SLO | SRB

Pogovor

Miran Pavlin: Bojim se apatije, ki je omrežila slovenski nogomet, ne smemo pristati na (pod)povprečnost

Miran Zore 18. avgust 2022 10 Komentiraj
Miran Pavlin je direktor NZS. (foto: Nogomania)
Pogovarjali smo se z direktorjem reprezentanc Miranom Pavlinom in ga soočili z nekaterimi najbolj perečimi problemi slovenskega nogometa.
Kondicija slovenskega nogometa je slaba. Kako slaba točno je, je seveda odvisno od tega, koga vprašate. Mnenju, da je slaba kot morda še nikoli prej, pritrjuje vse večji del javnosti. Pri funkcionarjih z Nogometne zveze Slovenije (NZS), ki slovenski nogomet na vseh ravneh vodi in usmerja, pa smo običajno vajeni, da se trudijo najti predvsem pozitivne stvari, negativne pa potisnejo ob stran. A to problemov ne rešuje, le določen čas jih prikriva.

Miran Pavlin, ki opravlja funkcijo direktorja reprezentanc, pa od neprijetnih vprašanj in tematik ne beži. Dejstva so namreč precej jasna in boleča. Slovenski klubi so v Evropi vse bolj nekonkurenčni. Produkcija slovenskih igralcev je zastala. Reprezentanca se že vrsto let neuspešno trudi ujeti priključek (naj)boljšim. To je le nekaj najbolj perečih problemov slovenskega nogometa, ki so povzročili to, da je velik del javnosti do nogometa postal neopredeljen. 

Miran Pavlin je funkcijo direktorja reprezentanc nastopil marca leta 2020. 

Začnimo z vse večjo apatijo v slovenskem nogometu. Jo zaznavate?
Iskreno povedano, moti me, da je v Sloveniji postalo skorajda vseeno, kaj se zgodi na nogometnih igriščih in tudi izven njih. Te apatije se resnično bojim. Glejte, dokler so pohvale, dokler so kritike, dokler so odzivi, vse to pomeni, da ljudem ni vseeno za nogomet. Je pa res, da je pri nas hitro kdo užaljen, če sliši iskreno mnenje. Včasih je treba reči tudi kaj, kar nekomu ni všeč. Tako nastane konflikt in se komu zameriš, ampak, če si ne bomo povedali, kar si mislimo, ne bomo prišli daleč. 

Nekakšen splošen konsenz v širši javnosti je, da je NZS preveč oddaljena od ljudi, realne "scene" in vseh problemov. Se zavedate negativne klime, ki trenutno obdaja slovenski nogomet?
Govoril bom o športnem delu. Kritike zaznavamo in jih sprejemamo. Bom kar konkreten. Prizadevamo si za strukturne spremembe, to je namreč naše delo, a jih ni lahko uvesti v praksi. 

Kakšne strukturne rešitve pripravljate in kaj bodo prinesle?
Selektorjem reprezentanc ne moremo dati drugih igralcev, imajo, kar imajo, tega ne moremo spremeniti. Želimo pa popraviti produkcijo, vzgojo in razvoj igralcev po klubih. Kot veste, smo povečali število ekip v drugi ligi, kjer selektorji mlajših reprezentanc že lahko najdejo igralce, ki igrajo. Ločili bomo mladinsko ligo od kadetske, ki bo zdaj bližje ligi U15. Zdaj bo le ena prva liga U15 in dve drugi. Namen je zgostiti kakovost v prvi ligi. Pri mladincih bodo po vzoru italijanske Primavere lahko igrali trije starejši, plus vratar. Igralcem, ki se počasneje fizično razvijajo, imajo pa talent, tako dajemo možnost za razvoj. Dve tekmi mladinske lige bosta vsak konec tedna na televiziji. 

