Intervju

V mladosti sem zabluzil

Miran Zore 12. september 2016 20 Komentiraj
(foto: Nogomania)
Ime Dejan Robnik je na nogometni sceni nekoč nekaj pomenilo. Kranjčan je bil svoj čas eden največjih talentov pri nas, a je v Italiji povsem zašel in se nikoli več pobral. Zdaj s Triglavom načrtuje naskok na prvo ligo.
 
Mladina je preveč samosvoja, premalo posluša in premalo si želi uspeti. Seka ovinke, išče bližnjice in, če ne gre, izgovore. Prav tu gre iskati razloge za to, zakaj se toliko obetavnih nogometnih karier konča v razbitinah. Posebej tistih, ki so prehitro zavile čez meja Slovenije. Precej ironično, a zato nič manj resnično je, da je do tega spoznanja prišel Dejan Robnik. Tisti, ki slovenski nogomet podrobneje spremljate vsaj več kot desetletje, verjetno veste, da je bil prav takrat neizmerno nadarjeni napadalec kakšnih 13 do 14 let nazaj pravo poosebljenje vsega, kar danes očita mladim nogometašem. "Bil sem mlad in neverjetno samozavesten, poln samega sebe. Zabijal sem kot nor, vse je šlo v gol," se svojih začetkov v 1. SNL spominja zdaj 32-letni Robnik, ki je že kot mladoleten odšel v tujino.V sezoni 2001/2002, ko je bil še kadet, je Robnik v prvi ligi zabil že pet golov. V danem trenutku je veljal za enega največjih nogometnih talentov pri nas (generacija Dedića in Semlerja) in tega se je sam takrat izjemno dobro zavedal. Verjetno še preveč.

Za neučakanost, impulzivne odločitve in, kot sam priznava brez kančka sramu, tudi aroganco, ga je življenje znalo kaznovati. Danes, pri dvaintridesetih, nogomet igra za lastno veselje. Ob redni zaposlitvi in družini igra (in to uspešno) za kranjski Triglav, s katerim po šestih zmagah na šestih tekmah trenutno vedri na vodilni poziciji v 2. SNL. Z veliko željo po uvrstitvi v prvo ligo.

Želel je Inter, dobil "le" Ternano
Robnikovi nogometni začetki v Kranju so obetali velike stvari. Pri sedemnajstih je igral in zadeval za člansko ekipo Triglava v prvi ligi, bil reprezentant in na pragu tujine. Želeli so ga številni klubi, menedžerji so ga obletavali in tako je ob izpadu Triglava v drugo ligo nastala situacija, ki ji osemnajstletni Robnik ni bil kos. Na kratko je bil v Borussii iz Dortmunda, naposled pa pristal v Ternani.

"Bil sem izhodni kadet in dobil dres Borussie. Ko je stvar padla v vodo, so me menedžerji odpeljali v Italijo. V 'kar eno' Ternano. Tako sem vsaj mislil takrat, ko so mi polnili glavo. Sploh nisem želel odigrati preizkušnje, a sem jo in to odlično. Italijani so takrat podvojili svojo prvotno ponudbo, a sem jih gladko odbil. Halo, obljubljali so mi Inter in podobno, jaz pa da bi šel v Ternano? Razvajen in nezrel kot sem bil, sem rekel ne. Potem sem na silo iskal nov klub. Prišel do Ancone, kar brez preizkušnje. Že to je bilo sumljivo. Takrat so Italijani sprejeli novo pravilo, da klub na leto lahko registrira samo enega tujca. Lahko si mislite, da me niso registrirali. Tri mesece sem bil tam, brez denarja, pozabljen od sveta. Živel me je oče. Še obljubljenega stanovanja nisem imel, živel sem v nekakšnem internatu," se spominja Robnik.

Ker je bilo kristalno jasno, da v Anconi prihodnosti za Robnika ni, je moral najti rezervno rešitev. To je bila seveda Slovenija. Renome talenta se ga je še držal, bil je tudi reprezentant mlajših selekcij in kot takšen je prišel v Celje, k Marijanu Pušniku. Tam so se, čeprav je nekaj priložnosti za igro dobil, začele poškodbe in menjave trenerjev. "Miks", ki uniči veliko nogometašev, morda je tudi Robnika, vendar slednji danes vseeno meni, da je za vse skupaj v največji meri kriv predvsem sam.

