Fokus

Pravnik odgovarja: Plače se ne bodo drastično nižale, v bodoče bodo nižje predvsem odškodnine

Miran Zore 1. april 2020 2 Komentiraj
(foto: pigac.si)
Strokovnjak na področju športnega prava je za bralce Nogomanie odgovoril na ta trenutek nekaj najbolj perečih vprašanj, vezanih predvsem na pogodbe in izredne razmere, ki jih je prinesel koronavirus.
Je pandemija koronavirusa oz. aktualna situacija v svetu "višja sila" tudi v pravnem smislu oziroma ali pravno dovoljuje klubom, da prekinjajo oziroma zmanjšujejo sklenjene pogodbe? Ali je "višja sila" sploh tipski člen v pogodbah športnikov s klubi oziroma kakšna je v tem primeru praksa?
Pandemija koronavirusa je tipičen primer višje sile v pravnem smislu. Za višjo silo tako gre v primeru, ko gre za zunanji (od človeka neodvisen), nepredvidljiv dogodek, ki se mu ni mogoče izogniti. Obstoj višje sile vpliva na pravice in obveznosti pogodbenih strank, saj predstavlja izjemo od obveznosti pogodbenikov do spoštovanja pogodbe. Vključitev klavzule o višji sili v pogodbe športnikov je po mojem vedenju bolj izjema kot pravilo.

Ali bodo lahko igralci zahtevali povračilo izpada zaslužka v času zamrznitve, ko bodo razmere znova omogočale normalno poslovanje klubov?
To je seveda odvisno od dogovora med igralci in klubom. Vem za dogovore, ko so se igralci in klub dogovorili, da bo klub izplačal celotno pogodbo, vendar v daljšem časovnem obdobju kot pa je bilo s pogodbo določeno. Obstajajo tudi primeri dogovorov, v skladu s katerimi se igralcem del mesečne plače izplača takoj, del v kasnejšem obdobju (tj. po koncu pandemije), preostalemu delu plače pa se igralci odpovejo.

Kakšna bi bila s pravnega vidika optimalna rešitev, ki bi istočasno lahko zaščitila tako interese klubov kot igralcev? Kako na najbolj eleganten način doseči, da se plače igralcev uskladijo z novimi razmerami v nogometu, ki bo nekaj časa zagotovo obratoval na veliko nižjih prihodkih kot doslej?
S pravnega vidika je optimalno, da se vsi igralci in klubi sporazumejo o vseh morebitnih ukrepih, ki posegajo v obstoječe pogodbe. Marsikateri športnik je pripravljen pristati na zmanjšanje pogodbe do konca sezone 2019/20, če se mu zagotovi izplačilo celotne pogodbe za naslednje leto (ob predpostavki večletnih pogodb). Sicer ne verjamem, da se bodo plače nogometašev v bodoče bistveno zmanjšale, posledica pandemije pa bodo po vsej verjetnosti nižje odškodnine za prestope. Navkljub vsemu pa – za razliko od ostalih ekipnih športov – verjamem, da se bo nogomet sposoben hitro pobrati in nadaljevati v ustaljenih tirnicah.

Ali lahko iz enakih razlogov unilateralno pogodbe prekinjajo tudi sponzorji in televizije, skratka vsi tisti, ki veljajo za ključne prihodkovne vire klubov? Kakšne bi lahko bile pravne posledice po koncu krize – ali se ustvarja situacija, ki bi zaradi kršenja pogodb vsepovprek vodila v vsesplošen pravni kaos? (igralci tožijo klube, klubi sponzorje itd.)
Zopet je to odvisno od pogodbenih določb. Načeloma bodo imeli tudi sponzorji, lastniki TV pravic pravico do delnega znižanja plačila. Slednje še toliko bolj velja v primerih, ko sponzorji pogojujejo sponzorska sredstva z oglaševanjem sponzorja na določenem številu tekem, česar sedaj klubi zaradi prekinitev/odpovedi lig ne bodo mogli izpolniti. Nedvomno se bo povečal obseg pravnih sporov. Zaradi dejanske podobnosti okoliščin po svetu verjamem, da bo CAS (če govorimo o sporih med športniki in klubi, ki jih je pristojen reševati CAS) v zelo kratkem času vzpostavil jasne standarde, ali in za koliko oz. pod kakšnimi pogoji lahko klubi posegajo v plače igralcev. Slednje bi lahko vzpodbudilo igralce in klube, da se z dogovorom izognejo sodni (arbitražni) intervenciji. Zagotovo pa tudi igralcem ne more biti v interesu, da zaradi navala tožb igralcev proti klubu, tak klub propade. Če klub propade, igralci ne bodo prišli niti do delnega plačila, zato je treba biti razumen in pripravljen na poštene dogovore.

