Članek

Televizija že lovi zaostanek

Jaša Lorenčič 20. julij 2015 15 Komentiraj
(foto: SPS)
JAŠA LORENČIČ: Analiza uvodnega kroga 25. sezone Prve lige Telekom Slovenija, kot se je odvil na televiziji. Kanal A je državno prvenstvo vzel bolj resno kot se je ligo jemalo do sedaj.
Sebastijan Cimerotič v majici Green Dragons. Z napisom - we are back.  Tomaž Klemenčič s svojim nasmeškom™. Javljanje Tadeja Vidriha sredi tekme z informacijami, kaj zganjajo na obeh klopeh. Izjave igralcev med polčasom, take konkretne in sveže, v vsakem primeru pa dobrodošle, in obeh trenerjev takoj po tekmi, sicer še vedno s pretirano dozo naučeno varnih floskul, a s sproščenostjo, ki manjka in zavrača tisti stereotip o fuzbalerjih in njihovem besednem zakladu. Nato pa še rahlo okorna in nedodelana, vendar dobrodošla sodniška analiza z Milovanom Nikolićem, ki se je do nedelje na Bonifiki že precej bolje obnesla. Vmes pa, jasno, gora oglasov, ki odžirajo dragoceni čas (a tudi po drugi strani financirajo vse skupaj), zaradi česar bi bila najbrž zelo dobrodošla tedenska oddaja... Vendar nogomet je zdaj, kakorkoli že, doma na Kanalu A. Prvi, uvodni vikend je mimo. Dober? Zelo soliden. Dva prenosa, dva studia, štirinajst golov in 8300 gledalcev na petih tekmah. Dobro? Ne. Zelo dobro.

S tv fuzbalom imajo na Pro Plusu dokaj dovolj izkušenj, vendar zdaj so se že prve lige lotili, vsaj na videz, precej bolj resno. Ne nazadnje, že logotip lige so na najbolj klikano stran v državi postavili ob tistega za ligo prvakov in evropsko ligo. S tem so, vsaj za začetek, slovenski nogomet postavili na enakovredno letvico. Okrepili so pokrivanje domačega dogajanja in vsaj dali vtis, da jih ne bodo zanimali le megaspektakli nekje tam daleč stran.

Ko so za svetovno prvenstvo 2002 prvič snedli pravice Televiziji Slovenija in je bolj narodu kot pa odgovornim na Kolodvorski postalo jasno, da nacionalka, ko gre za športne prenose, ni vsemogočna, kaj šele samoumevna, so imeli priložnost desetletja. Ironično, prav Pro Plusu, ki si je kasneje izmislil Svet na Kanalu A, se je zgodila "Šmarna gora". Pogrevali te zgodbe ne bi, vsekakor pa so bili takratni ratingi precej višji kot pripravljenost nove generacije nogometnih komentatorjev, da nacionalki res snede športni primat. Trinajst let kasneje številni še vedno pričakujejo in upajo, da bo nacionalka poskrbela za prenose kvalifikacij za ligo prvakov in ostalih tekem slovenskih klubov v Evropi.

Ko se je zgodila kmalu po vstopu v EU še inflacija športnih programov in sta bila liga prvakov in eno celo evropsko prvenstvo s kvalifikacijami vred celo na pokojni TV3, kar smo že skoraj pozabili, v ligo prvakov pa se je na glavo spustil tudi Pro Plus, ki po treh sezonah z gledanostjo glede na vložek ni bil zadovoljen, je nogomet med pritiskanjem na televizijske daljince namesto pridobil celo izgubil na svojem statusu. Šport številka ena? Huf, to je šele debata. Nacionalka, ki je v kolektivni zavesti naroda razvrščala športe glede na svoj pristop, se je namreč še naprej kljub šibkemu kadriranju držala največjih projektov, za nabiranje kilometrine in izkušenj pa vmes potihoma prenašala evropsko ligo in nazadnje polovično še tekme državnega prvenstva skupaj s Planet TV. V kakšni formi so njeni komentatoji dočakali svetovno prvenstvo v Braziliji (nekateri so se celo učili in nabirali prve kilometre na tako dragem projektu, kot je mundial), je znano in samo sprašujemo se lahko, v kakšni formi bo ekipa, ki je zdaj omejena na tekme slovenske reprezentance, dočakala evropsko prvenstvo v Franciji.

