Fokus

Maribor v kričeči potrebi po remontu

Klemen Kos 10. julij 2020 18 Komentiraj
Jasmin Mešanović je v letošnji sezoni v slovenskem državnem prvenstvu dosegel vsega dva zadetka. (foto: pigac.si)
Največji greh Maribora v letošnji sezoni ni (skoraj) zakockan boj za naslov prvaka, temveč zapravljena priložnost, da bi v letošnji sezoni preizkusil kaj novega.
Težko bi dejali, da je bil polom Maribora v Sežani popolno presenečenje. Čeprav nedavni rezultati tega niso nakazovali, so ti dostikrat prikrili pomanjkanje svežine, idej in kakovosti, ki so nekje morali izbruhniti na plan. Tako kot je imela Olimpija nekoč svoje učne ure soočanja z resnico v Kidričevem, je nekaj podobnega z Mariborom in Sežano. Sežana je bila tista, ki je Mariboru včeraj (že drugič!) povedala, da bo v prihodnje stvari moral početi drugače.

Kritiki bi dejali, da je tako rekoč identična zasedba v minuli sezoni osvojila državni naslov ter da je šampionski zasedbi klub dodal še najboljšega igralca državnega prvenstva v minuli sezoni Rudija Vancaša Požega in najboljšega igralca Olimpije v prejšnjih letih Roka Kronavetra. Vendar pa nogomet ne tvorijo tako preproste in logične formule, kar je demonstrirala sezona, v kateri je Maribor ves čas samemu sebi skušal dokazati, da lahko z istimi metodami ponovi lanski uspeh.

Kriza v obrambi, kriza v napadu
V Mariboru v letošnji sezoni stvari ne 'štimajo' v nobeni smeri. Obramba je prepustna in nezanesljiva, napadu manjkajo goli. Najboljši strelec Maribora je Rok Kronaveter, torej ofenzivni vezist, ki je dosegel 12 zadetkov in si trenutno s petimi igralci deli peto mesto na lestvici strelcev. Za klub, ki goji šampionske ambicije, je to nesprejemljivo. Napadalci Luka Zahović, Jasmin Mešanović, Marcos Tavares in pozabljeni Nardin Mulahusejnović so skupaj zmogli pičlih 14 golov, kar je veliko manj kot sta jih sama dosegla najboljša strelca tako Olimpije kot Celja. Svojevrstna ironija je v tem, da si Kronaveter peto mesto deli z igralcem Maribora na posoji v Bravu Aljošo Matko, ki je sam dosegel skoraj toliko zadetkov kot celotna Mariborova napadalna garnitura skupaj.

Kje so interni resursi?

Na vprašanje, ali Maribor sploh ima t.i. interne resurse, v letošnji sezoni nismo dobili odgovora. Če odštejemo nekaj nastopov Luke Koblarja in Žana Kolmaniča za statistične vpise, Maribor v celotni sezoni ni preizkusil nobenega novega igralca in bo tako sezono končal brez oprijemljivih informacij glede potenciala svojega mladega vala za prihodnost. V Mariboru se zelo rigorozno oklepajo igralcev, ki so v nekaterih primerih klubu zvesti že celo večnost in so po mnenju številnih večkratno amortizirani. Ker so ti nedotakljivi, mlajši ne pridejo blizu, zato se Mariboru vse pogosteje dogaja, da z igralci iz svojega mladinskega pogona napaja konkurenčne klube v ligi. Denimo Muro, v kateri imata za seboj zelo solidni sezoni dva nekdanja upa Maribora Žan Karničnik in Tomi Horvat. Dodaten interni resurs se sam po sebi ponuja v že omenjenem Matku, a doslej še ni bilo moč razbrati indicev, ali je njegova sezona v Ljubljani izboljšala njegove možnosti za preboj v Mariboru

Bolj pomembno je vprašanje, kdo bo odšel in ne kdo bo prišel
Kontinuiteta igralskega kadra je pozitiven pojem, a le ob predpostavki, da kontinuiteta prinaša pozitivne rezultate. V Mariborovemu primeru temu ni tako, zato je stalnost igralskega kadra hitro lahko breme in zaviralni ventil, ki duši razvoj. V Mariboru imajo z odslavljanjem igralcev, ki so z dolžnimi častmi Mariboru pomagali osvojiti veliko lovorik, precej težav, kar spominja na pojave v slovenski reprezentanci, v kateri je bilo prav tako zapravljenih veliko priložnosti za bolj subtilno osvežitev ekipe. 

