Portret

Quique Setien, radikalni cruyffist na Nou Campu

Tine Zupan 14. januar 2020 13 Komentiraj
(foto: Getty Images)
Pri 61. letih se bo Quique Setien lotil največjega izziva kariere. Novi trener Barcelone se je nekoč zaljubil v igro sanjskega moštva Johana Cruyffa. Slog igre zagovarja kot etično vrednoto.
Barcelona je po vseh parametrih ubrala povsem drugačno smer. Če bi iskali trenerja, ki je absolutno nasprotje Ernesta Valverdeja, bi težko našli boljši primer, kot je Quique Setien.

Za razliko od zadržanega in diplomatskega Valverdeja je Setien človek obseden z idejo. Zagovornik principa. Trener, ki nogomet absolutne kontrole in najvišje posesti jemlje kot svoje poslanstvo in kot moralno zahtevo. To ga je v času njegove kariere pripeljalo v številne konflikte.
 
Širša javnost ga je spoznala v zadnjih letih, ko se je v šestem desetletju življenja le prebil na špansko prvoligaško sceno. Glede na zelo javno in jasno izražanje svojih nogometnih prepričanj, pa bi lahko zmotno trdili, da je trenerski poklic že od nekdaj jemal kot svoje veliko poslanstvo. Pa ni bilo tako.
 
Setien je bil eleganten igralec zvezne vrste, a se je po koncu igralske kariere vrgel v nogomet na mivki. Kot mladenič ga je redno igral na plažah v Santanderju, od koder prihaja, postal pa je celo španski reprezentant te različice nogometne igre.
 
Tako je šele leta 2001, pet let po koncu svoje kariere nogometaša, naredil prve korake v trenerski posel. Sam je svoj vstop v svet nogometnih trenerjev označil za slučajnega. Dobil je službo pri domačem klubu Racingu. Tvegal je klub, tvegal je Setien, ki ni imel nikakršnih trenerskih izkušenj.
 
A je delovalo. Racing se je kot prvi zasledovalec Ateltica (vodil ga je Luis Aragones) uvrstil v prvo ligo, igral pa je napadalen nogomet, ki je baziral na visoki posesti žoge, kar je kasneje postalo Setienov zaščitni znak. Španska javnost ga je že označila za mladega, zanimivega trenerja z velikim potencialom. A se je sprl z vodstvom kluba in odšel. Priložnost za vodenje ekipe v prvi španski ligi pa je dobil šele 13 let kasneje pri 58. letih.

Vmes se je premikal po nižjih španskih ligah, bil celo selektor Ekvatorialne Gvineje, po uspehu na klopi Luga, ki ga je drugič v klubski zgodovini odpeljal v drugo ligo, pa je dobil priložnost pri Las Palmasu. Tja je prinesel ideje, ki so ga spremljale odkar se je v igralskih časih soočil z Barceloninim sanjskim moštvom Johana Cruyffa
 
"Spominjam se, ko sem spoznal Cruyffovo Barcelono," je razlagal kasneje. "Igral si proti njim in celotno tekmo tekel za žogo. Rekel sem si: 'To mi je všeč. Rad bi bil v tej ekipi in vedel, zakaj se to dogaja.' Kako lahko ekipo pripraviš do tega, da ima žogo nenehno? Od takrat sem začel res gledati nogomet. Ga analizirali. Da bi razumel to, kar čutim in kar želim spraviti v prakso, ko bom postal trener. Želel sem žogo."
 
Dobro delo pri Las Palmasu ga je pripeljalo do naslednje stopničke. Prevzel je ambiciozni Betis, v prvi sezoni premagal Real v Madridu in končal na šestem mestu ter se uvrstil v ligo Europa. V drugi sezoni sicer spet premagal Real, Barcelono, Ateltico, v Evropi Milan, a končno deseto mesto ni bilo dovolj. V vodstvu kluba so ga smatrali kot nazadovanje. 
 
