SLO | SRB

Fokus

Sanje so jih odpeljale v Fiorentino, realnost pa jih je vrnila v Slovenijo - na začetek

Miran Zore 5. januar 2021 12 Komentiraj
Vitja Valenčič je v dveh letih in pol za Olimpijo odigral 31 ligaških tekem. (foto: pigac.si)
Bili so talenti visoke ravni. Boljših praktično nismo imeli. Poizkusili so v Fiorentini in se vrnili poraženi. Štirje talentirani nogometaši so v Italiji morda izkusili nekaj novega, a izpustili pomembna razvojna leta.
Josip Iličić, takrat že uveljavljen igralec Serie A, je bil tisti, ki je odprl vrata. Fiorentina je takrat zaznala slovenski nogometni potencial in ga začela vgrajevati v svoj mladinski pogon. Kot prvi je v Firence leta 2015 odšel takrat veliki talent Domžal Jan Mlakar. Zaobšel je slovensko ligo in že kot kadet sklenil uspeti v Italiji. Pol leta pozneje je v Firencah pristal Vitja Valenčič, kadet Olimpije. Po že utečeni poti sta se leta 2018, praktično v paketu, v Fiorentino odpravila še Renato Simić in Nino Kukovec.

Vsem štirim nogometašem je bilo skupno to, da so v Sloveniji veljali za velike talente, ki močno odstopajo od vrstnikov. Bili so tudi že člani mladih reprezentančnih selekcij. A mladeniči niso imeli potrpljenja ostati in igrati doma, vanje niso dovolj verjeli niti njihovi klubi (niso jih uspeli prepričati v projekt) odšli so prepričani, da morajo poizkusiti v tujem, zahtevnejšem okolju. 

Vsem štirim je skupno to, da so v Firencah preživeli le "obvezno" obdobje v mladinskem nogometu. Nihče od njih pa ni pokazal dovolj, da bi se Fiorentina z njim še ukvarjala (ga vsaj posodila v Serie B ali kaj podobnega). Le Jan Mlakar je prišel do debija v Serie A, odigral je 20 minut, nato pa padel v pozabo. Fiorentina ga je pustila oditi brez odškodnine, le ob zavezi Maribora za delitev dobička ob morebitni prodaji. Preostali trije so odpadli že prej. Fiorentina se je vsem trem odpovedala. 

Danes so vsi štirje nogometaši v Sloveniji. Kot zadnji se je včeraj domov vrnil napadalec Nino Kukovec.

Vse štiri sodeč po doslej videnem čaka še veliko dela in tudi dokazovanja, saj so že in še bodo spoznali, da so v enem do dveh letih, ko bi že morali igrati članski nogomet, zamudili marsikaj. Bili so talenti, zdaj pa so v resnem nogometu (izjema je Mlakar) praktično začetniki. V tem trenutku je za vse štiri pomembno le, da čim več in seveda čim bolje igrajo. Poizkusili so, videli so, zdaj pa morajo spoznati in sprejeti, da je njihova trenutna realnost precej oddaljena od blišča italijanske Serie A. 

Kje so danes?
Jan Mlakar je (skorajda) spet na začetku. Tam, kjer je bil, ko se je iz Firenc vrnil v Slovenijo, da bi sploh zagnal svojo kariero. To mu je v Ljudskem vrtu uspelo, a je njegov razvoj s prestopom v Brighton spet zastal. Trenutno se kot posojen igralec angleškega kluba spet prebija v Mariboru, kjer pa mu zaenkrat ne gre po načrtih. V prvem delu letošnje sezone je na 15 tekmah v 1. SNL dosegel štiri zadetke, za nastop na Euru U21 pa bo moral raven svojih iger dvigniti. 

22-letni Mlakar ima v svojih nogah 53 prvoligaških tekem in 20 vpisanih golov. 

Vitja Valenčič je že dve leti in pol v Olimpiji. Zaenkrat je odigral 31 prvoligaških tekem in dosegel en gol. Nakazal je potencial, česa oprijemljivejšega pa za seboj zaenkrat ni pustil. Trenutno je poškodovan, zato to sezono še ni igral. Tudi, ko se bo vrnil po poškodbi, bo 21-letni Valenčič (marca bo dopolnil 22 let) bil bitko za minutažo v nestabilni Olimpiji, ki iz sezone v sezone skorajda v celoti menja svoj igralski kader. Praktično bo začel znova. 

Renato Simić je v Fiorentino odšel preko manevra, s katerim je zaobšel Olimpijo. Z Ljubljančani ni podpisal pogodbe, jo je pa z Domžalami, ki so bile le "vmesni" klub. Obetal je veliko, dosegel pa malo. Letos bo dopolnil 20 let, za njim pa je že prvo leto v Muri. Odigral ni niti minute v 1. SNL (bil je tudi poškodovan) in je tako v članskem nogometu, kar je za njegovo starost že lahko problem, še vedno povsem nepopisan list. 

