Fokus

Nogomet je stisnjen v kot: Plače igralcev so mlinski kamen, ki ga klubi ne morejo več nositi

Klemen Kos 28. januar 2021 21 Komentiraj
ECA ocenjuje, da bo pandemija evropskim klubom odnesla najmanj 6.5 milijarde evrov. (foto: Getty Images)
Vprašanje za (več) milijard evrov: kako naj se nogomet odzove na situacijo, v kateri se še včeraj stabilni klubi spogledujejo z vse bolj neobvladljivimi dolgovi?
Agregatni podatki nas dostikrat zaradi svojega obsega pustijo ravnodušne. FIFA ocenjuje, da bo pandemija koronavirusa v nogometu za seboj pustila 14 milijard dolarjev globok finančni krater, predsednik Evropskega združenja klubov (ECA) Andrea Agnelli ocenjuje, da bo samo med evropskimi klubi škode med 6.5 in 8.5 milijardami evrov, revizorska hiša Deloitte pa napoveduje, da bo med dvajsetimi finančno najmočnejšimi klubi v Evropi pandemija v dveh letih prihodke skupaj porezala za 3 milijarde evrov. Samo v sezoni 2019/20, ki je do marca potekala normalno, je izguba dvajsetih klubov z najvišjimi prihodki znašala več kot milijardo evrov.

Milijarda evrov je tako abstrakten znesek, da si je težko predstavljati, kako se finančna kriza zares odraža na poslovanju nogometnih klubov. Zato pogosto bolj streznjujoče delujejo posamični finančni rezultati še včeraj stabilnih klubov, ki na letni ravni – govora je o klubih petih najmočnejših lig – izgubljajo vse tja do 200 milijonov evrov. Pred dnevi je odjeknila novica o zares poraznem finančnem stanju Barcelone, ki ima kar 730 milijonov evrov kratkoročnih dolgov, a to je zgolj vrh ledene gore, ki je močno načeta že bistveno nižje.

Ob vsem tem se samo po sebi zastavlja vprašanje – kako lahko klubi izstopijo iz vrtinca padanja v črno luknjo?

Plače igralcev predstavljajo do 80 odstotkov velikosti letnih proračunov klubov
Najprej si velja ogledati, kakšna je finančna struktura recimo temu povprečnega evropskega kluba. Skoraj brez izjem več kot 50 odstotkov odhodkov predstavljajo plače igralcev, prav nič nenavadno pa ni, če ta odstotek v nekaterih klubih – sploh takšnih, ki so močno odvisni zgolj od enega prihodkovnega vira, denimo televizijskih pravic – znaša tudi do 80 odstotkov. Preostanek se razdeli na amortizacije prestopov (kdor pač investira sredstva v nakupe novih igralcev), stroške financiranja, administracijo, zaposlene v klubu, vzdrževanje stadiona in investicije v mladinski pogon.

Levji delež torej predstavljajo plače igralcev, kar je povsem razumljivo, saj so igralci največje 'premoženje' kluba, a v trenutnih časih za marsikateri klub tudi breme, ki si ga ne more več privoščiti. V normalnih razmerah klubi finančno ravnotežje iščejo na trgu igralcev, v več kot osmih mesecih korona sezone pa smo že lahko precej jasno videli, da je nogometno tržišče dandanes nekaj povsem drugega, kar je bilo nekoč. Prestopi se še dogajajo in se bodo dogajali, vendar pa za razliko od preteklosti dandanes nihče več tržnice ne more dojemati kot nekakšno finančno jamstvo. Ponudbe je veliko, veliko več kot povpraševanja.

Poleg močno okrnjene tržnice se na prihodkovni strani zatika tudi pri ostalih virih –televizijske pravice imajo svoj limit, ki je bil po mnenju strokovnjakov iz panoge v Evropi že dosežen oziroma presežen. To je trenutno najbolj očitno v Franciji, kjer je vodstvo lige zaradi neplačevanja pogodbeno določenih obveznosti prekinilo pogodbo z zakupnikom pravic Mediaprojem, razpisalo nov tender in francoske klube pahnilo v zelo negotovo in nemirno čakanje. Prihodki z naslova vstopnic in splošne potrošnje na stadionih so praktično izginili, posledično pa v času nogometa brez gledalcev pada tudi sponzorski interes in s tem povezani komercialni prihodki.

