SLO | SRB | ENG

Intervju

Valeriy Kolotilo želi v Celje pripeljati ligo prvakov: 'Najtežje je privabiti dobre igralce, vem, da bo treba koga preplačati'

Miran Zore 20. maj 2024 10 Komentiraj
(foto: Nogomania)
Valeriy Kolotilo naslov državnega prvaka vidi le kot eno stopnico v ambicioznem projektu, ki 'mora igrati v Evropi, da bi si dvignil status'. Za Nogomanio je govoril o svojih načrtih v prihajajočem obdobju.

Valeriy Kolotilo je ključen in osrednji akter ambicioznega celjskega projekta. Ruski kapital, ki ga v ta projekt prispeva v Veliki Britaniji živeči poslovnež Maxim Demin, je po štirih letih vlaganj prinesel prvi večji uspeh. Naslov prvaka je zdaj že osvojen, toda celjske ambicije segajo precej višje.

Kolotilo jih ne skriva, ravno nasprotno, zdi se, kot da jih namerno potencira. Rus, nekoč direktor Anžija, Lokomotive iz Moskve in Spartaka, je navdušen nad Slovenijo, pri nas se je ustalil, izživeti pa želi tudi svoje poslovne sanje. "Liga prvakov! Zakaj pa ne?" se sprašuje, medtem ko že načrtuje igralski kader za evropske kvalifikacije in novo sezono. 

Pred aktivnim zasledovanjem velikega cilja, to je igranje skupinskega dela v evropskem pokalu, smo Kolotila obiskali na sedežu celjskega kluba, kjer te dni že potekajo investicijska dela na stadionu. Med drugim smo v pisarni predsednika Celja izvedeli tudi, da se veseli morebitne konkurence v obliki novih investitorjev v slovenski nogomet. "Če bo liga, torej produkt, boljši, bomo tudi mi boljši in na koncu več vredni," pravi Kolotilo. 

Naslov je osvojen. Ste na nekajletni poti do tega cilja in ob porabljenih milijonih kdaj podvomili vase in v ta projekt?
V Celje smo prišli z željo po tem, da bi osvojili naslov prvaka. Verjeli smo, da bomo postali zmagovalci, res je nekaj časa trajalo, ampak danes vem, kje smo na naši poti delali napake. Verjetno je ljudem od zunaj precej jasno, kako bi bilo treba, kajne? Ampak ni tako enostavno, znotraj kluba vse skupaj izgleda drugače. Vsaka liga ima svoje posebnosti, tudi slovenska.

Celje pod vašim vodstvom raste. Kakšen bo vaš naslednji korak?
Želim si, da bi klub redno igral v skupinskem delu evropskih pokalov. To je najbolj zanimiv del nogometa, takrat ga vsi spremljajo. Želim si lige prvakov v Celju. V Sloveniji ima le Maribor to izkušnjo, zakaj je ne bi dobilo tudi Celje? Treba pa je delati, trdo delati, da bi lahko poizkusili odpreti ta vrata. Slišati je precej preprosto. Zavedam se, da je treba dvigovati kakovost na vseh področjih delovanja kluba, vključno z infrastrukturo, marketingom, organizacijo, akademijo in tako naprej. Ekipo se še da zbrati skupaj za recimo en naskok na Evropo, pač potrošiš denar, ampak to ni dovolj, treba je dvigniti vse.

Celjski stadion doživlja prenovo, nadgradnjo. Kako pomembna je infrastruktura v vašem projektu evropskega Celja?
Imamo občinsko infrastrukturo. Po eni strani je to dobro, občina pomaga, ampak po drugi strani pa občina težko dviguje raven infrastrukture tja, kamor si mi želimo. Potrebe občine so eno, potrebe ekipe recimo v ligi prvakov pa so nekaj drugega. Želimo pridobiti predvsem igrišča za mlade. Glejte, Slovenija gre na Euro, Celje je prvak, septembra bo naval otrok v nogometno šolo, kje bodo trenirali? To me skrbi.

