Intervju

Pavlin: Če nisi reprezentant, si luzer

Miran Zore 24. oktober 2018 23 Komentiraj
Miran Pavlin je bil v igralskih časih eden ključnih članov slovenske reprezentance in sodi med najboljše slovenske nogometaše vseh časov. (foto: Nogomania)
Miran Pavlin se zgrozi, ko ob polomu slovenske reprezentance v ligi narodov sliši ocene, da je to realno stanje Slovenije. NZS je trenutnim izzivom po njegovem mnenju nedorasla. V Maribor se ne bo vrnil.
Zadnjih sedem let je Miran Pavlin preživel v Mariboru, kjer je bil pomočnik športnega direktorja Zlatka Zahovića. V ospredje praviloma ni stopal, je pa v ozadju vseeno igral pomembno operativno vlogo in nedvomno nosi del zaslug za vse uspehe Maribora v vseh teh letih. Zadnje tedne pa Pavlina ni več v Mariboru. Med njim in Zahovićem je prišlo do razhajanja, preko katerega Pavlin ne more. Na Maribor ga sicer še vedno veže pogodba, na njeni prekinitvi pa zdaj delajo pravni strokovnjaki. 

Ker je v preteklosti Koper popeljal do naslova prvaka, Olimpijo pa iz pete lige nazaj v prvo, bo Pavlin z vsem svojim znanjem, izkušnjami in povezavami na trgu verjetno iskan človek. Tudi zato, ker ima ostro nogometno oko in jasna stališča do aktualnih vprašanj. Tudi do reprezentance, ki ji je v igralskih letih pomagal priti do zgodovinskih uspehov in kulta, ki je zdaj izginil. Ko govori o reprezentanci, je Pavlin še posebej angažiran. "Reprezentanca je naša nogometna mati," pravi in dodaja, da po fiasku s Tomažem Kavčičem zdaj pričakuje reakcijo nogometne zveze, v kateri pa zaenkrat ne vidi kompetentnih ljudi.

Začniva s slovensko reprezentanco, katere pomemben del ste bili v preteklosti. Trenutno je Slovenija na kolenih oziroma na pragu četrtega kakovostnega razreda. Kaj je glavni problem?
Problem se vleče že nekaj časa. Osnovni problem je kult reprezentance, ki smo ga izgubili z novim selektorjem. To, da igralci ne pridejo na zbor, ni normalno. Mi smo se kot igralci trudili, da bi bila reprezentanca nekaj več, nekaj svetega, to nedvomno tudi je. Kulta že tako ali tako ni in če bomo vsi skakali po tej reprezentanci in jo tlačili dol, bomo igralcem dali s tem alibi. Igralce imamo pa odlične, samo reda nimamo. Kaj igra Kevin Kampl, kaj igra Miha Zajc? Oba sta odlična, ampak v reprezentanci se zdita izgubljena. Pa nista edina. 

Se torej ne strinjate z ocenami nekaterih, da je trenutno stanje reprezentance realno glede na razpoložljiv igralski kader?
Ah, dajte no, to je pa res kar nekaj. Kaj, a bomo igrali z Gibraltarjem? Ne smemo tako razmišljati. Spomnimo se, leta 1997 smo imeli eno točko, kmalu zatem pa smo šli na evropsko prvenstvo in nato na svetovno. Igralce imamo. Problem vidim v tem, kako igralci reprezentanco poudarjajo. Nihče več je ne, to pa zato, ker je glavni igralci ne živijo. Ostali pa pridejo, da pridejo, nekaterim je to celo mučno. To je treba presekati. Osnovna težava je, da tudi zveza s temi igralci ni delala. Če igraš v resnem klubu in nisi reprezentant… Tistih 14 dni med reprezentančnim premorom v klubih ostanejo luzerji. Razlika je, če takrat dvakrat na dan v klubu treniraš kot neumen, ali pa igraš za grb in himno. To ti pač mora nekaj pomeniti.

Kaj je vaš glavni očitek zdaj že bivšemu selektorju Tomažu Kavčiču?
Šel je v zgodbo s preveč spoštovanja do igralcev, to niso več le mladi fantje, ampak milijonarji. Če nekdo noče priti, moraš povedati, da se bo igralo brez njega. Skrajno bizarno je, da imamo dva v svetovnem pogledu vrhunska vratarja, brani pa nekdo tretji. Poiščite to kje drugje na svetu, verjemite, ne obstaja. Selektorju sem predlagal, da naj gre v Milano in se pogovori s Samirjem Handanovićem, tako bi pritisnil na Oblaka. Prepričan sem, da bi se Samir odzval, živel bo v Sloveniji, kako bi lahko zavrnil?

