1. SNL

Uradno: Šimundža odhaja

Jaša Lorenčič 17. avgust 2015 62 Komentiraj
(foto: Nogomania)
Ante Šimundža je sam odstopil po prespani noči, Zlatko Zahovič išče novega trenerja, treninge bo vodil dosedanji pomočnik Saša Gajser. "Če bi Maribor imel denar, bi lahko zamenjal deset igralcev."
 
"Prišel sem do spoznanja, da ekipa ni dala, kar je sposobna. Po dveh letih uspehov, na katera sem zelo ponosen, sem se odločil za odhod. Ostal bom vedno vijoličen," je začel zdaj že bivši trener Ante Šimundža. Točno opoldan, potem ko je točno sto tekem vodil NK Maribor kot šesti trener v eri Zlatka Zahovića. Ta za Šimundžo pravi, da je najuspešnejši ali pa zagotovo eden najuspešnejših. "Lahko se samo zahvalim Anteju za vložek v klub, z njim smo dosegli največje uspehe v naši zgodovini, žal sta žoga in šport včasih nepredvidljiva, pride do faze, ko človek spozna, da je to za klub igralce in njega samega to najbolje. Želimo mu srečo v nadaljni karieri. Vrata kluba so bila in bodo odprta za legendo Maribora,# je začel Zahović, ki je številna zastavljena vprašanja nekoliko potihoma, a dobro sprejel, nekatera tudi pohvalil, a predvsem ponovil, da je zdaj potreben čas, vendar z jasnim mnenjem: "Ta stol je najtežji v slovenskem nogometu."

Ante Šimundža

O tem, če je bil že kdaj prej blizu odhodu ali je bil kaplja čez rob poraz z Olimpijo...
"Najbolj me je zaskrbelo, da ekipa ne daje tega, kar je sposobna; za dobrobit kluba in ekipe sem se odločil za to potezo. Pride to točke, ko smo v dveh letih naredili izjemne uspehe, ekipa je sposobna nadaljevati, ampak pride do točke, ko ne gre več. Verjamem, da bo nova energija dala iskrico, ki je potrebna."

O tem, če je bila odločitev za odhod zgolj njegova...
"Da, zgolj moja osebna. Po večernem pogovoru s svojo družino."

O tem, kdaj ekipa ni verjela več...
"Ko sem zares občutil, vedno ob porazu analiziram samega sebe - potem začneš razmišljati o teh stvareh."

O tem, kako so igralci sprejeli njegov odstop...
"Ne, igralcem tega še nisem sporočil. So profesionalci, včeraj smo vsi bili še z vročimi glavami... Sam sem razmišljal, ampak nisem želel obremenjevati."

O vztrajanju z vedno enakim sistemom igre in zakaj ni prevetril kadra za derbi...
"To ni play station, da zamenjaš štiri igralce. Tudi danes bi se odločil za te fante."

O tem, zakaj se zgodi kriza po največjem uspehu (bil je del moštva, ki je zatavalo v krizo po prvi ligi prvakov, zdaj se mu je podobno zgodilo kot trenerju)...
"Izkušnja iz igralske kariere je bila [taka]: esktremni uspeh privede do ekstremnih situacij. Čustvena inteligenca je izredno pomembna. Prideš do situacije, ko misliš, da je vse to samoumevno. V novem obdobju Maribora je to trajalo štiri leta, nenormalno je, izredni uspehi so bili ta štiri leta - kljubovali smo nogometni Evropi, v športu so pa tako vzponi kot padci."

O tem, če bi še enkrat odstranil iz prvega moštva Aleša Mejača in Daliborja Volaša...
"Da. [Zlatko Zahovič je pristavil: +Če ti nekdo, ko gre za telesno težo, reče, da 'če bo, bo, če ne, pa ne'...]"

O tem, kaj bo počel sedaj...
"Čas bom namenil sebi in družini, spremljal tekme Maribora in bil njegov največji navijač."
Zlatko Zahovič
(foto: SPS)

Zlatko Zahović

O tem, kakšna je odgovornost trenerja za trenutno stanje...