Maribor bo lahko napredoval oziroma se razvijal, če bo zaprl nekaj vrat, ki so trenutno, kolikor kruto se sliši, odprta le na račun starih zaslug. Ker v letošnji sezoni Maribor praktično ni imel posameznikov, ki bi na ravni celotne sezone pustili zares izstopajoč vtis, se zdi, da je trenutek za bolj korenit poseg v moštvo primeren. Navsezadnje gre za problem, ki je v Mariboru bolj daljnosežen od letošnje sezone. Vijoličasti so namreč izgubili primat v slovenskem državnem prvenstvu in bodo kot vse kaže že tretjič v zadnjih petih sezonah ostali brez naslova prvaka. Za klub, ki je bil vajen serijskih naslovov, to ne more biti interpretirano drugače kot neuspeh.

Je Maribor še klub, ki lahko novači najboljše igralce v ligi?
Interni resursi so potencial, da se postopoma gradi okostje ekipe za prihodnost, kratkoročno pa tudi za Maribor veliko bolj pomembno, kako se bo obnašal na tržnici. Ažbe Jug, Jan Repas in Ilija Martinović nakazujejo na to, da se Mariboru poleti obeta precej osvežena podoba, zanimivo pa bo videti, ali bo Maribor sposoben in pripravljen opravljati svojo tradicionalno vlogo kluba, ki novači izstopajoče igralcev iz vrst svojih tekmecev. To še posebej velja za Celje in Muro, kluba, od koder je Maribor v preteklosti pogosto novačil igralce za svoj kader, oba pa imata trenutno v svojih vrstah kar nekaj  igralcev, ki bi tudi za Maribor predstavljali velike okrepitve. Še posebej to velja za odličnega celjskega strelca Daria Vizingerja in najboljšega igralca Mure v letošnji sezoni Luke Bobičanca.

