Fokus

Po Rosenborgu: Zakaj je bil Maribor nekonkurenčen?

Miran Zore 8. avgust 2019 12 Komentiraj
Darko Milanič in Zlatko Zahović sta soodgovorna za trenutno podobo Maribora. (foto: pigac.si)
Mariboru se je včeraj zgodilo nekaj, kar se je moralo zgoditi. Trčil je ob steber, ki je razgalil težave, ki jih ne more rešiti le Darko Milanič, temveč se vsaj toliko, če ne še bolj, tičejo tudi glavnega kreatorja Zlatka Zahovića.
1. Maribor je prepočasen v vseh linijah
"Mi ne moremo igrati 'kontre'," je na tiskovni konferenci povedal Darko Milanič. Ni se zmotil, le končno je izustil povsem očitno - Maribor je statična ekipa, ki ne premore hitrih tranzicij. Za nasprotnika je to dobrodošla stvar, saj si lahko privošči luksuz igre visoko na mariborski polovici. Recimo Olimpija, ki je zadnji večni derbi obvladovala z desetimi igralci in pri tem igrala visoko, kajti bojazni za protinapad Maribora ni. To so očitno dobro vedeli tudi Norvežani, ki so preprosto čakali, kaj bo. Ko so spoznali, da Maribor s počasno gradnjo napadov ne prebija njihovih linij, ampak igra le "okoli", po izgubljeni žogi pa z vse prej kot hitrim ofenzivnim delom moštva ne vrši pritiska na zadnjo linijo, so padli v udobno cono in le počakali na priložnost. Žogo so držali brez težav, krilna napadalca pa sta prebijala Vilerja in Milca.

2. Negotovost izhaja iz obrambe
Številke ne lažejo. Maribor je na devetih tekmah to sezono prejel kar 11 golov. Samo včeraj tri. Čvrstost zadaj, ki je bila v preteklosti ena glavnih odlik Maribora, je resnično le še spomin. Zadnja linija z Milcem, Ivkovićem, Peričićem in Vilerjem ima letos (tudi že spomladi) ogromno problemov. Zajela jo je negotovost, predvsem v trenutkih, ko nasprotnik pritisne, včeraj recimo pretežno po Milčevi strani, v drugem pa je "plaval" tudi Viler. Negotovost se je očitno preselila tudi na gol, ki ga brani Kenan Pirić. Njegov izbor za prvega vratarja je bil zavestna odločitev Zlatka Zahovića in Darka Milaniča. Pirić ni imun na napake, kar nekaj golov je že padlo tudi zaradi njegovega slabega posredovanja in včeraj je Darko Milanič celo javno povedal, da z njegovo reakcijo pri prvem golu ni zadovoljen. Vratarja je v takšnih primerih najlažje izpostavljati za krivca in čeprav je Pirić trenutno vse prej kot siguren, pa gre razloge za to zagotovo iskati tudi drugje. 

3. Marcos Tavares ne more biti prvi napadalec
Gol, ki ga je Marcos Tavares zabil "iz nič", ne more spremeniti vtisa, ki ga je kapetan pustil na igrišču. Brazilec je okoren, počasen. Resnici na ljubo hiter oziroma eksploziven nikoli ni bil. Je pa vsa ta leta imel "faktor X". Znal je zaustaviti žogo, jo odložiti, poiskati prostor, udariti, zadeti. Spisal je nepozabno kariero in postal najboljši igralec v zgodovini kluba in lige. A od preteklosti Maribor ne more živeti. Trenutni vlogi, to je vlogi prvega napadalca Maribora, Tavares ni več dorasel. Trenutno igra bolj kot ne po sili razmer, kar je seveda problem, ki bi ga moral predvideti oziroma rešiti Zlatko Zahović. 

4. Sredina "kreira" premalo, potrebna je temeljite prevetritve
Darko Milanič je preizkusil že vse mogoče različice, počasi pa si bodo v Mariboru morali priznati, da njihova centralna zvezna vrsta preprosto ni dovolj kakovostna za to raven. Ofenzivni del moštva je to poletje dobil konkretne okrepitve, s povratkom Luke Zahovića po poškodbi pa bo dobil tudi nekaj več dinamike. Za seboj pa ofenzivni igralci Maribora trenutno nimajo soigralcev, ki bi bili sposobni "spremljati" vse skupaj. Maribor ima na teh pozicijah predvsem defenzivce, ki bolje zapirajo prostor kot igrajo naprej. Večni derbi je ponudil lep dokaz tega, ko bi morala enajsterica Maribora reztegniti Olimpijo in jo "cefrati" z diagonalami levo, desno, pa globinskimi žogami, so imeli največ dela pobiralci žog ob obeh stranskih črtah. Glede na to, da kakšne silne izbire Darko Milanič v kadru nima, je največja rezerva Maribora, ko gre za kadrovanje, nedvomno osrednja zvezna vrsta. Časa za to, da Maribor pripelje vezista, ki razmišlja hitro in predvsem inovativno, je še nekaj. 