"Fantje so v zrelih letih, slej ko prej pride padec, hočeš-nočeš, tudi po ekstremnih uspehih. Da ima ena ekipa toliko smole, kot smo jo imeli v Astani, je zelo težko analizirati ekipo samo. Fantje so tukaj [zato], da se znajo regenrerirati in da so ambiciozni do svojih karier. Ostane grenak priokus, ni dvom, da je Ante legenda Maribora, eden najuspešnejših v zgodovini. Velika odgovornost je [zdaj] na igralcih, vsaka inštitucija ima svoje skrivnosti, pride pa do take faze, ki je vse prej kot prijetna. Treba bo najti energijo, če je ne bo... Ni [pa] normalno, da Maribor stalno zmaguje - to ne počneta niti Real niti Bayern. Pride do padca, ampak treba je najti novo iskrico, treba je malo počakati."

O tem, kje bo našel novo iskrico - morda v okrepitvah...
"Okrepitve so ena od rešitev, dobrodrošle, a črpali bomo iz B ekipe, ampak za to je potreben čas, so mladi fantje [...] Imamo dve možnosti: porabiti zasluženo [prihranke, op.a.] ali gradimo na mladih s trdim delom."

O tem, kdo bo prevzel moštvo...
"Vse je še sveže, nismo še razmišljali o človeku, ki bi nasledil Anteja. V kratkem bomo morali potegniti tudi to potezo. Danes bo trening vodil pomočnik [Saša Gajser, op. a.]."

O tem, če je ekipa dosegla svoj limit...
"Se strinjam, v nogometu se to lahko rešuje, a mi tega denarja nimamo."

O tem, če je (še) kaj prostora za napredovanje?
"Odlično vprašanje, na katerega je težko dati odgovor. Težko je ponoviti te uspehe, vse prej kot lahko delo čaka novega trenerja."

O tem, če je zdaj lažje ali težje iskati novega trenerja kot po odhodu Darka Milaniča...
"Nikoli ni lažje, [sploh] kadar je klub uspešen, Milanič je osvojil devet lovorik, z Antejem smo prezimili v Evropi in se uvrstili v ligo prvakov: nikoli ni enostavno - ta stol na katerem sedi Ante, je najtežji v slovenskem nogometu. Vsedeš se že, ostati pa ni lahko."

O tem, če je želja slovenski trener...
(skomignil)

O tem, kako igralce narediti spet lačne po lepih uspehih in nagradah...
"S tem se bo morala ubadati celotna inštitucija, takšen je šport."

O tem, kako narediti (spet) zmagovalno ekipo...
"V svetu nogometa se to hitro in z lahkoto rešuje. Deset ven, deset not, a za to potrebuješ milijone, živimo pa v drugačnih finančnih zmožnostih - potreben je čas."

O tem, če so za stanje krivi (tudi) igralci...
"Dobro vprašanje, na katero zdaj še nimam odgovora."

O tem, kdo bo sedel na klopi v Velenju...
"Presveže je še, da bi lahko [odgovoril na to vprašanje]."

O tem, če se Maribor po derbiju počuti kaj ogroženega in ali gre za nova razmerja v slovenskem nogometu...?
"Maribor je Maribor. Če je Maribor ta pravi, ni možno drugega kot osvojitev novega naslova. Imamo samo tri točke manj od največjega rivala."
Zlatko Zahović, Ante Šimundža
(foto: SPS)

Statistika

Trenerji v eri Zlatka Zahoviča (od 1.8.2007)
405 tekem - 220 zmag - 96 remijev - 89 porazov - Gol razlika: 751:449 - 1.87 točk/tekmo

Ante Šimundža (September 2013 - Avgust 2015)
100 tekem - 56 zmag - 22 remijev - 22 porazov - 182:105 - 1.9

Ante Čačić (Junij 2013 - September 2013)
19 tekem - 9 zmag - 5 remijev - 5 porazov - 33:18 - 1.68

Darko Milanič (Julij 2008 - Junij 2013)
247 tekem - 140 zmag - 58 remijev - 49 porazov - 481:279 - 1.93

Branko Horjak* (November 2007 - Julij 2008)
22 tekem - 10 zmag - 6 remijev - 6 porazov - 32:25 - 1.63

Milko Đurovski (Avgust 2007 - November 2007)
14 tekem - 4 zmage - 5 remijev - 5 porazov - 19:18 - 1.21

Marijan Pušnik (- avgust 2007)
3 tekme - 1 zmaga - 0 remijev - 2 poraza 4:8 - 1.0