Pričakovanja pri Betisu so narasla. Setien pa si je s svojo trdoglavostjo veliko težav nakopal sam. Nenehno je kritiziral druge trenerje, ki so igrali drugačen, bolj direkten, bolj obramben nogomet. Diegu Simeoneju je čestital za zmago, a ob tem dodal, da mu ni všeč igra njegove ekipe. Navijači so mu ob porazu v Leganesu porogljivo skandirali. Njegov Betis je imel prek 70% posesti, a je izgubil s 3:0. Setien se je zapletal v medprostor med idejo in prakso.
 
Betis je bil za Božič peti, a je forma ekipa v drugem delu sezone alarmantno padla. Na naslednjih 20 tekmah je moštvo zmagalo le petkrat in doživelo kar 11 porazov. Čeprav je prvič po več kot desetletju klub dvakrat zapored končal sezono v zgornji polovici lestvice, so se začele pojavljati prevelike razpoke.
 
Poraz je bil enak porazu, Setien pa se ni spreminjal. Betis je imel nenehno težave proti ekipam, ki so se zaprle in igrale na protinapad. Betis je imel vseskozi žogo v posesti, a nikakršnega nadzora nad tekmo.
 
Setien pa je še naprej neumorno napadal taktike nasprotnikov, jih označeval za manjvredne, a sam ni našel odgovorov. Kot hladen severnjak pa nikoli ni vzpostavil prave povezave z vročeglavimi navijači v Sevilli. Največja ultra skupina Betisa Gol Sur je organizirala proteste proti njemu, stadion Benito Villlamarin je bil ob koncu sezone že pol prazen. Navijači so se naveličali Setienovih idej, ki se niso pretopile v rezultatski uspeh. 
 
S tem so se ponovili problemi, ki jih je imel pri Las Palmasu. Po izjemni pozitivnem začetku je kasneje izostal pravi ekipni in individualni napredek. Ko njegove ekipe igrajo dobro, so izjemne. Ko igrajo slabo, kar je v poznih obdobjih pri njemu vse bolj pogosto, pa delujejo obupno.
 
A Setien je vedno vztrajal, da je pri njegovi zvestobi idealu nekaj moralnega. "Svoj pristop branim, ker je to način, na katerega čutim nogomet. Globoko v sebi branim ta način igre kot etično vprašanje."
 
S tem je mnogim stopil na žulj. Mauricio Pellegrino je po zmagi Leganesa nad Setienovim Betisom dejal, da je tudi žoga v zraku del nogometne igre, nekdanji španski reprezentančni vratar Santiago Canizares mu je sporočil, da so mu bili vedno bolj všeč trenerji, ki imajo več točk kot javne hvale. Joseba Ezxeberria pa je dodal: "Če braniš svoj slog igre tako, da napadaš druge, izgubiš kredibilnost. Spoštuj in boš spoštovan."
 
Javno se zdijo njegove nogometne ideje zakoreninjene in neprilagojene. Se je pa tudi sam včasih dotaknil nogometne evolucije, ki se ji ni mogel izogniti. Tako je nekoč dejal, da ima zaradi talenta Juana Carlosa Valerona solzne oči, vendar ga ne more postaviti v ekipo na vsaki tekmi, ker je nogomet postal zelo zahteven in moraš veliko teči. 
 
Nogomet je res postal zelo kompleksen. Setien, strasten šahist, se tega zelo dobro zaveda. Pred kaosom zagovarja popolno organizacijo in sinhronizacijo. "Rad imam red. Ključen je. Nogomet in šah sta si podobna, povezujeta napad in obrambo. Ključno pa je, da dominiraš v središču igre."
 
"Moje ekipe bodo vedno igrale dober nogomet,« zatrjuje Setien. »Ne strinjam se s tem, da naj bi se trener prilagodil igralcem. Včasih sem tudi jaz tako mislil, a to je bilo zato, ker nisem razumel nogometa."
 
Tisti, ki so delali z njim, govorijo o trenerju z veliko karakterja. Trenerju, ki ne more biti tiho in vsakemu vse pove v obraz. To pa a priori pomeni precejšnje tveganje, če vstopiš v slačilnico polno ega, kakršna je Barcelonina. Tu bo moral biti dovolj pragmatičen, da bo našel pravo vlogo v politično zapletenem svetu aktualnega španskega prvaka.
 
