Komentar: Mitja Viler

Komentar

Mitja Viler premierno za Nogomanio: Karantene so dolgočasne, a tudi koristne, če te oblegajo za vstopnice

Mitja Viler 3. junij 2021 10 Komentiraj
Mitja Viler bo za Nogomanio razkrival svoje videnje pojavov v nogometnem svetu. (foto: Primož Lovrič)
Karantena ima v nogometu velik pomen in je stalna praksa. Javnosti in navijačem je skrita pred očmi, kako jo doživljajo igralci, pa vam razkriva naš novi avtor Mitja Viler.
Vsem dobro poznani nogometaš Mitja Viler, eden najboljših levih bočnih branilcev v zgodovini slovenske lige, (so)avtor mariborskih domačih in evropskih uspehov ter bivši reprezentant, bo skozi pero (tipkovnico) Nogomanie skušal pojasnjevati dogodke, vidike in dogajanje v nogometnem svetu skozi oči nogometaša. 

Epidemija koronavirusa je izolacijo oziroma karanteno v zadnjem letu približala oziroma bolj vsilila praktično vsakomur med nami. Še tako inovativen človek pa slej kot prej ugotovi, da v karanteni čas počasi teče. Prepričan sem, da je večina med vami to izkusila. Nogometaši pa to zelo dobro vemo, ker imamo s karantenami ogromno izkušenj. Trenerji se karanten v nogometu poslužujejo z namenom, da bi igralci pripravljeni in "čistih" glav pričakali tekmo, stran od zunanjih vplivov. 

Čas med nogometno karanteno se izkorišča za sestanke, video analize in vse, česar na običajen dan na stadionu ne uspeš postoriti. Karantene so uporabne, ne pa nujno priljubljene med igralci. Jaz že sodim med takšne, ki jim karantene niso bile po godu, ker znajo biti hudo dolgočasne. Naj povem, zakaj. 

Ko smo igrali Evropo, smo bili v Mariboru izolirani 34 ur pred samimi tekmami. Zjutraj smo oddelali trening, nato pa odšli v karanteno do naslednjega večera. Vedno sem imel občutek da prihajam na tekmo, ki je vrh vsega, zaležan in poln vse hrane, ki sem jo zaužil v hotelu. V hotelski sobi predvsem premlevaš situacije in vrtiš filme tekme. Poskušaš narediti vse, da boš na tekmi pravi. 

V zadnjih letih so karantene postale "moderne", predvsem za slovensko ligo, t.i. karantene z dnevnim počitkom. Na dan tekme, ki se začne popoldne, se ekipa zbere na kosilu, po dveh urah počitka sledi odhod na stadion. 

Seveda so karantene tudi koristne. V času največjih mariborskih uspehov so nas obvarovale pred navalom in prošnjami za vstopnice. V klubu so želeli, da vprašanja vstopnic razrešimo pred karanteno. Ko so uspehi, je povpraševanje noro. Navijači Chelseaja takrat prihajajo izza vseh vogalov. Tudi za Lazio se najdejo ljudje, ki zanj navijajo odkar pomnijo. Vstopnic nikoli ni bilo dovolj za vse. Od mene so jih najprej dobili tisti, ki so mi od nekdaj stali ob strani. Zanimivo pa je, da je ljudi zanimala Evropa, v Sloveniji pa le večni derbi. Za ostale tekme smo klubu vstopnice vračali. Nihče se ni zavedal, da bi podporo potrebovali tudi proti Krškemu, Domžalam, se pravi na poti do Evrope. 

Mariborski igralci smo sicer imeli luksuz, imeli smo "single" sobe, človek ima tako mir. Ima pa soba s cimrom, ki si ga izbereš sam, tudi pozitivne lastnosti. Ni to vedno soigralec, s katerim se najbolje razumeš. To je oseba, s katero si kompatibilen v karantenskih okoliščinah, ko potrebuješ dober počitek, večkrat tudi tišino, včasih pa le nekoga, ki bo bo ugasnil luči in TV pred spanjem, morda skočil po kavo v hotelski bar. Sam sem bil vedno obseden s televizijo in daljincem. Vsak ki je bil z mano v sobi, je vedel, da je to moje področje in da rad nenehno "obračam" TV kanale. 

