SLO | SRB | ENG

Intervju

Timi Max Elšnik je v Sloveniji dosegel vse: Poleti sem bil razočaran, ker me niso prodali, a moram v tujino, da bom spet začel napredovati

Miran Zore 29. november 2023 4 Komentiraj
(foto: Nogomania)
Pogovarjali smo se s kapetanom Olimpije Timijem Maxom Elšnikom, ki igra svojo zadnjo sezono v Ljubljani. Elšnik računa na to, da bo na Euru 2024 že igral kot igralec tujega kluba.

Ne bi se pretirano zmotili, če zapišemo, da je Timi Max Elšnik prvi obraz Olimpije. Pri petindvajsetih je Elšnik, ki je tudi kapetan ekipe, v Olimpiji že pravi staroselec. Teče že njegova peta sezona v ljubljanskem klubu, ki je prinesla tudi vrhunec. Elšnik je vanjo vstopil kot aktualni prvak in pokalni zmagovalec, kot udeleženec konferenčne lige in po novem tudi kot član prve enajsterice reprezentance Slovenije, udeleženke prihajajočega evropskega prvenstva v Nemčiji.

Elšnikova nogometna pot ni prav običajna. Ko je bil star slabih 20 let, je za seboj že imel štiri leta Anglije, igranja za akademijo Derbyja in tudi četrte angleške lige. Prve dobre igre v Ljubljani ga niso ekspresno izstrelile v tujino. Elšnik se je odločil, da bo svojo kariero gradil potrpežljivo. Čeprav na prestop v tujino še čaka, je vmes dosegel ogromno. Več kot mnogi, ki vrsto let igrajo v tujini. Tudi njemu pa se čas v Olimpiji izteka. Morda bo kdo rekel, da je za prestop v tujino že pozen, toda Elšnik vse komplikacije in razočaranja v karieri rešuje tako, da si vedno zastavi nov cilj. Tako je tudi prišel do za igralca slovenske lige res bogate bere dosežkov, med katerimi najvišje mesto zaseda uvrstitev na Euro 2024.

Timi, za vami je sanjski teden. Kako ste ga preživeli?
Dnevi so tako hitro minevali, človek težko sledi. Hitro smo se vrnili v klubske treninge, časa za slavje ni bilo. Niti doma še nisem bil, nisem proslavil s prijatelji in znanci. Zdaj, ko sem malo prespal, pa lahko rečem, da me je ta dosežek vrnil v obdobje, ko sem bil star šest let. Ko gledam nazaj, iz mojih začetkov ni nikogar v nogometu več, potem iz Aluminija pa le Dejan Petrović. Koliko fantov je šlo z mano, pa na koncu samo eden pride do konca. Čutim, kot da igram tudi zanje. Zaradi njih sem tukaj, zaradi njih sem napredoval. Ta uspeh je za vse Slovence. Tak uspeh ti vrne veselje do igranja nogometa, res.

Kdaj ste na tisti nori tekmi s Kazahstanom prvič začutili, da je Euro 2024 realen?
Fokus je bil pravi, nismo si smeli privoščiti, da bi to zapravili. Rekli smo si, da moramo imeti maksimalen pristop, saj imamo več kvalitete kot Kazahstanci. Razmišljal sem o tem, kaj če nam bo uspelo. Prvič sem pomislil, da je to to, ko je Verbič zadel za 2:1. Odvalil se mi je kamen od srca. Ko smo zapustili igrišče, sem se zavedel posebnosti trenutka. Slekel sem dres, to je dres, v katerem sem se uvrstil na evropsko prvenstvo. Soigralci in trenerji so mi ga podpisali, zdaj gre na steno. Potem pa proslava. Pele so se pesmi, veliko ljudi je bilo.

Slovensko nogometno reprezentanco so dolgo spremljali dvomi javnosti in navijačev. Kako se igralci spopadate s tem?
Razumem da se zdaj vsi spoznajo na nogomet, prav je tako. Ne poznajo pa dogovorov, navodil selektorja. Veliko je emocij. Zato tudi pravim, da se ta uspeh ne more primerjati z ničemer. Klub je posel, služba, reprezentanca je prostovoljna, a je ponos. Poglejte Messija! Poglejte našega Oblaka! Vse bi zamenjala za uspehe z reprezentanco. To marsikaj pove. 

