SLO | SRB | ENG
Komentar: Klemen Kos

Komentar

Marko Šuler je v Mariboru zgradil nekaj, kar nima ne repa ne glave

Klemen Kos 18. september 2023 7 Komentiraj
Marko Šuler (foto: pigac.si)
Maribor se je v boj s Celjem in Olimpijo podal nepripravljen in sestavljen na instantnem zanosu ter oportunizmu. Nastala je ekipa, ki nima nikakršne iskre, identitete in pravega razvojnega potenciala.
Ekipa lahko pogori na različnih frontah. Nekatere so slabo vodene, nekatere ne izkoriščajo potenciala, nekatere sploh nimajo potenciala, nekatere pa so preprosto slabo selekcionirane in pogorijo pri tem, da vidijo le končni cilj (npr. naslov prvaka v primeru Maribora), vmes pa zanemarijo vse to, kar so ključne sestavine na poti do tega cilja. 
 
Tu nekje se najde Maribor, ki že od začetka sezone ne nakazuje ničesar, kar bi peljalo do želenega cilja. Evropske tekme so bile muka za živce in po svoje zatišje pred viharjem, ki morda v svoji polni obliki sploh še ni prišel. Vmes je sledilo še nekaj mukotrpnih obračunov z nižje rangiranimi tekmeci v državnem prvenstvu ter na koncu pričakovana streznitev na dveh zaporednih medsebojnih obračunih z glavnima protikandidatoma za naslov.
 
Poraz Maribora na večnem derbiju ni več nikakršna novica, novica je le še, kako bo preživel tovrstne obračune in ali se bo uspel izogniti katastrofi, s katero se je v zadnjih letih že nekajkrat nevarno spogledoval. Tekme Maribora so postale vse bolj medle, rutinske in predvidljive, vse bolj očitno je, da od te ekipe Maribora pravzaprav več niti ne gre pričakovati oziroma da nima odgovorov na to, kar počno v taborih največjih tekmecev.
 
Je to dovolj, da klub poseže po menjavi trenerja? Bo brez Damirja Krznarja bolje? Je zares Damir Krznar glavni razlog, zakaj je Maribor trenutno nekaj, kar je nekoč Zlatko Zahović, sicer res v drugačnem kontekstu, famozno imenoval kot 'ni ne meso ne riba'?
 
Krznar navijaškega ščita zagotovo nima, zagotovo pa ga ima še veliko manj športni direktor Marko Šuler, ki je sestavil ekipo, v katero trenutno v Mariboru verjamejo le redki. Zdi se, da je ta ekipa Maribora rasla le na papirju, veliko manj pa v sistematičnem procesu, katerega cilj bi moral biti ustvariti mlajšo, hitrejšo, drznejšo in predvsem bolj motivirano ekipo. 
 
V Mariboru je pozicija športnega direktorja dostikrat na tnalu, vendar pa Maribor tudi ni klub, ki bi si želel in izzival večje strukturne spremembe. Tiha kontinuiteta in molk tistih, ki klub vodijo že celo večnost, so preživeli že mnoge krize in tudi najnovejša ne daje signalov, da gre pričakovati radikalnejše spremembe. 
 
Vprašanje pa je, če bo to dovolj, da bi Maribor vstal in se soočil s konkurenco, ki pred Mariborom prednjači v marsičem, v tem trenutku predvsem v silni želji po uspehu. Bo kaj drugače, ko in če Maribor zamenja Krznarja in se odreče Josipu Iličiću
 
Zdi se, kot da gre za dve veliki in nujni odločitvi, vendar pa ne prva ne druga ne rešujeta bistva problema. Maribor je v prejšnji sezoni z Brničem in Vipotnikom sam predstavil dva dobra primera, a je z vsako naslednjo potezo uspehe znižal na raven naključnosti, saj glavni odločevalci v klubu ne dajejo ravno vtisa, da vedo, kaj počno oziroma kaj hočejo doseči.

