa so tudi klubi iz spodnjega dela kar resn nasprotnik. Mariboru pa je kakovost čeprav nebi smela enostavno padla. Imajo iz sezone v sezono najboljši kadr v ligi, ki pa potenciala ne doseže. istočasno ni več "trend", da grejo najboljši iz lige najprej v Maribor in kasneje v tujino, vendar se iz Domžal, Brava,... prodajo direktno v tujino. Šuler saj po moje ni odgovr na vprašnje, kadr je še vedno iz časa zahota, bogatinov pa je bil grešni kozel ob napačnem času na napačnem mestu. Potrebna je prevetritev kadra in pripeljati pravega trenerja kot ga je Olimpija tudi, če ta ni najbolj strokovno podkovan mora pa dihati za klub in za mesto.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
akacijevaroža
26.2.2021, 11:38
Mogoče je Gajser res pravi za trenerja, to bomo videli na derbiju, ker proti taboru je igra bila neglede na rezultat, brez kaksne resne ideje. Osebno raje vidim Gajserja kot trenerja kot pa recimo Krunoslava. Več vpeljevanja mlajših igralcev iz mladinskega pogona ter napadalen nogomet, ker realno proti Sežani se je videlo, da sredina s Cretujem ne bo neka sredina, ki lahko drzi zogo in igra na posest. pripelajti osrednje branilce, celju ravno ne gre dobro in ima dva zelo kakovostna osrednja branilca, ki sta povrhu še mlada. Tu je tudi Brekalo iz Brava, zelo dobro zadnje časa igra Karič v Domžalah tako, da igralci so, predvsem pa taki z več želje.
Odgovori Prijavi komentar
1
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


19

Laporta je prekinil molk in stopil ob bok Perezu: Superliga je absolutno nujna!

Maestro8
23.4.2021, 0:32
In spet bi naredil samovoljno, kot Bartomeu sam v drugo skrajnost, na koncu je pa isto sranje, drugo pakovanje. Naj sociosi odločijo kako in kaj, navsezadnje je Laporta le predsednik, klub pa je od vseh članov. V Barci tako potekajo stvari. Woodward je bil sportni direktor oz zadolzen za prestope, ni bil on noben predsednik Uniteda.. Oni imajo lastnika, ne predsednika. Pa kaksno prekrsene obljube nekaj?? Ce bi krsil obljube ne bu sploh dal moznost glasovanja, ampak bi naredil kot je Bartomeu naredil mimo vseh. Laporta je tu še najmanj kriv, to je drek Bartomeua, kar je recimo izjavil tudi Čeferin glede Laporte. Kaksen odstop ti sanjaš? Zaradi podedovanega dreka odstopat iz funkcije bi bila neumnost, sploh glede na to, da sam Laporta nima nič s tem. In še enkrat odločitev glede tega bo na sociosih..

5

Zvezdnik Cityja odpira novo fronto: Nova liga prvakov je le manjše zlo

pejo2310
22.4.2021, 23:25
Naj obdrzijo 5 menjav pa se dodajo menjavo za vratarja pa bo mir glede utrujenosti nogometasov ,ki brcajo za miljone...več trkem vec denarja...sej ne recem da je ta model OK dalec od tega....razsirit skupine po 6 pa v izlocitvenih bojih skenslat pravilo gola v gosteh....pa bo bolj zanimiv pa vec tekem ...

1

Zakaj se Barcelona in Real Madrid tako naprezata za superligo? Njun naslov bi bil vreden daleč največ

Troll
22.4.2021, 23:18
Kako manjših :O kle ni manjših klubov? To je vendarle velika dvanajsterica

1

URADNO: Ibrahimoviću se smeji, pri 39 letih je podpisal naslednjo multimilijonsko pogodbo

Magikarp
22.4.2021, 21:33
Sej je legenda sam to je previsoka plača za penzijonista

Poudarjeno

Rad bi se opravičil navijačem Liverpoola za to, kar sem povzročil zadnjih 48 ur. Treba je povedati, da zastavljeni projekt nikoli ne bi zaživel brez podpore navijačev. Nihče ni mislil drugače. V zadnjih 48 urah je postalo jasno, da ne bi. Slišali smo vas. Opravičujem se vsem v klubu, ki trdo delajo, da so naši navijači ponosni, oni niso krivi za nič. Bili pa so vznemirjeni, najbolj. Radi imajo Liverpool. Vem, da imamo v klubu vse, kar je potrebno, da obnovimo zaupanje. ...več
John W Henry
Veliko se lahko izgubi in to za kratkoročno korist nekaj posameznikov. Ljudje morajo zelo dobro premisliti. Na FIFA močno nasprotujemo ustanovitvi superlige, ki je zaprta liga. To je odmik od institucij, od lig, od nogometnih zvez, od UEFA in od FIFA. ...več
Gianni Infantino
Šport ni šport, če je uspeh zagotovljen in če odnosa med trudom ter nagrado ni. To ni šport, če je nepomembno, če izgubiš. Ni pošteno, če se ekipe borijo za vrh in se ne morejo kvalificirati. Situacijo s superligo je treba razčistiti, treba je vedeti, zakaj so sprejeli takšno odločitev. Zakaj Ajaxa ni zraven? Pa naj to kdo pojasni. ...več
Pep Guardiola

Anketa

Superliga je postala realnost. Jo podpirate?

Vseh glasov: 1471
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.