"Če bi me to isto vprašanje vprašali pred nekaj leti, bi vam rekel, da so krivi trenerji. So in niso. Dejstvo je, da sem v Celje prišel nepripravljen in se hitro poškodoval. Potem sem se vračal na silo. Če sem v igro vstopil s klopi, sem bil užaljen in nisem dal vsega od sebe. Trenerji so... Trenerji... Saj vplivajo. Ampak vse je na koncu v rokah igralca in če nisi pri stvari, ne boš dal gola. Potem sem strgal še kolenske vezi in je šlo navzdol. Še potem, ko je bil trener Jani Žilnik, sem se vračal. Spomnim se tekme z Gorico, imel sem šest situacij ena na ena z vratarjem, pa ga nisem dal. Nisem mogel. Menjal me je v 60. minuti. V časopisu sem potem bral ocene, 10 sem dobil za priložnosti in 0 za realizacijo (smeh)."

Na talent, ki ga je pri Triglavu kazal v mlajših letih in pozneje tudi v reprezentanci, se je Robnik "prišlepal" vse do Maribora. Tudi tja ga je pripeljal Marijan Pušnik, ki pa je za prvega napadalca takrat imel Bolgara Dimitarja Makrieva

"Ko Makrieva ni bilo, sem začel v prvi postavi. Potem se je vrnil, jaz pa sem bil rezerva. Cenili so mojo borbenost. Potem se je iz Italije v Maribor vrnil še Gorazd Zajc, jaz pa nisem želel biti na tribuni. In sem šel. Zdaj vem, da bi moral vztrajati. Potem je v klub prišel Zlatko Zahović. Kdo ve, kaj bi lahko bilo. Moral bi čakati na priložnosti. Ne pa da se je že na kilometer videlo, da sem bil užaljen. Spomnim se Zlatka Dedića, ki je takrat tudi šel v Italijo. On je bil že takrat veliko bolj odločen od mene, videlo se je, da mu bo uspelo."

Robnik se je iz Maribora vrnil v Triglav, v drugo ligo. Odigral je, kot se spominja, solidno, a ker klub ni imel ambicij po povratku v prvo ligo, je namesto, da bi napredoval predvsem stagniral. Do novih poškodb zadnje lože. In potem se je začelo.

"Bezljanje."

Šenčur, Triglav, pa spet Triglav in Šenčur in nato Interblock. Vso do leta 2012, ko je bil Robnik star 26 let. Takrat je vendarle sklenil, da mora razmisliti, kako naprej. Misel na dolgo in uspešno profesionalno nogometno kariero je sčasoma opustil. 

"Na poti je bil prvi otrok. Potreboval sem službo, saj sem že preveč 'zabluzil'. Nogomet sem pa iskreno želel opustiti. Potem sem dobil klic iz Zarice in šel v tretjo ligo. Tam pa sem spet začutil veselje do nogometa, zraven pa seveda hodil v službo. Tako je še danes."
Dejan Robnik
(foto: Nogomania)


Tudi veliki so igrali na "pašnikih"
Robnikova vloga v Triglavu je danes dvojna. V Kranj se je, potem ko je zakopal bojno sekiro s trenerjem Sinišo Brkićem, vrnil zaradi svojih nespornih igralskih kvalitet in tudi izkušenj. Tako nogometnih kot tudi življenjskih. 

"V Kranju je popularna zgodba Josipa Iličića. Ampak on ni to, kar mislijo mladi. On je pač genij s Planine in v Italijo je šel za odškodnino in v člansko ekipo. Uspeh ne pride kar sam od sebe," poudarja Robnik.

Ker je obetavna kariera odbrzela mimo njega, sam zdaj najbolje ve, da imajo mladi nogometaši v Sloveniji na voljo dobre pogoje za uspeh. Če so le dovolj potrpežljivi in, to še posebej poudarja, realni. Sam namreč ni bil.