KOMENTARJI

7
MB_Bojan
18.9.2023, 11:06
bravo za komentar in odličen naslov, ki pove vse, kar je zgradil Šuler nima ne repa ne glave. Dodal pa bi še, da tudi uprava s predsednikom na čelu nima ne repa ne glave. Ali pa zase vedo kaj imajo od tega, drugače bi že zdavnaj morali ukrepati.
Odgovori Prijavi komentar
5
0
loty1825
18.9.2023, 12:59
Kot bolj nevtralnemu opazovalcu, se mi zdi da Šuler le ni tako slab oz. vsega kriv. Seveda se od Maribora vedno pričakujejo lovorike in ko jih ni, se išče krivca. Najlažje je na nekega posameznika s prstom kazat, da je vsega kriv. Po mojem je glavni problem, da Maribor nima bogatega strica, ki vidi poslovno priložnost in ga nihče ne zalaga z Evri. Tako težko parira Olimpiji in Celju, pa tudi Kopru. Kljub vsemu je eno sezono sestavil ekipo, ki je osvojila naslov prvaka, res da z mukami in brez Mudrinskega ne bi bilo tistega naslova. Res je bila morda napaka, da je bil glavni igralec na posoji, enako kot tudi lani Tolič, ampak če niti tistega naslova ne bi bilo, bi ga že takrat pribijali na križ bolj kot danes. Tako pa vam je le zrihtal še eno kanto, na kakršenkoli način že. Seveda z nekaterimi "okrepitvami" je povsem zgrešil. Ampak tudi Zaho je grešil. Veliko igralcev, ki jih je pripeljal tudi ni uspelo. Primerjat Šulerja z Zahotom ni ravno fer, ker so danes drugi časi kot pred 15+ leti. Zaho je sam v enem intervjuju povedal, da je takrat Maribor prevzel z milijonskim dolgom in so imeli srečo, da je Makriev takrat trgal v ligi in so ga za milijonski znesek prodali, ter pokrili luknjo, da so lahko začeli graditi na novo. Ja včasih je bil milijon ogromno, danes pa za njega pripelješ 3 igralce in zelo velika možnost je, da pri vseh treh zgrešiš. OK potem je Maribor brezplačno iz vseh ostalih klubov navlekel mlade talente, privlekel nekaj tujih okrepitev in na tem gradil ekipo za Evropo hkrati pa oslabil vse konkurente v ligi. Danes to ni mogoče. Pretok informacij je mnogo večji. Danes so praktično že otroci pod drobnogledom tujih skavtskih služb, ki jim je par 100K evrov drobiž, zakaj bi za manj pustil talenta, da gre h konkurentu v ligi. Tako, da danes sčarat zgodbo brez konkretnega denarja, kot jo je takrat Zaho je nemogoče. Ne more Maribor naprimer pripeljat novega Šeškota iz drugega slovenskega kluba zastonj, ker ga bo en Salzburg odkril že pred njim in ga konkretno plačal. Ne more v bistvu niti novega Vilerja ali Rajčeviča. Tadva enega salzburga ne bi zanimala, ampak bosta Olimpija ali Celje z lahkoto preplačala to, kar lahko plača Maribor. S tem se boste morali v Mariboru sprijazniti. Dokler ne boste imeli bogatega strica, vam žal noben športni direktor ne bo mogel pomagat. Vsaj po mojem ne. Maribor po Zahotovem sistemu je povozil čas. Mislim, da Zaho to tudi sam ve in se je zato umaknil in se ne bo vrnil nikoli več.
Odgovori Prijavi komentar
3
1
Marko76
18.9.2023, 13:43 (popravljeno 18.9.2023, 14:17)
- Odgovor na komentar osebe loty1825 Poglej komentar
Preden pišeš, je včasih dobro preverit dejstva. V letu 2022 je med vsemi klubi iz SNL NK Maribor potrošil največ denarja (8.921.061 EUR). To je več kot Olimpija in več kot Celje. Bolj zanimivo bi bilo vedet, kam je šel ta denar?? (ker to, kar sta Šuler in Krznar navlekla v klub, ni vredno nič, kar pa je bilo kaj vredno, pa so že prodali).
Odgovori Prijavi komentar
4
0
MB_Bojan
18.9.2023, 13:58
ja, veliko je res loty, ampak NK Maribor mora najti formulo da ostane in zopet postane prvi klub v slovenskem prostoru in se tudi uvrščati v evropske lige. Kdo jo bo našel ? kdo drug kot vodini možje, tako športna stroka in za to kar govorimo predvsem uprava na čelu s predsednikom. Kako? naj povedo in končno nekaj naredijo kar zahteva nov čas in pogoji. Če znajo in zmorejo, drugače pa se naj poslovijo od dobro plačanih funkcij, ZA SREDINO SLOVENSKE LIGE JIH NE POTREBUJEMO !! Skrajna ležernost in ignoranca javnosti ob vsem vidni krizi ekipe in kluba je nedopustna. Če imajo pakt z Violami še ne pomeni da so za večno varni in zaščiteni na svojih položajih. Skratka, ni lahko, kot rečeno nove zahteve in standardi za nekdanje dosežke NK Maribor, ampak če se najde rešitev v ne nogometnem Celju in Ljubljani se bo zagotovo tudi v Mariboru. Očitno pa ne s temi samovšečnimi zaspanimi veljaki sedanje uprave.
Odgovori Prijavi komentar
1
0
Dzurc
18.9.2023, 16:30 (popravljeno 18.9.2023, 17:08)
Ma ta Šuler ni in nikoli ni bil zrel za športnega direktorja, sploh pa ne Maribora, to je pod prvo, mal še žgančke papat, pa se probat nekje na svojem nivoju na tej funkciji (Ilirija, Zavrč, Livar) Pod drugo, način, kako je odletel zarad njega Bogatinov, spet zarad nekih prljavih štajerskih for, ki vas pač ne motijo, ostali pa to opazimo in si tudi zapomnemo, takega človeka, postavit na nek prestolček, je debilno in si vsi, od prvega do zadnjega zaslužite točno to kar imate. Kot tretje, ste si pa krivi sami, slepite se, ploskate, zagovarjate, sanjate (za letos ste vi znalci napovedovali naslov prvaka Maribora, tole je info z vašega foruma, kjer vas je od oka 99% strastnih privržencev in poznavalcev nogometa iz štajerskega konca napovedovalo naslov prvaka???, HALO?! REALITY CHECK... )... v resnici pa že dobrih 5 let počasi propadate in zdaj ste šokirani, pa mislim, da dna sploh še dosegli niste. Vmes ste pa čist vsako vodstveno garnituro Olimpije, do potankosti poznali, skritizirali in popluvali, pa ali je to upravičeno ali ne, sploh nima veze, vedli ste čisto za vse kazni in izdatke denarja v Ljubljani, samo na vašega ste pa pozabili, zdej se pa čukasto gledate pa se sprašujete kje so evrčki. naučit se bo treba ene stvari, najprej je treba svoj prag pomest, pa se v prvi vrsti zase brigat.... Grüße aus Ljubljana, rega rega kwak ! ... in ja, privoščim vam, resnično, ker ste, v polnem pomenu besede, ene navadne štajerske pičke zmešane. Zdej se grem pa zase brigat :D
Odgovori Prijavi komentar
5
0
Matech
18.9.2023, 20:44
Temu se že na faci vidi, da v lobanji ni kaj dosti.
Odgovori Prijavi komentar
1
0
reddevils
19.9.2023, 07:23
- Odgovor na komentar osebe Dzurc Poglej komentar
Zacel si normalno, potem pa so spet vdarle frustracije. Kje je taki problem? Si razocaran nad svetom zaradi svojega pederskega naglasa? Baba se ti goni s Stajercem? Nisi prvi in verjemi, niti zadnji ne. Kaj te tak jezi na svetu? Sej ce ti ne pase megla, se lahko se vedno preselil na soncno Stajersko. Verjetno bos tu pa tam dobo kaki bacn, ampak scasoma se te bomo navadli.
Odgovori Prijavi komentar
1
1

