Intervju

Šimundža: Z Muro hočem nekoč v Evropo

Miran Zore 22. november 2018 17 Komentiraj
Ante Šimundža opaža, da je Mura danes institucionalno veliko močnejša od tiste, ki jo je vodil pred leti. (foto: SPS)
Ante Šimundža tretjič na klopi Mure ni reciklaža, ampak, kot se je izkazalo, dobra poteza Prekmurcev. Mura nosi značilen trenerjev podpis organizirane, disciplinirane in nevarne ekipe. V Ljubljano po novo senzacijo.
 
Če bi povratek Mure v 1. SNL primerjali s kakšno novogradnjo, potem bi med nosilne stebre objekta brez dvoma morali prišteti enega ključnih akterjev povratka prekmurskega nogometnega ponosa med prvoligaše. Ante Šimundža v Murski Soboti ne počne vsega sam, ravno nasprotno, rad izpostavi sodelavce Roberta Kuzmiča, Denisa Rajbarja, Damjana Gajserja, Aleša Luka, Damjana Ošlaja in druge. Vseeno pa je Šimundža tisti, ki, ko gre za ekipo in njeno zanimivo podobo, v Murini hiši podpira najmanj tri vogale. 

Njegov podpis na Muri je jasen. Ekipa je mlada, čvrsta, disciplinirana in predvsem dobro organizirana. Ekipa uspešno sledi njegovim nogometnim principom in zahtevnim ciljem, a ima obenem dovolj manevrskega prostora, da se tisti najbolj sposobni posamezniki brez težav izražajo. Murine tekme v letošnji sezoni so zanimive, sploh proti višje rangiranim nasprotnikom. Domžalam je Mura v Fazaneriji nasula kar pet golov, Mariboru štiri, Olimpijo pa je kljub porazu pošteno namučila. V petek se Šimundži, ki v Muri sicer deluje že tretjič v trenerski karieri, odpira možnost za nov prestižen skalp. V Stožice prihaja kot trener tretje ekipe lige, kot trener prvega presenečenja sezone in to na krilih številčne navijaške odprave, ki namerava skupaj z igralci v črno-belem pokvariti 30. obletnico obstoja navijaške skupine Green Dragons

Olimpiji ste na Fazaneriji povzročali ogromno težav. Kaj lahko storite v petek, v Stožicah?
Ne bi vlekel vzporednic s Fazanerije. Zdaj Olimpija igra doma in je favorit, tega se zavedamo. Pritisk je na domači strani, na nas pa obveza, da se ob podpori s tribun pokažemo v dobri luči. Izhajali bomo iz sebe, zavedamo se, da igramo proti dvakratnemu državnemu prvaku v zadnjih treh sezonah. Naš cilj je imeti željo in motivacijo, želimo napredovati, izkoristiti naše prednosti in tudi slabosti nasprotnika. Kako bo, bo odvisno tudi od nasprotnika, mi smo pragmatična ekipa. 

Mura je na prvenstveni lestvici na visokem tretjem mestu, posebej dobro pa ji gre proti boljšim ekipam v ligi. Zakaj?
Vedeti moramo, da je Mura novinec v prvi ligi. Da imamo mlado ekipo, ki se želi dokazovati. Določeno kakovost imamo, vsi skupaj pa delamo za to, da jo nadgradimo. Naš cilj je, da vedno iztisnemo maksimum, da sledimo svojim principom in spoštujemo nasprotnike. Nikogar ne jemljemo prelahko, to je pri meni prepovedano. Težave, ki jih imamo, so stvar odraščanja igralcev. Gre za krizo rezultata in ne igre. Tudi, ko nismo zmagovali, smo igrali dobro. Meni je pomembno predvsem, da vemo, zakaj smo izgubili. 

Zdite se zadovoljni z doslej doseženim, s čim pa morda v dosedanjem poteku sezone le niste bili najbolj zadovoljni?
Uvrstitev me v tem trenutku ne zanima, o tem bomo govorili ob koncu sezone. Imamo svoj cilj in to je obstanek. O drugih stvareh ne smemo razmišljati. Gremo korak za korakom. Zaenkrat sem zadovoljen, da rastemo kot klub, dobro delamo in krepimo naše temelje. Pristop igralcev, dojemanje, vse to je na pravi ravni. Veste, ni enostavno priti iz druge lige. Treba si je želeti uspeha, napredka in ekipa si tega želi, to vidim. V drugi četrtini prvenstva smo storili korak naprej. Da bi bil nezadovoljen? Marsikaj lahko popravimo, to drži.

Igralski kader Mure je mlad in potenten. Ob domačih igralcih ga tvorijo prišleki iz Maribora in nekaterih drugih krajev, nekaj je tudi tujcev. Po kakšnem ključu ste izbirali igralce?

