SLO | SRB | ENG

1. SNL

Maribor se bo pritožil: Nismo videli nobenega dokaza, sodba je bila spisana na valovih populizma

Uredništvo 26. februar 2024 12 Komentiraj
Navijači NK Maribora (foto: pigac.si)
NK Maribor se je odzval na kazen s strani NZS zaradi incidenta na gostovanju na Fazaneriji, kjer je bilo kar sedem oseb poškodovanih zaradi eksplozivnega telesa, ki je priletelo v domači tabor.

NZS je NK Mariboru naložila kazen v obliki štirih domačih tekem brez domačih navijačev in globe v višini 25.000 evrov. Poleg tega je bila tekma Mura Maribor registrirana s 3:0 za domačo ekipo. Zdaj so se Mariborčani odzvali v uradnem zapisu za javnost. Večkratni slovenski prvaki se nameravajo pritožiti, proti Nogometni zvezi Slovenije pa so izstrelili kar nekaj puščic.

Mariborčane moti, da se na njihovem naslovu še ni znašlo dokazno gradivo, ki bi potrdilo, da je eksplozivno telo priletelo s strani gostujočih navijačev.

Odziv NK Maribor v celoti: 

"Čeprav sklepa o odgovornosti domačega kluba še ni, je v ponedeljkovem popoldnevu že bila izrečena kazen, ki je bila zaradi incidenta na tekmi v Murski Soboti, dne 18. 2. 2024, odmerjena NK Maribor. In to na tekmi, ki sta jo odigrala oba kluba, ob prisotnosti obeh navijaških skupin.

Pri odločitvi, ki smo jo prejeli, govorimo o precedenčnem primeru. V nobenem trenutku nismo dobili, niti videli video ali foto materiala, ki bi pomenil dokazno gradivo. Na podlagi domneve, da naj bi bilo odvrženo eksplozivno telo iz sektorja za gostujoče navijače, se je težko otresti občutkov, da je bila »sodba« spisana na valovih populizma in poskusu zadoščenja »zahtevam« javnosti.

Zoper odločbo je možna pritožba v roku treh dni od prejema le-te. NK Maribor se bo pritožil v postavljenem roku. Dokler odločitev ni dokončna, ne more stopiti v veljavo.

Ob tem velja spomniti, da je do 57. minute lep nogometni praznik v Murski Soboti prekinil neuravnovešen posameznik, ki je na tekmo prinesel in odvrgel t.i. topovski udar. En človek med tritisočstotimi. Vendar pa ne v tistem trenutku, ne v času do prekinitve tekme in tudi ne do danes nihče ne ve, kje se je ta posameznik v času odvijanja tekme nahajal. In kakšni so bili njegovi motivi. Možnosti je veliko več, kot se zdi na prvi pogled. Kot klub smo v izjavi za javnosti že ob zapuščanju Fazanerije obsodili objestno, nevarno dejanje. Obžalovali dogodek, predvsem pa spoznanje, da so poškodbe utrpeli tudi neposredni udeleženci na igrišču. Zato smo najbolj veseli, da so nogometaši Mure 170 ur po neprijetni izkušnji že igrali na naslednji prvenstveni tekmi njihovega moštva. In to od prve minute.

V NK Maribor že vrsto let dajemo največ pobud, aktivno sodelujemo v komisijah NZS, vzpodbujamo kvalitetne projekte in se trudimo, da bi bile tribune Ljudskega vrta in tudi Športnega parka v Novi Gorici čim bolj polne. Največ delamo z navijači. Bili smo prvi na ničkolikih področjih, ki so morda danes že samoumevne za profesionalne športne klube, ko smo jih uvajali, pa smo bili pionirji. Smo kdaj v kakšnem primeru naredili napako? Smo. Kot vsaka družbeno-odgovorna skupina, ki je aktivna pri svojih prizadevanjih na športnem, poslovnem ali kateremkoli področju. Včasih smo pri namenu bolj uspešni, včasih manj.

Ker pa dejanja v Murski Soboti ne moremo smatrati kot delovanje skupine, ampak zgolj posameznika, menimo, da je sklep o kaznovanju vseh gledalcev z zapiranjem Ljudskega vrta prestrog in nesprejemljiv. Pav tako kot spoznanje, da si je disciplinski sodnik vzel pravico poseči tudi v športni, tekmovalni del. Iz 0:2 v razplet s 3:0, ki neposredno vpliva na stanje lestvice. Pri vrhu in dnu. Po zadnji odločbi bi tako ob tekmi jesenskega dela z Rogaško in napovedanem razpletu nedokončanega dvoboja z Muro torej ostali že brez petih točk, ki bi si jih prislužili po prikazanem na igrišču, ali ob doslednem upoštevanju pravil.

