Intervju

Rad bi slišal tisto himno...

Miran Zore 22. maj 2014 16 Komentiraj
(foto: SPS)
Amedej Vetrih je med vsemi domačimi nogometaši Gorice v letošnji sezoni naredil največji preskok in tudi največ igral. Zaostrena konkurenca v ekipi, poudarja, koristi razvoju mladih nogometašev.
Pred začetkom letošnje sezone in tudi med njo je bilo na račun italijansko-slovenskega partnerskega projekta Parme in Gorice moč slišati precej očitkov. Splošna bojazen nogometne javnosti pri nas je bila ta (in je verjetno še vedno), da bo v prihodnje v Gorici igralo precej manj slovenskih nogometašev. Nekaj takšnega je pričakoval tudi Amedej Vetrih, eden tistih mladih novogoriških nogometašev, ki so sezono pred tem ostali v klubu in po finančnem zlomu ter eksodusu praktično vseh boljših igralcev prevzeli breme na svoja ramena. Novi trener Gorice Luigi Apolloni je po prihodu v klub hitro "prefiltriral" obstoječi igralski kader in med igralce, na katere je v svoji krstni sezoni v 1. SNL nato tudi resno računal, uvrstil tudi Vetriha.

24-letni vezist iz Vitovelj pri Šempasu je kljub hudi konkurenci iz Parme odigral 27 prvoligaških tekem, največ med vsemi domačimi nogometaši, zabil pa je tudi dva gola. Vetrih je bil tako pomemben član moštva, ki je v letošnji sezoni izpolnilo dva velika cilja - uvrstitev v kvalifikacije za ligo Europa ter osvojitev pokalne lovorike. Letošnja sezona je bila zanj, odkar profesionalno igra nogomet (že lani ga je pod svoje okrilje vzela Parma), z naskokom njegova najboljša.

Padel je Maribor. Za Gorico je to po dolgih letih prva lovorika, za katero pa ste morali premagati Maribor v zaključku zanj celo najboljše sezone v zgodovini kluba. Kaj je odločilo tekmo?
Že vzdušje pred tekmo je bilo neverjetno. Pozitivno energijo smo čutili na vsakem koraku. Mislim, da je bila ključna pri tem uspehu naša silna motivacija. To se je videlo na igrišču, če ne bi bili tako motivirani, ne bi dali od sebe 200 in več odstotkov in bi tekmo zagotovo izgubili. Tako pa mislim, da je v finalu prevladala naša velika želja. Po tednih težav pa je končno steklo tudi v realizaciji.

Čeprav sezona še ni povsem končana, pa vendar, je Gorica Mariboru zdaj zares napovedala resen boj za naslov prvaka v naslednji sezoni?
Najprej naj povem, da ni bilo lahko. Nihče ni pričakoval, da bomo po letih, ko je Maribor serijsko osvajal lovorike, prav mi presekali ta vzorec. Maribor pa je seveda Maribor, nanj je treba vedno računati in tako bo tudi v prihodnji sezoni. Kar se Gorice tiče, mislim, da bo resen konkurent v boju za naslov.

Če bo UEFA potrdila evropsko licenco, bo Gorica zaigrala v kvalifikacijah za ligo Europa. Kaj lahko navijači in slovenska nogometna javnost pričakujejo od goriškega nastopa na mednarodnem prizorišču?
Zagotovo se ne bi mogli sprijazniti s hitrim izpadom. Cilj je priti čim dlje, v ligo Europa. Verjetno bo poleti ekipo okrepil še kakšen kakovosten igralec iz Italije. Ambicije so in morajo biti, kako pa se bo vse skupaj razpletlo, pa bomo videli poleti.
Matija Širok, Amedej Vetrih, Alen Jogan
(foto: SPS)

Za zdaj bi lahko dejali, da je projekt Parme in Gorice obrodil prve sadove, se strinjate?
To je več od pričakovanj. Ekipa je bila sestavljena na hitro, prišel je nov trener. Nihče ni vedel, kaj bo. Posebej zato, ker je povsem razumljivo, da je pravo kemijo v ekipi v tako kratkem času nemogoče vzpostaviti. Nam je to nekako uspelo.

Slovenska javnost je bila ob sklenitvi sodelovanja Parme in Gorice precej skeptična. Kako ste to spremembo doživljali vi?
Ko je postalo jasno, kaj se bo zgodilo, ni nihče vedel, kaj bo. Na začetku sem se počutil malce ogroženega. Kot mlad igralec sem se bal za svoje mesto v ekipi, bal sem se, da bom izgubil vse, za kar sem toliko let garal. Ampak ko sem spoznal nove soigralce, sem te misli hitro opustil. Strah pred neuspehom je počasi izginil. Na kritike, ki so se pojavljale v javnosti, pa se nisem preveč oziral. Naj ima vsak svoje mnenje. Prepričan pa sem, da če bi ljudje spoznali te igralce, ki so prišli igrat k nam, bi videli, da so v redu fantje.

