Intervju

Ne drugi Dinamo, plan je velika Olimpija

Miran Zore 10. oktober 2018 54 Komentiraj
(foto: Nogomania)
Milan Mandarić je zaposlil že šestega človeka, ki bo opravljal naloge športnega direktorja Olimpije. Fabijan Komljenović prihaja iz Dinama, z izkušnjami in znanjem pa želi v Ljubljani formirati najboljšo šolo v državi.
Več kot desetletje je po končani igralski karieri v Dinamu, Rijeki, Schalkeju in Genku Fabijan Komljenović na različne načine deloval v "sistemu" zagrebškega Dinama. Tudi skozi njegove roke so šli asi, kakršna sta denimo Luka Modrić, Mario Mandžukić, pa tudi mlajša "garda", recimo nedavno prodani Filip Benković in drugi. Bil je trener, pomočnik trenerja in še kaj. Delo z mladimi nogometaši, ki je temelj Dinamovih uspehov, je njegova najmočnejša kvalifikacija, zaradi katere ga je predsednik Olimpije Milan Mandarić prejšnji teden pripeljal v Ljubljano. 

Uradni naziv funkcije, ki jo je pri Olimpiji zadolžil Komljenović, se imenuje vodja mladinskega pogona in svetovalec predsednika za športne zadeve. Ne gre torej za klasičnega športnega direktorja. Komljenović, za katerega Olimpija ni bila edina, je pa bila najbolj mikavna alternativa Dinamu, tako tudi razmišlja. Njegova prioriteta je, to posebej poudarja, mladinski pogon Olimpije, za katerega ocenjuje, da mora postati najboljši v državi. Kako bo to ob številnih izzivih, ki ga čakajo na tej poti, skušal doseči, nam je Komljenović pojasnil v spodnjem pogovoru. 

Kako je prišlo do stika z Milanom Mandarićem oziroma Olimpijo?
Stik sva s predsednikom vzpostavila pred meseci, po odhodu Igorja Bišćana in takrat govorila več ur. Milan Mandarić je v nogometnem svetu poznano ime, njegov klic je bil zame velika stvar. Rekel je, da sem mu zanimiv. Govorila sva o nogometni šoli, o strukturi kluba in rekel mi je, da potrebuje človeka za to. Ljubljana mi je všeč, izbral sem jo zaradi izziva in tudi zaradi družine. 

Ste, ko ste sprejeli vabilo, vedeli, da je Olimpija pravi požiralnik kadrov? Samo športnih direktorjev, formalnih ali neformalnih, je Milan Mandarić v treh letih zamenjal kar pet.
Vem za to, ampak me ne zanima. Jaz sem v drugi zgodbi in se s tem ne obremenjujem. Ne bom govoril o preteklosti Olimpije. Vem, zakaj sem prišel, kaj že delam in kaj bom delal. Ne bojim se ničesar in nikogar. 

Vaša funkcija ni "klasični" športni direktor, kaj točno pomeni vaš naziv? 
Pri mojem delu, kar se tiče prve ekipe, je najbolj pomembno sodelovanje s trenerjem. On vodi, ostali ga spremljamo. Tukaj pa sem zato, da skupaj popravimo mladinski pogon kluba. Moja zgodba pri Olimpiji se začne v nogometni šoli. Postaviti moramo zdrave temelje. Osnova vsega so trenerji, ki morajo biti strokovni in izobraženi. Moramo jih prebuditi, da bodo kvalitetno delali. Morda bom bolje odgovoril s tem, če povem, da v Ljubljano nisem prišel za kratek čas. Tu nameravam ostati tri leta, več let, lahko tudi do konca kariere.

Ste v Ljubljano prišli, da bi Olimpija postala slovenski Dinamo?
Pričakoval sem takšno vprašanje. Dinamo je s poudarkom na mladinskem pogonu začel pred 15 leti in je, kjer je. Olimpija bo težko postala slovenski Dinamo, Olimpija je Olimpija, je največji slovenski klub, ki mora postati tudi klub z najboljšo šolo v državi. Pomembno je vedeti, da je Dinamo selekcioniral in vzgajal tudi trenerje, nekateri so potem prišli do članske ravni. Tudi mi bomo vzgajali naše trenerje, potrebujemo takšne, ki se želijo učiti. Osnovni element uspeha, govorim iz izkušenj pri Dinamu, je disciplina. Od osnovnih manir naprej. Ampak ne bi o Dinamu, zdaj sem v Olimpiji in vanjo bom skušal integrirati kar največ svojega znanja in izkušenj. 

