1. SNL

Mijatović o pomenu nogometa v času epidemije: Kriza bo povezala nogomet in Slovenijo

Miran Zore 27. marec 2020 0 Komentiraj
(foto: pigac.si)
Predsednik NZS Radenko Mijatović je v pogovoru za Nogomanio predstavil nekatere ukrepe nogometne zveze in svojo oceno glede možnosti igranja tekem ter zaključka sezone.
Trenutna situacija je ohromila nogomet. Kakšne so vaše ocene, kako prizadet je nogomet pri nas, kakšne informacije imate iz klubov? Kako hudo je že in kako hudo še bo?
Stanje je zelo zaskrbljujoče. S predstavniki klubov se pogosto slišimo po telefonu, predvsem zato, da izmenjamo informacije in se pogovorimo o aktivnostih in ukrepih, ki so glede na stanje v tem trenutku, sploh možni. Tako NZS kot klubi smo praktično čez noč morali ustaviti vse aktivnosti oziroma ostali brez osnovne dejavnosti, na to dejavnost pa je vezana tudi večina prihodkov. Dalj časa kot bo prekinitev aktivnosti trajala, slabše bo vplivala na gospodarstvo, ko pa pride do gospodarske krize pa nam je iz preteklosti že jasno, da najkrajšo potegne prav šport. Čeprav kot družba radi poudarjamo, kako je šport pomemben za družbo, v takšnih primerih kot je zdaj, ravno v športu najbolj pogrešamo to, da nas kot pomemben del družbe obravnavajo tudi državne inštitucije.

Kako lahko NZS konkretno pomaga klubom? Lahko črpa morebiti kakšne finančne rezerve (če obstajajo), bosta UEFA in FIFA zagotovili kakšna sredstva za ta namen? 
Trenutna situacija je precej negotova, ker se tudi pri FIFI in UEFI ukvarjajo s premostitvijo globalne krize neslutenih razsežnosti. Glede na to, da ni znano, kdaj se bo nogomet lahko nadaljeval, so možni različni scenariji, šport je v drugem planu, saj se trenutno vsi borimo, da bi bilo čim manj žrtev epidemije. Na NZS trenutno spremljamo situacijo, v skladu s svojimi pristojnostmi in zmožnosti bomo pripravili ukrepe, s katerimi bomo pomagali klubom na vseh ravneh.

Se klubi lahko bojijo scenarija, po katerem bodo v tej krizi na koncu prepuščeni sami sebi?
Klubi niso bili nikoli in ne bodo prepuščeni sami sebi, a vendar to ne pomeni, da bo NZS tista, ki bo rešila vse nastale probleme. Kriza je prizadela vse, ukrepi pristojnih inštitucij, ki so v dani situaciji bili nujni, so ustavili tekmovanja in verjamem, da bo v sklopu interventnih ukrepov, ki jih uvaja vlada, zajet tudi precejšen del športnih delavcev. Močno prizadeta je tudi NZS. Vsi skupaj se bomo morali prilagoditi novim razmeram, kakor to počnejo tudi drugod po Evropi. Finančna sredstva bodo močno omejena in potrebni bodo dogovori med vsemi deležniki z željo, da v čim boljšem stanju pričakamo nadaljevanje prvenstva. Še vedno namreč verjamem, da se bo prvenstvo nadaljevalo.

Kako poteka delo na NZS, bo treba tudi v nogometu po vzoru vlade, ustanoviti "krizni štab"? Razmišljate v tej smeri?
Tudi na NZS smo se glede dela prilagodili na nove razmere, imamo pa delovno skupino, ki jo sestavljajo generalni sekretar in vodje sektorjev in skrbi za to, da aktivnosti potekajo v skladu s potrebami nogometa v danih razmerah. Uskladiti je potrebno ogromno stvari, osvežiti programe dela za prihodnje leto, da glede na situacijo, ki se spreminja iz dneva v dan, poskušamo ohraniti čim več aktivnosti tudi v prihodnje.

Kako trenutno dogajanje vpliva na delovanje zveze? Na finančno sliko, kadrovsko?
Kot rečeno, glede na to, da so aktivnosti zveze v teh dneh drugačne, se je zveza hitro prilagodila. Najprej smo poskrbeli za varnost zaposlenih, zato smo jih poslali na delo od doma, zdaj pa se ukvarjamo s statusom vsakega zaposlenega posebej. Zaenkrat nam je v prvem planu zdravje ljudi, s finančnimi vprašanji se bomo ukvarjali, ko bo nevarnost za zdravje in življenja ljudi mimo.