V zlatih časih Maribora smo bili praktično ves čas po hotelih in na gostovanjih je imel vsak svojega sostanovalca. Na mojo srečo sta bila moja cimra igralca, ki sta zelo verna in zelo malo gledata televizijo, tako da ju sploh ni zanimalo, koliko programov v minuti sem jaz manijak zamenjal. Dobra stvar cimra je tudi ta, da lahko z njim predebatiraš marsikaj, ne le nogometne teme. Ljudje pogosto pozabljajo, da smo najprej ljudje, šele nato nogometaši. V zadnjih letih, odkar sem postal oče, se je moja obsedenost s televizijo občutno zmanjšala. Začel sem brati knjige, reševati križanke in poslušati športne podcaste. 

Skozi leta potovanj in karanten spoznaš navade večine soigralcev. Tako sva s sveže upokojenim Jasminom Handanovičem,s katerim nisva nikoli bila cimra, največ časa preživela skupaj. Jasmin je čudovit človek, čestitam mu za fantastično kariero. Veste, z Jasminom sva bila malce vraževerna. Leta 2017, pred ligo prvakov, sva od prve tekme z Zrinjskim hodila vsaj eno uro pred skupnim zajtrkom na prvo kavo. To ni bila kava "na silo". Oba sva vstajala med prvimi in sva združila prijetno s koristnim. Kavo sva pila v vseh okoljih, od "lobby bara" v Liverpoolu, do "kafiča "sredi Mostara itd. Večer pred tekmo sva se vedno dobila v njegovi sobi in pogledala kakšno tekmo ali pa predebatirala aktualno stanje in se počasi začela pripravljati na nasprotnika. 

Nekateri soigralci so gledali TV serije, drugi igrali igrice, spet drugi pa so posedali na kavah. Zelo priljubljena oaza miru je bila soba fizioterapevta. Tam so bile vedno najbolj pristne debate, saj je maser, podobno kot frizer, tudi psiholog in zaupnik. Včasih smo tudi kartali, a s pametnimi telefoni takšnega druženja skoraj ni več. 

Vedno sem z zanimanjem poslušal ljudi, ko so govorili, kako nam je lepo po prestižnih hotelih in po Evropi. Veliko smo potovali, ampak smo tudi veliko videli? Ja, bil sem v Londonu, Atenah, Liverpoolu, Rimu in tako naprej. Videl pa sem letališče, hotel in stadion. Verjemite, ni vse tako lepo kot se zdi. Ljudje iz kluba morda še kaj vidijo, a tudi oni čez dan veliko delajo, na letu nazaj zaspijo še preden stevardesa razloži varnostne protokole. Igralci smo drugačni, mi smo igrali, nas adrenalin "drži" dlje časa. Včasih zato karanteno tudi podaljšamo, da se naspimo po tekmi. 

Najlepši del karantene, pa če je bila še tako dolga, je vedno sledil na koncu. To je bil čas odhoda na stadion. V tistem trenutku je vsega konec. Sedeš na avtobus, se osredotočiš in potopiš v svoje misli, nekateri ob glasbi. Ko se približuješ stadionu, običajno začutiš utrip mesta, nogometnega kluba, navijačev. Čutiš tudi podporo svojih najbližjih. Nekaj prvih, tistih najbolj nestrpnih navijačev te že pričaka z aplavzom. Adrenalin narašča. Potem greš, sodnik zapiska in ...

Ja, na koncu koncev se vse skupaj "šteje" šele od takrat. Od prvega piska. Kaj je bilo pred tem, kaj si počel in česa nisi, ne zanima nikogar, v nogometu je ključno predvsem to, kaj boš pokazal na igrišču. Od tega in za to se živi. 