KOMENTARJI

66
vanek
17.8.2015, 17:04
maš prav amigo,tudi mene zanima,kam so šli vsi ti milijoni od evrope,KAM!ZAKAJ TO NI JAVNO OBJAVLJENO,KOLKO SO SI PORAZDELILI IN NAPOLNILI RAČUNE VSI V KLUBU?ZAKAJ ZAHOVIČ?NITI EVRO NI ŠEL ZA PRVO EKIPO,TO KAR JE pripelal zahovič tega kabho,giglija,bajdeta to so povprečno nogometaši in ne pojačanja,jaz vedno pravim kupi enega z dodano vrednostjo,da se to vidi na igrišču.ne razumem,zakaj zahovič ni pripeljal verbiča,pa tudi če bi plačal cel milijon,za dve leti bi ga prodal za 5,saj je dečko klasa,gledal sem ga v ekipi kobenhavna,med najboljšimi je,hiter,tehničar..to mi nej jasno,ka je zahovič tu glumil,nekega bajdeta je pripelal,češ z izjavo v ekipi,da je potrebno nekaj vrniti v slo.nogomet.HALO??KDO BO PA ZDAJ NJEMU VRAČAL,KDO??ZAKAJ PA NI VRNIL V SLO NOGOMET Z NAKUPOM VERBIČA??POTEM NAPREJ,CODA??KLASA OD NAPADALCA,TUDI NJEGA BI MORAL ANGAŽIRATI,PA TUDI ČE BI PLAČAL POL ALI PA CEL MILIJON,KER BI SE MU VRNILO NAZAJ Z PRODAJO.IN POTEM SE ČLOVEK VPRAŠA,DA SE ZAHOVIČ ZNA ITI POSEL??MA KJE PA...TO STA DVA NOGOMETAŠA,KI BI ODSTOPALA V EKIPI MARIBORA,IN če temu dodate še šporarja ali pa hentiya je ta ekipa močnejša za 30 procentov...obramba??katastrofa ta italijan je totalna rupa,šuler počasen..ta današnji maribor je totalno negledljiv,totalno,počasen,brez ideje...morda so pa ŽEPI TEŽKI OD VSEGA TEGA DENARJA,PA TEŽKO ČLOVEK BEŽI Z POLNIMI ŽEPI..mislim,da mendy,mertelj,bajde,itd nemajo kaj iskati v mariboru,to je tretji razred kvalitete...za te vse milijone zaslužene bi se dalo sestaviti zelo konkurenčno ekipo za ligo prvakov,samo treba je v ekipo vlagati,nej pa polniti žepe....
Odgovori Prijavi komentar
0
0
vanek
17.8.2015, 17:04
Odgovori Prijavi komentar
0
0
homc666
17.8.2015, 17:09
kok kg ma pa ate preveč? danes zihr še dodatnih 3kg ko se je najedel zarečenega kruha.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
homc666
17.8.2015, 17:11
legend50 in frojlčni kaj zdaj pravi babi? bo prevzela trenersko mesto ali ne?
Odgovori Prijavi komentar
0
0
F.C.O.L
17.8.2015, 17:23
Homc se b1 se mora zjasnit :)
Odgovori Prijavi komentar
0
0
homc666
17.8.2015, 17:31
veleposetnika nebom v to rinil ker ni bil glasen takrat pod tem člankom :) vseeno pa od njega ni glasu niti od njegovega alter ega ponosnega štajerca. težko se je pokazat zdaj in zagovarjat traparije ki jih kvasiš po forumu in te potem zabijejo nazaj v realna tla. za Legend50 in frojlčnega pa še enkrat: LEGEND50 27.7.2015, 12:48 Prijavi komentar hahahahaha Ronnie_ , ti pa si smešn hehehhe, pa MB je prvak brez trenera komot, al pa če ga vodi moja babica ...isto ko na manageru ... z Mriborom samo continue klikaš lepo naprej pa so lovorike zagotovljene, ne rabiš sploh nič druga, samo continue klikaš ... vijolcni_bojevnik 27.7.2015, 12:12 Prijavi komentar maribor je brez trenerja prvak. brez problema.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
homc666
17.8.2015, 17:32
verjetno zdaj na managerju ugotavljajo kaj je šlo narobe :D
Odgovori Prijavi komentar
0
0
F.C.O.L
17.8.2015, 19:39
Al se pa guncajo revezi :)))
Odgovori Prijavi komentar
0
0
QPR
17.8.2015, 21:32
Vanek, in podobni geniji. NK Maribor je društvo, klub, vse finance in finančna poročila so javno dostopna na ajpesu. Malo izobrazbe vam ne bi škodovalo.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
vanek
17.8.2015, 23:41
QPR NE GLUMITI O NEKEM DRUŠTVU,KLUBU IN PODOBNO OK!VSI VEMO O VSEM,TUDI JAZ VEM O FINANČNIH POROČILIH IN PODOBNO OK!sem navijač maribora,pa čeprav nisem štajerec ok..hočem le dobro mariboru..nemore pa meni nekdo prodajati megle in rečti,črpali bomo pojačanje iz b ekipe maribora!HALO!iz b ekipe?? ta b ekipa nastopa v tretji ligi in zdaj mi naj nekdo poveče bo to ojačanje ekipe???ne bo,ker preprosto to nemre biti,to je jasno nepismenemu,butastemu in še kakemu človeku,mar ne???hočem le dobro...te milijone bodo v enem letu porabili za plače tem predobro plačanim nogometašem,ki niso bok si ga vedi kaj,to vemo vsi realisti,mar ni tak??je,seveda je.če bi od teh silnih milijonov porabili samo dva za ojačanje ekipe,danes nebi gledali,kabhe,giglije,bajdete in pšodobne nogometaše,mar ni tak??seveda je tak,samo si nej zatiskati oči...ker teh nekaj milijončkov kar je ostalo,seveda če jih je sploh bo izginilo za te nogometaše,ki zdaj stgnirajo in so si napolnili račune,da zdaj nemrejo bećati...to je žalostno,jako žalostno,ker kakor koli obremo,ti nogometaši maribora niso v evropi dosegli pra ničesar spektakularnega,da bi bili tak vzvišeni,za to nimajo nobenega argumenta...in kot rečeno,potem bi barcelona že danes razpustiti vso ekipo,ker pač nima motivacije za dosego nobenega cilja več,,saj so dosegli vse v prejšnji sezoni vse..?postavlja se mi vprašanje,zakaj za boga milega še potem mesi igra nogomet??saj je dosegel že vse..to je slovenski sindrom,bolezen...ker slovenčeki mislimo,da smo z uvrstitvijo v ligo prvakov naredili vse..to je zame bolano..z tem še maribor ni dosegel oz.osvojil nič,totalno nič..zato se mi postavlja vprašanje.kak to,da ni motiva za igranje nogometa še naprej,saj maribor ni evropski prvak itd..motiva bi moralo biti ogromno,samo glave niso pošlihtane...žal..to je realen komentar na vse..
Odgovori Prijavi komentar
0
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


