Članek

Smeh s severa in solze z juga

Klemen Kos 15. november 2017 26 Komentiraj
(foto: Getty Images)
Evropske kvalifikacije so za mundial so končane. Staro celino bo v Rusiji zastopalo kar 14 reprezentanc, med katerima ni tradicionalnih velesil Italije in Nizozemske. Katere imajo največ možnosti za naslov?
S tekmami dodatnih kvalifikacij se je uradno končal evropski kvalifikacijski cikel za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Ogledali smo se posebnosti, ki so najbolj zaznamovale končani cikel, v katerem ni manjkalo velikih presenečenj in velikih zgodb, prav tako pa tudi velikih razočaranj.

Prerez

- Evropske reprezentance na mundialu (14)

Gostiteljica: Rusija

Zmagovalke skupin: Francija, Portugalska, Nemčija, Srbija, Poljska, Anglija, Španija, Belgija in Islandija

Zmagovalke playoffa: Švica, Hrvaška, Švedska in Danska

Posebnosti

-    Italija prvič po 1958 brez mundiala
-    Skandinavija prvič v zgodovini s tremi predstavniki na mundialu
-    Manjkajoči udeleženci Eura 2016: Albanija, Romunija, Wales, Slovaška, Severna Irska, Ukrajina, Turčija, Češka, Italija, Irska, Madžarska in Avstrija
-    Neporažene reprezentance: Nemčija, Anglija, Španija in Belgija
-    Islandija prvič na svetovnem prvenstvu

Islandija je še vedno vroči hit Evrope
Številni trojanski konji prvenstva v Franciji niso bili kos novonastalim pričakovanjem. Wales, Albanija, Madžarska ali denimo Avstrija so bile daleč od ponovitve uspeha s prejšnjih kvalifikacij, neverjeten napredek pa nadaljuje najmanj verjetni "trojanec" iz Francije Islandija. Čeprav je odšel čislani selektor Lars Lagerback in Islandija po Euru za nikogar več ni "malha za nabijanje", so Islandci v izjemno težki skupini s Hrvaško, Ukrajino in Turčijo osvojili prvo mesto in se prvič v zgodovini uvrstili na svetovno prvenstvo.

Islandija je popoln primer zavračanja dogmatike v nogometu, ki pravi, da naj bi bila uspešnost v veliki meri pogojena s kakovostjo in naborom igralcev, ki jih imaš na voljo. Govoriti o globalnih nogometnih zgodbah iz osamljenega otoka z dobrimi 300 tisoč prebivalci je absurdno, a zahvaljujoč vikinški ekipi z evropskega severa še kako primerno in navdihujoče. Če lahko Islandija, lahko – v teoriji, seveda – tako rekoč cela Evropa. Zaradi Islandije bodo drugo in tretje razredne reprezentance v prihodnje težje iskale alibije, med takšne sodi tudi Slovenija.

Leonardo Bonucci Italija
(foto: Getty Images)


Nepredstavljivo: Mundial brez azzurrov
Bili so mojstri "švercanja", mojstri igre na rezultat, gospodarji catenaccia in največji trepet številnih velesil. V kratkem bo nogometno najbolj razmišljujoča in analitična nacija v Evropi v zgodnjih poletnih mesecih prihodnjega leta razmišljala predvsem o tem, kako za vraga je Gian Pieru Venturi uspelo nepredstavljivo – ustvariti mundial brez Italije. To se je zgodilo v nepričakovanem trenutku in v nepričakovanem času. Italija še ni na ravni svojih preteklih generacij, a vendarle je težko prežvečiti zamisel, da ekipe z igralci kova Gigija Buffona, Leonarda Bonuccija, Marca Verrattija, Lorenza Insigneja in mnogih ostalih ne bo med štirinajsterico, ki bo v Rusiji predstavljala Evropo. Zelo dobro bi morali pomisliti, kdaj je nazadnje v dodatnih kvalifikacij izpadel tako izrazit favorit.