Prilagoditi plače igralcev duhu časa  - toda kako?
Že od samega začetka je jasno, da bodo plače igralcev kamen spotike, vendar pa gre za problematiko, ki jo klubi v praksi zelo težko rešujejo. Številni pravni strokovnjaki poudarjajo, da klasične nogometne pogodbe ne vsebujejo členov, ki bi klube kakor koli lahko pripravile na to, kar se je nogometu zgodilo v zadnjih osmih mesecih, to pa v praksi pomeni, da so klubi pri iskanju rešitev odvisni od volje igralcev. Ti so sicer resnici na ljubo marsikje pokazali razumevanje do trenutnih razmer, vendar pa je tudi iz zgoraj navedenih finančnih estimacij jasno, da še vedno veliko premalo, da bi nogomet ohranil stabilnost v tako nestabilnih časih.

"Če si pogledate plačilne strukture v večini klubov, boste ugotovili, da plače igralcev predstavljajo od 60 od 80 odstotkov letnega proračuna kluba. To lahko pomeni le to, da bi trenutne težave lahko rešilo le znižanje plač," je pred časom povedal vodja oddelka za razvoj nogometa pri FIFA Arsene Wenger.

Čeprav je rešitev na videz povsem enostavna - znižanje plač igralcev sorazmerno izpadu prihodkov - je v svoji biti veliko bolj kompleksna. Klubi so namreč prepuščeni sami sebi, iskanju lastnih rešitev, iskanju sporazumov z igralci, sklepanju začasnih dogovorov, prelaganju obveznosti v kasnejša finančna obdobja in ostalim vzvodom, ki v najboljšem primeru le gasijo ogenj, a ne umirjajo požara.

Je rešitev iz te situacije sploh možna?

FIFA ponuja t.i. salary cap
Prvi mož FIFA Gianni Infantino je že junija lani govoril o novih finančnih mehanizmih in obudil dalj časa prisotno idejo o t.i. salary capu, omejitvi plač igralcev, ki je poznana iz ameriških profesionalnih lig. Ta sicer kratkoročno ne bi rešila trenutnih zagat klubov s previsokimi izdatki za plače igralcev, a bi lahko dolgoročno nogomet bolje pripravila na izzive časa.

"Razmišljamo o marsičem. O salary capu, o omejitvi zneskov za prestope, o različnih davčnih mehanizmih, o tem, da bi krovne zveze, organizatorji tekmovanj in klubi prispevali sredstva v kopičenje rezerv, ki bi v takšnih časih prišle zelo prav. Sam se zavzemam za bolj jasna in strožja finančna pravila, s katerimi bi zagotovili popolno transparentnost in vzpostavili načela dobrega vodenja. To se ne tiče zgolj prenove sistema prestopov igralcev, temveč celotnega nogometnega ekosistema kot takega," je povedal Infantino.

Princip salary capa je nemogoče kar prekopirati iz ameriških lig, čeprav v določenih okoljih že deluje na podobnih osnovah. Vodstvo španske La Lige je denimo vzpostavilo način nadzora finančnega poslovanja klubov, ki vodstvu lige prijavijo svoje načrtovane prihodke, v skladi z le-temi pa jim liga predpiše limit glede višine plač igralcev in prestopnih izdatkov, ki ga nihče ne sme preseči niti za en evro.

Trenutna situacija kriči po bolj usklajenem sodelovanju krovnih zvez in ostalih organov (nogometnih sindikatov na lokalnih in mednarodnih ravneh), zagotovo pa stanje, v katerem marsikateri nogometni klub plačuje, da lahko igra tekme, ni vzdržno.

Nogomet je v teh razmerah vreden manj in trenutno se ne ponuja razumnejša rešitev, kot da največje breme 'manj vrednega' nogometa prevzamejo njegovi glavni protagonisti – igralci. Od rešitve tega vprašanja je odvisen odgovor na vprašanje, koliko časa se bo celil nogomet in ali se bo vse rane sploh še dalo zaceliti. Stranska razpoka krize je tudi vse agresivnejša ideja evropske superlige, ki želi v svoji biti ustvariti nekakšen priviligiran status za vse tiste, ki so v absolutnem smislu v času krize izgubili največ. A v nogometu je pač tako, da nekomu tudi 200 milijonski minus pomeni veliko manj kot nekomu minus v višini stokrat nižjega zneska.