Ker specializirani televiziji Sportklub in Šport TV nimata ne infrastrukture ne financ za tako konkreten celoletni zalogaj, kot je državno prvenstvo, je vskočil Kanal A, čeprav bi - glede na sponzorske povezave - pričakovali, da se bo tega lotil Planet TV. Moč televizij vendarle ni bila tako nizka, saj so se dogajali nerazumni termini tekem, ki niso koristili nikomu.

Kanal A bi zato lahko prenose opremil tako, kot so bili ti opremljeni doslej. Povprečno in v dobro-je-za-koga-je smislu. Torej: javljanje neposredno v prenos, brez gostov, brez studia, brez prispevkov - razen, mogoče, v primeru derbija. Kanal A pa je ligo očitno vzel vsaj toliko resno, da bo vsak prenos opremil tudi s studiem in gosti. Že to je, kar se sliši neverjetno glede na relativne uspehe slovenskega nogometa, velik napredek. Tako bo prvenstvo dobilo tudi na teži, predvsem pa bodo - ob že dovolj izkušenih kadrih, v prvi vrsti mislimo na Tomaža Lukača in Tomaža Klemenčiča - kot strokovni gostje priložnost dobili sveži, lokalni in aktualni kadri. Taki, ki imajo dejansko konkretne izkušnje in povezavo s tekmo, na kateri so se znašli.

Televizija Slovenija je namreč skušala "naučiti" in "izumiti" strokovne komentatorje brez da bi se poglobila v njihove dosežke. Bivših in uspešnih reprezentantov gotovo ne manjka, zato je vsakič znova bolj tanka izbira Branka Zupana, ki taktike in strokovnosti ni približal povprečnemu gledalcu. Enako je veljalo nazadnje za Marijana Pušnika, ki s slovensko reprezentanco prav tako ni imel veliko skupnega, pa tudi za Nenada Protego, ko je šlo za evropske nastope NK Maribora... Zlasti Matjaž Kek delno pa tudi Zlatko Zahović in celo Bojan Prašnikar so, ko gre za strokovno (so)komentiranje, ostali nedosegljivi.

Kanal A se je zato, in medias res, raje osredotočil na tu in zdaj. Ugotovili so, da govorjenje, kako je bilo nekoč bolje, kako so bili stadioni bolj polni in kakšne zvezde da so igrale na slovenskih zelenicah, trenutno ne koristi nikomur. Kot ni koristila statistika Andreja Stareta, ki še vedno derbije šteje (pa ni edini) po svoje. Prav obremenjenost s tem, zakaj Olimpija ne zmore na pota stare slave, pri čemer so imeli pred nosom pod Dušanom Kosićem izvrstno ekipo, ki ji je malo zmanjkalo za konkreten uspeh na Dunaju proti Austrii, je obremenilo moštvo, ki je v soboto začelo "jovo na novo" in posledično tudi takoj poželo uspeh. Slogan "kaj je Olimpija nekoč bila" gledalcev ne privabi na stadion, še najmanj, če jih slišijo vsak vikend znova na malih zaslonih.