Bosta osvojena evropska vstopnica in pokalna lovorika spremenili slovensko javno mnenje?
Bomo videli, težko karkoli napovem. Osvojiti pokal, premagati Maribor… To res ni majhna stvar. Mislim, da bo slovenska javnost znala spoštovati naše dosežke in Gorico kot klub. Za Gorico se ne bojim, prepričan sem celo, da se bo klub, če bo ta projekt s Parmo živel naprej, v prihodnjih sezonah redno boril na najvišja mesta.

Kako pa so Gorico in slovenski nogomet sprejeli italijanski nogometaši? Kot kazenski odred, ali kot drugo priložnost?
Sprva so pričakovali, da bo lažje. Lahko bi rekli, da so vse skupaj tudi malce podcenjevali. Saj jih človek razume, prišli so iz drugega, nogometno bolj razvitega okolja. Potem pa so hitro spoznali, da je slovenska liga kakovostna. Nekateri celo pravijo, da bi Maribor lahko igral v Serie A, drugi klubi pa so med Serie B in C. Pri nas se igra lepši nogomet, smo pa v taktičnem zaostanku. Pogrešajo tudi več gledalcev in medijske pozornosti.

Luigi Apolloni vam očitno zaupa. Kako ga vidite vi in kaj po vašem mnenju prinesel v slovenski nogomet?
Minusov ne najdem. Super človek, super trener. Prinesel je izkušnje, karizmo, profesionalizem. Poudarja podrobnosti. Začne se pri čiščenju kopačk… Igralci vemo, da moramo njegovemu zgledu slediti, če želimo uspeh. Glede na to, kako temeljit je pri svojem delu, lahko rečem, da pokalna lovorika ni prišla po naključju.

V letošnji sezoni ste bili slovenski nogometaši v moštvu Gorice v manjšini. Vam se je uspelo prebiti v ekipo. S čim ste prepričali Apollonija?
To pa ne vem. Vso svojo kariero sledim svojim ciljem. Nekateri ljudje mislijo, da profesionalni nogometaši na dan oddelajo uro ali dve in to je to. Pa ni res. Nogometu se je treba posvetiti v celoti, da bi lahko upal na uspeh. Apolloni nas uči prav tega. Mlajšim nogometašem bi zato priporočal, da se kalijo na posojah. Sam sem tri leta igral za Brda in dočakal svojo priložnost v Gorici. Pomembno je, da igraš. Mladi igralci imajo zdaj priložnost, da se učijo od starejših, kvalitetnejših. Res je, da zdaj mladi ne morejo kar avtomatično igrati v prvi ekipi. Priložnost dobijo le najboljši. Takšen je nogomet, tako je prav. To je zdravo okolje za razvoj mladih nogometašev.

Osvojili ste prvo lovoriko v karieri. Kaj sledi? Ste namreč nogometaš Parme...
V Gorico sem iz Parme posojen do junija. Priznam, da za naprej še nisem veliko razmišljal, konec koncev sezone še ni povsem konec. V Gorici mi je lepo, to je moj klub, toda počasi. Kar se mojih ciljev tiče, se verjetno ne razlikujejo pretirano od sanj vsakega nogometaša. Cilj je tujina, cilj je reprezentanca in cilj je Liga prvakov. Nekoč, ko in če bo to mogoče. Res bi rad slišal tisto himno Lige prvakov…
Matija Širok, Amedej Vetrih, Alen Jogan
(foto: SPS)