Kakšen je proračun Celja in kako bo v bodoče, ko bodo pred klubom še večji izzivi?
Bom začel kar na drugi strani. Kje naj potrošimo denar, če težko dobimo igralce v Celje? Igralci pa nočejo priti, ker manjka marsikaj, od organizacije, infrastrukture in tako naprej. Kako to preseči? Treba je preplačati, da dobiš igralca, ki ga hočeš. Ko bo prišel prvi takšen, se bo to spremenilo. Ne vem še, kakšen bo proračun v naslednji sezoni, želim si 20 milijonov (smeh), ker bi to pomenilo, da bomo igrali ligo prvakov.

Kdo stoji za investicijo v Celje in koliko denarja ste doslej že vložili?
Zdaj govorim pamet, res ne bi vedel iz glave povedati točne številke. No, zagotovo pa več kot 10, morda 15 milijonov evrov. Glavni človek je Maxim Demin. Nekje sem bral, kdo vse naj bi stal za to zgodbo, ampak to ne drži. Tukaj nas je še nekaj, vsi smo se spoznali med delom v ruskem nogometu. Maxima Demina precej zanima Celje, redno se slišiva, tudi obiskuje nas.

Kakšen je namen vaše investicije oziroma kdaj bo za vas konec projekta?
Ideja je, da kot klub zaslužimo, da smo v veliki meri samovzdržni, ampak tam še nismo. Realno je, da bi igrali redno v Evropi. To je naš cilj, potem pride drugo. Vemo, kje smo in v kakšnem okolju delamo. Realno je, da v Sloveniji proračun sestaviš tako: Milijon v najboljšem primeru dobiš od lokalnih sponzorjev. Pol milijona prinesejo dodatki od nogometne zveze, programi za mlade in tako naprej. Tukaj je še televizija.

Ves nogometni svet pa živi od športnih stav, tega mi nimamo. Prepričan sem, da ima vsak slovenski klub s tega naslova minus milijon in pol evrov! Si predstavljate, da bi klubi dobili ta denar? Seveda, velik plus pa je, če igraš Evropo in dobiš nagrade UEFA. Tukaj so še prodaje igralcev, to številko lahko dvignemo v bodoče, to pričakujem. Celje žal nima statusa kot Maribor in Olimpija. Naši igralci so cenejši, to želimo spremeniti in če pridemo v Evropo, se bo to spremenilo.

Pogrešate več podpore slovenskega gospodarstva?
Ne pričakujem pomoči. Če bi vse države delovale tako kot Slovenija, bi bilo življenje v svetu lepše. Tudi pri vas so plusi in minusi. Manjka podpore podjetij. Nam pa pomaga ogromno ljudi in hvaležen sem jim. To so naši partnerji, mislim, da jih je več kot 60. Zneski resda niso veliki, ampak sem jim hvaležen. V Sloveniji ni Gazproma. Težko je pričakovati, da dobiš partnerja, ki bo rešil vse tvoje probleme. Če nam uspe proti v Evropo, bodo prihodki s tega naslova stabilni.

Finančna stabilnost vam pomaga zadrževati okostje ekipe. Lani ste sredi evropskih kvalifikacij prodali Ikwuemesija, kako bo letos, koliko prodaj načrtujete?
Finančnega pritiska ni, ampak problem je v tem, da dobrega igralca z opcijami v tujini težko zadržimo. Ni lahko loviti ravnotežja, po eni strani iščem okrepitve, po drugi prepričujem igralce, da naj ostanejo. Prestop Ikwuemesija lani je bil moja napaka, ker smo ga prehitro pustili oditi. Če bi ga zadržali še dva tedna, bi se morda uspeli prebiti v skupinski del konferenčne lige. Po prvi tekmi z Neman Grodnom so nas agenti obvestili o zanimanju Salernitane, a smo rekli, da se lahko pogovarjamo v avgustu. Ko je šla stvar naprej, je igralec želel takoj oditi, čeprav smo se drugače dogovorili. Agent ga je odpeljal iz kluba, nekako smo bili prisiljeni v prestop. Pri Maccabiju, s katerim smo igrali, je bilo drugače. Njihov vratar je po zadnji kvalifikacijski tekmi odšel v Bayern. Mislim, da je to presodilo v tem dvoboju. Zato govorim, da moramo okrepiti status kluba.