Težko je pričakovati, da bi Kanal A že zmogel, kar zmorejo na Hrvaškem, kjer Max TV poskrbi za prav vse prenose (zaradi česar se je dvignila tako gledanost kot obiskanost tekem). Zato je najbrž le utopična želja, da bi svoje prenose dočakali tudi v Zavrču, Krškem in Novem mestu. Če bo to vsaj malo s svojimi prispevki popravila Televizija Slovenija, ki je v nedeljo pohvalno namenila kar dve reportaži iz uvoda v Krškem, se bo televizijski standard vsaj malo približal dobri in kvalitetni igri. Doslej so namreč televizije v preteklih letih zaostale za uspehi NK Maribora, kvalitetnimi fanti tipa Nik Omladić, Boban Jović, Benjamin Verbič, dosežki sodnikov Damirja Skomine, Mateja Juga, Slavka Vinčiča... Teh fantov na ekranih skorajda ni bilo. Zato manjka morebiti le še resna studijska oddaja. A če želi Kanal A res ustvariti znamke, "brande" iz svojih kadrov in produktov... Bo temeljito in skrbno pokrito domače prvenstvo najboljša reklama za ligo prvakov, ki je reklama tako ali tako sama po sebi. Če bo Kanal A konstantno jemal ligo vsebinsko resno, ga bodo tako jemali tudi gledalci, nogometaši, trenerji...
Arena Petrol, nogomet, žoga
(foto: SPS)


SOBOTA: Olimpija - Gorica
Tomaž Lukač. Njegova predanost italijanski Serie A je mogoče v preteklosti mejila na fanatizem, toda v obeh prenosih - kot tudi že lani tekme prvenstva na Planet TV - se je zdaj dokončno pokazalo, kako zelo se Lukač vživi v tekmo. Preveč? Niti ne, sploh ne. Ostane zbran, vpet v tekmo, odlično je vključeval leteča komentatorja in potihoma, marljivo utira svojo pot med komentatorji, o katerih imamo vsi mnenje. Edini pomislek utegne biti, da bi komentiral preveliko količino tekem, saj se mu lahko potem zgodi kontra efekt in se ga bodo gledalci, sploh tisti redni, na katerih splošna "šank" ocena tudi sloni, prenajedli.

Sebastijan Cimerotič. Cime bo vedno magnet, saj so se na njega z leti prilepile tudi izjave, ki jih ni izrekel (vseeno pa ni šlo tako daleč kot avtor knjige o Zlatanu Ibrahimoviću). Toda Tomaž Klemenčič bi ga lahko bolj konkretno pripravil, tako pa se je zdelo, da samo čaka, kako bo Cime izrekel nekaj, kar bo šlo v anale. Z naklonjenostjo svoji nekdanji ekipi ni seveda nič narobe - kot tudi majica ne za prvič, saj so se Green Dragons vrnili na sever Stožic - a Cime je vendarle izpadel za odtenek preveč navijaško, ko je beseda tekla o Gorici.

Tomaž Klemenčič. Studijski del je odvodil suvereno, saj ima največ izkušenj v ekipi in logično je, da so prvi prenos zaupali njemu. Občasnega lovljenja in čakanje na to, kaj bo prišlo iz slušalke, mu ne moremo zameriti, upamo pa, da bo Klemenčič v bodoče še bolj konkreten in bolj pri stvari. Še ene kopijo Saše Jerkoviča namreč nihče ne potrebuje.

Tadej Vidrih. Z glavo pri stvari, postavil prava vprašanja in izvlekel v izjave še sveže doživetje z igrišča. Komunikacija z Lukačem je delovala izredno hitro in usklajeno.

NEDELJA: Koper - Domžale
Saša Jakomin. Glede na to, na kakšen način so se mu na Bonifiki odrekli leta 2007, je toliko bolj kvaliteten dodatek, morda največji v uvodnem vikendu. Ni lahko najti pristne, zgovorne in preudarne Koprčane, ki so dali v klubu in državnem prvenstvu toliko skozi (211 tekem, 62 golov), še manj pa take, ki bi bili takoj zanimivi za televizijo. Ampak Jakomin se je s Primožem Podsedenškom dobro ujel. Bolje po tekmi kot pred njo, a vendar. Za mladega Vekića, ki je zadel prečko, je povedal nekaj, česar na nacionalki nikoli ne bi bili slišali: "Za mulca ne bi bilo slabo [če bi zadel], poznam ga in vem, da bi bilo zanj to zelo v redu." Nestrinjanje s strokovnjakom Nikolićem je nasmejalo vse tri udeležence in prineslo pred tv ekrane vsaj malo žmohtnega odnosa med nogometaši in sodniki.