KOMENTARJI

16
time flies like an arrow fruit flies like a banana
23.5.2014, 08:06
njemu pa res privoščim, da bi mu ratalo, je res legenda :)
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Maksi Lopez
23.5.2014, 12:47
bravo fantje, zdaj pa delat in trenirat in še enkrat trenirat. Enim igralcem, ki so bili prepametni se morda zdaj kolca da so po vsej sili bežali iz Gorice.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
borisp
23.5.2014, 13:24
sine i tata bih...
Odgovori Prijavi komentar
0
0
TB91
23.5.2014, 16:14
Fantje Vetrih je zgled in ponazarja pripadnost klubu in trdo delo in disciplino, brez katerih danes v nogometu nisi nič.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
TB91
23.5.2014, 16:14
Fantje Vetrih je zgled in ponazarja pripadnost klubu in trdo delo in disciplino, brez katerih danes v nogometu nisi nič.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
jožica
23.5.2014, 16:53
Kko ste nekateri smešni z nekimi levimi izjavami res! Zdaj ko je Gorica osvojila pokal se usi neki buniste a ko je propadala ni nobenega nič brigalo?!! Če že majo eni tolko za povedat kolko domačinov je v ekipi..poglejte ostale slovenske ekipe in mislim da se domačine lahko prešteje na prste! Ekipa je ekipa! lahko samo rečem...popolnoma zaslužena zmaga Gorice!
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Phantom_Ve
24.5.2014, 02:53
Žalostno. Žalostno. Svobodna Primorska... smešno. Vsi tisti, ki so se borili za to svobodno primorsko in umirali za njo sedaj verjetno jočejo kako ste se prodali za nekaj evrov. Pa ne vem kaj čestitate Gorici. Koper je še edini primorski Slovenski klub ki obstaja. Čestitke Parmi za osvojitev Slovenskaga pokala, ker NK Gorica je samo še uradni naziv. Duša tega kluba je že dolgo tega mrtva.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Phantom_Ve
24.5.2014, 03:03
Najbolj žalostno pri vsem je, da sem kot Štajerc vedno Primorce smatral za najbo9j uporniške in nam Štajercem po mentaliteti najbližje. In ko si samo predstavljam, da recimo se nekaj podobnega zgodi z mojim Mariborom da recimo gledam 7 Avstrijcev, 3 Nemce,... v svetem dresu, ne, ne, ne. To se ne more zgoditi, ker to je smrt za mojo svetinjo NK Maribor. Bili smo z njim v stari Jugi, ko je Olimpija bila številka 1, ko smo bili v Ligi Prvakov, ko smo bili na robu bankrota in zdaj. Največja Štajerska ikoni je bil in bo En Klub, Ena Čast! NK Maribor.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
DNP5
24.5.2014, 12:04
Dejstvo je, da bi Gorica brez Parme propadla in je propadala. Sedaj klub še vedno nosi ime ND GORICA in v imenu le tega tudi tekmuje in je osvojil pokalno lovoriko. Vetrih je dokaz, da se s trdnim delom, vztrajnostjo in srčnostjo da priboriti mesto v ekipi! Bravo Vetrih!!
Odgovori Prijavi komentar
0
0
TB91
28.5.2014, 15:24
Baul drži
Odgovori Prijavi komentar
0
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


3

Slovenska reprezentanca si je spet izbrala nekonkurenčnega nasprotnika, igrala bo z Gibraltarjem

DIDI1
10.4.2021, 17:03
zakaj pa bi bil za nas gibraltar nekonkurenčen?po prikazanem na zadnji tekmi smo tam-tam...

2

VIDEO: Bolgarski napadalec se je pošteno osramotil, kaj takšnega že dolgo nismo videli

Bistin_Jabber
10.4.2021, 16:19
Enkrat sem tako jaz prišel sam pred gol, ko sem še igral za Maribor pri mladincih pa sem se v krtino spotaknil in si zlomil kolk.

4

La Liga: Dan za clasico, ki odloča, a ne bo odločilen

Bistin_Jabber
10.4.2021, 16:12
Tudi jaz sicer nisem izobražen pa ves čas komentiram. Ne vem zakaj to počnem. Morda ve kdo?

3

V Madrid se vrača težko rešljiv problem imenovan Luka Jović

Bistin_Jabber
10.4.2021, 16:10
Sej ne vem zakaj vedno pod članki Reala komentiram. Verjetno, ker sem istospolno usmerjen in jih ne maram. Rajši imam Piqueja, ki je zelo lep.

Poudarjeno

Zelo sem motiviran, ker bi rad izločil Real. Se pa dobro spomnim tiste tekme. Nekaj časa po tem so me vprašali, če bi Sergia Ramosa povabil na svojo rojstnodnevno zabavo, pa sem odgovoril, da ne bi. Zdaj bi bolje razmislil. Bil sem zelo jezen, ni mi všeč, kar se je takrat dogajalo, ampak to je bilo že daleč nazaj. ...več
Jurgen Klopp
Skoraj vsak teden gledam stare posnetke. Imam tudi najljubši video. Nekdo je naredil kompilacijo 256 potiskov žoge med nogami nasprotnikom. Še sam ne morem verjeti, da mi je to tolikokrat uspelo. Obožujem ta video. ...več
Ronaldo (Nazario da Lima)
Če Alexandra-Arnolda ni v moštvu, mora imeti Anglija hudičevo dobro ekipo. ...več
Jurgen Klopp

Anketa

Ima Slovenija možnosti za preboj na SP 2022?

Vseh glasov: 2737
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.