Kako pa nameravate rešiti problem prevelikega števila tujcev, zaradi katerih slovenski nogometaši dobivajo vse manj minutaže v prvi ligi?
Doslej smo za mlade igralce klubom dajali denar. Nekaj klubov je dobro zaslužilo, nekateri pa so to povsem ignorirali. Zdaj gremo k drugi rešitvi, to so kvote. V kadru za tekmo bo moralo biti določeno število domačih igralcev. Verjemite mi, upora med klubi je bilo kar nekaj, zato to uvajamo šele z naslednjo sezono. Tujcev imamo v ligi po mojem absolutno preveč, pa nisem proti tujcem, a sem za omejeno število in dodano vrednost. Mi iz Hrvaške, BiH in Srbije zdaj ne moremo dobiti igralcev, ki nam v resnici lahko pomagajo, ker takšni gredo drugam. Ne smemo dovoliti, da tujci našo ligo vzamejo za svojo. 

V klubih se pogosto izgovarjajo na pomanjkanje denarja kot razlog za novačenje tujcev in zanemarjanje lastne produkcije igralcev. 
Ne verjamem v to, bolj verjamem v to, da veliko denarja trošijo za tujce, od katerih težko izvlečejo kaj res velikega. Poglejte Celje, lastnik je tujec, pa začne tekmo z devetimi Slovenci, a ni to dobro? Poglejmo pa TV denar, ki je bil včasih izjemno majhen, z novo pogodbo, ki je po moji oceni odlična, pa je zdaj nekajkrat večji. Klubom smo v tem pogledu pomagali, vprašanje pa je, kaj dobivamo v zameno. Potrebujemo igralce, ki bodo nekoč dovolj dobri za reprezentanco, pa jih res dobimo? 

Slovenska liga je z novo TV pogodbo postala nedostopna večini gledalcev. Klubom (neuradno) prinaša 350.000 evrov letno, toda tekme zdaj vidi malo ljudi. Še vedno mislite, da je nova pogodba odlična?
Da, v finančnem smislu je zagotovo, številk sicer ne morem komentirati, ker so poslovna skrivnost. Klubi so potrebovali denar in zdaj so ga dobili nekajkrat več kot prej. Zame je ključno to, kaj klubi s tem denarjem naredijo in s tem, kar počnejo trenutno, osebno nisem zadovoljen. Preskočili smo namreč veliko mejo, ko smo se pogajali, nismo pa vedeli, kakšna bo pokritost. Kar precej kritik zdaj slišim na ta račun, še bolj kot za ligo jih slišim zaradi reprezentance. Jaz sem za to, da je reprezentanca dostopna vsem, da je na nacionalki, ampak to ni odvisno od nas. 

Eden glavnih problemov slovenskega nogometa je ta, da zadnja leta ne zna več izdelati igralca, ki bi ga kot recimo nekoč Verbiča, Stojanovića, Špoarja in druge lahko dobro plasiral v tujino. Zakaj je temu tako?
Dobro in pomembno vprašanje. Odhajajo pri petnajstih, šestnajstih in večina se jih vrne. Šeško je samo en. Talent imamo, saj gledam tekme mladih in za talent se ne bojim. Naš problem je največji pri prehodu iz mladinskega v članski nogomet, tukaj jih veliko odpade. 
Kaj pa agenti? Ko ste prevzemali trenutno funkcijo, ste poudarili, da boste z njimi skušali najti konsenz, vam je to uspelo?
Z večino sem govoril. Skušal sem jim razložiti, da ni dobro, če šestnajstletniki odhajajo v tujino, razen mogoče izjeme. Res je, da je to na koncu stvar klubov, igralcev in staršev, ampak morali bi gledati, da to ne bi bili prestopi za 100.000 evrov. Če že, potem recimo za milijon, tako smo iz Maribora takrat prodali Žana Celarja. Za resen denar, sicer ga ne bi. 
Miran Pavlin
(foto: Nogomania)

V reprezentance ste vključili kar nekaj bivših, sveže upokojenih reprezentantov in v tujini dokazanih igralcev. S kakšnim namenom?
Nočem, da se izgubijo, hočem, da ostanejo v nogometu. Vedno jih vprašam, kaj bodo počeli zdaj, ko so nehali igrati. Jaz vem, kako je. Ko končaš, ti je nekaj časa zanimivo, nimaš obveznosti, odigraš kakšen tenis, ampak hitro ti to postane odveč in če se hitro ne vključiš v nogomet, izpadeš. Od vseh teh fantov veliko pričakujem. Hočem, da se izobrazijo, da dobijo izkušnje in potem začnejo delati v klubskem nogometu, kakšen pa bi lahko postal tudi selektor. 