"Vem, da jaz ne bi smel na silo ven. Pri sedemnajstih sem imel pet golov v prvi ligi, zlahka bi dobil klub v Sloveniji. Potem pa tujina, brez resnega nogometa, poškodbe... Potem pa padeš. Bereš kritike, vidiš, da si pozabljen, da so zdaj zvezde drugi, Robnika pa ni nikjer več. Drugo je, če v tujino prideš v člansko ekipo. Primavere in mlade ekipe so pa polne talentov. Bolje je igrati tukaj, se dokazati. Še vedno ima igralec tukaj Maribor in Olimpijo. Ker sem pristaš Maribora, mladim pravim, naj zabijejo dva, tri 'komade' Mariboru, pa jih bo že Zahović poklical.

Moti me tudi, ko fantje mislijo, da so prerasli to sceno. Sploh drugo ligo. Če si res dober, boš dober nogomet igral tudi tukaj. Najprej je treba ceniti svojo ligo in svoje tekme. Zabij 15, 20 golov, pa reci, da si prerasel vse to. Vedeti je pa treba, da so vsi veliki igralci igrali po teh 'pašnikih'. Tudi Sarma, Brečko..."

Dejan Robnik nogomet danes igra v prvi vrsti za zabavo in rekreacijo. Z resnim namenom povratka v 1. SNL. Prepričan je, da je Triglav, kar je dokazal s šestimi zmagami na šestih tekmah, tega sposoben. 

"Če bi imeli mladi vsaj 70 odstotkov želje po prvi ligi, kakršno imam zdaj pri teh letih jaz... Danes pridejo igralci in so utrujeni, ker so imeli včeraj tekmo. A se hecate? Premalo vlagajo vase. Štirje treningi na teden niso dovolj. In potem so užaljeni. Saj jih razumem, tudi jaz sem bil v njihovih letih.

Jaz sem iz prve lige padel pri triindvajsetih in se nisem pobral. Vse je šlo na dol. Zato si zdaj še toliko bolj želim te prve lige, vsaj eno sezono. Saj vem, da me Maribor zdaj ne bo vzel (smeh), bom pa igral za svoj domači klub, to pa je nekaj. Tukaj v Triglavu moramo imeti jajca, če hočemo v prvo ligo. Mislim, da smo prava ekipa. Vedeti pa moramo, kaj pričakovati. Profesionalnih pogodb sigurno ne bo. Ampak zakaj bi zdaj potrebovali milijonov evrov? Saj bodo igrali isti igralci. Jaz sem tukaj da pomagam, ampak ne le z besedami, temveč tudi na igrišču. Ne bom si dovolil, da bi ljudje začeli govoriti, da ne morem več teči.
"
Dejan Robnik
(foto: Nogomania)

KOMENTARJI

21
Greg
12.9.2016, 17:01
Ali tudi o Semlerju, ki je zabijal kot nor za mladinsko šolo Bayerna, potem pa ga poškodba ustavila pri ustvarjanju kariere.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Rookie
12.9.2016, 17:45
http://www.pomurec.com/vsebina/39416/%C2%BBTisti__ki_govorijo__da_sem_propadli_talent__ne_vedo__kako_grozno_poskodbo_sem_imel%C2%AB
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Rookie
12.9.2016, 17:46
Ne dolgo nazaj, zanimivo branje.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Greg
12.9.2016, 18:12
Hvala Rookie za objavo članka!
Odgovori Prijavi komentar
0
0
real4ever
12.9.2016, 19:19
Bravo, Nogomania, res dober članek. Predlagam nekakšno stalno rubriko, v kateri bi lahko odkrivali take in podobne zgodbe, ki jih je cel kup. Mene bi npr. zelo zanimalo, kje je zavozil Dejan Bauman, ki ga je zelo mladega kupil Hajduk (in bi ga v Beogradu kmalu napadli neki navijači, ker so mislili, da je Zvone Boban, tako podoben mu je bil), pa Stane Komočar, ki je bil svoj čas večji talent kot Dejan Savičević (in bil Črnogorcu tudi kapetan, če se prav spomnim, v kadetski reprezentanci), pa npr. širši javnosti manj znani David Božič (pri kadetih in mladincih je bil napadalec, kakršnega redko srečaš) ... Prekmurskih legend ne bil omenjal, Škaper je bil slovenski Darko Pančev (Pippo Inzaghi za tiste, ki Pančeva ne poznate), Feri Cifer pa fantastičen branilec. Če bi le imela glavo na pravem mestu (beri: športno življenje) ... Škoda, kljub vsemu obema kapo dol.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
MC
12.9.2016, 19:56
Dobro, samo potem bi blo teh zgodb malo morje, pač nekaj je blestet v mlajših kategorijah; mislim je tudi uspeh, čisto nekaj drugega pa je potem prodret med člane oz na veliki oder... To je ravno najtežje, tisti "catch", pa ne samo v fuzbalu, ampak v vseh športih...
Odgovori Prijavi komentar
0
0
miha12
12.9.2016, 21:51
Dober članek, ne me jebat da je zore to skupaj spravil.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
madgerald
13.9.2016, 10:30
https://www.youtube.com/watch?v=fLVoRYHTEqc Od 2:17 naprej. Gol za uvrstitev Zarice v drugo ligo.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Werder Lunik
14.9.2016, 13:31
Pohvale za članek!
Odgovori Prijavi komentar
0
0
mehatronik
17.9.2016, 10:31
Super članek!
Odgovori Prijavi komentar
0
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