1

Ligue 1: Bo PSG v četrto le uspel?

CouchCoach
20.4.2019, 13:32
Ah izgubljali so da naslov proslavijo na domačem igrišču saj je bolj kot ne jasno...

1

Inter v pogovorih z igralcem Cityja

visca22
20.4.2019, 14:09
Kaj je Pep videl v tem hlodu mi pa res ni jasno.

5

Serie A: Vse nared za proslavo scudetta

NK Rudar Velenje
20.4.2019, 14:41
Kako lepo danes zvecer bojo milanisti drzali pesti za inter..

12

Zlata žoga čaka na Messija

StyleBender
20.4.2019, 15:03
Mcgregorja primerjat z Messijom je kot da mulo primerjaš s konjem. Človek je bedak na višji ravni, poleg tega je bil večkrat brutalno pretepen.

Najbolj komentirano


49

Milanič poleti odhaja, že ima nov klub!

Slovenija
19.4.2019, 8:15
 

39

V mislih Liverpoola je le še Barcelona

Liga prvakov
17.4.2019, 22:50
 

29

Po drami vseh dram konec za Manchester City!

Liga prvakov
17.4.2019, 22:51
 

Poudarjeno

Neverjetno je, smo ekipa z Nizozemske in svetu smo pokazali, kaj znamo. Pokazali smo Realu, Bayernu, zdaj tudi Juventusu. Mladi smo še, imamo potencial, rastemo iz tekme v tekmo. ...več
Matthijs de Ligt
Zelo težko je igrati proti našemu slogu nogometa, saj imamo tehnično zelo dobre nogometaše, na katere je težko izvajati pritisk. ...več
Eric ten Hag po tekmi proti Juventusu
Dokler sem igralec Ajaxa, želim da zmaguje Ajax. Ne bi imel težav s tem, da bi skušal premagati Barcelono, kot smo premagali Real Madrid. ...več
Frenkie De Jong

Anketa

Kako ocenjujete obisk tekem v 1. SNL?


Vseh glasov: 1014
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.