Ne manjka le kakovostnih trenerjev, slovenski nogomet potrebuje tudi sekretarje, skavte, direktorje in drugo strokovno osebje. Kje najti te kadre?
Veseli me, da je Bojan Prašnikar postal predsednik trenerske organizacije, pričakujemo, da bo dvignil našo trenersko stroko. V Sloveniji imamo sicer kar 700 pro trenerskih licenc. Zakaj slovenska stroka torej ne vodi naših klubov? Imamo trenerje, poglejte Grabića, Zeljkovića in druge. Moramo jim dati priložnost, pomembno je začeti. Na NZS bomo izpeljali izobraževanje za sekretarje in športne direktorje, v bodoče se verjetno obetajo celo licence. 

Če potegnemo še črto pod večino evropskih nastopov slovenskih klubov, kako ocenjujete letošnjo evropsko sezono?
Treba je vedeti, da po letu 2024 ne bo več te poti iz kvalifikacij za ligo prvakov do konferenčne lige. Ko boš izpadel, boš dejansko izpadel. Na poti iz prvega kroga kvalifikacij do playoffa za konferenčno ligo pa boš naletel na resne nasprotnike. Z letošnjo sezono po moji oceni ne moremo biti zadovoljni. Lahko bi bili, če bi vsaj en klub jeseni igral vsaj konferenčno ligo, ostali pa bi prišli do recimo tretjega kvalifikacijskega kroga. Na manj ne smemo pristati. 

Mar ni prav to eden od glavnih problemov slovenskega nogometa, da so kriteriji padli in smo zadovoljni že s premajhnimi stvarmi?
Vsekakor. Jaz na to, da tako pač je in da je to dobro, ne pristanem. Pripravljen sem na 'kreg' s komerkoli. V zadnjih 20 letih je od držav bivše Jugoslavije samo Hrvaška večkrat igrala na velikih turnijih kot mi. Mi smo dvakrat igrali ligo prvakov, igrali smo evropsko ligo in konferenčno ligo. Imamo Oblaka, zdaj še Šeška in druge. Moramo pa spremeniti pristop in miselnost. Euro 2024 ni tako oddaljen kot se zdi, moramo ga napasti brez izgovorov. 