Nino Kukovec je Maribor zapustil v trenutku, ko vijoličasti po ligi prvakov niso nujno potrebovali denarja. Niso pa očitno imeli načrta zanj, zato so sprejeli ponudbo in raje "razvijali" starejše igralce, tudi tujce. Načrta z njim pa ni imela niti Fiorentina, ki je vloženi denar očitno zlahka pozabila in se igralcu odrekla. Kukovec jih bo maja dopolnil 20, do takrat pa bo morda že odigral kakšno tekmo za Celje v 1. SNL. Doslej v članskem nogometu ni odigral niti minute. 
 

KOMENTARJI

12
lpoko126
5.1.2021, 14:51
Kar manjka našim "pubecom" je trda koža in delo,delo,delo...Kje pa piše da morajo usi biti veliki igralci. Tut v serie B, serie C lahko lepo zaslužiš, sam kaj ko je ponos jebe** stvar
Odgovori Prijavi komentar
6
0
filerane1978
5.1.2021, 14:57
- Odgovor na komentar osebe lpoko126 Poglej komentar
manjka kvalitete če so talenti bodo igrali v slovenski ligi hitro ampak jim ne gre
Odgovori Prijavi komentar
2
0
tripsi
5.1.2021, 15:18
- Odgovor na komentar osebe ayoze perez2 Poglej komentar
Če že omenjaš hrvate, greva takole. V analizo bova vzela 10 največjih prestopov iz hrvaške lige. Med temi so igralci ob prestopu bili stari 1x 24let (Eduardo) , 1x 22let (Modrič), 5x 21 let (Pjaca, Olmo, Benkovič, Čorluka, Rog), 2x 19let (Gvardiol, Vlašič), 1x 18let (Kovačič). Polovica omenjenih je debitirala med člani pred dopolnjenimi 18 leti. Pred odhodom so imel vsi že izkušnje z igranjem v članski konkurenci, eni celo več sezon... Pri nas talenti odhajajo pri 16 letih brez izkušenj v članskem nogometu, kar je lahko edina prednost pred sovrstnikom iz tujine, ki zelo redko v velikem klubu pre 18 letom debitira, razen seveda izjem. Kateri klub v sloveniji res zaupa mladim in jim nudi priložnosti pred 18 letom? Maribor je imel svoj čas kot izgovor evropo, ampak tudi Dinamo igra Evropo in tam vsako leto znova zaupa v mlade igralce svojega pogona. Osebno članek razumem ne kot kritiko individualnim igralcem ampak kot kritiko slovenskim klubom, ki ne znajo obdržati igralcev in jim nuditi zaupanje in športni projekt. Kot kritikom raznim staršem, agentom in ostalim povezanim s tako mladimi fanti, ki bi morali namesto njih imeti razum. Zame je prvi problem upada kvalitete slovenskega nogometa prav naša prva liga. Veliko je slišati iz klubov kako ni denarja, da se bodo zatekli k delu z domačimi fanti itd.. Ampak z izjemo redkih je tako, da če sta v klubu starejši igralec bivše juge in pa mlad domač perspektiven igralec približno enakih sposobnosti, prednost vedno dobiva prvi. In dokler bodo klubi le govorili o delu z mladimi ne bo nič. In tu je razlika med nami in hrvati, hrvat bo hvalil svojega pa četudi bo ta slabši, pri nas pa tega ni. Sodoben nogomet je postal takšen, da uspeha ne prinaša le talent, ampak je velik faktor delo in igranje. Kdo ti bo nudil priložnost če te ni videl igrati resnega nogometa? Kdo ti bo pogledal čez prste ko boš menjal okolje in se ne boš takoj znašel med vrstniki, ker niti ne bo vedel česa si sposoben? Klubi morajo začeti delati ne samo v športnem ampak tudi psihičnem/življenskem smislu. Poznam ogromno fantov, ki so nekoč kazali potencial, danes pa skupaj tečemo po betonskih igriščih gor in dol, med drugimi pa še ker so slepo verjeli da bodo živeli od nogometa niso končali šol in delajo po raznih tovarnah na minimalcih. To je problem celotnega nogometnega ustroja pri nas, kjer ogromno manjka pri razvoju mladih tako v delu z nogami kot v delu z možgani.
Odgovori Prijavi komentar
9
0
pejo2310
5.1.2021, 15:43
- Odgovor na komentar osebe tripsi Poglej komentar
Ogromno igralcev je propadlo tud zaradi tega ,ker so vsi hotli postat Messi,CR ali pa Lewa ampak noben pa ni tko treniral in živel kot CR npr. ....te 4 so pa vsaj treneral pa igral v močni mladinski ligi in so bili tok pametni pa se vrnil domov da se dokažejo...sam če vzameš v primer Zec a ...ali je bilo bolje da je ostal v Triglavu ali da je šel v Benfico...pri nas ni stabilnosti in nekega normalnega razvoja pa tud našim mladim je izredno težko uspet v Snl ligi... zame osebno najbolj delajo v rokometu...pri nogometu tko kot si napisu..
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Tripleta
5.1.2021, 15:54
Tripsi,samo bravo za napisano...+
Odgovori Prijavi komentar
0
0
pepe
5.1.2021, 18:08
Pozabljamo pa da če si talent v Sloveniji, si talent v bazenu kjer je zelo malo konkurence. Če si talent v Dinamu, pa si talent v zelo ostri in številčni konkurenci, verjetno močnejši kot v marsikaterem velikem evro klubu. In potem pride tak talent v Fiorentino in po 10 minutah vidi 20 boljših igralcev od sebe. Zgodbo dalje poznamo. Če bi fantje imeli kvaliteto, bi jih klubi posojali okrog, z njimi bi tudi podpisali pogodbe in bi jih konec koncev prodali v drugo ali tretjo ligo. Saj se da lep primer je Žan Celar v Romi, ki je raztrgal v mladinski ligi. Zdaj pa se kali v drugi ligi
Odgovori Prijavi komentar
4
0
legenda 123
6.1.2021, 00:16
To je glava in nič drugega. Namesto da bi trenirali kot konji, oni mislijo kaj so in da se jim bodo vsi klanjali. Prav vsi trije imajo identičen problem. Mlakar je recimo lep primer. On ima znanje za top klube, glavo pa za Nk Mengeš. Ne gre vsako tekmo na polno, podcenjuje itd. Po doomače povedano, skozi vse selekcije jim je bilo z rozcam postlano potem pa mislijo kaj so. Drugo ste pa itak že povedal. Sej ne vem kje je pamet staršem
Odgovori Prijavi komentar
2
0
Andy10
6.1.2021, 07:25
Preden tukaj nekateri primerjate slovenske in hrvaške talente.imejte v mislih veliko razliko v kvaliteti..Modrić,Kovačić,Vlašić itd so vseeno veliko pred temi našimi pubeci že v teh letih bili..a je tud res,da ne smemo pljuvati po naših talentih,dajmo jim priliko,zato so prišli nazaj v Slovenijo..da igrajo.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
internista21
6.1.2021, 12:41
Realno je, da talent ni zadosti. Tok enih propadlih talentov, ki silijo v tujino a na koncu igrajo v nekih 3 ali 4ih ligah...A ni bols, da si ustvarijo ime tu v slovenski ligi in pol naprej? Tko se vsem nekam mudi a na koncu pa u 3eh letih igrajo 20min nek na posoji...
Odgovori Prijavi komentar
0
0
BogNogometa#8
7.1.2021, 15:01
Dejstvo je tudi, da bi vsak rad bil Ronaldo ampak nihče nebi delal toliko kot on.
Odgovori Prijavi komentar
0
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