Kakšen je občutek biti igralec iz slovenske lige in igrati v prvi postavi Slovenije?
Verjamem, da je za klub to pozitivno, vsi so bili veseli zame in mi čestitali. Vesel in ponosen sem, da mi je po težji poti uspelo priti v reprezentanco. Če bi bil že prej v tujini, bi verjetno bil prej zraven. Sem v slovenski ligi, čakati sem moral na priložnost. Hierarhija mi je logična.

Že nekaj let ste kandidat za prestop v tujino. Zakaj se to še ni zgodilo?
Prvič se ni zgodilo, ker smo imeli v Sloveniji Euro 21 in me niso želeli prodati. Tisto sem nekako razumel, osredotočil sem se in pozabil na prestop. Nismo se izkazali na Euru, bili smo res slabi. Potem pozimi je bil aktualna Sampdoria, pa sem se na reprezentančni akciji poškodoval in sem moral na operacijo. Kakšen prestop, takrat je bil fokus, da se pozdravim in naprej igram. Potem sem prišel v A reprezentanco. Nisem padel v depresijo, vedno sem našel naslednji cilj. In tako se to vleče še danes.

Po Ludogorcu so vas mnogi že 'prodali', vsi pa ste ostali v Olimpiji. Zakaj?
Odkrito vam bom povedal. Bil sem res razočaran. Računal sem, da bo šlo skozi. Imel sem toliko golov, dvojno krono, Evropo, prišel sem v prvo postavo reprezentanco. Ni bilo enostavno. Je pa tako, da ni bilo v mojih rokah. Nisem želel iti kamorkoli. V dobro ligo bi šel takoj. Našel sem si nov cilj, pač Evropo in reprezentanco. Sem pa zamenjal agencijo.

Je težko preklapljati z reprezentance, kjer igrate z in proti vrhunskim igralcem, nazaj na slovensko ligo?
Skozi reprezentanco to vidim. Tam so igralci, ki so že na visoki ravni. Neverjetno je, kako so vsi lačni, kako si želijo, koliko še dodatno delajo. Če hočeš biti boljši, osvajati lovorike, zaslužiti več denarja, potem moraš več vlagati. Potem pa se vrneš v slovensko ligo, pa vidiš, da nekaterim ni interes. Nikogar ne izpostavljam ali žalim, to me moti. Treba je delati več. Tudi, če si tujec v Sloveniji. Nekaj se je moralo zgoditi, da si pristal tukaj. Dvigni se, to pa lahko storiš le z maksimalnim pristopom.

Boste na Euru 2024 igrali kot igralec Olimpije?
Z vidika financ za sam klub je bolje, da me prodajo pozimi. Težko je prodati 25-letnega igralca iz slovenske lige za več milijonov evrov. Slovenska liga ima ceno, kakršno ima. Če bi dobili ponudbo za milijon in pol, morda vzamejo odstotke od naslednje prodaje … Problem je seveda, če nekam grem in ne igram, tega se zavedam. Je pa res, če si v močni ligi, klubu, napreduješ na vsakem treningu. Vidim, da zadnje pol leta tukaj ne napredujem več. Pri Rieri sem močno napredoval, prideš pa do nekega limita. Želim na višjo raven, lažje mi je igrati z boljšimi. Pripravljen sem na odhod. Dokler pa sem tukaj, sem motiviran, dajem vse od sebe, brez zabušavanja, ker nisem takšen karakter.

Timi Max Elšnik
(foto: Nogomania)

Tujino že poznate. Kaj so vam dala štiri leta Anglije, takrat ste bili še najstnik?
Super je bilo. Tam sem odrasel, se izoblikoval v človeka, kakršen sem. Prvič sem tam igral članski nogomet, ko sem začel s posojami v četrti ligi. To je profesionalna liga, pri nas se tega ne zavedajo. Z osemnajstimi leti sem začel, videl sem, kako odrasli moški igrajo to ligo in s tem preživljajo svoje družine. Igrajo maksimalno resno, tam ni trepljanja, igra se za rezultat in hitro odrasteš, drugače ne splavaš. Videl sem, kaj je profesionalizem, vlaganje vase. Tam je toliko tekem, v ligi je 46 tekem, pa trije, štirje pokali. Fantje igrajo vse tekme, niso poškodovani. Spraševal sem se, kako jim uspe? Marsičesa sem se naučil.