Kaj pa prihodi?
Nas zanima napadalec. To je težko najti, pa seveda najdražje je. Na Hrvaškem imajo igralci tudi pol milijona letno neto. Recimo Ramon Mierez iz Osijeka, pa še odškodnino je treba plačati. Če bi dobili takšnega igralca … A takšen igralec ima pomisleke, ker je tukaj druga raven nogometa, to je osnovni problem.


Boste uspeli zadržati Egorja Prutseva?
Pri Crveni zvezdi pravijo, da čakajo, menda imajo neke druge ponudbe. Mi imamo klavzulo, po kateri ga lahko odkupimo za milijon in pol evrov, s čimer se mora Crvena zvezda strinjati. Mislim, da za takšen prestop ni pogojev. Raje bi plačali manj, recimo 400.000 evrov in odstotke od prodaje naprej. Zame je to bolj realno. Bomo videli. Zagotovo pa bomo ostali pri realnih zneskih.

Aljoša Matko je želja Slovana, bo odšel?
Ni mi povsem jasno, zakaj bi se Aljoša sploh želel preseliti iz Slovenije na Slovaško. Verjetno razmišljam drugače kot on, saj sem preveč vesel, ker ga imamo tukaj. Slovenija je boljša, če gledamo v celoti, kot Slovaška. Govorili smo s predstavniki Slovana, čakamo uradno ponudbo, to traja že več tednov in ne vem, če to je to pošteno do igralca. Ampak, ja, Aljoša želi v Slovan.

Maribor bo kot vse kaže dobil močnega investitorja. Kako gledate na prihod Acuna Ilicalija v slovenski nogomet?
Sigurno je več kapitala v ligi bolje za vse nas. Maribor je sicer bil že zdaj močna ekipa. Bomo videli, kako bo, vsak nov človek v slovenski ligi potrebuje določen čas, tudi mi smo ga potrebovali. Če bo kakšna borba za igralce? To bo morda še zanimivo videti. Slovenski klubi redko kupujejo igralce, tega finančno večinoma niso sposobni. Okrepitve iščejo med prostimi igralci. To je treba spremeniti. To je kot v restavraciji, tam naročiš tisto, kar želiš pojesti in ne vzameš tistega, kar ostane in česar drugi nočejo. 

Lahko poleti pričakujemo kakšno prestopno bombo?
Gledamo, delamo. Bomo videli, težko napovem kaj drugega kot to, da bomo morda šokirali Maribor.