Pomembna sestavina Dinamovega "sistema" so satelitski klubi, kjer lahko igrajo in se razvijajo tisti igralci, ki v danem trenutku niso mogli igrati za Dinamo, pa tudi močan skavting. Boste to skušali uveljaviti tudi v Ljubljani?
O t.i. B ekipi ne moremo govoriti. Za igralce, ki so perspektivni, ki jih imamo, a še niso za prvo ekipo, vsekakor moramo najti rešitev. Nek klub, s katerim smo povezani, druga opcija pa je posoja. Skavting stane ogromno denarja. Imeli bomo dva, tri skavte, ampak skavtirali nam bodo tudi trenerji, ki so v bistvu za to tudi najbolj primerni.

Kako velik poudarek je v vaših pogovorih z Milanom Mandarićem dobila potreba Olimpije po prodaji najboljših igraclev?
Vsi vemo, da je največji zaslužek na trgu danes z mladim igralcem. Starejše je treba spoštovati in jih izkoristiti, da pomagajo razvijati mlade. Olimpija ta trenutek morda nima veliko mladih v prvi ekipi, a jih bo morda imela v bodoče. Kar se mene tiče, je glavno, da igrajo kvalitetni igralci. Mi, ki zastopamo stroko, moramo videti, kdo je primeren in recimo kdo bo naš projekt za prihodnost. Vsak igralec, ki je v Olimpiji, pa mora v osnovi biti dober. Lahko ima slab dan, slabo formo, tekmo, ampak v osnovi mora biti dober. Ob vsem tem pa moramo vedeti, da moramo biti konkurenčni v rezultatskem smislu, naš cilj sta prvo mesto in pokal, to je jasno.
Fabijan Komljenović
(foto: Nogomania)


Glede na to, da ste bili doslej predvsem trener in ne direktor, kakšno garancijo za uspeh na igralski tržnici lahko predstavljate?
Naš predsednik, nesmiselno mi je sploh govoriti o tem, ampak bom... Dokazal je, da obvlada ta posel. Da zna prodati. Kar pa se tiče mene, je zame najboljša veza v poslu dober igralec. Ne morem prodati igralca, ki ga nihče noče. Če imaš kvaliteto, klubi pridejo sami. Pogledajo, vidijo, kaj imamo in tako naprej. Tujci niso neumni, še manj naivni.

Če bi morali v enem stavku strniti vizijo vašega dela v Olimpiji, kako bi to zvenelo?
Preprosto. Moja vizija prihodnosti je čim več mladih igralcev v prvi ekipi. S predsednikom sva govorila o tem. 

Nosilci Maribora, ki je največji rival Olimpije, so tudi Ljubljančani. Kako nameravate preprečiti odliv igralcev iz ljubljanskega bazena v vrste rivalov?
Slišal sem za to in to razumem. Če Maribor uspe nekoga prepričati, v redu. Tudi drugi klubi imajo ta problem, tudi Dinamo in Hajduk. Zakaj je nekdo odšel drugam? Danes je tako, da vsi iščejo denar. Nihče ne gleda, da bi s ponosom nosil nek dres. Agenti, starši... Svoja finančna pričakovanja projecirajo na mladega fanta, ki podleže. Olimpijo poznam. Kot igralec sem igral proti njej. To je klub s tradicijo, imam prav? Iskati moramo karakterne fante, ki bodo s ponosom nosili ta dres.

Toda Olimpija v produkciji ni prva niti v Ljubljani, kaj šele v državi...
To nerad slišim, je pa to resnica. Ni slučajno, da naše ekipe niso med prvimi tremi v državi. Nekaj ni v redu. To moramo popraviti. Biti moramo najboljši v državi. Vsi v klubu moramo narediti vse, da to zaživi in nekaj smo že postorili. Imamo pogoje, ki jih izboljšujemo. S tem, kar smo dosegli doslej, ne smemo biti zadovoljni. Pripeljati želim igralce, ki ne stanejo veliko, ki bodo cenili ta dres in vračali na igrišču. Ko bo igralec to storil, bo pozneje tudi zaslužil. Mi smo tukaj, da predstavljamo podporo takšnim igralcem. 

Glavni konkurent Olimpije je Maribor, vaš neposredni nasprotnik po funkciji pa je Zlatko Zahović. Kako ocenjujete konkurenco?
Zlatka Zahovića poznam. Skušali mu bomo prekrižati načrte. Mariboru želim vso srečo, gledam pa nase in na Olimpijo. Dejstvo je, da se moramo Mariboru čim bolj približati, lovimo pa tudi Evropo. Naše ambicije so velike. Določen pritisk obstaja, saj Maribor vodi.