NK Maribor si bo še vnaprej prizadeval za komunikacijo z navijači, to je naša naloga in edini način, da se stvari v družbi začnejo spreminjati. Vsaka dosedanja pobuda oz. aktivnost na različnih nivojih NK Maribor je bila izvršena z namenom, da se naredi najboljše za klub in slovenski nogomet. Mnogokrat smo bili kritizirani, velikokrat so se zadeve lomile na naših hrbtih, ker NK Maribor nikoli v svoji zgodovini ni bil mainstream klub, za razmišljanjem, podobnim ostalim. Na tak način nikoli ne bi mogli konkurečno igrati v Evropi in biti najboljši v Sloveniji. S čim pa se imamo primerjati slovenski klubi, na čelu z nami, z ostalimi iz naše bližnje ali daljnje soseščine? Preživeli bomo tudi to zadnjo obliko »šolanja« s strani krovne organizacije, tretjo v dobrega pol leta, vendar pa ne moremo mimo tega, da so določeni izseki predvidenega ukrepa popolnoma neprimerni.

Kljub dejstvu, da do danes ni znano, kdo je bila oseba, ki je uničila nogometni dogodek in povzročila toliko gorja obema kluboma, se je nekdo igral z ognjem. Podpiramo prizadevanja vseh institucij, da se neznani storilec identificira in kaznuje. Edino takšen izid incidenta bo bistveno pripomogel k bolj premišljenim dejanjem posameznikov v prihodnosti."

 