KOMENTARJI

18
Loko
10.7.2020, 14:08
- Odgovor na komentar osebe japlov Poglej komentar
Če ga Mandarić proda za manj kot 5 kil, je idiot. Dobr, idiot je v vsakem primeru.
Odgovori Prijavi komentar
1
2
miha12
10.7.2020, 15:02
- Odgovor na komentar osebe Loko Poglej komentar
hahaha vukušič za 5mil. če še pol stadiona dobi kupec zraven, pol mogoče.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
DraganePiksi
10.7.2020, 18:54
- Odgovor na komentar osebe trmator Poglej komentar
Če je že Tabor bil omenjen... Realno, Camoranesi, ne pozna okolja, niti ljudi, niti jezika, kraja, nič.. poln denarja za tri življenja, v nogometu je osvojil vse. Edini motiv, in obenem verjetno tudi osebni izziv, ki ga lahko ima, je da sestavi konkurenčno ekipo in to mu je tudi edini kriterij, po katerem sestavlja in trenira ekipo, pač v določenih danih okvirjih in zmožnostih kluba. Zaenkrat jim kar dobro kaže.
Odgovori Prijavi komentar
1
0
MB_Bojan
10.7.2020, 18:55
Maribor res potrebuje remont. Ampak kje ? igralsko smo očitno preveč pričakovali od velikih okrepitev Kronavetra in Požeg Vancaša, ki se je izgubil da ene akcije več ne spravi v zaključek. Namesto vodilne kreativne vloge te dvojice padec v sivo povprečje kopice podobnih igralcev sredine, ki jih novi trener Jakirovič menjuje kot k... na plesu. V obrambi se v preteklosti zaslužnemu Vilerju izteka čas v nemočnega spremljevalca za hitre mlajše napadalce, ni več moči za vključevanje v napad in nekdanje predložke. Peričič je borben a totalno nestabilen, daleč od igralca, ki bi moral igrati ta pomemben položaj v ekipi. O povprečnosti Mešanoviča, Pihlerja in Bajdeta je bilo že toliko govora, da je že vse odveč. V konici velik minus glede golov, Zahovičev prispevek in prodornost se samo še bledi. Kdo so pravzaprav tisti, ki naj vodijo mariborsko ekipo in igro ? ne vemo, pa tudi očitno trener ne ve. Nobeden ni standarden in ekipa je totalno neuigrana. Stihija vodenja z neštetimi menjavami, to zna vsak amater, pravi trener pa mora prepoznati svoje igralce kdo kam spada, komu zaupati in znati sestaviti svojo standardno prvo ekipo. Remont da, tudi z novim trenerjem, dovolj je eksperimentov.
Odgovori Prijavi komentar
2
0
DraganePiksi
10.7.2020, 19:12 (popravljeno 10.7.2020, 19:14)
Dejansko dokler ni prišel MM v LJ, je bilo relativno lahko pripeljat kogarkoli iz domače lige v Maribor. Zdaj, ko Olimpijo vodi senilni razsipni starček, lahko (vsaj zaenkrat) po moje parirajo vsaki Mariborovi ponudbi. Vsak posameznik se mora v taki situaciji odločiti, kaj mu bo bolj pomembno, kak $$ več ali igranje v bolj urejenem okolju, kar Maribor v tem trenutku še vedno je. Kar se tiče internih resursov - noben boljši klub kjerkoli, se ne more zanašati na "svoje", tako da to niti ni toliko relevantno, pomembno je, da se ustvari okolje za mlade igralce, da lahko ostvarijo svoj potencial in da se jih vključi v prvi pogon, ko (če) so za to pripravljeni. Vemo pa vsi kako težek je ta preskok iz mladinske v člansko konkurenco, tu je imel Zlatkec popolnoma prav. Da pa rabimo remont, ker smo kupovali robo na kilo, zdaj pa nimamo kam z njo, je pa že itak dolgo jasno. Je pa res, da recimo 4, 5 "pravih" igralcev lahko (seveda ob odhodu prekomernih) sliko v naslednji sezoni popolnoma spremeni. Obramba najbolj škripa. Poleg Martinovića bi še enega štoperja (Uskoković in Peričič out), levega beka (Viler out - > mogoče Karić ml.?) in po možnosti še desnega beka. Jasno je, da se ekipa vedno sestavlja od zadnje linije in golmana.
Odgovori Prijavi komentar
2
0
garfild
11.7.2020, 00:09
No ja, nihče, tudi avtor teksta ne, ne ve kakšen mandat je dobil Bogatinov? Ali je imenovan za arhitekata novega Maribora ali zgolj dežurni gasilec požara relativnega športnega neuspeha tako na domačli kot mednarodni sceni. Sam predvidevam da bolj drugo kot prvo. V to raz,išljanje me pa navajata dve dejstvi. Bogatinov je za trenerja angažirov Jakirovića, ki je po svoji trenerski filozofiji skoraj siamski dvojček svojega predhodnika Milaniča, kar se vidi tudi igrišču. Iz prvega sledi drugo dejstvo, da velikega remonta ne bo, spremembe bodo samo kozmetične narave ( ne bo se podaljševalo pogodb zaslužnim igralcem preteklosti, njih bodo pa nadomeščali "izgubljeni sinovi"( igralci, ki so bili iz takšnih ali drugačnih razlogov direktno ali indirektno nekoč pregnani iz kluba). Končni rezultat teh rabot pa nadaljevanje agonije z malo več lokalnega emocionalnega naboja.
Odgovori Prijavi komentar
1
0
DraganePiksi
11.7.2020, 12:03 (popravljeno 11.7.2020, 12:07)
- Odgovor na komentar osebe garfild Poglej komentar
V bistvu se lahko strinjam glede "mandata" obeh novih obrazov, se pa ob tem sprašujem KDO pa je tisti, ki oblikuje in določa te mandate? Kdo je tisti, ki lahkko pripravi Zlatkeca in Darkeca da odstopita, začasno postavi Bogatinova oz. Jakirovića, obenem pa išče dolgoročno rešitev. Kdo je to? Ban, Harc, Jurišić? Ker če so to ta imena v ozadju, pol se nam po moje res ne piše dobro. Apropo "izgubljenih sinov" pa.. ne vem, če hočemo res bit pošteni, vsak, ki je bil malo boljši med mladinci pač res ne more igrat avtomatsko tud za prvo ekipo, če hočemo res bit najboljši. Samo poglejmo nazaj, kateri "naši" Mariborčani so v preteklosti naredili kakšno kolikor toliko solidno nogometno kariero. Samo ko se spomnim raznih Kvasov in Žnuderlov, pa Štorov in Plojev mi ni dobro. Naš je bil Peka, Simka.. recimo da Ante.. in to je nekje kar se lahko spomnim. Koliko prahu se je dvigovalo zarad Črnica, pa kje je zdaj. Krona pa, vsaj moje, itak zadnja leta igra svoj najboljši fuzbal in ne vidim problema, da smo ga zdaj vzeli. Moj pik za prestopni rok: Lotrič, Matko, Bobi, Baturina, zadaj pa vsaj mali Karić in še en štoper. Teoretično bi lahko tudi koga iz Olimpije, ampak verjetno imajo tam tak prenapumpane plače, da ni realno.
Odgovori Prijavi komentar
1
0
fanta
11.7.2020, 17:17
- Odgovor na komentar osebe DraganePiksi Poglej komentar
Mimogrede..mali Kvas je verjetno še vedno najboljši strelec v mladinskih kategorijah...usput samo🤣
Odgovori Prijavi komentar
0
0
enigmo
12.7.2020, 08:52
- Odgovor na komentar osebe DraganePiksi Poglej komentar
Pri mariboru me pa moti nekaj drugega, zadnja leta opazam da nimajo nobenega cloveka, ki bi pripeljal igalce od drugod ali prepoznal mlade upe in jih vzgojil. Vidijo samo igralce v SLO ligi, ki jih ukradejo drugim, na koncu se pa ti zgubijo v povprecju staroselcev v kklubu.
Odgovori Prijavi komentar
0
1
retep
12.7.2020, 10:52
Malo nogometne logike ! Vsi, ki redno spremljamo Nk Mb vemo, da so obdobja kriz, to je vzponov in padcev nekaj normalnega. Mb je (bil) v padcu. Vsak objektiven opazovalec ve, da je bil naslov izgubljen že tja do meseca marca. Sledilo je, kar je bilo neizogibno-odhod glavnih akterjev stroke. Taka sprememba pa ima svojo ceno. Mnogi smo vedeli, da je naslov izgubljen že davno prej,Evropa pa ne. Bomo videli, kdo bo tam prišel najdlje ..?? Pred nami so kratke poletne priprave, nekaj odhodov in nekaj novih moči, in vse bo šlo znova. Ko pa bodo mimo in opravljene zimske daljše priprave pa bomo videli kako in kaj. Pa padcu vselej pride znov vzpon. Kar pa zadeva Celja, bi mu privoščil zmago v Ljudskem vrtu a so nas včasih v odločilnih trenutkoh zajeb..., za to je čas, da sedaj tudi mi njih !!
Odgovori Prijavi komentar
1
1