V Las Palmasu so ga navijači oboževali, a se je sprl z vodstvom in igralci. V Betisu je navdušil nogometaše, a ni znal na svojo stran pridobiti tribun. Pri Barceloni, kjer se vse pomnoži s tisoč, bo moral zadovoljiti vse strani. 
 
Dobrega izhodišča mu zagotovo ne prinaša trenutni status. Nikakor ne sodi v krog eminentnih evropskih trenerjev. A vse manj kredibilno vodstvo Barcelone se je, kot Setien, oklepalo ideje.
 
"Vedno sem mislil, da lahko nogomet igraš bolje, a tega nisem videl, dokler nas ni naučil Johan Cruyff," je dejal nekoč. Njegove besed so poezija za ušesa navijačev Barcelone. Njegov nogometni CV pa ne zagotavlja stotih dni miru. Seciranje se bo začelo že na prvi tekmi v nedeljo.
 

KOMENTARJI

13
Maestro8
14.1.2020, 15:29
- Odgovor na komentar osebe Tolstimroz Poglej komentar
Morda pa ravno to manjka Barci. Eden, ki bo steral npr Piqueja na klop ob slabih predstavah. Osebno ne pricakujem, da bo Barca zdaj mlela vse pred seboj. Tudi brez lovorike ne bo konec sveta, čeprav smo še vedno v igri tako za naslov v ligi, kot v pokalu in LP. Če ne drugega, da se saj igra popravi, ker tole letos že doma je bilo tako tako, v gosteh pa kot da bi poslali 13 letnike, ki za blokom brcajo. Rabi pa tudi Quique čas.
Odgovori Prijavi komentar
3
0
pejo2310
14.1.2020, 16:47
Evropa bo pokazala ,če bo tapravi trener ...sam jah mislim da bo to kr fajn pasal...zelo všečno igro ima....Las palmas je igral vrhunsko ampak igralci so pol crknl...
Odgovori Prijavi komentar
2
0
mstegar
14.1.2020, 17:26
- Odgovor na komentar osebe Maestro8 Poglej komentar
Se popolnoma strinjam, da tudi znan trener z izkušnjami ni zagotoovilo za uspeh.
Odgovori Prijavi komentar
2
0
Tolstimroz
14.1.2020, 17:28
- Odgovor na komentar osebe Maestro8 Poglej komentar
To se strinjam. Upam, da imas prav in da bo vsaj pokazal kaj jajc, kar jih Valverde definitivno ni dovolj. Upam tudi, da ne bodo se naprej vsi samo cakali in gledali ali ima Messi slucajno svoj dan in da se bo igralo vec tudi mimo njega. Tako, da mogoce bo za pretrest malo sistem in obrnit generacijo dober. Sem vesel, da je konec Valverdejeve dobe, ni pa bil Valverde tako slab kot tukaj nekateri trdijo. In jaz mislim, da bo tale se slabsi. Mislim pac, da so casi, ko lahko takole idealisticno igras nogomet in zmagujes mimo. Pepova Barca je bla izjema, najboljsa ekipa, ki je kdaj skupaj igrala nogomet. Pa ze tako so osvojili bom reku relativno malo glede na to kako dominantni so bili v igri, niso bili dovolj prilagodljivi, pragmaticni. Poglej Liverpool, poglej Real, to so ofenzivne ampak pragmaticne ekipe, Barca pod temle ne bo. Upam pa, da se motim, naj me preseneti.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
cewap1899
14.1.2020, 17:38
Zelim mu vse najboljse in predvsem da izboljsa igro pa tudi ce ni lovorike letos. Mislim da bi kr znal skup sterat slacilnico ker je dovolj trmast tako kot je naprimer bil pep. Sem prebral da je rekel enkrat nekaj v tem smislu da je messi edini nogometas ki lahko sam prinese ekipi zmago ampak da to vseeno ni vedno dovolj da bi bila ekipa uspesna in da mora vsak na igriscu odigrati svojo vlogo in tocno to rabi barca. Nehat se zanasat samo na messija. Ne pricakujem cudeza in neke dominacije barcelone ampak vsec mi je njegova filozofija in ce smo dali valverdeju 2 sezoni in pol (!) casa da se dokaze kot trener lahko damu tudi njemu vsaj te pol sezone pa da vidimo iz kaksnega testa je. Komaj ze cakam tekmo proti granadi in pa kasneje ligo prvakov da vidimo cesa je zmozen!