Ali bodo lahko igralci zaradi strahu pred okužbo zavrnili igranje tekem brez pravnih posledic – v primeru, da bodo klubi zahtevali, naj se npr. sezona nadaljuje brez prisotnosti gledalcev?
Gre za precej zapleteno vprašanje, na katerega ni povsem jasnega odgovora. Treba se je vprašati, ali se je v dotični državi situacija normalizirala do te mere, da je država dovolila nadaljevanje tekmovanj? Ali gre za objektivno sprejemljiv ukrep, predvsem če mnenje poda Svetovna zdravstvena organizacija (WHO)? Ali tekmovanje/klub spoštuje predvidene državne preventivne ukrepe za zagotavljanje varnosti in zdravja igralcev na tekmi? Zgolj nek subjektivni strah pred okužbo ne bo dovoljšen razlog za zavrnitev izpolnitve pogodbene obveznosti, tj. igranja tekem. Če pa je tak strah podkrepljen z objektivnimi okoliščinami, pa si znam zamisliti, da športno razsodišče zavrnitve igranja ne bi štelo za kršitev pogodbe.

Luka Milanović je magister prava, specializiran za športno pravo. Je pravni svetovalec tako domačim kot tudi tujim športnikom in klubom pred arbitražnimi tribunali (CAS, BAT). 

KOMENTARJI

3
gallagher
1.4.2020, 11:52
kko se nizje odskodnine ce so ze zdej absurdno nizke.....za primer lipovscek (nd gorica) bil prodan v latvijo za 5000e, sej ne da si zasluzi nevem kako odskodnino ma tudi 5000 e je brutalen znesek......jaz bi kar ukinil slovensko ligo ter maribor/ olimpijo prikljucil k avstriji ali hrvaski ker tako BOGA kot slovenska liga nevem kaksna je (mogoce burkina faso, kuvajt, etc...)
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Prosinecki
1.4.2020, 13:28
super članek... da ne beremo samo kateri igralec je testiran pozitivno.
Odgovori Prijavi komentar
3
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


2

Slaviti naslov Liverpoola brez navijačev? Čudno bi bilo

forza JUVE
27.5.2020, 21:37
bojo proslavil v mestu nič bat....zakaj pa ne?.....

10

Newcastle United: Zaradi piratstva prevzem visi v zraku

peacemaker1
27.5.2020, 23:22
...kje pa jo?..v "službi"?..;)

1

Prvak druge lige pošteno namučil Maribor

Frajtonrca
27.5.2020, 23:32
Ekipa lahko igra slabo,ji ne gre,nima dneva,vendar to da se pa ne vidi nacina,principov modernega nogometa je pa zelo slabo.Do kdaj bo Tavares igral.Boljsi bi bil v Kliton Bozgo.Da ne pisem vec,ste ekipa brez modela,brez nacina igre,boki gredo samo do polovice,da o vingerjih ne govorim in povejte jim,da se na levi strani zoga sprejme z levo nogo in iz drugega dotika gre ponavadi strel v dolgi kot.Vas biser pa sprejem z desno nogo in stimanje na desno nogo in mladi hitri Hadzic je bil v bloku.Da ne pisem naprej.Bogi ste

1

Inter: Obstaja le ena pot za slovo Lautara Martineza

peacemaker1
28.5.2020, 8:51
...v iTA medijih se omenja znesek 80-85.mil.€..plus en igralec..bomo videli..glede na to, da znajo definitivno prodat tudi Icardija bodo imeli kar nekaj financ za uredit ekipo...

Poudarjeno

Takšne stvari je v svoji karieri počenjal ves čas, verjetno zato, ker je anarhične vrste. ...več
Massimo Cellino o Mariu Balotelliju
Obstaja vrsta klubov, ki trenutno operirajo le zato, ker so odložili plačevanje plač svojih zaposlenih ali pa svoje davčne obveznosti. ...več
Phil Hodgkinson
Hudobija je del nogometa. ...več
Giorgio Chiellini

Anketa

Safet Hadžić nima več polnega zaupanja Milana Mandarića. Kaj menite vi, je še pravi trener za Olimpijo?

Vseh glasov: 814
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.