Primož Podsedenšek. Bolj sproščen kot Klemenčič večer prej je očitno popravil tehnične in logistične mini kikse ter se resnično posvetil gostom, najbolj Jakominu in v nulo izkoristil minute med številnimi oglasi. Vprašanja Mateju Mavrič Rožiču (športni direktor Kopra) in Luki Elsnerju so bila jedrnata, ampak vsebinska, debata z Nikolićem in Jakominom pa je dober nastavek za naprej.

Božidar Bulat. Če bodo vsi njegovi prispevki tako kvalitetno pripravljeni in se osredotočili na trenutno formo in posebnosti (da je Koper recimo dal pet od prvih šest golov sezone iz kota), bo to klubom samo koristilo, še zlasti tistim, ki niso nujno v prvem planu.

Milovan Nikolić. V Stožicah se je nekdanji igralec, trener in sodnik, ki daje inštrukcije mednarodnim sodnikom, še lovil, malo ga je tudi izdajal glas, da ne rečemo leta. A ko je na Bonifiki za sabo že imel izkušnjo, so škripale le še glasilke. S Podsedenškom se je ujel pri posnetkih in ponudil informacije, ki smo jih vajeni v ligi prvakov. Da je recimo Davor Drečnik učitelj športne vzgoje ali da Dragoslav Perić v evropskih tekmovanjih za zdaj opravlja le vlogo četrtega sodnika. Če je Mateo Beosan postal zvezda v "Oko sokolovo" na HTV, ki je običajno skoraj do konca branil sodnike (ne pa za vsako ceno), bo Nikolić s svojim umirjenim, na trenutke preveč utrujenim glasom vseeno znova spomnil, da o nogometnih pravilih še zdaleč ne vemo dovolj. Kaj je namreč prestrogi kriterij? "Stvar tistega, ki zmaguje ali izgublja," je bil Nikolićev presežek, ki je, ko ni bil prekinjen, dobro razložil naslednje: "Ta situacija je zanimiva, drugi karton [in izključitev] za igralca Kopra. Mi vedno pravimo sodnikom, da mora biti drugi karton res zaslužen. V tem primeru se mi ne zdi, da bi bil. Če bi sodnik videl posnetek, se ne bi odločil za drugi rumeni karton. A v pravilih stoji stavek, kjer piše, da je napadanje možno le v borbi za žogo..."

Ocena: 4/5

Jaša Lorenčič je nekdanji novinar Večera, dobitnik nagrade Društva novinarjev Slovenije Čuvaj/Watchdog 2013 za debitanta leta, do kadetov - med drugimi - soigralec Elvedina Džinića pri NK Maribor.

Več o:

1. SNL

KOMENTARJI

15
hrošššč
20.7.2015, 14:47
Tisto vlačenje nogometašev pred kamere za izjave MED POLČASOM je totalno NEOKUSNO. S tem jim samo kvarijo koncentracijo, in čudi me, da klubi to sploh dovolijo. Televizija je za to, da športni dogodek prenaša, ne pa, da se vanj vtika in ga moti. Nacionalka dela boljše prenose - in s tem mislim na prenos kot tak, in to je bistvo bistva. Razni pogovori z gosti so obrobnega pomena.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
meko123
20.7.2015, 14:49
supr članek, kanal a bi reku da je isto kr solidno opravu delo za zdej, za prihodnost pa bi blo dobrodošlo točno to kar majo hrvati max tv z vsemi prenosi tekm (kanal a bi to lahko omogoču na voyu) in seveda magazin prve lige vsak tedn
Odgovori Prijavi komentar
0
0
retropil
20.7.2015, 15:27
Upam da se ne bo po nekaj krogih tole končalo. Treba je vztrajat, tut če bo mogoče v začetku slaba gledanost. S takšnimi kvalitetnimi prenosi ter s kakšno kvalitetno tekmo, bodo gledalci prišli.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
DonViny
20.7.2015, 15:52
Kanal A, super zadeva!
Odgovori Prijavi komentar
0
0
ivane83
20.7.2015, 16:05
Vsaka čast Kanal A,upajmo na najboljše v vseh pogledih!!!
Odgovori Prijavi komentar
0
0
nilvap1948
20.7.2015, 18:55
GOSPOD Nikolič,je pri pri razveljavljenem golu Novaka spregledal,da se je vračal iz obsajda in je bil upravičeno razveljavljen.Pa tudi nekaj prekrškov se ni komentiralo.Upam,da bo boljše in da se bo komentiralo sodniške odločitve,tudi ko grejo na račun inškodo manjših klubov.LP
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Bodica
21.7.2015, 08:08
Ćas bo vse pokazal.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Satko
21.7.2015, 12:17
Kanal A čestitke. Pogumno naprej.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
wisan
21.7.2015, 12:44
Kaj je to kvaliteta je relativno. N.pr. tisti intervjuji ob terenu in poročanje o dogajanju ob terenu, to nima čisto nobene kvalitete, je čisto brez veze. Še posebej, če novinar nima nobene samozavesti in premalo pojma o nogometu, izgleda vse kot, da je kaka tekma pionirčkov. Hajduk ima tisto blontno Šurjakovo in v NBA imajo tudi eno podobno babo, obe polni samozavesti in dedi ju tudi ne zavrnejo !
Odgovori Prijavi komentar
0
0
tomjaz
21.7.2015, 15:04
bo kdo mislil ob 20h, da je kakšen film, ampak bo nogomet in bodo zapomnili da je prvaliga ob vikendih. Predvsem upam, da se poveča število gledalcev na tekmah, saj se bo povečala igralcem motivacija in dokazovnje, ter se bo zanimalo sponzorji, skavti. imam pa občutek da manjka v nekaterih klubih in igralcih, da manjka dodatna enargije, kot so kazali Olimpija, Krško, delno Gorica, drugi niso nekaj kazali, kar bi bi s tem održali gledalce na stadionu.
Odgovori Prijavi komentar
0
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


7

Kritika Carragherju, ker je kritiziral Ronalda: On ima več golov kot Carragher tekem

Maestro8
4.12.2021, 9:45
Ronaldo toliko igra? Eden najboljših igralcev vseh časov in najboljši posameznik Uniteda toliko igra? Kdo bi si mislil, da bo CR7 toliko igral. Carra ga malo brca v temo tule..

4

Laporta: Želim, da Dembele ostane, boljši je od Mbappeja

Maestro8
4.12.2021, 9:42
Ne bi rekel. Kylian je precej boljši.

1

Danes je dan za derbi Bayern-Dortmund, Nagelsmann pa ve, kako zaustaviti Haalanda

FCB10
4.12.2021, 9:03
Derbi a v prvem krogu je znan zmagovalec te brezvezne lige . Hejterji Messija idite žalit francosko ligo in prehvalite bundesligo in Lewandowskega

1

Nekoč sijajni angleški napadalec se kar ne more načuditi Cristianu Ronaldu

FCB10
4.12.2021, 9:00
Največji posiljevalec tega sveta ki ga niso zaprli - Penaldo . Če da prvi ali zadnji gol na tekmi stalno on odloči tekmo in ne ekipa Uniteda al kater drug igralec! Mu mediji kupujete nagrado v Dubaju? Najbolj pravično od vseh nagrad ki obstaja :)

Poudarjeno

Mi smo Barcelona in tja gremo zmagat. ...več
Xavi
Ne strinjam se, da bi Ronaldo moral začeti vsako tekmo. Na velikih tekmah ga ni, zato razumem Carricka. Ko ga je Solskjaer menjal, je bila to takrat velika zgodba. Star je 36. Ni več igralec, kakršen je bil. Še vedno dosega gole, ampak po mojem mnenju ni velike zgodbe, če ne začne tekme. ...več
Jamie Carragher
V ZDA agenti vzamejo odstotek plače svojih klientov, tukaj pa se usedejo neposredno na odškodnine. Tukaj je kot na Divjem zahodu. ...več
Rocco Commisso

Anketa

Je zdaj pravi čas, da Slovenija dobi novega selektorja?
Vseh glasov: 1815
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.