V nogometu je normalno, da nekateri fantje v klubih ne dobijo priložnosti. Razlogov za to je več. Pomembno je, da se taki igralci zavedajo svojega položaja. Ko takšnega igralca pripelješ v klub, je pomembno, da dobi podporo in ga ekipa sprejme, da verjame vase in da želi napredovati. Če je igralec brez cilja, ga nima smisla voziti. Mi smo selekcionirali že v drugi ligi, potem dodali še nekaj fantov, tudi poleti nekaj. Gre za sodelovanje mene in mojega štaba ter športnega direktorja. Marsikoga nismo vzeli, čeprav bi ga lahko, ker iščemo ciljno, iščemo to, česar nimamo. Stremimo k temu, da imamo hkrati kvaliteto in perspektivo. Mislim, da imamo lačen kader, ki enotno, vključno z menoj, stremi z napredku.

Ena glavnih značilnosti vaših ekip, že prej Maribora in zdaj seveda tudi Mure, je disciplina. Kako jo vcepite igralcem?
Brez discipline v nogometu preprosto ne gre. Poglejte finale svetovnega prvenstva, finale lige prvakov, velike ekipe...Ne smeš pa zaspati v razvoju, nikoli. Nogomet se razvija. Pri nas ni prepovedano narediti napake, pomembno je le, da je napaka nogometna. Naj se zgodi v želji. Fantje, ki jih vodim, imajo moje zaupanje, prepričan sem, da so pravi in da Muri lahko prinesejo uspeh. 

V Muri ste tretjič, predvsem prva epizoda pa je bila nepričakovano uspešna. Kakšna je današnja Mura v primerjavi s preteklo in kako drugačni ste danes vi?
Marsikaj se je spremenilo. Takrat sem bil novinec v trenerskem poslu. Mislim, da smo s športno zgodbo takrat prehiteli razvoj kluba. Prehitro je šlo, klub ni mogel slediti. Mi je pa to dalo dobro podlago, veliko sem se naučil, dozorel sem. Danes ima Mura večjo perspektivo, glavni razlog pa je to, da klub raste in spremlja športni del, ekipo. Mogoče pa je bil kader takrat bolj izkušen, veseli me, da so številni igralci potem naredili kariere. 

V Mariboru ste bili prvak, igrali ste izločilne boje lige Europa in se uvrstili v ligo prvakov. Po slovesu od Ljudskega vrta pa ste leto in pol počivali. Je bila to zavestna odločitev ali splet okoliščin?
Želel sem v tujino. Imel sem štiri konkretne opcije, od tega tri v tujini in eno doma. Ni se izšlo. Bilo je ogromno klicev, ampak na koncu se ni zgodilo nič.

Ne slovite kot človek, ki bi se hitro in naglo odločal. S čim in predvsem kako dolgo vas je prepričevala Mura?
Moram priznati, da so bili zelo uporni, vse skupaj je kar trajalo. Prepoznal sem zagnanost, ambicije, dobil sem nekatera zagotovila, videl sem, da želijo napredovati na višjo raven. Zaenkrat kaže, da me občutek, da je to prava zgodba zame, ni prevaral. 

Pot vas je po uspešnem obdoju v Mariboru vrnila na začetek, v Mursko Soboto. Je to spremenilo vaše načrte za prihodnost?
Če bi bil zadovoljen s tem, kar sem dosegel doslej, bi končal s treniranjem, ampak nisem. Moj cilj je delati v tujini. Nekoč, nekje... V Muri vidim zanimivo zgodbo in veliko perspektivo, pred mano je veliko izzivov. Čutim odgovornost, najbolj do naših navijačev, našega 12. igralca. Privilegij je, da nas spremljajo in vas dan garamo za to, da bi jih osrečili. 

Mura s svojo tradicijo, navijaško podporo in potencialom nenehno koketira s statusom t.i. tretjega kluba v državi, za Mariborom in Olimpijo. Jo lahko trajno učvrstite na to pozicijo?
Rekel sem, naš kratkoročni cilj je obstanek. Šele, ko ga bomo dosegli, si bomo drznili razmišljati naprej. Težko je reči, kako bo. Ko bomo dosegli prvi cilj, želimo postati stabilni v prvi ligi. Dolgoročno pa... Nekoč... Če bo klub zrel za to, si želimo igrati v Evropi. 

