SLO | SRB | ENG

X faktor

Roko Baturina je po razbitju Olimpije postal nekdo, njegova želja je uspeti v Dinamu

Miran Zore 24. junij 2020 0 Komentiraj
Roko Baturina je Bravu posojen s strani Dinama. (foto: Nogomania)
V slovenski ligi igra in se razvija talent zagrebškega Dinama Roko Baturina, ki je trenutno najbolje razpoloženi strelec 1. SNL. Osem golov na devetih tekmah je zagotovilo, da bodo v Dinamu o njem aktivno razmišljali.
Odkar je Hrvaška vstopila v Evropsko unijo, je postala slovenska nogometna liga za hrvaške nogometaše vse bolj privlačna in uporabna. Seveda predvsem za tiste, ki v domači ligi niso našli tega, kar so iskali. Predvsem to velja za igralce, ki prihajajo s širšega območja Zagreba in so (bili) za močni Dinamo preslabi. V Slovenijo tako prihajajo nekdanji mladinci Dinama, aktualni in bivši člani B ekipe Dinama, nekdanji člani Dinamovih satelitskih klubov in tako naprej. Prihajajo po priložnost. Nekateri so razočarali, mnogi pa so jo znali izkoristiti in so odšli naprej, na bolje. To nameravajo v bodoče storiti tudi mnogi, ki v 1. SNL igrajo trenutno in to vidne vloge. Denimo Endri Cekici, Luka Menalo, Dario Vizinger, Ivan Božić in drugi. Vse to so obetavni igralci, nekateri so bivši mladi reprezentanti, ki niso uspeli v Dinamu, a vseeno računajo na uspešno kariero. Mimo Dinama, skozi Slovenijo. 

Tudi ljubljanski Bravo je pred meseci v svojo sicer pretežno mlado in domačo ekipo pripeljal igralca iz Zagreba, ki pa je malce drugačnega profila. Roko Baturina je Dinamov igralec, vendar iz načrtov zagrebškega kluba še ni izpadel. Pozimi je bil hrvaški reprezentant do 19 let na pripravah s prvo ekipo (bil je tudi v kadru za ligo prvakov), za katero je tudi že debitiral v 1. HNL. Tam ga je opazil trener Brava Dejan Grabić in si ga, ko ga je gledal, zamislil v svoji mladi ekipi. Takrat še ni vedel, da je njegovo željo sploh mogoče izpolniti. Ko je postal konkreten, je hitro dobil odgovor. V Dinamu so bili za to, da njihov mladi napadalec odide v manj zahtevno okolje, pod okrilje ambicioznega mladega trenerja. Pristala sta tudi igralčev oče in sam igralec. 

"Strinjal sem se. V Dinamu je konkurenca izjemna, slovenska liga pa je dobra za mlade igralce. Izkazalo se je, da je bila ta odločitev dobra. Ekipa je super, trener točno ve, kaj hoče. Iskreno povedano, nisem pričakoval, da bodo igralci Brava na tako visoki ravni," pravi 20-letni Baturina, ki na prvi pogled morda malce spominja na Maria Mandžkića v njegovih mladih letih. Visok, odločen, nevaren. Roko je sin nekoč zelo dobrega nogometaša Mateja Baturine, nekdanjega nogometaša Hajduka, ki svojega sina redno spremlja na tekmah slovenske lige. Nogomet je Roko začel igrati v Hajduku, pri prehodu na veliko igrišče (pri 13 oziroma 14 letih) pa je odšel v RNK Split in nato v Dinamo. 

Baturino tudi na Hrvaškem vse bolje poznajo. Osem golov na vsega devetih tekmah v slovenski ligi je pustilo dovolj velik pečat, da so klici iz Zagreba, konkretno iz Dinama, postali redni. 

"V Dinamu spremljajo moje tekme. Ko sem igral za Dinamo B v drugi ligi, sem prav tako zadeval, ampak ni bilo odmevno. Tukaj je drugače. Hvaležen sem Bravu za to priložnost, da sem lahko prebil led in zaigral v prvi ligi. Slovenska liga je dobra, razvojna, veliko se teče. Tudi precej izenačena je." 

Odkar je Bravo osramotil Olimpijo, je življenje drugačno
Življenje v Ljubljani se Baturini hitro spreminja. Prišel je kot talent, zdaj pa je eden najbolj vročih napadalcev slovenske lige. Odkar je Bravo razbil oziroma osramotil Olimpijo, je vse drugače. Baturina je postal "nekdo". 

"Lažje je igrati po teh uspehih. Tudi sam sem v kontinuiteti dobrih tekem. Trener in ekipa sta me dobro sprejela.. Uživam v igranju tekem. Zdaj me spremljajo tudi mediji. Po Olimpiji pa sploh. Bili smo v pozitivnem šoku, ko so padali goli. Soigralci me očitno res dobro hranijo z žogami (smeh)."