Zakaj ste ste vrnili v Slovenijo?
Lahko bi ostal tam. V Sloveniji pa žal tega nihče ne spremlja, zato nisem bil nikoli vpoklican v U21 reprezentanco, čeprav sem tam igral članski nogomet. Želel sem igrati za Slovenijo. Želel sem v Maribor ali Olimpijo, da bi se dokazal. Sploh, ker imata renome in sem razmišljal, da bi potem prestopil spet v tujino. Zdi se mi, da sem se prav odločil. Vrnil sem se, da bi opozoril nase. Plan je bil, da pridem do mlade reprezentance. Težko se je prebijati skozi nižje angleške lige, čeprav je dobra plača, ampak sem želel nekaj več. Živeti v Angliji pa je bilo noro. Kako tam doživljajo nogomet, lokalno, pripadni so svojim klubom. Vsako tekmo prenašajo po radiu, ljudje poslušajo kar na stadionu.

V Olimpiji ste že peto sezono, doživeli ste menjave lastnikov, trenerjev, direktorjev in na desetine soigralcev. Kako prenašate vse te pretrese, ki so v Olimpiji že stalnica?
Ni preprosto. Sploh, ker sem kapetan. Toliko pritiskov in stresa, pogovorov, sestankov. Boriš se za dobro ekipe. Ko fantje velikokrat sploh vedeli niso, kaj se dogaja. Nisem želel, da karkoli negativno vpliva na ekipo. S tem pa ni enostavno igrati in se osredotočati le na nogomet. Skušaš biti nevtralen, ne evforičen ali depresiven. Tako sem nekako zvozil skozi vse te spremembe. Jutri je vedno nov dan, vse se uredi. Vsak nov trener, ko pride, kot kapetan si njegova prva vez z ekipo. Skušal sem pomagati vsakemu trenerju, ki pride na novo. Moraš pa seveda miriti situacijo, tudi, če je slabo, drugače hiša zgori.

Tudi v letošnji sezoni ste menjali trenerja, pravzaprav že dvakrat. Kaj se je zgodilo?
Prvaki smo, to moramo braniti. Dvignili smo se v zadnjem obdobju, spremenila se je energija. Bolje nam gre, tudi treniramo bolje. V pravo smer gremo in rinili bomo naprej. Zakaj prej ni šlo? Pri določenih igralcih, ko se menja trener, se začne z ničle. Prej pa so nekateri vedeli, da bodo igrali, pa so morda slabše trenirali. Malo me žre, ko vidim, da se nekateri igralci zadovoljijo s tem, ko smo postali prvaki.

Vaša kariera je v vzponu, pa vendarle, je kaj, kar obžalujete?
Računam, da bom igral vsaj še 10 let. To je možno, če bom zdrav. Če obžalujem? Ja! Preforsiral sem. Imel sem kronične težave. Bilo je leta 2021. Celo jesen sem igral s problemi, Dino Skender je bil trener. Jemal sem močne tablete, nič nisem treniral, tekme pa odigral na polno. Bolelo je, začaran krog je bil to in trajal je par mesecev. Pred reprezentanco smo igrali z Aluminijem, igral sem v prvi postavi, dogovor je bil, da me zamenja ob polčasu. Pa je prosil, da stisnem še 10 minut in sem. Na koncu sem moral odigrati celo tekmo, še avtogol sem nesrečno zakrivil. Čez pet dni, na reprezentanci, pa huda poškodba. Vsega je bilo konec. To obžalujem in takrat sem se veliko naučil.

KOMENTARJI

4
Prosinecki
29.11.2023, 08:37
super igralec in super človek. Timi, upam da pozimi najdeš prestop ki si ga zaslužiš!
Odgovori Prijavi komentar
2
0
marjan59
29.11.2023, 10:34 (popravljeno 29.11.2023, 10:35)
Veliko uspeha pri angažiranju novega moštva,naj ti tam uspe!In hvala za vse dobre igre v Olimpiji!
Odgovori Prijavi komentar
2
1
ZMAJ
29.11.2023, 11:45
Če si kdo zasluži in če komu privoščim je to Timi. Vedno s celim telesom in srcem na igrišču. Vidi se kako pomemben box to box igralec je tudi v reprezentanci. Srečno Timi!
Odgovori Prijavi komentar
2
1
jale23
29.11.2023, 11:52
Realno vse pride ob svojem času! Če bi poleti prestopil pa recimo v novem klubu nebi igral, danes nebi bil zraven reprezentance, nebi igral evrope, v kvalifikacijah sicer super predstave, v rednem delu pa zelo slabo. Ampak je izkušnja + igral bo EURO, če ne bo poškodovan. Mislim da se ti je vse izteklo dobro. Prestop bo slej ko prej, ali sedaj v zimskem ali poleti mislim da niti ni tako pomembno. Važno je da najdeš pravi klub, kjer pa je važen tudi faktor sreče, da se ti vse kocke sestavijo. Srečno.
Odgovori Prijavi komentar
2
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


2

Kaos v Pragi: Čehi izločili turškega velikana, nato je sledil vsesplošni pretep

fredperry
23.2.2024, 17:27
...in potem so Viole največji problem evropskega nogometa :) . Aja, Turki, oni lahko, oni so pač...drugačni..kulturna in intelektualna obogatitev Evrope ;) .