"Častne omembe" je vredna tudi Nizozemska. Njene težave so veliko bolj strukturne narave in razodevajo hudo degradacijo talenta in stroke v eni nogometno najbolj izobraženih držav na svetu, kljub temu pa je tudi v nizozemskem primeru težko razložiti, kako reprezentanca, ki je leta 2014 po enajstmetrovkah ostala brez finala mundiala, dandanes pravzaprav niti ni več v položaju, ko bi odsotnost z mundiala lahko predstavljala kot prvovrstni šok.

Vroči selektorji
Ker v Sloveniji v preteklem letu dni ni šlo mimo poudarjanja vloge in usposobljenosti selektorja, velja omeniti nekaj takšnih, ki to delo opravljajo nad vsemi pričakovanji. Znova se sam od sebe ponuja manj znani Islandec Heimir Hallgrimsson, ki je od predhodnika podedoval utečen stroj, a upravljanje le-tega seveda nikoli ni in ne more biti samoumevno. Omejenost z lokalnim okoljem in pomanjkanje "mednarodnih izkušenj" niti najmanj ne ovira 48-letnega Severnega Irca Michaela O'Neilla, ki Severno Irsko vodi od leta 2011 naprej ter je v tem času malo reprezentanco iz Združenega kraljestva popeljal do evropskega prvenstva in žilavega nastopa v dodatnih kvalifikacijah proti favorizirani Švici.

Omeniti velja Poljaka Adama Nawalko, ki je Poljake v svojem mandatu prelevil v evropsko reprezentanco višjega ranga – pred njim je bila kvečjemu v srednjem – sijajen uspeh pa je spisal tudi Šved Janne Andersson, ki je brez Zlatana Ibrahimovića in brez velikih imen sezul veliko Italijo in postal del švedskega nogometnega mita.

Če se sprehodimo v zgornji dom evropskega nogometa, si pohvale zaslužita Anglež Gareth Southgate, ki je osvežil angleško generacijo in sestavil ekipo, ki (še) ne kaže simptomov pogorevanja, ki so že desetletja tako značilni za vedno razočarane Angleže. Po fiasku v Braziliji se pobira tudi vnovič zelo močna, zelo ambiciozna, prenovljena in lačna Španija, v kateri je tranzicijo od iztrošene južnoafriške generacije do manj "tiki-takaste" Španije odlično opravil Julen Lopetegui.

Nemčija
(foto: Getty Images)


Kdo lahko osvoji mundial in zakaj?
Evropa je trikrat zapovrstjo (Italija 2006, Španija 2010 in Nemčija 2014) osvojila mundial, kar se ni zgodilo še nikoli poprej v zgodovini. Preostanek sveta bo še vedno v smislu kandidature za naslov strnjen v južnoameriške velikane, Evropa pa bo v Rusiji računala na kar nekaj reprezentanc, ki lahko upravičeno pogledujejo proti vrhu:

Nemčija: popoln balans kakovosti, hladnokrvnosti, osupljive interne konkurence in zmagovalne mentalitete. V najožjem krogu favoritov za naslov prvaka.

Španija: dve zaporedni razočaranji v Braziliji in Franciji sta Špance znova naredili zelo lačne. Zdaj je manj govora o "sistemu, ki zmaguje" in več o vrhunski kakovosti, ki je na razpolago selektorju Julenu Lopeteguiju. Isco se ponuja kot novi lider in spiritus movens La Roje, Alvaro Morata je "devetica" , ki je tako zelo manjkala Vicenteju Del Bosqueju na zadnjih dveh prvenstvih.

Belgija: rdeči vragi so v položaju, v kakršnem so bili leta 2008 Španci. Zgodovinsko enkraten talent za popolno afirmacijo potrebuje velik uspeh in mundial v Rusiji za Kevina de Bruyneja, Edena Hazarda, Romeluja Lukakuja in Radjo Nainggolana prihaja v idealnem trenutku. Zdaj ali nikoli, bi lahko rekli.