KOMENTARJI

10
loty1825
21.5.2024, 01:13 (popravljeno 21.5.2024, 13:14)
Človek ki res ve, kako je treba delat s klubom. Drugače pa je zanimiv tisti zadnji odgovor. Šokirati Maribor? Najbolj bi bil šok, če bi mu speljali Šimundžo ali Iličića. Ampak onadva sta preveč vijolična, da bi bilo realno. Ga ni denarja. Tako da pojem bodo poskušali dobit Soudanija. On ni čustveno vezan na Maribor, tja je prišel zaradi Krznarja. Plačo mu lahko dajo vsaj takšno, kot Maribor. Še vedno ne bo kaj dosti dlje od Zagreba. Pa v Celju ima več možnosti, da letos igra evropsko jesen. Tako, da se zdi čisto verjetno, da bi se pridružil v prihodnji sezoni Krznarju v Celju. Zahota pa trenutno Celje, z vsem spoštovanjem kar je naredil za slovenski nogomet, ne potrebuje. Ne vem kaj bi v Celju sploh počel.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
tripsi
21.5.2024, 12:16
- Odgovor na komentar osebe loty1825 Poglej komentar
V intervjuju na Tv Celje, je potrdil da krznar ostaja še eno sezono, torej Šimundža odpade. Iličić bo verjetno prej iskal povratek v tujino kot pa menjavo znotraj lige. Soudani mogoče, ampak verjamem, da je z igrami privabil še koga bogatejšega kot Celje, pa tudi nebi bil ravno šok za Maribor. Prej ima Celje nagledano kakšno drugo legendo Maribora, recimo ZZ ali kaj podobnega.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
loty1825
21.5.2024, 13:11
Soudani je igral pred prihodom v Maribor pri Arabcih za mastno plačo, pa komot bi tam še lahko ostal, ampak se je hotel vrnit nekam bližje Zagrebu, ker je tam njegova družina. Njemu je vseeno za bogatejše klube zdaj na koncu kariere. Iličiću prav tako. On bo končal kariero v Mariboru. Ni prišel zato, da bi naredil prestop v tujino.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
rretep
21.5.2024, 13:56
Pa kaj eni pišete? Človek ne ve ali bi se smejal ali na glas zjokal! Eni kakor, da ste pred dvemi leti začeli spremljati naš fuzbal. Pa kaj sanjate o Šimundži, Jojotu, Soudaniju in ne vem o kom še, da bo šel v Celje. Da ne omenjam Z.Z. Kaj se vam je čisto speljalo? Ta ruski debelko nekaj naklada-kar je folklora v nogometu, kakor je tako nakladanje imenoval Zaho. Gre le in zgolj za vnašanje morebitnega nemira konkurentu in motivirat domače lokalce. Potem pa se najde "vseved" in se celo sprašuje, kaj pa naj bi dela Z.Z. v Celju...???!!! In če hipotetično bi, bi bilo Celje še morda kdaj v prihodnosti prvak ali celo v drugem krogu evropskih kvalifikacij, tako pa bo ostalo, da....... eh, brez veze. Pustite nekateri vsaj za nekaj časa naš klubski fuzbal ob strani. Čaka nas zanimivo evropsko prvenstvo.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
loty1825
21.5.2024, 14:48 (popravljeno 21.5.2024, 14:51)
- Odgovor na komentar osebe rretep Poglej komentar
Bomo videli :) Jaz vseeno mislim, da je Soudani prihodnjo sezono v Celju čisto relna možnost. Edino kar je v prid Mariboru, da ne bi hotel v Celje, je vzdušje na tekmah. Drugi argumetni so vsi na strani Celja. Zahota izjemno spoštujem. Mislim, da je toliko naredil za naš nogomet, kot nihče drug. Ampak kljub temu, ga trenutno Celje ne potrebuje. Klub ima vodstvo, ki zna, ve kaj dela in dobro funkcionira. Kaj bi pa po tvojem trenutno Zaho lahko počel v Celju? Ni nobenega prostega delovnega mesta, kjer bi se ga potrebovalo. O temu, da je bilo Celje prvak samo prvič in nikoli več, se je pa dosti pametovalo že 5 let nazaj. Pa evo vam, ste se motili. V zadnjih 5 letih ima Celje v bisvtu največ naslovov prvaka.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
rretep
22.5.2024, 11:24
No, pa smo doživeli "šok". Tolić v Ce! Le kakšen šok je to lahko za MB? Nikakršen. Seveda pa je bil, ko je glumil gljivo s panenko. Vidi pa se kdo vse se oglaša na tem forumu? Da se razumemo - vsak ima pravico, da komentira ampak malo nas je, ki bolj skromno poznamo razmere v našem žogobrcu. A nekateri še manj; ko nek "tripsi" daje magari neko teoretično možnost za Šimundžo v Celju, je človeku vse jasno. V tem primeru bi se jaz podpisoval kot " desetpsi" pa mi ne bi bilo pomoči. Brez zamere, ampak tako je!
Odgovori Prijavi komentar
1
1
tripsi
22.5.2024, 12:35
- Odgovor na komentar osebe rretep Poglej komentar
"torej Šimundža odpade", preberi še enkrat Peterček z R. Kot primer, ki bi šokiral Maribor sem navedel ZZ, nikjer pa ne pišem, da je to realna opcija. Res lahko vsak komentira, ampak takšni ki zgrešijo bistvo komentarja druge osebe dejansko znižujete kvaliteto razprave. Načeloma takšne replike ignoriram, ampak tvoje čustvene izlive pa moram malo umiriti. A boli ker niste niti najboljši klub na Štajerskem?
Odgovori Prijavi komentar
2
0
loty1825
22.5.2024, 14:02
- Odgovor na komentar osebe tripsi Poglej komentar
Točno tako. Tudi jaz nisem napisal, da sta Šimundža ali Jojo realna opcija. Napisal sem ravno nasprotno. Glede Soudanija pa sem napisal utemljene argumente, zakaj bi bilo Celje za njega bolj privlačno, kot Maribor. Če se tu ne strinjamo, se pač ne. To je povsem normalno.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
nemeth
22.5.2024, 15:44
Kolotilo car. V primerjavi s Chelseajevim vodstvom je Kolotilo Ferrari zanje.
Odgovori Prijavi komentar
1
0
loty1825
22.5.2024, 20:39
- Odgovor na komentar osebe nemeth Poglej komentar
Kolotilo je definitvno car. Marsikateremu Mariborčanui se bom zameril, ampak on zna bolje kot Zaho. Ima več izkušenj z vodenjem klubov in to na višjem nivoju, kot je slovenska liga. Pa nočem Zahota dajat v nič. Ga izjemno spoštujem, ker je največ od vseh naredil za naš nogomet. Najprej kot igralec, nato kot špotni direktor. Ampak še vedno obstajajo boljši od njega. Pri nas ne, tujcev pa je dosti. Če bo Kolotilo še dolgo vztrajal v Celju, se zna cela liga dvignit na višji nivo. Pozitiven znak je to, da čedalje bolje govori slovensko, če bi prišel na kratek rok, se mu verjetno ne bi dalo s slovenščino mučit. O Chelseyevem vodstvu pa ne bom komentiral, ker nimam pojma. Sem eden tistih redkih mazohistov pri nas, ki jih zanimajo samo domači klubi in reprezentanca. Ja daleč so od najboljših na svetu, so pa naši in z njimi se lahko poistovetim. Z megalomanskimi klubi iz tujine mi pa to ne gre.
Odgovori Prijavi komentar
0
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