1

Legendarni angleški vezist v nocojšnjem finalu pričakuje gladko zmago Liverpoola

Dinho8O
28.5.2022, 13:47
Glede na pretekle nasprotnike reala v CL si upam rect, da bo ravno nasprotno. Klopp tudi ni preveč uspesen v finalih.

1

VIDEO: Oglejte si gol sezone v Bundesligi, zabil ga je nogometaš, ki bo zaigral za - Filipine!

Mutavec
28.5.2022, 13:16
Čudovit gol, kakšen footing tega igralca

2

Aston Villa prehiteva po desni: Sestavlja se ekipa, kakršno so vsi pričakovali v Newcastlu

Maestro8
28.5.2022, 11:09
Nihče ni tega mislil, čez kakih 4-5 let pa morda pridejo na vrh. Tudi City je rabil 4 leta, da je osvojil prvi naslov po prevzemu arabcev..

Poudarjeno

To je sramota, kar je počel Maribor! Izpodbijali bomo razplet prvenstva! Pokal nam ni prinesel nič, saj smo že bili v Evropi, prinesel nam je le težave. ...več
Anto Guberac
Ko sem se vrnil, je eden od novinarjev rekel, da so igralci, ki se vračajo, običajno slabši kot so bili v prvi epizodi. Odgovoril sem mu, da se bom boril, da bo klub osvojil Scudetto. Nihče ni verjel v to, zdaj pa smo tukaj, trdo smo delali, marsikaj smo žrtvovali, dokazali smo, da ni nič nemogoče. ...več
Zlatan Ibrahimović
V Borussii se nogomet igra že 113 let, kar 111 let brez Erlinga Haalanda. Imeli smo Roberta Lewandowskega, ki nas je zapustil leta 2014, pa smo nato dobro igrali. Lahko ste prepričani: Erling Haaland bo odšel, ampak našli bomo novega igralca, zagotovo. ...več
Hans-Joachim Watzke

Anketa

Se bo Josip Iličić po koncu letošnje sezone še kdaj vrnil na vrhunsko raven?


Vseh glasov: 385
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.