KOMENTARJI

10
tripsi
18.8.2022, 13:17
Eden redkih na naši NZS, za katerega menim, da dejansko ima znanje in miselnost, potrebno za napredek našega mizerije od nogometa.
Odgovori Prijavi komentar
2
1
FrancoisBoulanger
18.8.2022, 13:22
- Odgovor na komentar osebe tripsi Poglej komentar
Eno so intervjuji, drugo pa je kaj se dela.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
tripsi
18.8.2022, 13:44
- Odgovor na komentar osebe FrancoisBoulanger Poglej komentar
Se popolnoma strinjam. Možno je pa tudi, da ima v določenih primerih zvezane roke in bi z bolj strokovnim predsednikom lahko naredil več.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
nogolinko
18.8.2022, 14:52 (popravljeno 18.8.2022, 14:54)
Med vrsticami je sam povedal enega izmed problemov in sicer to, da je svojim nekdanjim soigralcem dal priložnost za delo v repki, po drugi strani je pa povedal da upa da se bodo izobrazili. Sej ni važn če niso usposobljeni, če so moji kolegi jim bom pač nekej zrihtal za delat a ne...Če so bili vrhunski nogometaši še ne pomeni, da bodo tudi dobri trenerji... Dejstvo je, da NZS trenersko organizacijo samo obvesti kdo bo trener v repki, nikoli ne prosi za predlog oziroma mnenje... Dokler bo NZS vodil sodniški lobi bo to problem. In žal Pavlin je samo en kimavc NZSju ki ima mogoče svoj pogled, svoje ideje, nima pa moči in posluha. Kima pa, ker se drži stolčka. Glede na njegovo kadrovanje prjatlov pa izgubi še tisto malo kredibilnosti...
Odgovori Prijavi komentar
3
0
fredperry
18.8.2022, 15:45
Želimo pa popraviti produkcijo, vzgojo in razvoj igralcev po klubih...potem je čas da naredite kvote za tujce, če zakonodaja dovoljuje, tudi za tiste iz EU.
Odgovori Prijavi komentar
1
0
MB_Bojan
18.8.2022, 16:06
povedano lepo, z marsičem se je za strinjat, ampak to je povedal tisti, od katerega pričakujemo, da to stanje neposredno rešuje, ne opozarja. Glavna apatija pa je naša reprezentanca, tam je stanje nemoči in tam bi morali osvežiti vse kar se okoli nje dogaja, tam padamo v apatijo igre, vodenja in posledično navijaškega vzdušja. Letošnji klubski neuspeh je rezultatski, ne moremo pa govoriti o apatiji. Še enkrtat, ta je v reprezentanci in v NZS, skrita v čvrstem oprijemanju udobnih stolčkov s predsednikom na čelu.
Odgovori Prijavi komentar
2
0
kmetek
18.8.2022, 17:31
Radenka fuknit ven.
Odgovori Prijavi komentar
2
0
FcBayernMünchen
18.8.2022, 17:37
Dokler bo zaradi finančnih interesov slovenskemu narodu onemogočeno gledanje reprezentance in prve lige, se kaj drugega kot APATIJE ne pričakuje. Verjetno ne rabiš biti genij, da to razumeš.
Odgovori Prijavi komentar
3
0
FCB
18.8.2022, 20:08
Radenku podalsat se za ene 30 let...:)
Odgovori Prijavi komentar
1
0
FrancoisBoulanger
19.8.2022, 07:56 (popravljeno 19.8.2022, 07:56)
- Odgovor na komentar osebe kmetek Poglej komentar
Ne. Sodniško mafijo je treba odnesti iz NZS na velika vrata. Seveda, vključno z njim.
Odgovori Prijavi komentar
0
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


1

Kritizirani kapetan Uniteda Maguire po odmevni javni podpori lahko mirno spi

Mamlaz
30.9.2022, 22:09
On lahko mirno spi, ker ma več denarja kot si bo kdajkoli vedel začeti z njim, glede njegovega slovesa, pa so navijači prvi in zadnji ki odločajo o tem, kdo lahko mirno spi. Novinarji ter nogomanijske strani pa so zadnje ki lahko karkoli o tem komentirajo.

3

Ten Hag drugi trener Manchester Uniteda po Fergusonu s priznanjem za trenerja meseca

bayern
30.9.2022, 18:06
Imam občutek, da se bo pa končal grdo ta vikend za vas.

1

Conte ni mogel več molčati, izrazil je bes nad nespoštovanjem

Loko
30.9.2022, 10:36
Od kdaj pa se fuzbal igra na parketu!?

Poudarjeno

Želim si, da publika Lewandowskemu izkaže hvaležnost. V osmih letih pri nas je osvojil vse, vsako leto je zabil od 35 do 50 golov. K nam je prišel brez odškodnine, mi pa smo ga prodali za 45 milijonov evrov. Bayernu je dal velik prispevek. ...več
Karl-Heinz Rummenigge
S šestimi goli to sezono sem zadovoljen, ampak lahko bi jih zabil še več. Sezono želim končati kot prvi strelec. Vesel bom, če bom zabil več kot 15 golov. Če bom nadaljeval v tem ritmu, verjamem, da mi bo uspelo. ...več
Mirlind Daku o cilju v slovenski ligi
To, da pri nas dela Riera, je priložnost za učenje. Dobro namreč bere igro in razume situacije. Govori drugače od ostalih, tako da ima slovenski nogomet idealno situacijo, da "vpije" njegovo prezenco. Vsi namreč vemo, da lahko Riera že jutri dobi klic in odide na bolje. Kar me moti, je to, da tega ne prepozna prav Olimpija. ...več
Mitja Viler

Anketa

Bo Benjamin Šeško podrl reprezentančni strelski rekord Zlatka Zahovića?

Vseh glasov: 13
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.