7

Murina navijaška skupina sporoča: Upamo, da bo 'vijolični bojevnik' kaznovan, a se strinjajo z Violami, da eno je skupina, drugo pa posameznik

fredperry
23.2.2024, 17:25
Baranja, ko boš ti obiskal psihiatra za katerega si zrel, potem grem jaz k psihologu, zmenjena ?

6

Maribor v Prvi ligi nadaljuje v močnem ritmu, Ante Šimundža je odklenil Josipa Iličića

MB_Bojan
23.2.2024, 15:35
glede na napovedi o največji okrepitvi me je Barišič kar razočaral. Nič presežnega ne kaže, morda je še vedno vzrok poškodba, upajmo. Sedaj mamo res udaren napad, a to udarnost in kreativnost gre v glavnem pripisati prerojenemu, fizično pripravljenem in motiviranem Iličiču in bolj kot to priznamo izjemnemu Soudaniju. Sedaj se vidi velemojstrstvo obeh, ampak vprašanje časa je kako dolgo bo glede na leta to za Maribor trajalo. Priključi se še realizator Jakupovič in še kakšna nova prava okrepitev pa imamo potencial šampionskega Maribora. Tudi obramba kaže stabilnost, novi igralci so prav pozitivno presenetili, a prava vrednost se bo šele pokazala na močnejših tekmah. Kakorkoli, Šimundža korak po koraku ustvarja Maribor kot si ga želimo, le kot rečeno, leta glavnih protagonistov so žal proti koncu kariere. A vseeno, dotlej se lahko vsa zgodba skomponira na novih, višjih standardih, da zopet gledamo nekdanji nivo evropskega Maribora.

1

Po poti Jana Oblaka: Mamma mia, kako brani Mile Svilar! Daniele De Rossi je odkril vratarsko senzacijo

zuti77
23.2.2024, 13:09
Spet, milo rečeno, veliko pretiravanja. Tega "velikega talenta" je iz Anderlechta pripeljala Benfica in mu kot zelo mlademu dala hitro in vse možnosti za hiter razvoj (in verjetno tudi hitro, zanjo tipično drago prodajo naprej). ZA RAZLIKO od Oblaka, je tam povsem pogorel in bil znan po največjih vratarskih kiksih v Evropi. https://www.youtube.com/watch?v=LrbJKJFg0sk Oblak je odličen in predvsem konstanten že od prvega trenutka, ko je pri 15-tih debitiral v članskem nogometu. Svilar pa že leta niha od obupnega, do povprečnega. Pri vladarjih je pa ultimativnega pomena, da ne kiksajo.

Poudarjeno

Slaviša je bil naš vodja, starejši brat, oče, trener. Kaj je ta človek preživel v Crveni zvezdi. Tam je osivel. Razumel nas je. Bog ga je nagradil z naslovom prvaka. Fantje so imeli iskreno radi klub. ...več
Miloš Ninković o Slaviši Stojanoviću
"Z nogometno zvezo imam pogodbo, ki me veže do Eura, toda začeli smo že pogovore in pričakujem, da se bo razrešilo v naslednjih nekaj dneh. Ne vidim rad, da me vlačijo po govoricah, tega je bilo zadnja leta preveč. Razmišljam o pripravi na Euro. Dobili smo tudi skupino v ligi narodov, želim pa nadaljevati to pot s sijajno skupino igralcev in strokovnim štabom, ki je opravil velik posel. ...več
Matjaž Kek
Rešitev so regionalni turnirji. Pomislite, če bi igrali s Crveno zvezdo, Dinamom iz Zagreba, Ludogorcem, Steauo, Slovanom. To bi bile drugačne tekme. Tekmovanje bi trajalo samo en mesec, ne bi vplivalo na madžarsko ligo, ki je pomembna. Lahko bi izboljšali naš nogomet. V prihajajočem obdobju bomo skušali govoriti z vodilnimi klubi iz regije, da vidimo, kako daleč lahko gremo. ...več
Predsednik Ferencvarosa Gabor Kubatov

Anketa

Boste odšli na Euro 2024 in tam v živo podpirali Slovenijo?

Vseh glasov: 2159
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.