Francija: trikolorji so že več let ekipa za prihodnost. Ob biserih, kot so Kylian Mbappe, Ousmane Dembele, Paul Pogba, Samuel Umtiti, Thomas Lemar ali Adrien Rabiot Francija podzavestno razmišlja o prihodnosti, resnici na ljubo pa je talent francoskih supernadarjenih mladeničev tako izjemen, da ni prav nič pohujšljivo razmišljati o podvigu, ki je uspel kultni Zidanovi generaciji. Veliko je odvisno do tega, kako bo mustange okoli sebe vodil in miril lider ekipe Antoine Griezmann.

Portugalska: nima nič od zgoraj naštetega, a ima Cristiana Ronalda. Izrazito turnirska reprezentanca, ki proti številnim tekmecem ne bo favorit, a se ji bodo želeli prav vsi izogniti za vsako ceno.

Kje je Slovenija?
Slovenija je obsedela med razočaranimi. Četrto mesto v kvalifikacijski skupini slovenska stroka interpretira na selektiven način, a dovolj je že pogledati imena ekip, ki so v svojih skupinah zasedla četrta mesta: Bolgarija, Ferski otoki, Norveška, Izrael, Estonija … in da, tudi Turčija, Avstrija in Romunija. Slovenska reprezentanca je glede v kvalifikacijah naredila še en korak nazaj in se počasi in zanesljivo pretvarja v reprezentanco spodnjega srednjega ranga, s čimer se nobeno kolikor toliko ambiciozno okolje ne bi smelo zadovoljiti. Predvsem  zato, ker je Slovenija na posamičnih tekmah večkrat dokazala, da ni nujno tako nizko kot ji kaže razvrstitev na lestvici skupine ali na jakostni lestvici FIFA.