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


20

Juventus v šoku! Dva gola Ronalda nista bila dovolj, v četrtfinalu je Lyon!

peacemaker1
10.8.2020, 23:18
...verjamem, da ti Interjeve niso ostale v prijetnem spominu...

21

Legenda Bayerna ponižuje Barcelono: Bayern bi moral biti res slab, da bi izpadel

pejo2310
10.8.2020, 23:27
V nemškem prvenstvu imajo konstantno forma sam kot ekipa je imela kikse tko kot Barca jih imela....sam kar se tiče jakost ekipe...gladko Bayern...da bi bilo na 2 tekme pa zadnja v Nemčiji....Bayern 70-30....Barca ima Messija

18

Konec upov za Manchester United: Sancho ostaja in odločitev je dokončna

Lamus
11.8.2020, 0:06
Saj, verjetno si nisi sam kriv. Oproščeno ti je.

5

Liga Europa: United potreboval podaljške, v polfinalu tudi Inter

piksi
11.8.2020, 1:24
United zmagal na Real penal,sory brate nisem mogel drugace objaviti komentarja

Poudarjeno

Dobro zgleda, ima lepo partnerko, ima tudi 'kul' brado, a če bi igral za Valencio, o njem ne bi govoril nihče. ...več
Oscar Ruggeri o Gerardu Piqueju
Iker, ti si spektakularen vratar in bil si resnično zahteven nasprotnik. ...več
Lionel Messi
Mislim, da bi Bayern moral odigrati zares zelo slabo tekmo, da bi izpadel proti tej Barceloni. ...več
Lothar Matthaus

Anketa

Kaj pričakujete od Milana Mandarića po koncu sezone 2019/2020?


Vseh glasov: 4070
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.