2

Napoli se vrača po Josipa Iličića!

jpotocn
18.6.2019, 0:29
Napoli je bil sicer zadnjih par let najbližje Juventusu, tako da ima malo več možnosti za osvojitev državnega prvenstva z Napolijem kot z Atalanto. Kar se tiče Lige Prvakov bi rekel, da ima z Atalanto več možnosti za napredovanje, saj njihov napad igra v življenski formi. Če ne bo kakih večjih presenečenj s prestopi pri Atalanti poleti in igralci obdržijo trenutno formo bi bili lahko resen konkurent evropskim velikanom ampak to je samo razmišljanje :D

36

Copa America: V Argentini že zametki panike

krambergerr
18.6.2019, 5:04
https://www.youtube.com/watch?v=uws2gE_HEa0 to je posnetek dolg dobrih 8min. v prvih 2.5min izgubi 2krat vec zog ko si ti napisu. Prvo pri 0.13 drugo pri 1.33, tretjo pri 1.57, cetrto pri 2.27. Potem pa lahka do konca prestejes sam se ostale, ce bos znal =) Ce si gledal tekmo si jo gledal zlo povrsno. Limam ti sam zato, da ne bote govorili da nabijamo neki na pamet, ker js sm si tekmo dejansko ogledu, ne pa sam highlite po koncu tekme. Se pa strinjam da sta trenutno urugvaj pa brazilija bolsi repki od argentine, ker se argentina zdle res ne ujema in je slabsa kot pa je bla ne sam na igriscu tut imensko. Kar pa ne pomeni, da so slabi. Se vedno so med mocnejsimi repkami.

4

Gareth Bale na posoji v Bayernu? Agent pojasnjuje

Maestro8
18.6.2019, 6:31
Dokler on kasira 17M na sezono mu je vseeno, tudi če za blokom igra

20

Je Al-Khelaifi odprl vrata za odhod Neymarja?

šikimiki
18.6.2019, 6:52
če cigo pride nazaj, mislim da bodo v primeru menjave Demba poslali v FR. Cou bi rad igral skupaj z Neyem, čez Demba je tut Messi imel že kaj za povedat itd. Mogoče potem Cou-u končno pozicijo najdejo :)

Poudarjeno

Džeko mi je povedal, da odhaja. Po vsej verjetnosti v drug italijanski klub. ...več
Robert Prosinečki o Edinu Džeku
Ne, nisem galaktik. Ne še. Upam, da nekega dne bom. ...več
Eden Hazard o tem, če se počuti kot galaktik
Če bi mu bilo ime D'Ambrosinho, bi bil s strani medijev deležen drugačne obravnave. ...več
Agent Danila D'Ambrosia

Anketa

Bo Eden Hazard poskrbel za to, da bodo v Madridu pozabili na Cristiana Ronalda?
Vseh glasov: 608
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.