Pri potentnih hrvaških igralcih, ki pridejo v Slovenijo in pri nas uspejo, se upravičeno sprašujemo, kje v tujini bodo pristali. Ni nemogoče, da že ta trenutek pri nas gledamo bodočega igralca katerega od evropskih velikanov. Roko Baturina ima v fizičnem in tudi psihičnem smislu v sebi marsikaj, zaradi česar bi lahko nekoč uspel na veliki sceni. Izgubljene žoge zanj ni, trudi se tudi čim več sodelovati v sami igri in se soigralcem ponujati kot rešitev. Njegov slog igre je direkten.

"Način igre v Bravu mi ustreza. To je hitra, dinamična igra, protinapadi ... Ekipa je homogena. Treniramo in igramo po principu vsi za enega, eden za vse. Ampak to ni prišlo preko noči. Dolgo že treniram in delam. Zdaj samo še bolj in bolj. Verjamem pa vase že od nekdaj, tako da recimo nisem nič okleval, ko je prišel Bravo."

Za vse bo poskrbel Dinamo
Baturina želi do izteka letošnje sezone zabiti čim več golov. S prihodnostjo pa se ne ukvarja. Za to bodo poskrbeli v Dinamu, kjer ravno zdaj pod okriljem novega trenerja Igorja Jovičevića, ki je bil Baturin trener v drugi ekipi Dinama, rišejo načrte za modifikacije igralskega kadra. Če bo v njih tudi mladi Baturina, še ni znano. 

"Pogovorili se bomo ob koncu sezone. Dinamo je resen klub, največji na Balkanu. Oni urejajo vse te stvari, jaz samo igram. Ne skrivam, želim si igrati za Dinamo, bomo pa videli. Mlad sem še, v Dinamu je prvi napadalec Petković, tam sta še Gavranović, Kulenović, vedno lahko pride kdo nov."

Bravo, če mu bodo zvezde naklonjene, pa tudi ni povsem brez možnosti, da Baturino zadrži vsaj še nekaj časa.

"Nič ne bi imel proti, če bi recimo še pol leta ostal tukaj, v Bravu, pri trenerju Grabiću. Ljubljana mi je všeč, z izjemo morja me spominja na Split. Mirno je, a lepo. Pa še Zagreb je blizu."

KOMENTARJI

0
Ta novica še nima komentarjev.

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


1

URADNO: Mura je po pričakovanjih odslovila Vermezovića, novi trener naj bi postal Anton Žlogar

loty1825
20.2.2024, 23:37
Mah ja. Po pričakovanjih. Že ko so ga imenovali, sem napisal, da srbski trenrji se pri nas ne obnesejo.

6

Murina navijaška skupina sporoča: Upamo, da bo 'vijolični bojevnik' kaznovan, a se strinjajo z Violami, da eno je skupina, drugo pa posameznik

loty1825
20.2.2024, 23:36
V bistvu ni tako napačno tvoje razmišljanje. Kazni bi morale bit zato, da nekoga odvrnejo od nevarnega dejanja. In kazen, ki jo NZS izreče klubu, takšnega osebka res ne prizadane na noben način. Tako da imaš prav, je res samo polnjenje računa NZS brez nekega učinka. Večina hoče ostro kaznovat Maribor kot klub, ampak ne bo to pripomoglo, da se takšen incident ne bo ponovil. Pripomoglo pa bo, če se tega osebka najde, kazensko ovadi, obsodi na konkretno zaporno kazen in mu nabije takšno finančno kazen, da jo bo odplačeval do konca življenja. Pa še vsi poškodovani naj ga cilvilno stožijo za mastne odškodnine. Tako bo zgled za koga drugega, ki bi pomislil storit kaj podobnega. Glede ultrasov pa. V nedeljo je bilo očitno, da niso tam na tribuni zaradi ljubezni do kluba, ampak za bildanje svojega ega in zdravljenje svojih frustracij. Če bi imeli radi klub, bi storilca sami prebunkali in ga vrgli čez tribuno. Nato pa v miru zapustili stadion, da se tekma odigra do konca in omogočijo svojemu klubu zmago in tudi zmanjšajo morebitne kazni. Skratka tem ultrasom dol visi za klub, tam so zaradi sebe. Treba je kaznovat direktno njih kot osebe, potem jim pa ne bo vseeno, kaj si dovolijo počet na tekmah.