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


1

Bayern ima vse težje težave z besnim branilcem, ki vse bolj odkrito kritizira trenerja

alex
23.9.2023, 13:04
Tole bi moral united izkoristit,če bo igralec želel prestopit.Kim pa dokazuje da je vrhunski igralec škoda da jim ga ni uspelo pripeljat.

3

Nihče noče Davida De Gee, zato Španec zelo resno razmišlja o upokojitvi

alex
23.9.2023, 13:02
Tak je dober da ga nobeden noče.

1

'Evropski derbi’ v Savdski Arabiji: Cristiano Ronaldo je zopet blestel, tokrat v tandemu s Talisco

bianconero11
23.9.2023, 12:08
Tale clanek lahko posljemo Guinessovi knjigi rekordov. Ne pomnim, da bi kdaj prebral skropucalo s toliko napakami. Zdaj pa popravni izpit novinar: kuli v roke in se enkrat poguglat proti komu je vceraj igral Al Nassr in kdo je dosegel koliko golov. Al Hilal ni enako Al Ahli. Al Hilal z Neymarjem je favorit za naslov, ne Al Ahli. Talisca je dosegel dva gola in prispeval 1 asistenco, ne obratno. Ampak vsaj Ronaldo je dal 2, cestitke.

Poudarjeno

Naredili smo, kar smo želeli, pričakovali in morali. Vesel sem tudi zanimanja navijačev. Zmaga je dovolj visoka, da smo prvi v skupini. Gremo optimistično naprej. Nismo pa naredili še nič spektakularnega. Smo pa edini, ki smo že dvakrat igrali s San Marinom. Točke moramo osvajati proti neposrednim konkurentom. Pogled na lestvico je lep, ampak neobjektiven. Smo tam, kjer smo želeli biti. ...več
Matjaž Kek po zmagah proti S. Irski in S. Marinu
Liga napreduje, velike zvezde so odšle tja. Če je samo denar? Vsega po malem je. Rad imam avanture, to bo morda vznemirljiva zgodba. Spoznavam novo kulturo in novo ligo. To je bila tudi edina konkretna ponudba, ki sem jo imel. Klical sem Barcelono, pa se ni nič zgodilo. ...več
Yannick Carrasco o Savdski Arabiji
Videli smo lahko, kje smo. Ob vseh številkah dvobojev, skokov, teka, pa manjkajo tiste, ki imajo ob sebi znak evra. Morali bomo še malo zapraviti, da okrepimo našo ekipo. Takšne tekme so naporne, izčrpajo te, zgodijo se poškodbe. Verjetno bomo ostali brez Brnića, morali se bomo okrepiti. ...več
Damir Krznar

Anketa

Kdo bo prvak v letošnji sezoni slovenske lige?


Vseh glasov: 1123
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.