KOMENTARJI

21
lpoko126
28.1.2021, 17:10
- Odgovor na komentar osebe reddevils Poglej komentar
Ajde po eni strani se pritožujem kr res ni fer, ampak bol useen mi ne more bit. So prednosti pa slabosti da delaš v tem biznisu. Za mene preveč minusov da bi to delu
Odgovori Prijavi komentar
1
0
Dinho8O
28.1.2021, 18:24
Sami so si krivi, da zivijo preko svojih zmožnosti. Zdravi klubi teh težav nimajo.
Odgovori Prijavi komentar
1
0
Garinča
28.1.2021, 18:40
Kdo jim je kriv, da so igralcem dajali takšne pogodbe? Naj jih izpolnejo kakor vejo in znajo. Jaz že ne bi pristal na noben sporazum.
Odgovori Prijavi komentar
1
0
LEGEND50
28.1.2021, 19:53
tukaj se točno vidi, da nogometaši prestopajo v klube samo zaradi denarja .... denar je pokvaro nogomet... ni več pripadnosti, ponosa, srca, poguma , veselja, ...... samo še za denar se gre nažalost ....
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Maestro8
28.1.2021, 20:48
- Odgovor na komentar osebe RoSSoNeRo Poglej komentar
Sam tudi, če znižaš place igralcem in odskodnine za igralce bodo omenjeni še vedno delali za tromestno plačo, edina razlika je v tem, da bodo nekateri malo manj fouš..
Odgovori Prijavi komentar
1
1
elginno
29.1.2021, 07:41
mam rad fuzbal, samo to kaj se plač tiče pa hvala bogu da vse skup crkne, neki freezmani pa to ne morejo bit tolk vredni ker je navadan ovca, te nasoljene plače so samo izraz ljudstva, predobro jim je šlo
Odgovori Prijavi komentar
1
0
piksi
29.1.2021, 09:49
Vsaj nekaj dobrega tudi zaradi korone,če jim vzamejo pol,bodo še vseeno imeti preveč. Ko nogometaš v eden tednu zasluži,več kot delavec v celem življenju,potem veš,da je nekaj narobe s človeško raso.
Odgovori Prijavi komentar
4
0
MB_Bojan
30.1.2021, 09:29
Nogomet ni stisnjen v kot, abnormalni zneski zaslužkov se bodo po ekonomski logiki prilagodili zmožnostim klubov. Slej ko prej je moralo do tega priti in prav je tako.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
mvrho
5.2.2021, 19:40
Treba jim je v glavo vbit da nogometaši brez nogometa so nule.......ajde delodajalci na pogajanje,v nobeni pogodbi ni klavzule PANDEMIJA COVID19,stisnat nogometaše pred realna dejstva....
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Overview
8.2.2021, 17:59
Predlagam večje davke za nas delavce, saj se fuzbal mafija sponzorira le zaradi naše želje po sprostitvi. Podpirajmo elito še bolj zavzeto! We can do it!
Odgovori Prijavi komentar
0
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


17

Evforija z začetka sezone je potihnila, Manchester United se je znašel v krizi

Maestro8
17.10.2021, 17:11
Se opravičujem, če si se debilnega počutil :D

1

Mourinha Newcastle ne zanima, vseeno pa ga na klub veže posebna vez

Loko
17.10.2021, 16:47
Muri bo poleti sledil vonju denarja, bi bil presenečen, če ne bi.

3

Karanovićevi argumenti za pogodbo v Mariboru se krepijo: Brez prejetega gola, druga zmaga, še brez poraza

MB_Bojan
17.10.2021, 16:14
Pravi odgovor je še velika neznanka, minimalna zmaga doma proti zadnjemu na lestvici še zagotovo ne premakne odločitve o glavnem trenerju Maribora niti za centimeter.

1

Nekdanji hrvaški napadalec se je razgovoril o svojih zdravstvenih težavah in o tem kaj počne v nogometnem pokoju

Werder Lunik
17.10.2021, 14:02
Legenda, upam, da se ti zdravje čimprej povrne!

Poudarjeno

Upam, da imam še par let na najvišji ravni. Z Olimpijo pa si želim nekaj narediti, to je moj cilj. Da bi bil ponosen, da bi imel takšen vrhunec kariere in da bom po koncu kariere, ko bom posedal po mestu in srečeval ljudi, vedel, da sem nekaj pa le naredil. ...več
Mustafa Nukić
Kako me lahko vprašate kaj takšnega? To je Barcelona, človek! ...več
Memphis Depay
Zlata žoga ima le eno ime - Cristiano Ronaldo. Nikoli prej je ni zaslužil toliko kot letos. Prvi strelec Serie A je bil in tudi Eura. Drži rekord doseženih golov v ligi prvakov, edini je, ki je v treh različnih državah osvojil vse. Je najboljši nogometaš vseh časov in to dokazuje še naprej. ...več
Jorge Mendes

Anketa

Če bo Olimpija res prodana, verjamete v lepo bodočnost kluba?

Vseh glasov: 1000
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.