Odgovori Prijavi komentar
1
0
Maestro8
14.1.2020, 19:07
- Odgovor na komentar osebe Tolstimroz Poglej komentar
Vsekakor ni bil Valverde tako slab, navsezadnje v 2 letih pol smo osvojili 2× Ligo, Copo tako, da tako zanič le ni bilo. Je pa bila pa igra malce manj gledljiva kot vcasih ampak jasno je da ima vsak tener svojo vizijo in sistem. Z Valverdejem se žal ni izšlo. Napovedoval kako bo s Setienom pa raje ne bi, danes je komaj prvič vodil trening. Kot navijač Barce mu želim vso srečo..
Odgovori Prijavi komentar
0
0
makimaki11
14.1.2020, 22:19
Vse se zdi, da je igra pomembnejša od lovorik. Zato pa pragmatiki ne bodo nikol sedli na klop Barce. Vse se zdi, da pri Barci ne bi znali odločiti v eno smer, če bi pod Valverdejem Barca igrala kot pod Pepom, pa vseen bila 3ja. Ne razumem... Pogosto lepota ne prinaša rezultatov, Barca je imela vse najboljše igralce na pravih mestih, 10 let kasneje pa je kadrovanje na točki 0, iskanje namestnika Messiju nedorečeno. Pa dobro, RMFC ne more nadomestiti Ronalda, kako bi Barca Messija. Vse od odhoda Xavija in Inieste Barca boleha, poiskus nadomestitve ni uspel, pa tudi Arthur se zdi leta zadaj, De Jong se kako dlje. Messi dependencia. Bomo vidl. Vsako obdobje enkrat mine. Barca je imela fantastičnih 15 let, ok z moje perspektive, a očitno Barcelonisti zahtevate vrnitev na 90% Pepove igre. Bo šlo s Setienom?
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Kami
15.1.2020, 14:39 (popravljeno 15.1.2020, 14:42)
Edina pozitivna plat te poteze (spet) je, da bo tole odneslo trenutno upravo. Kajti ta uprava ni uprava zmagovalcev, kar se odraža v izbiri trenerjev in nato še na igrišču. CV je dober mel Pep, ki je zmagoval. Tako na igrišču, kot ob njem. Zmagovalna mentaliteta je tista, kar bi prvo moral videti človek, ki se loteva lovljenja na rezultate. Tudi Enrique je bil tak. Vse ostalo pa je bilo potem kar smo dobili. Aja. NI PRAVI! Plus tega pa zgleda, da je karakter, ki bo ločil igralce in navijače, kar bo povzročilo, da bodo legende zapuščale klub na način, kot ga je Casillas pri Realu. Skozi zadnja vrata.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Baksuz
15.1.2020, 15:43
Rad bi samo nekaj vprašal, ker ne razumem. Praviš, da so v gosteh igrali kot bi poslal 13 letnike. Mogoče je to res, strinjam se, da so letos igre neprepričljive, ampak, a ni isti trener ko igrajo v gosteh in ko igrajo doma??? Je res vsega trener kriv? Čeprav, da ne bo pomote, ne branim ga, ampak, ko igrajo dobro in meljejo pred seboj so igralci zaslužni, ko pa so le bleda senca sebe, je seveda trener. Včasih bi si morali tudi igralci postaviti ogledalo in se vprašati zakaj se na gostovanjih lepo pokakcajo. Pa brez zamere, to je le moje mnenje
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Kami
15.1.2020, 19:58
Delno je res, kar praviš. A podzavestno vsi igralci sledijo avtoriteti. V tem primeru je to trener. In če ni avtoritete, ali pa je ta slab vodja, brez strasti, energije, se tega nalezejo igralci in to je znanstveno dokazano.
Odgovori Prijavi komentar
0
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