KOMENTARJI

10
Fenomeno
3.6.2021, 12:49
Coolska ideja ampak zelo amatersko spisano. Naj mu kdo slogovno in vsebinsko svetuje. Generalno nogomania potrebujete lektorja ker ste res slovnično obupni. Za take številke kot dosegate bi morali nositi odgovornost do bralcev in tudi na področju slovnice nekaj naredit. Praktično ni novice ali članka, ki nebi imela napak. Viler pa naj drugič malo bolj razmisli o vsebini, ker osrčje članka o "šaltanju" kanalov in o tem kako pa zdaj to počne malo manj...?! Verjamem, da razumete kam ciljam.
Odgovori Prijavi komentar
0
12
filerane1978
3.6.2021, 13:08
meni je pa všeč Fenomeno ni treba bit tako zategnjen
Odgovori Prijavi komentar
9
0
thepetekenator
3.6.2021, 13:13
Dobrodošel, Mitja! Prvo naj okaram mojega predhodnika t.i "fenomena". Očitno ima zelo slabo poznavanje novinarstva, saj ne razlikuje kolumne in članka, novice. Sam bom vsekakor pohvalil avtorja, saj nam je že med kariero pokazal, da je človek, ki je sposoben stvari ubesediti veliko bolj doživeto. Vedno je presegal tiste znane fuzbalerske okvirje in njihovo izrazoslovje. Njegovo specifično izražanje ga je vedno delalo zanimivega in sedaj je to prenesel tudi v pisano besedo. Meni je njegov slog zelo simpatičen. Vsebuje elemente surovosti in pristnih emocij. Čuti se iskrenost in direktnost. Potenciala ima ogromno. Kot navijač večnega rivala pa se prav veselim prihodnjih zapisov in vpogledov v življenje tako zanimivega nogometaša kot je on.
Odgovori Prijavi komentar
8
0
FrancoisBoulanger
3.6.2021, 14:35
Grande Rulo! Samo pogumno naprej. Odličen vpogled v življenje nogometaša.
Odgovori Prijavi komentar
7
0
H_Larsson_7
3.6.2021, 15:09
Super članek Rulo (Y) Še več takšnih in čestitke za krasno kariero :)
Odgovori Prijavi komentar
4
0
shooter
3.6.2021, 15:26
Obetavno! Vendar bi po mojem mnenju njegova hudomušnost prišla bolj do izraza v kakem podkastu, kot pa v pisni obliki. Drugače pa čestitke in srečno še naprej!
Odgovori Prijavi komentar
1
1
MB_Bojan
3.6.2021, 17:32
Zelo lepo, slikovito napisano, to kar od naslovne teme tudi pričakuješ. Naj ti bo Viler tudi doma v Kopru in po igralski karieri uspešno kot je bil tvoj pečat v Mariboru.
Odgovori Prijavi komentar
2
0
Ronnie_10
3.6.2021, 18:22
- Odgovor na komentar osebe Fenomeno Poglej komentar
Coolska ideja (VEJICA) ampak zelo amatersko spisano. Naj mu kdo slogovno in vsebinsko svetuje. Generalno nogomania potrebujete lektorja (VEJICA) ker ste res slovnično obupni (SLOGOVNO V CELOTI NEUSTREZEN STAVEK - BOLJE BI BILO - "TUDI GENERALNO NA NOGOMANII POTREBUJETE LEKTORJA"). Za take številke (VEJICA) kot (JIH) dosegate (VEJICA) bi morali nositi odgovornost do bralcev in tudi na področju slovnice nekaj naredit (NAREDITI) (TUDI SICER SLOGOVNO SLABO - PRAVILNO: ..."IN NEKAJ NAREDITI (še bolje: POSTORITI) TUDI NA PODROČJU SLOVNICE) . Praktično ni novice ali članka, ki nebi (NE BI) imela (VSEBOVALA) napak. Viler pa naj drugič malo bolj razmisli o vsebini, ker osrčje članka o "šaltanju" kanalov in o tem (VEJICA) kako pa zdaj to počne malo manj...?! Verjamem, da razumete (VEJICA) kam ciljam. .... SM TI MAL POPRAVU:) SKRATKA, NAJPREJ JE TREBA POMESTI PRED SVOJIM PRAGOM, PREDEN DOBIŠ PRAVICO DO PAMETOVANJA OSTALIM... Drgač pa ZANIMIVA KOLUMNA, nogomania in Viler, sam tko naprej:)
Odgovori Prijavi komentar
7
0
Fenomeno
4.6.2021, 10:25
- Odgovor na komentar osebe Ronnie_10 Poglej komentar
Ronnie res ni blo treba tvojega časa trošit. Sam se ne obremenjujem kako pišem komentarje, če pa ti ne vidiš da ima nogomania tiskarske škrate in slovnične napake je problem.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Fenomeno
4.6.2021, 10:30 (popravljeno 4.6.2021, 10:31)
Dečki hvala za kontra reakcijo - cenim to navijaško zagriženost. Kot ste napisali sem tudi sam napisal, da je ideja dobra in mislim, da se strinjamo, da bi si vsi želeli več takih vsebin. Absolutno ne pljuvam čez Vilerja še manj pa čez njegovo kariero al pa njega kot človeka. Vse kar pravim je to, da bi lahko bila celotna zadeva na višjem nivoju in da pisci nogomanie so izjemno površni pri pisanju, kar verjamem, da ste že vsi opazili. Ne bit tako občutljivi, lep vikend :)
Odgovori Prijavi komentar
0
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