Kako pa sicer ocenjujete slovensko ligo?
Slovenska liga je super za mlade igralce, za njihov razvoj in formiranje. Infrastruktura je urejena. Vidim zares velik potencial.  Imate dobre pogoje. Posebej Olimpija. To je prelepo, da ima klub lastnika, da ni politike in podobnih stvari. Ne zavedate se, kakšno srečo imate zaradi tega. 
Fabijan Komljenović
(foto: Nogomania)

KOMENTARJI

54
fanta
11.10.2018, 15:28
kavč..imaš prav ja..kriteriji so isti..mislim celo,da sodniki maksimalno škodijo proti olimpiji v korist drugim klubom,predvsem Mb,Gorici,Muri itd...in prav bi bilo,da bi olimpija zagnala vik in krik na Nzs...ker kar je preveč je pač preveč...
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Zmaj1911
11.10.2018, 16:03
hahaha, ker bolnik si fanta.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
pejo2310
11.10.2018, 16:10
Zmaj1911 Ne bolnik...ampak pacient...ta ma že prepisane tabletke...tabletko na dan vrze frustracijo stran🤣🤣🤣
Odgovori Prijavi komentar
0
0
fanta
11.10.2018, 16:57
spet larifari pejo...nobenih proti argumentov....in zato ne moreš z vami resno....tako,da pač je najbolj,da padeš na vašo nizko stopnjo in komuniciraš pač po vaše......#verjamemvzmajeskominaolimpija##evropapokažerealnostklubaskominaolimpija#...mi smo vaši...
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Zmaj1911
11.10.2018, 17:33
pejo :))) fanta res ti ni pomoči. Naredi uslugo pa komentiraj pod temami svojega ćmb-varoša ne pa smetiti tukaj...
Odgovori Prijavi komentar
0
0
fanta
12.10.2018, 08:14
kaj pomeni ćmb-varoš...in samo za omembo črka ććććć nikakor ne obstaja v slo jeziku...vsaj jaz je ne poznam...drugače če misliš o Mb je pa to daleč največji klub v slo i šire...hmmmm..kaj pa zdaj
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Ibrakadabra
12.10.2018, 19:00
Lulimpja :))))
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Zmaj1911
13.10.2018, 09:18
ćmb varoš 07 :))
Odgovori Prijavi komentar
0
0
retep
15.10.2018, 21:23
Glavni sodnik Rade Obrenovič, Ljubljana 1. sodnik Jure Praprotnik, Ljubljana 2. sodnik Aleksandar Kasapovič, Ljubljana 4. sodnik Andraž Kovačič, Ljubljana 5.sodnik Dejan Balažič, Ljubljana 6. sodnik Asmir Sagrkovič, Ljubljana To so, dragi športni prijatelji, sodniki tkme v soboto v N. Gorici. Vsako nameščanje Lolimpiji je zgolj velika teorija zarote.... Sprašujem pa se, kaj bo ta tip zgoraj, ko bo stari foter spakiral kufre .??!!
Odgovori Prijavi komentar
0
0
retep
15.10.2018, 21:25
Določen pritisk obstaja......človek je nemara prvič v Sloveniji; pa da pozna Zahovića ? Ja s televizije in tekem LP in LE. !
Odgovori Prijavi komentar
0
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


10

Suso še korak bližje povratku v La Ligo

peacemaker1
27.1.2020, 21:30
...jah..tvoje mnenje pač...

4

V Interju so me obravnavali kot povprečnega igralca

peacemaker1
27.1.2020, 21:31
...skoraj toliko kot tisti včerajšnji..;)

4

Lazio: Prek stabilizacije do napada na scudetto

peacemaker1
27.1.2020, 21:47
...dober članek..jah..ni kaj..Juve je res včeraj igral slabo..tako, da so ostale tri pike zasluženo na jugu..kaj čemo..za nevtralne opazovalce pa verjamem, da je tako bolj zanimivo..peace..;)

10

Fenomen Iličić navdušuje Italijo: Nikoli ni prepozno

reyo89
27.1.2020, 22:28
z. zahovic , jojo , s. handanovic , j. oblak in pa mogoče sporar(upam), edini od slovencev, ki so si v tujini naredili ime

Poudarjeno

Pogajali smo se z več klubi, Andraž pa je želel v Sporting, kjer ima zagotovljen položaj prvega napadalca. ...več
Ivan Kmotrik o Andražu Šporarju
Spoštujem Seppa Meierja in Oliverja Kahna, bila sta vrhunska. To, kar kaže Manuel Neuer, pa je nekaj drugega. Vlogo vratarja je dvignil na novo raven. On je najboljši vratar vseh časov. ...več
Karl-Heinz Rummenigge
Sarri, grbasti prasec, o Juventusu si govoril marsikaj, zdaj pa si slekel hlače ... ...več
Navijači Napolija o Mauriziu Sarriju

Anketa

Kaj napovedujete Andražu Šporarju v Sportingu?

Vseh glasov: 677
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.