4

Uvertura, kakršne Premier League še ni videla: Bruno Fernandes zaslužen že za 13 golov

alex
10.7.2020, 15:19
Pogba je končno dobil soigralca da lahko igra z njim in zdej bo tudi on igral z večjo voljo...Pogba je enostvano predober za Lingarda,Mata je prepočasen,tudi Mctomeny mu težko sledi....Matič je po zelo slabem začetku sezone začel igrat kot prerojen...zato pa je Pogba zahteval od uprave naj spelje posel s Sanchom da bo lahko imel konkretne soigralce, sam pač nemoreš zmagovat.... pa tudi Grealish baje pride ...slučaju poškodbe Ferndesa res nočem spet gledat Lingarda...Grealish pa lahko igra 10 kot tudi na krilih....in mislim da bi bli pripravaljeni za skok na vrh lige....

17

Maribor je doživel katastrofo in z enim korakom izstopil iz boja za naslov

DraganePiksi
10.7.2020, 15:42
Recimo, da se do neke mere strinjam. Žal mi je Zahota samo in edino zaradi tega, ker je pač bil vrhunski nogometaš in razume nogomet. To je vse. Takih pač v SLO nimamo. Vse ostalo, kar se njega tiče, mi ni bilo všeč. Poznamo njegov odnos in do dela in do drugih kolegov, trenerjev, soigralcev, itd. Kjerkoli je bil, se misim da nikjer ni razšel na normalen način, razen pri Proleterju in Partizanu. Delati z ljudmi je pač nekaj drugega kot brcati žogo. Konec koncev se je prav zato obdajal z njemu vdanimi podrepniki, med katerimi je Milanič res izstopal, zato pa je tudi toliko časa lahko bil trener. Ne more si nekdo jemat zaslug (Zaho) samo za dobre rezultate, za vse slabe pa obtoževat in krivit druge; in to je počel ves čas. S takim obnašanjem je tudi izgubil kredibilnost in ugled pri večini objektivnih navijačev. Pravim, hvala za vse dobro, ampak treba je reči bobu bob. In ravno tako se ne strinjam, da se bo zdaj kaj začelo; prej bo, da se je očitno končalo obdobje, ko Maribor nima resnih konkurentov za najvišja mesta.

11

Žreb zaključnega turnirja lige prvakov: Nočna mora za Barcelono in Real Madrid

tripsi
10.7.2020, 15:42
Tekmovalni ritem predstavlja igranje tekem, kot že samo ime pove... S samim treningom težko prideš v tekmovalni ritem. Ali te 14 dnevne mini priprave pomenijo igranje prijateljskih tekem? Resno vprašam ker ne spremljam Bayern. Je pa dejstvo da je Bayern največkrat izpadal iz LP ko je doma mlel in bil prvak že kar nekaj kol pred koncem. Tako da pustimo se presenetiti. Zame osebno ni izrazitega favorita letos, navija pa seveda vsak za svoje.

2

Ibrahimović: Če je to Milan, me v prihodnji sezoni ne bo več

Matech
10.7.2020, 15:51
A ni ta idiot prišel pokat po mizi pa red delat? :D :D

Poudarjeno

Menim, da VAR ni težava Barcelone, njena glavna težava je nizka kakovost nogometa, ki ga igra. ...več
Rivaldo
Matjaž Kek je naš prvi izbor in trenutno se pogovarjamo z njim. ...več
Krešimir Antolić
"Lahko je govoriti o kontroverznostih, ampak v tem primeru ne gre za to. Fenomenalno nam gre. Zaslužimo si vse, kar smo dosegli. Ne morem sprejeti očitkov, da smo na vrhu zaradi sojenja. Zaslužimo si več spoštovanja, utrujen sem že od poslušanja pripomb, da vodimo zaradi sodnikov. ...več
Zinedine Zidane

Anketa

Bi bil Darko Milanič prava rešitev kot naslednik Matjaža Keka na klopi Slovenije?

Vseh glasov: 122
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.