Več o:

Mura1. SNL

KOMENTARJI

17
miha12
22.11.2018, 14:40
se strinjam. to da je stadion prevelik je glavni razlog da vas je mogoče po 1000 na tekmo tam. če štejemo po kockah, seveda.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
jankoslav
22.11.2018, 14:53
bravo mura, našpokal ste toteke to je bistveno
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Tito81
22.11.2018, 15:04
filerane1978@ na stadionu bo več ljudi kot ponavadi zaradi navijačev Mure! Smešno bo, ko bodo Dragonsi na domačem stadionu v manjšini... O tem ti govorim... Gledalce boste imeli, ampak ti bodo navijali za Muro!
Odgovori Prijavi komentar
0
0
miha12
22.11.2018, 15:18
@jankoslav lahko bi jim čestital, da bi vas tudi napokali, če bi jim tega vaš 12. igralec ne bi preprečil.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
filerane1978
22.11.2018, 15:22
tito81 seveda to ne drži ampak tudi če bi to seveda pomeni da je celo prekmurcem več za olimpijo kot za vaš smešen klub
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Rooney Wayne
23.11.2018, 00:08
Če bi Stožice bile v MS, bi bile nabito polne, čeprav ima MS samo 20.000 prebivalcev. Vi pa z 300.000 prebivalci proti Muri ne razprodate stadiona? Just saying..
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Tito81
23.11.2018, 08:44
filerane1978@ saj pa ni Prekmurcem za Olimpijo! Oni so ponosni na svojo Muro in prav je tako! Oni ne pridejo v Ljubljano zarad Olimpije, ampak zaradi svoje Mure, pa še malo v šoping, ko je ravno črni petek :-) Morda pa zato tako drvijo v Ljubljano, ker vedo, da je to priložnost generacije, da vidijo tekmo Olimpija - Mura v živo v Stožicah, ker v naslednjih letih to več ne bo mogoče, zaradi odhoda Mandariča in posledic le tega. Rooney ti je spodaj napisal bistvo...
Odgovori Prijavi komentar
0
0
wisan
24.11.2018, 09:46
Muri se bo godilo enako kot vsem ostalim: v zimski pauzi bo odšlo nekaj igralcev in po sezoni še nekaj in potem bo treba sestaviti novo ekipo. Šimundža pa bo prej ali slej spet pristal v MB ( in odpeljal kakega igralca s seboj ). Odvisno od tega kako uspešen bo Milanič.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
everton fc
27.11.2018, 22:08
Mura ima z vsemi svojimi igralci podpisane pogodbe za daljše obdobje. Dvomim, da bo kdo dal iz žepa za odškodnino na hitro dinarčke, ali...
Odgovori Prijavi komentar
0
0
everton fc
27.11.2018, 22:09
Tu gre za profesionalne pogodbe, da se razumemo.
Odgovori Prijavi komentar
0
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


8

Bayern je Dortmundu že tretjič (pro)dal istega igralca, odhaja svetovni prvak

HajdukSplit11
19.6.2019, 22:42
CouchCoach ne prou pise Bayern tretjic prodal... filerane1978 ja ampak clovek je iz bayerna sel v dortmund in tam bil. Ko je ga BVB odkupil je on tam bil. Razumem razlago amoak je bedna... sam za clickbite je. On je iz munchena sel samo dvakrat u dortmund. Mbappe tud ni bil (pro)dan dvakeat u paris lol

13

Kako pokvariti prvi Sarrijev dan v Juventusu?

peacemaker1
19.6.2019, 22:47
...res je..Antonio je igral za Juve 13 sezon..pustil ogromen pečat prvo kot igralec..kasneje še kot trener..je pa obenem tudi velik profesionalec, ki je sprejel novo službo..četudi pri enem največjih športnih rivalov..tako pač je...

4

URADNO: Luka Elsner je v Ligue 1 dobil življenjsko priložnost

Corelli
19.6.2019, 23:13
Rok uporabe - 5 krogov.

3

Mata je preživel čistko, povratek v La Ligo odpadel

makimaki11
20.6.2019, 0:44
Nogometaši, ki si jih omenil, bodo drugo leto šli zastonj. Lukaku in Pogba morda, ampak kupna moč interja ni prov velika, Real pa je ogromno zapravil... Juve morda? Ne verjamem, Pogba po skor siguurn ostal.

Poudarjeno

Če bi mu bilo ime D'Ambrosinho, bi bil s strani medijev deležen drugačne obravnave. ...več
Agent Danila D'Ambrosia
Trenutno se prej vidim v vlogi selektorja kot klubskega trenerja. ...več
Jose Mourinho
Maradonina Argentina je bila močnejša in v njej je bilo več kakovostnih igralcev kot jih je v Messijevi ekipi. ...več
Fabio Capello

Anketa

Bo Eden Hazard poskrbel za to, da bodo v Madridu pozabili na Cristiana Ronalda?
Vseh glasov: 934
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.