Je čas za tujega selektorja?
Na nogometni zvezi so tej zgodbi nedorasli. Ne vem, kako bo šlo naprej. Slovenci imamo najbolj vplivnega človeka v nogometu in Aleksander Čeferin Sloveniji ogromno pomaga, a na igrišču ji ne more. Ljudje, ki so na zvezi, tega ne znajo ali pa nočejo izkoristiti. Novi selektor? Absolutno mora biti Slovenec. Dober tujec stane milijon evrov letno, za 250.000 evrov bomo dobili slabega tujca. Matjaž Kek je prost, verjetno bi ustrezal vsem, toda vprašanje, če ga bodo prepričali, saj bo verjetno želel kakšne spremembe. V vsakem primeru... Na velika tekmovanja smo šli s slovenskima selektorjema. Zveza evidentno potrebuje pomoč, potrebuje nogometne ljudi. Mora reagirati in ni nepomembno, kako bo reagirala.

Kakšno pomoč potrebuje NZS?
Že deset let govorim eno in isto, pa me nihče noče poslušati. Ničesar ne rabimo izumljati. Selektorju je treba pomagati, potrebuje ljudi, ki bodo ob njem, ljudi iz nogometa. Potrebujemo ljudi, ki bodo recimo v Bolgariji stopili iz letala, pa bodo tam vedeli približno za kaj gre. Sam selektor je namreč ves čas pred strelskim vodom.

Zvenite prepričani v to, da Slovenija zmore veliko več. Kakšen cilj bi si morala postaviti?
Predvsem ne smemo stremeti k povprečju. Naš cilj mora biti vedno drugo mesto v skupini, četudi kdaj ne bo realno. Če bomo govorili, da je v redu, če smo tretji, bomo stopicali na mestu. V mojih časih smo bili noro ambiciozni. Poglejte, kam si lahko kot igralec šel leta 1995, ko nismo bili v EU? Če ne bi bili ambiciozni, ne bi bilo karier. Sam sem Bundesligo igral že pred reprezentančnimi uspehi, ampak reprezentanca je vseeno moja nogometna mati. Jaz gledam na to tako, da v tujini si cenjen, ampak si eden od mnogih, doma pa si nekaj drugega, za to državo si nekaj dal, me razumete?

Ne samo igre in rezultati, bledo reprezentančno leto je zaznamoval tudi Jan Oblak, ki trenutno noče braniti za Slovenijo. Kako komentirate situacijo z njim?
Ko je bil Oblak star 16 let, sem z njim podpisal prvo pogodbo. Vem, kakšen fant je, vodljiv je. Njega nekdo vodi, da se to dogaja. Zakaj je nastal konflikt… Niti ni pomembno. Odličen vratar je, ampak reprezentanca ni Oblak, niti to ni bil nihče od nas v preteklosti. Reprezentanca je naša. Ljudje plačajo 20 evrov za vstopnico, najboljši igralci pa ne pridejo. Ljudje niso neumni. Tudi mi smo kakšno tekmo izgubili, ampak smo se borili kot levi. Ljudje so prepoznali to. Če bo šlo tako naprej, kaj potem sledi? Bomo imeli spet tisoč gledalcev na tekmah?

Predsednik nogometne zveze Radenko Mijatović je na vprašanje o možnosti odstopa s funkcije dejal, da bi odstopil le, če bi s tem lahko vplival na igre in rezultate reprezentance. Kako verodostojen je v vaših očeh, bi moral odstopiti?
Novinarji ste do njegove izjave zelo prizanesljivi. V kakšni drugi državi, kakšni nogometno bolj razviti, predsednik zveze s takšno izjavo ne bi dolgo preživel na funkciji.

Kako kot nekdo, ki je vrsto let delal v Mariboru, gledate na to, da Slovenija že nekaj let ni igrala v Ljudskem vrtu?
Verjetno je tako zaradi tistega v zaključku tekme proti Ukrajini, ko je nekaj priletelo na igrišče. Na zvezi imajo očitne svoje razloge, da je tako. Mislim pa, da so v Mariboru gledalci takšni kot drugje, v Ljubljani, v Kopru. Ko so dobri rezultati, navijajo, ko so slabi, kritizirajo. Ni mi všeč, da nas v Sloveniji predalčkajo, nekdo je iz Ljubljane, nekdo iz Maribora. Ne vidim razloga, zakaj Slovenija ne bi igrala v Mariboru.
Miran Pavlin
(foto: Nogomania)


Kako pa je z vašim statusom v Mariboru?
Tega ne morem komentirati konkretno, ker še rešujem pogodbo. Pripravljam se na novo zgodbo, ne mislim poležavati, imam ambicije, ampak najprej moram rešiti z Mariborom.