KOMENTARJI

26
Magikarp
15.11.2017, 18:14
no shit sherlock. Faking luzerska država, volitve predsednika so povedale kake spremembe mi dejasnko hočemo. Islandci pa nimajo boljših igralcev kot mi. Imajo boljšo ekipo, kar se tudi kaže, od igralcev pa ni nihče nič posebenga. Seveda tudi pri nas ni (razen Oblaka) in prav to je point, ki ti ga hočem dopovedat... Če naredimo totalen remont in spremenimo odnos bomo mogče mi čez 12-16 let imel podobne rezultate. Moogče
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Intelekt
15.11.2017, 19:59
rosonero .. Kakšne spremembe si pa želel? S še bolj rdečim šarcem bi jih pa res dobil..
Odgovori Prijavi komentar
0
0
demiensatlier
15.11.2017, 21:13
Francija ima noro ekipo
Odgovori Prijavi komentar
0
0
lej ga tega
15.11.2017, 22:31
Sploh ni res nogomanija da so se prvič uvrstile vse tri skandinavske reprezentance. Skandinavija so Danska Švedska in Norveška. Finska Islandija so kasneje nastale države iz Švedske in Danske, Francija je posegla v spor in nazvala vse skupaj Nordijske države, Skandinavija je pa še vedno sestavljena iz 3 starih držav.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
LJUBIM_NOGOMET
15.11.2017, 22:44
Evo, jaz sem imel čas in voljo in analiziral prvo postavo Islandije, ki je razmontirala v gosteh Turčijo in prvo postavo Slovenije proti Škotski. Pa poglejmo: Islandija: Halldórsson, (Randers FC, Danska 1. liga, vse tekme), Magnusson (Bristol City, angleška 2. liga, 3 tekme celo sezono), Arnason (Aberdeen- Škotska 1. liga, 8 tekem to sezono) Sigurdsson (Rubin Kazan, 10 tekem od 13, ca. 80minut/tekmo), Saevarsson (Hammarby- švedska liga, stalen član prve postave), Bjarnason (Aston Villa, angleška 2. liga, 6 tekem od 13, ca 30minut/tekmo), Sigurdsson (Everton, premier liga, stalen član ekipe, a daleč od prave forme), Gunnarsson (Cardiff City, angleška 2.liga, v začetku sezone redno v prvi postavi, zadnje čase izven postave), Gudmonsson (Burnley, premier liga, 10 tekem od 11, ca. 60minut/tekmo), Finnbogasson (Augsburg, Bundesliga, redno igra, 5 golov), Bödvarsson (Reading, angleška 2.liga, igra na polovici tekem, ca. 50minut/tekmo, 2 gola) Slovenija: Oblak (Atletico Madrid, Primera, reden član prve postave, eden top golmanov sveta), Jokič (Ufa, ruska liga, reden član prve postave, 1 gol, 3 podaje), Cesar (Chievo, Serie A, letos bolj skromna minutaža, igranje na samo 4 tekmah od 12), Mevlja (Zenit, ruska 1. liga, reden član prve postave, 14 tekem od 16), Struna (Palermo, Serie B, 2 tekmi sezone ni odigral), Verbič (Köbenhavn, danska 1. liga, izjemna forma to sezono, 24 tekem, 10 golov, izpustil 1 tekmo, pa še to zaradi rdečega kartona), Rotman (Göztepe, turška 1.liga, 10 od 11 tekem, 70minut/tekmo), Krhin(Nantes, Francija, 5 od 9 tekem, 80minut/tekmo, v zadnjem času igral vse tekme), Repas (Caen, ligue 1, igral vse tekme, 70minut/tekmo), Matavž(Vitesse, nizozemska 1.liga, 11 tekem, 6 golov), Iličič (odigral vse tekme, razen zadnje, zelo dobra forma, 4 goli v sezoni, 4 asistence). In ob teh podatkih mi bo kdo dopovedoval, da imajo Islanci močnejšo postavo?!?!?!?!?!?! @fuckchelsea, hočem slišati tvoj komentar.... Aja, pa pozdravi Katanca na naslednjem srečanju žlahte....
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Magikarp
15.11.2017, 23:49
Intelekt predsednik slo je nepomemba funkcija. demokracija je pa farsa v slo
Odgovori Prijavi komentar
0
0
tripsi
16.11.2017, 08:51
ker je debata o primerjavi z islandijo tako aktualna bi dodal svoje mnenje. kolikor sem pobrskal je večina nosilcev igre islandije v zadnjem obdobju menjala klube (od leta 2015 naprej...) poimensko po klubih kjer igrajo bi rekel da res niso nekje ne vem kako na boljšem. LJUBIM_NOGOMET je zelo lepo raziskavo naredil hvala v imenu vseh, ki si nam priskrbel te informacije. Je pa dejstvo da večina islandskih nosilcev igra v angliji in kot reprezentanca imajo tak angleški slog igre, dolge žoge, trda igra na nož, homogeno dihajo kot ekipa, trdi ob prekinitvah itd... Če pa po tem primerjamo s Slovenijo kjer so igralci razkropljeni po vsej evropi in ZDA, mora biti selektor sposoben najti sistem igre, motivacijo in samozavest med igralci za uspeh. Že v času katanca se je videlo da nek potencial v sloveniji je če že pogledamo zadnji tekmi proti slovaški in angliji kjer so igrali enakovredno nasprotniku. Tako da z dobrim vodenjem naše repke mislim da lahko sanjamo svetovna in evropska prvenstva. Dobro vodstvo so pa druge sanje in druge diskusije... Se pa pridružujem LJUBIM_NOGOMET in tudi sam pozivam @fuckchelsea da argumentira primerjavo med islandijo in slovenijo. LP
Odgovori Prijavi komentar
0
0
lej ga tega
16.11.2017, 10:38
Bom jst malce poglobil zadevo. Namreč en Real je od Betisa vsaj 2x močnejši na terenu, poimensko in s tem tudi tržno pa tudi 5 in več krat. Pa jih je vseen Betis kaznoval v sodnikovem podaljšku. In nasplošno je težko kar tako nekaj na pamet, ampak problem slovenske repke je ponavadi nastopil po 70 minuti, ko niso bili več zmožni tekalno parirati in obdržati fokus na končno nagrado, kaj šele dvigniti tempo in finiširat v stilu podsaharskih tekačev na dolge proge. Fenomen Islandije pa je podrobno opisan pred leti tu gor in tudi na drugih straneh. Švedska stroka na čelu zveze je pošiljala talente v britanske akademije, kjer so vpijal znanje in se z veliko motivacijo in nacionalnim ponosom borili da ustvarijo neko zgodbo. Jamajka bob tim so oni v glavi, hočem povedat da v njihovih glavah je zorela ideja da nič ni nemogoče ni ovir in ponavadi zna tudi to zelo pripomoči pri premagovanju izjemnih fizičnih naporov.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
City fan
16.11.2017, 21:32
Če je že govora o tem kdo bo in kdo ne bo blestel v Rusiji. Mislim da je od neevropskih držav edino Brazilija sposobna osvojiti naslov. Drgače pa zame prvi favorit Nemčija. Možnosti za naslov dajem še Brazilcem in Špancem. Francozov v finalu ne vidim imajo izjemno ekipo a mislim da jim bo nekaj zmanjkalo za finale. Argentina ni pokazala praktično nič za zdaj oziroma so igrali preslabo za njihove standarde. Za Belgijo pa mislim oz. se bojim da več kot do četrtfinala ne more, imajo najboljşo ekipo v svoji zgodovini, toda ta izjemna generacija bo težko kaj vidnejšega dosegla, njihov trener ni dovolj kvaliteten za to pozicijo. To je moje mnenje bomo pa videli kaj bo. Upam da bo zanimivo
Odgovori Prijavi komentar
0
0
pejo2310
16.11.2017, 22:13
lej ga tega + 1 ...LJUBIM_NOGOMET dej nared isto primerjavo za prejšno sezono pa boš vidu veliko razliko ...letos je rekordna sezona za naše nogometaše v tujini...začeli so igrat in postajajo nosilci v svojih klubih....drugač pa tnx
Odgovori Prijavi komentar
0
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