 V letu 2021 čaka NZS in Slovenijo organizacijo Eura U21. Znano je, da se Euro 2020 premika v leto 2021, zasedel pa bo junijski in julijski termin. Kaj to pomeni za Euro U21, ste se na to temo že pogovarjali z UEFA, kakšne so rešitve?
Zaenkrat nekatere aktivnosti še tečejo, ker uradne potrditve novega termina s strani Uefe še nimamo. Pričakujemo ga v naslednjih tednih, oziroma bolj realno, ko se prične pandemija umirjati. V vsakem primeru bomo zaradi prestavitve imeli nekaj stroškov, po drugi strani pa bi morda prestavitev pomenila nekaj več časa za ureditev stadionov v Mariboru in Kopru.

Kdaj lahko pričakujemo kakšno konkretno rešitev v zvezi z zaključkom sezone?
Kot veste smo zaenkrat podaljšali prekinitev za nedoločen čas z upanjem, da bi se tekmovanja lahko nadaljevala v prvi polovici maja. Kot sem seznanjen podobno razmišlja tudi večina evropskih držav, seveda pa to ni odvisno od nas. V tem primeru bi se lahko prvenstvo do konca junija izpeljalo v celotnem obsegu, kar bi bilo glede na situacijo zagotovo optimalno.

 Aleksander Čeferin je s svojo "intervencijo" nakazal, kako pomemben je lahko nogomet tudi v kriznih situacijah. Kako ocenjujete vlogo slovenskega nogometa, tudi nekaterih reprezentantov in drugih deležnikov, ki so se aktivno vključili v ozaveščanje o problematiki. Lahko nogomet postane pomemben element "ponovnega zagona" družabnega življenja pri nas?
Predsednik Čeferin in tudi naši vrhunski nogometaši ter tudi drugi izjemni športniki se konkretno odzivajo in maksimalno pomagajo. Nogomet ima v naši družbi večji pomen, kot si predstavljamo. Še toliko večji pomen pa ima nogomet v nekaterih evropskih državah, ki jih je pandemija prizadela še bistveno huje kot nas. To dejstvo predvsem občutijo naši reprezentanti, ki igrajo povsod po Evropi in ki bi ta trenutek v večini z veseljem bili v Sloveniji. Kakorkoli, v času pandemije in po njej se bo življenje za nogometne klube spremenilo, vrniti se bomo morali k svojim koreninam in ocenjujem, da bi lahko kriza nogomet in Slovence še bolj povezala.
 

KOMENTARJI

0
Ta novica še nima komentarjev.

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


1

Alarm v Barceloni: Poškodba Lionela Messija

MileMile
4.6.2020, 9:28
škoda....

2

Emocije so prehude: Osvojeni pokal so navijači slavili ob kršenju socialne distance

Gonzales
4.6.2020, 18:46
Zdaj pa cela madzarska v karanteno, kašljanje se mora nehati !

4

Bogatinov: Maribor bodo poizkusili razdvojiti

GlGANTE
4.6.2020, 20:20
Kaksno razdvojenost pa je imel v mislih? Morda topogledno? hehehe

5

Na vidiku je zasuk: Timo Werner ima namesto Liverpoola na mizi ponudbo drugega kluba!

wazza#10
4.6.2020, 22:41
Hahaha lol, bom raje tiho, da ne bodo tisti, ki so bili lani poleti najbolj glasni o Brunotu in Unitedu uzaljeni js sm pa mislil da sta s kloppom vsaj v sorodu, glede na to kako naklonjena sta si. Werner in Ziyech, vsec mi je Lampardov pristop, se United zakljuci s Sanchotom, pa bo naslednje leto lahko kar pestro.

Poudarjeno

Obstaja vrsta klubov, ki trenutno operirajo le zato, ker so odložili plačevanje plač svojih zaposlenih ali pa svoje davčne obveznosti. ...več
Phil Hodgkinson
Takšne stvari je v svoji karieri počenjal ves čas, verjetno zato, ker je anarhične vrste. ...več
Massimo Cellino o Mariu Balotelliju
Marko Elsner je bil branilec, ki je bil pred svojim časom. Bil je libero, ampak se je dobro znašel tudi v zvezni vrsti. Ni bil močan, bil je nežen in eleganten. Imel je prefinjen slog in nogometno inteligenco, zato je lahko igral z grobimi napadalci. V Crveni zvezdi je pustil velik pečat, bil je tudi tarča Partizana, žal mi je, ker iz Olimpije takrat ni prišel k nam. ...več
Nenad Bjeković

Anketa

Bo Maribor do konca sezone ujel in prehitel Olimpijo?

Vseh glasov: 664
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.