Maribor, ki ste ga zapustili, je precej drugačen od tistega lansko leto. Od marca naprej gledamo spremenjen, bolj dinamičen in kreativen Maribor. Kakšna je bila vaša vloga pri tej transformaciji?
Celega sebe sem dal za ta klub, vsak dan. Svetovalec sem bil, ni me bilo v ospredju, tako smo se dogovorili. Od marca (Zlatko Zahović je bil suspendiran, op.p.) naprej sem bil zelo obremenjen. Odločili smo se, da vključimo Amirja Derviševića. On naredi ekipo drugačno. V defenzivi ima nekaj težav, ampak ko ekipa napada, s hitro žogo spremeni izgled moštva. Je igralec, ki morda malo zamuja z leti, šteje jih že 26. Ko je začel igrati, nismo več izgubljali točk. On je bil ključen in še danes je zame ključen igralec Maribora.

Novi Maribor je od starega drugačen tudi v tem, da ima kar naenkrat v izložbi kar nekaj obetavne mlade krvi. Kdo je za vas največji potencial?
Jan Mlakar! Zame je enormen potencial, od njega bosta profitirala klub in reprezentanca. Star je komaj 19 let. Če bo konstantno igral, je velika perspektiva. To je kvaliteta Maribora, da ga je dobil.

Mlakarja je Maribor dobil, ni pa dobil Požega Vancaša. Kako blizu ste bili v resnici?
Nismo se mogli dogovoriti, pa smo ga lovili kar dolgo. Junija smo bili dogovorjeni, potem pa je njegov takratni agent govoril o višjih številkah. Maribor ne gre nikoli brezglavo v te stvari, ima limite pri plači in odškodnini. To, da nekdo dviguje cene, smo že doživeli. Takšni pridejo in potem padejo, Maribor pa ostane. 

Vračate se na trg. Kako realen je vaš povratek v Olimpijo?
Trikrat sem igral v Olimpiji, zakaj ne bi trikrat tudi delal v Olimpiji? Razšel sem se, kakor sem se. Skandirajo mi pa ravno ne. Mislim, da me spoštujejo, ker ni kar tako priti iz pete v prvo ligo. To je zgodovina, jaz to tako jemljem. Verjetno je kdo jezen name, ampak se ne obremenjujem s tem. Nogomet me je veliko naučil, predvsem to, da ljudje hitro zamerijo in odmerijo. Nobenih težav nimam v zvezi s tem. Prevečkrat sem igral za ta klub in se trudil zanj, da bi imel težave. Pomembno je, da je Olimpija danes tam, kjer smo jo vsi želeli. Da je konkurenčna Mariboru, da imamo to rivalstvo, ki naš nogomet drži gor.

Večni derbi je ob bledi reprezentanci ta trenutek najbolj dragocen produkt slovenskega nogometa. Kako vi, z vašo zgodovino pri Olimpiji in zdaj pri Mariboru, gledate na derbi?
To je edina razprodana tekma pri nas, kar pove veliko. Tega smo si želeli takrat, ko Olimpije ni bilo v prvi ligi. To je velika tekma, enakovredna tekma, predvsem pa je to težka tekma, na kateri odločajo malenkosti. Kje drugje lahko naši mladi igralci izkusijo to, da bodo potem pripravljeni na Evropo? Maribor je letos igral z Rangersom, tam je nekatere igralce pojedel ambient, 50.000 ljudi, ostra igra, iskra... Zato potrebujemo derbi, ki je najboljši približek tega. 

Bo Maribor brez Mirana Pavlina prvak?
Letos bo napeto do konca, čeprav ne verjamem, da bo odločal zadnji derbi, tako kot je recimo v lanski sezoni. Tesno bo, ampak recimo, da je letos na vrsti Maribor (smeh). 