5. Napredovanje proti AIK-u je zameglilo realnost
Prva tekma Maribora proti AIK-u je Norvežanom očitno pokazala, kako se je treba lotiti slovenskega prvaka. Zadržano, neambiciozno in potrpežljivo je treba začeti tekmo, kontrolirati Mariborčane, ki pogosto prav tako čakajo. Do prve napake. Rosenborg se ni zaletel, iskal je šibke točke Maribora in jih tudi našel. Ko je enkrat povedel, je hitro spoznal, da Maribor ni sposoben zares prevzeti iniciative, da z osvojeno žogo ni sposoben pritisniti in z menjavo ritma obrniti izida. Mariborčani so se na takšen Rosenborg (v gosteh, Rosenborg doma igra malce drugače) pripravili, a se zdi, da so v analizi pozabili - nase. Napredovanje proti Švedom ni bilo nezasluženo, a je bilo precej srečno in pričakovati, da bo sreča vedno prevešala tehtnico, je iluzorno. Namesto, da bi odpravili napake iz prejšnjega kroga, se zdi, da so jih ob tekmecu, ki je podobne kakovosti kot AIK, Mariborčani ponovili in še povečali. 

KOMENTARJI

13
piksi
8.8.2019, 12:10
Kot piše v članku,tole je realnost,AIK je bil višek sezone,Aik je zamegljiv realnost.Sprijazniti se,da se Mb ne more realno upirati Rosenborgu.
Odgovori Prijavi komentar
2
0
pejo2310
8.8.2019, 12:24
Imeli so Sorcana na dosegu roke ampak Pirica dat na "hladno" zaradi 3eh napak na 5 tekmah je neumnost tud Handanovic jih je imel...največja napaka MB je bila prodaja Mlakarja ...ampak to tekmo je zgubil strokovni kader MB ...kje je kondicija? Poglejte si Krono pa Ivkovica...ekipa nima 3 akcij izdelanih...
Odgovori Prijavi komentar
1
0
kranjska trma
8.8.2019, 12:33
Soočanje z realnostjo bogatih in močnih klubov je vedno boleče (kak AIK malo skrije dejansko stanje) za vsakogar: slovenski nogomet mora izboljšati selekcijo modernih igralcev! Hitrost, agresivnost in seveda nogometna nadarjenost - to so pravila, ne pa naključja. In tu je - po mojem - Mb izgubil bitko že zdavnaj: prihajajo sumljivi igralci, Balkan, Izrael ipd. in domačih ne zmorejo uveljaviti. Ni potrpljenja in predvsem ni trenerja, ki bi to zmogel. Oprostite: Viler ne more biti model evropskega igralca (pa mu vsa čast za predložke in gole....), ker preprosto v obrambi ne zmore veliko. Pihler je zabloda na igralnem mestu kjer ne more skočiti z nikomur, lahko le dela prekrške. Kreativni vezist (in športni direktor je bil prav to) je seveda neznanka že lep čas, ker pač Vršiči in podobni niso zdržali, Kronaveter pa je pri tem bolj nevaren za gol, a premalo kreativen. Osrednja branilca, ki ne zmoreta točne dolge žoge in sta počasna = smrt za vsako evropsko ambicijo. Torej: pobrskati najprej po Sloveniji, biti manj ohol (če te mi povabimo, je to čast) in bolj študiozen pri tem. In še: nov trener, nova energija, nov sodoben pristop in dovolj te počasne igre brez napada, brez agresivnosti. Torej: letos je priložnost za remont, a smo že v avgustu....Mariboru želim vse dobro, a kdor samo malo bolj površno spremlja trende v nogometu, se ne čudi spodrsljajem. Da o sodniški vojni ipd. sploh ne pišem. Maribor je še vedno prvi slovenski klub, a Olimpija že dolgo igra lepše, učinkovito ipd. In tudi bolje selekcionira.
Odgovori Prijavi komentar
6
1
pejo2310
8.8.2019, 12:41
Preden Pihlerja pluvate poglejte si njegovo statistiko..čim prej ven v tujino...
Odgovori Prijavi komentar
1
1
Ernst von Kacken
8.8.2019, 13:17
- Odgovor na komentar osebe pejo2310 Poglej komentar
"Napaka je bila prodaja Mlakarja" Ni napaka, če so ga morali - MUSS prodati, saj je javna skrivnost v mestu, da so EU milijoni izpuhteli, dnara za nove nakupe pa ni. Čaka se le na veliki pok, ko bo mesija pojasnil , da ni več €€€
Odgovori Prijavi komentar
6
1
Ibrakadabra
8.8.2019, 15:16
Bureka zabarska govorita na pamet, Maribor bi naj imel zlato rezervo vsaj okrog 20 mil. na strani za slabse case, ni to neorganizirana Lolimpija, ki lahko ze jutri razpade saj je odvisna le od enega cloveka.
Odgovori Prijavi komentar
1
3
dontfuck
8.8.2019, 15:25
Bo treba spet Derviševiča v prvo postavo vrnit :) Bil na tekmi včeraj kot nevtralen navijač, ko sem slišal kake plače naj bi imeli nekateri igralci. Me je kar na WC pritisnilo. Nič čudnega, da so izpuhteli milijoni, če imajo 'zvezdniki' slovenske lige evropske plače. Samo potenciala evropskega ne.
Odgovori Prijavi komentar
1
0
superfly7
8.8.2019, 15:52
Če bi bila vezna linija, Cretu - Derviševič bi MB igral kot dobro naoljen stroj. Drvo ima pas, Cretu pa borbo in hitrost. Točno to, kar je včeraj Mariboru primanjkovalo na tekmi. Resda Cretuja včeraj v vsakem primeru ne bi bilo, ampak za kreacijo pa potrebujejo nekoga, ki zna žogo podati naprej. Pihler in Vrhovec to pač nista.
Odgovori Prijavi komentar
2
0
ESPER
8.8.2019, 16:30
Zanimivo je, da že vsaj tretjo sezono zapored škripa obramba, pripelje se pa same napadalno usmerjene nogometaše. RPV, Krona in Kotnik so super okrepitve in lepo je, da so se izprsili za njih. Škoda, ker podobnih kovov niso iskali tudi med zadnjimi veznimi in branilci. Pirić bo nabral izkušenj pa bo takšnih napak precej manj, težko pa to rečemo za oba desna bočna. Viler zadnji dve sezoni ni več to kar je bil, pri Milcu pa nikoli neveš. Enkrat odigra super, drugič pa obupno. Spiro še nima takšnih izkušenj z evropo tako da gre pričakovati da bo iz sezono v sezono boljši. Zgubiti proti Rosenborgu je daleč od katastrofe, tako slaba predstava pač. Kotnik in Krona težko delata višek če se žoga ne premika dovolj hitro in natančno. Pihler in Vrhovec tehnično ne delujeta dovolj dobra za hitre kontre in konkretno vključevanje v napadalne akcije. Vsaj jaz imam tak občutek. Verjetno bi Derišević (ki sploh ni obrambni vezist) to delo opravil bolje. Še je časa, da se popravi določene zadeve zato me trenutno ne skrbi za MB kar se tiče domače scene. Za evropo pa to pač ni dovolj - hkrati pa tudi ne manjka prav veliko. Bomo videli, kako se bodo lotili reševanja težav. Sklepam, da nekih bleščečih prihodov nebo glede na to, da so zapravili 500k€ v tem roku, z prodajami pa niso zaslužili nič.
Odgovori Prijavi komentar
1
0
ESPER
8.8.2019, 16:37
- Odgovor na komentar osebe dontfuck Poglej komentar
In o kakšnih številkah je govora?
Odgovori Prijavi komentar
0
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