6

Manuela Locatellija zanima le en klub

124421
19.6.2021, 19:07
Jah Pirlo nas je zih stal 10pik z Allegrijam bi se še letos borili za naslov, čeprav dvomim, da bi ga osvojili, prodajalci so bili dobri. Tako, da ja vsi vezisti so igrali pod pričakovanji, ker pač je cela ekipa tako igrala, Allegri bo to popravil. Locatelli je pa še vedno dobrošel, če je Allegri kao(tako pišejo mediji) odpikal Ramseya in Rabiota potem ve zakaj, drugače ne en ne drugi nista slaba, ampak do sedaj tega v Juventusu nista pokazala, še enkrat pravim je bila to v večini posledica gamblanja z Pirlom....

3

Bitka za Britanijo brez zadetkov, Angleži so tokrat precej razočarali

Maestro8
19.6.2021, 16:58
In kako je lahko najstarejša nogometna liga na svetu umetna?

1

Griezmann je igralec, ki z eno potezo spreminja tekme

Bitcoin
19.6.2021, 11:19
citiram: "v praksi pa to pomeni, da je Griezmann od debija leta 2014 nastopil na prah vseh tekmah francoske reprezentance in v tem času tako na 92 nastopih dosegel 37 zadetkov." Od debija 2014 je odigral vse tekme. Nastopil je na 92 tekmah in dosegel 32 golov??? AMpak bo na naslednjih nastopil 50 zapored, čeprav je odigral vse tekme :D :D :D

1

Kritike iz Italije: Anglija nima identitete, tega preprosto nimajo v svojem DNK

Matech
19.6.2021, 10:04
ITA 4 zvezdice.. ANG.... xD. Sicer pa je biti banda več kot meti zvezdnike iz klubov kateri se ne razumejo med sabo. In zato italijani vedno daleč pridejo na turnirjih.

Poudarjeno

Toda ali je to najboljši klub zame? Tega odgovora še nimam. ...več
Kylian Mbappe
Doživel sem šok, ki bo vedno živel z menoj oziroma z vsemi nami ...več
Simon Kjaer
Vidim veliko nadarjenih igralcev natlačenih skupaj, vendar pa ta ekipa nima nikakršne identitete. ...več
Paolo di Canio

Anketa

Bo Savo Milošević dočakal konec sezone na klopi Olimpije?

Vseh glasov: 302
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.