9

Marko Šuler je obiskal Nika Kasala v bolnišnici, Ante Šimundža meni, da je ekipa Maribor vzor in ne bi smela izgubiti točk

loty1825
20.2.2024, 23:06
OK. Da povzamemo vse supaj brez nekega kreganja. Stvar je v resnici takšna. En vidik je kazenska odgovornost. Kazensko odgovorna sta Mura kot organizator prireditve in oseba, ki je vrgla bombico. Za to so pristojne druge službe (Policija in ustrezen inšpektorat). In tudi kazni za oba odgovorna bodo določile te druge službe ni to stvar NZS. Odločanje kaj bo s tekmo pa ni stvar policije ali inšpektorata. Vsi poškodovani lahko tudi tožijo Muro kot organizatorja in osebka, ki je vrgel bombico za odškodnine. Glede na to da so člani Mure, Mure verjetno ne bodo tožili. Drug vidik je pa kazen, ki jo bo dala NZS. Kako se bo odločila pa še sami nimajo pojma, ker še nikoli niso bili v takšni situaciji. Dejstvo je, da po pravilnikih NZS ni nobena od obeh ekip na igrišču bila kriva za prekinitev tekme. Tako da po obstoječih pravilnikih ni neke podlage po kateri bi lahko govorili o registraciji tekme v korist ene ali druge ekipe, ali o odvzemu točk. Ni pa izključeno, da se odločijo tudi za te ukrepe. Če pogledamo za primer, kako bi postopala UEFA, se iz glave spomnim dveh reprezentačnih tekem. Italija Srbija, kjer so incident povzročili srbski nacionalisti. Tekma je bile registrirana 3:0 za Italijo, ne glede na to, da so bili oni organizator. Drugi je tisti dron v Beogradu z zastavo velike Albanije. Tu je bila tekma registirana 3:0 za Srbe. So pa Srbom hkrati tudi vzeli 2 točki zaradi slabe organizacije. Tako da UEFA ne odloča vedno enako. Recimo, da bi takrat v Italiji poletela čez stadion zastava velike Srbije. Mislite, da bi Italijanom tudi vzeli dve točki za slabo organizacijo? Očitno ima na odločitve vpliv politika. Upam da pri nas ne bo tako. Ampak žal verjetno bo. In vemo, da Maribor pri NZS ni ravno priljubljen. Tako, da verjetno bo res 3:0 za Muro. Vprašanje je samo ali bo tudi Mura dobila kakšno kazen s strani NZS. Moje menenje sicer je, da dejansko Maribor kot klub tu ni kriv in bi se morala tekma odigrat do konca v drugem terminu. Brez kazni s strani NZS za kogarkoli. Za slabo organizacijo in bombaša pa naj poskrbijo policija, sodišče in pristojni inšpektorat. Pa vsi poškodovani naj krivca stožijo, da bo do konca življenja delal za njih, ko pride iz zapora. No ja ampak moje mnenje itak ni pomembno. NZS dol visi, kaj si kdo od nas misli. (Pa BTW nogomaina, dajte zrihtat, da se bo dalo delat odstavke in bodo dolgi teksti berljivi)

23

Viole so osramotile Maribor, klub je objavil sporočilo za javnost: Objestno, nevarno početje, incident obsojamo

Loko
20.2.2024, 22:41
Naj se Maribor odpove spornim Violam, pa tudi Olimpija naj se odpove "črnemu" delu Green Dragonsev.

Poudarjeno

Rešitev so regionalni turnirji. Pomislite, če bi igrali s Crveno zvezdo, Dinamom iz Zagreba, Ludogorcem, Steauo, Slovanom. To bi bile drugačne tekme. Tekmovanje bi trajalo samo en mesec, ne bi vplivalo na madžarsko ligo, ki je pomembna. Lahko bi izboljšali naš nogomet. V prihajajočem obdobju bomo skušali govoriti z vodilnimi klubi iz regije, da vidimo, kako daleč lahko gremo. ...več
Predsednik Ferencvarosa Gabor Kubatov
Slaviša je bil naš vodja, starejši brat, oče, trener. Kaj je ta človek preživel v Crveni zvezdi. Tam je osivel. Razumel nas je. Bog ga je nagradil z naslovom prvaka. Fantje so imeli iskreno radi klub. ...več
Miloš Ninković o Slaviši Stojanoviću
"Z nogometno zvezo imam pogodbo, ki me veže do Eura, toda začeli smo že pogovore in pričakujem, da se bo razrešilo v naslednjih nekaj dneh. Ne vidim rad, da me vlačijo po govoricah, tega je bilo zadnja leta preveč. Razmišljam o pripravi na Euro. Dobili smo tudi skupino v ligi narodov, želim pa nadaljevati to pot s sijajno skupino igralcev in strokovnim štabom, ki je opravil velik posel. ...več
Matjaž Kek

Anketa

Boste odšli na Euro 2024 in tam v živo podpirali Slovenijo?

Vseh glasov: 2093
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.