2

Zidane: Jamesa ni bilo v kadru, ker je sam tako hotel

ales10
5.7.2020, 23:20
Dortmund baje kaze zanimanje.

2

Češka najstniška senzacija pred sanjskim prestopom v Leipzig

ales10
5.7.2020, 23:22
Verjetno idealen korak.

8

La Liga: Barcelona s prerojenim Griezmannom ostaja v igri za naslov

cfc.fan
5.7.2020, 23:51
ta španska liga je res smešna pa še sodniki pomagajo Realu in Barci

7

Premier League: Brez pravega motiva ima tudi Manchester City težave

Gonzales
6.7.2020, 1:02
Upamo da se Leicester ter Čelza uvrstita v LP, Mančester united je s Pogbajem na čelu preveč antipatičen klub da bi ga gledal kjerkoli.

Poudarjeno

Jadon Sancho ne bi smel imeti posebne obravnave. Igralci njegove starosti se učijo le, zanj veljajo ista pravila. Ne moremo ves čas govoriti, da je še mlad. Pravila obstajajo. Kdor jih je upošteva, zasluži kazen in to športno. Takšna kazen boli bolj kot finančna. Jadon je poseben, je dober fant. Verjetno je zato na igrišču sproščen, ker je tudi sicer neobremenjen človek. Najti mora le pravo razmerje. ...več
Roman Burki
Mislim, da ga bomo že kmalu gledali v majici Manchester Uniteda ...več
Tim Sherwood o Jacku Grealishu
Barcelona je eden največjih klubov na svetu in biti del česa takšnega je največ, kar lahko dosežeš kot nogometaš. ...več
Miralem Pjanić

Anketa

Koga bi morala najprej menjati Barcelona?

Vseh glasov: 1546
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.