4

Evropa spoznava imena kot so Janža, Karničnik in Šporar: Štirje Slovenci so med 50. najbolje ocenjenimi igralci Eura doslej!

Lamus
23.6.2024, 1:22
Daj zapri že enkrat ta usta in se fokusiraj na druge stvari, ne pa na hejt reprezentance in določenih igralcev. Tak so se odločili in tak pač je. Preboli.

1

URADNO: Izredno nadarjeni Estevao 'Messinho' Willian je podpisal za Chelsea!

zuti77
22.6.2024, 22:07
LO Če mu Brazilci pravijo Messinho, gre pa potem zihr za enega največjih talentov vseh časov. 15 nastopov in 3 goli. V brazilski ligi! Potemtakem je še les tipa Victor Roque najboljši nogometaš vseh časov. LOL

3

Luka Jović: 'Slovencem se je vrnilo, ker so kradli čas'

zuti77
22.6.2024, 21:07
Zakaj me prav nič ne preseneča, da je tale prizadetek čist not za Ukrajino padu. LOL

Poudarjeno

Čudno je bilo. Po vsaki tekmi sem bil določen za antidopinški test. Bil sem besen. Rekli so, da je izbira naključna, ampak vedno so izbrali mene. Po tekmi z Walesom sem bil tako jezen, da sem razbil televizor in celotno garderobo, kjer je potekalo testiranje. No, na koncu sem dobil račun za povzročeno škodo, pa tudi opozorilo UEFA. ...več
Wayne Rooney
Benjamin Šeško je v Leipzig pred enim letom prišel kot velik talent, pri nas se je sijajno razvil. V drugem delu sezone je Benji dokazal, kako pomemben je za nas ter tudi koliko kakovosti prinaša kot kompleten napadalec. Enajst golov v drugem delu sezone, na koncu sedem zaporednih golov. To je neverjeten dosežek in dokaz, da je že zdaj eden najboljših napadalcev v Bundesligi! Že pri enaindvajsetih! ...več
Rouven Schroder o Benjaminu Šešku
Vem, da nimam veliko časa več v nogometu. Kot bi rekli Španci, vsaka tekma po 35. letu je darilo. Jaz sem star 39 let, trudim se uživati v vsaki sezoni. Pomembno je, da sem psihično in fizično pripravljen, da lahko pomagam ekipi. Kot veste, obožujem igranje za reprezentanco. Igram že več kot 20 let in to želim početi še naprej. ...več
Cristiano Ronaldo

Anketa

Kateri remi Slovenije na Euru vam je vzel več 'življenja'?
Vseh glasov: 79
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.