Miran Pavlin
(foto: Nogomania)

KOMENTARJI

23
fazan
24.10.2018, 13:49
A se samo meni zdi, da je Mura razprodala dve tekmi zapored? Sicer pa me zanima, koliko ima še SDS prste vmes?
Odgovori Prijavi komentar
0
0
pejo2310
24.10.2018, 14:16
Bravo Pavlin ...lepo povedu pa direkt...
Odgovori Prijavi komentar
0
0
kema
24.10.2018, 14:21
evo direktor slo repke ;)
Odgovori Prijavi komentar
0
0
purrpurr
24.10.2018, 15:24
No no ne takih hvalospevov pisat Pavlinu. Tip je predvsem dober "politik" in najmočnejše orožje so njegova prijateljstva. Saj ne rečem, svaka mu čast za CV ampak tudi on zagovarja samo svoje interese.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
samo z glavico naprej!
24.10.2018, 16:39
glede reprezentance..je povedal vse. sem tud malo presenečen, ker vse drži. tako za izbor selektora, kot predsednika
Odgovori Prijavi komentar
0
0
boorriicchhii
24.10.2018, 17:08
Upam, da gre na NZS.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
franjoz
25.10.2018, 09:01
En alkoholik manj!
Odgovori Prijavi komentar
0
0
tomjaz
25.10.2018, 10:12
Če bo res ŠD Olimpije bom rekel, da boljšega ne bomo dobili kot je on. Poglejte on je bil ŠD pri Kopru, ko je bil Mandarič predsednik. Poglejte vse igralce, ki so šli iz Kopra v MB ali igralce, ki niso šli v MM. Handa, Rajčević, Viler, Mrrtelj, Filipović, Pučko, Črnigoj, Palčič, Struna, Volaš ...
Odgovori Prijavi komentar
0
0
pejo2310
25.10.2018, 10:47
Jaz pa njega nočem v Olimpiji razen,če si to želi "novi" lastnik Olimpije...naj gre v NZS pa se tm ga nebi imel...zame najboljša možna poteza za Pavlina in Slovenski nogomet bi bila ,da bi on postal ŠD Triglava...naj v Kranju naredi red in močn klub za proizvajanje talentov ,ki jih je ogromno ta moment na gorenskem..to bi bila win-win situacija
Odgovori Prijavi komentar
0
0
simba007
28.10.2018, 07:55
Dej Pejo ne nalagaj. Dobr, da ga ne pošlješ u Kambodžo. Nas skrbi za reprezentanco, kjer bi bil več kot dobrodošel. Kek,Nova in Pavlin bi bili super ekipa.
Odgovori Prijavi komentar
0
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


3

Marseille: Koronavirus je pokopal ugledno nogometno ime

peacemaker1
1.4.2020, 23:39
...pa to je še kar milo rečeno...

2

Dybala: Ronaldu sem povedal, zakaj ga v Argentini ne marajo

Maestro8
2.4.2020, 3:06
Sovražil ga nisem sicer nikoli, oboževal pa tudi ne. Ga spoštujem kot igralca, se zavedam, da je eden najboljših vseh časov, določene geste so pa res za bruhat ampak takšne geste mi gredo recimo na jetra tudi pri Barcinih igralcih, ne samo pri CR7.

2

Imeli so kup okuženih, zdaj pa je v Valencii spet vse normalno

skunaobvjznu
2.4.2020, 8:28
@Gonzales Točno tako. Ampak dokler je folk glup in ne zna razmišljati s svojo glavo naj bo tako. Najbolj žalostno pa je, da se je v tej situaciji pokazalo, da takega folka ni peščica, ampak nekje 90%.

11

Gazzetta: Ibra, bye bye

Rookie
2.4.2020, 9:37
Ibra boljši od Ronalda? Z vsem spoštovanjem do Ibrahimovića in tvojega mnenja... Je bil Ronaldo razred zase in Ibra mu ni niti blizu.

Poudarjeno

Po tem golu sem mami dejal, da lahko zdaj ne glede na vse takoj umrem. ...več
Sergio Ramos
V tem trenutku ni odgovorno razmišljati o tem, da se ne bo več igralo. Če se bo pojavila možnost, da končamo sezono, to moramo storiti, v nasprotnem primeru bodo posledice za igralce in tudi druge hudi. ...več
Sekretar FIFPro Jonas-Baer Hoffmann
To ne drži, ne bi bankrotirali. Če pa do junija ne bi ukrepali, potem bi bile izgube velike. Klub bi moral zaslužiti več kot milijardo, do februarja so prihodki presegali naše načrte, to je bilo rekordno. Potem pa se je vse ustavilo. Če se ne bomo kmalu vrnili v normalno stanje, bodo izgube. Zato smo rezali. ...več
Josep Maria Bartomeu

Anketa

Imenovanje Oliverja Bogatinova za športnega direktorja Maribora je ...


Vseh glasov: 1231
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.