14

Kje se skriva Bruno Fernandes?

alex
23.6.2021, 17:16
Le Bruyne mu je lahko konkurenca pa tudi on je biu slabši letos ,preveč poškodb.V angliji sta le Kane ,Salah na njegovem nivoju.Drugje pa le Messi,Ronaldo,Mbappa pol se pa tudi konča.Tudi statistika govori sam zase.

1

Bayern se pripravlja na morebitno slovo Lewandowskega

Wilt Chamberlain
23.6.2021, 16:25
Prodaj Lewo, pa Kup Haalanda, pa tud ce stane 150 mil.

23

Calhanoglu je Milanu zaril nož v hrbet: Da, dogovoril sem se z Interjem

Maestro8
23.6.2021, 16:25
No saj to je bilo mišljeno, da mi je zanimivo, da taka rivala poslujeta sploh med seboj..

12

Juventus in Barcelona sta izkazala podporo gibanju LGBT

cornelius
23.6.2021, 16:13
Tudi to je se en z viskom inteligence

Poudarjeno

Da, je najboljši na svetu skupaj z Messijem, vendar pa je v tem primeru izpadel idiot. ...več
Didi Hamannn o Cristianu Ronaldu
Doživel sem šok, ki bo vedno živel z menoj oziroma z vsemi nami ...več
Simon Kjaer
Zavedamo se, da prihajamo za generacijo genijev, ki so osvojili vse in da bo težko stopiti v njihove čevlje. ...več
Alvaro Morata

Anketa

Bo Savo Milošević dočakal konec sezone na klopi Olimpije?

Vseh glasov: 638
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.