KOMENTARJI

12
mm92
26.2.2024, 19:44
če se ta tekma registrira 3:0 se mora tudi rogaška-maribor iz poletja za nazaj regsitrirat 0:3 - vse ostalo je DVOJNO MERILO, in je zrelo za kriminalistično preiskavo teh debilčkov na LNZ
Odgovori Prijavi komentar
2
5
Maestro8
26.2.2024, 19:55
mm92 je jezen, ker bo naslednjo sezono moral spet za Olimpijo navijat na evropskih tekmah 🤣
Odgovori Prijavi komentar
7
1
mm92
26.2.2024, 19:57
- Odgovor na komentar osebe Maestro8 Poglej komentar
a na tistih dveh tekmah? revček, veš če ne boste prvaki ne boste igrali skupin kljub 2x izpadu proti galatasaryu in kvarabagu, ampak boste takoj po prvem porazu že zaključili, a to ti je kdo povedal?? 3. predkrog ali playoff lahko samo pobožno sanjate kot nenosilci
Odgovori Prijavi komentar
1
5
Maestro8
26.2.2024, 20:28 (popravljeno 26.2.2024, 20:28)
- Odgovor na komentar osebe mm92 Poglej komentar
Glej to si že lani pisal pa dobil na koncu prst v ritko.. Kot drugo pa bolj vprašanje bo Maribor poleti sploh igral Evropo tko da ti predlagam, da si tiho o drugih, ko so tvoji precej slabši 😉
Odgovori Prijavi komentar
6
1
Loko
26.2.2024, 21:08
Lila klovni.
Odgovori Prijavi komentar
3
1
DraganePiksi
27.2.2024, 06:14
Kazen podpiram, kar pa ni prav, in se ne strinjam, pa je, da se tekma registrira s 3:0 za Muro... to res nima nobene veze z dogodkom.
Odgovori Prijavi komentar
3
0
Rožice za nežnejši spol
27.2.2024, 07:39
:):) kaki bureki so toti lila bojevniki :):) Šalci to ne bo všeč :) kuj naenkrat ne velja slogan en klub, ena čast, ena viola = viole Verjetno tudi vijolčna bajta ni vijolčna
Odgovori Prijavi komentar
4
0
MB_Bojan
27.2.2024, 10:12
res je, zaradi enega neuravnovešenca bo plačal, izgubil klub, navijači , vse kar se dogaja z najtrofejnejšim klubom z evropsko zgodovino. Če je to kaj vredno, če so vredni tisoči mariborskih navijačev s celimi družinami privržencev vijoličastih, ves prelep objekt stadiona v Ljudskem vrtu, da je Maribor ponos najbolj nogometnega mesta v državi, pa nekaj upravi in Violam : potem pa že enkrat nehajte krivit vse drugo in že enkrat končno pokažite tega posameznika ali skupinico, ki ne samo za ta primer ampak nenehno izvaja te agresivnosti in divjaštvo, uničevanje vseh športnih vrednot kluba. Ste zmožni samokritično sprejet to dejstvo samouničevanja kluba in narediti red temu ustrahovanju in divjaštvu, ki z podporo klubu in pravimi navijači nima nobene veze. Skrajni čas je za to.
Odgovori Prijavi komentar
4
1
tripsi
27.2.2024, 12:00
Ves ta rompompom pa se ob vsem tem se pozablja na eno in najpomembnejše. Na disciplinski pravilnik tekmovanja, ki ga je kot organizator pripravila NZS. Tam je lepo napisano, da so klubi odgovorni za ravnanje svojih navijačev, tudi na gostujočih tekmah. Lepo je obrazložen način sankcij itd... Medijski pritisk je bil bolj usmerjen v politično smer. Namreč zakonsko nimamo obdelanih določenih zadev, ki bi lahko služile kot vzvod za kaznovanje posameznikov na športnih dogodkih. V končni fazi, sta še najbolj zatajila varnostna služba in pa policija, ki nista uspela preprečiti vnosa pirotehnike. Sploh pa bi zadevo z izgredniki lahko hitro rešili. Prvič policija ima kamere za nadzor športnih dogodkov. Drugič prepoved prekrivanja obraza na javnih športnih prireditvah. V primeru, da si člani navijaških skupin prekrijejo obraze, prvič poziv da snamejo maske, drugič izpraznitev tribune s pomočjo policije. Hvala huligani in adijo.
Odgovori Prijavi komentar
3
0
retepp
27.2.2024, 12:48
Nekateri ste topogledno res neverjetni strokovnjaki. Naj mi nekdo odgovori, čemu so kamere na stadionih, če se ne upoštevajo izsledki posnetkov. Potemtakem so zgolj za lepotni videz in brezpredmetna dekoracija. Komisija je baje odločala in menila, da posnetki niso pomebni dokazni vir; še posebej sedaj, ko se na njih menda vidi, da je petarda priletela celo od zunaj ( slednje je pricurljalo od posameznikov prisotnih na NZS, ko so posnetke pregledovali....)!!! Kako bi se vi počutili denimo v prometni nesreči verižnega trčenja in bi brez dokazov kdo je bil povzrčitelj in bi vas kar določili za krivca, ker ste domnevno prej "kao" divjali po cesti in ste znan hitri voznik in ste po nekem nezaslišanem avtomatizmu krivec! In sedaj, navkljub zgolj indicem ter le namigovanju kdo je kriv, ne sme na tekmo v Mb vsa ostala "mirna" publika, ki ni ne dožna, ne kriva; da ne omenim številnih, ki imajo letno v naprej plačano vstopnico? Razumnež bi še nekako razumel, da bi se to zgodilo na domači tekmi, torej doma. Da ne omenjam krajo točk saj nogometaši na terenu niso izzvali incident. Pametnim in nepristranskim je to dovolj, žal tako ni pri mafiji v NZS. In kaj porečete na to, da je znan estradni umetnik pred leti sredi mednarodne košarkarske tekme v Lj. pritekel na parket in udaril sodnika...!!!???? Denarna kazen je bila in zanj menda prepoved obiskovanja tekem za določen čas... Naj pa mi nekdo pove ali je bila izrečena kazen tudi za klub in igranje nekaj tekem pred praznim občinstvom?! To mi povejte vrli strokovnjaki! In potem pa se najde tukaj še nek 8 kratni Maestro, ki trosi smešnice in humor v tej situaciji. V svoji zablodi je prepričan, da v Mb navijamo za Lolimpijo kadar igra mednarodne tekme. To te pa lahko popade edino - smeh. Lahko pa dobi Lolimpija donirano od nas nekaj vijoličnih brisač, za pivnanje stoječe vode na igralni površini in Evropa bo videla, da kluba zgledno sodelujeta... LOL !
Odgovori Prijavi komentar
1
2

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


3

Blamaža s srečnim koncem: Manchester United se je proti drugoligašu dokopal do finala FA pokala

jonibravo
21.4.2024, 19:44
Cakaj, da ti strokovnjaki povedo kaksen takticni masterclas erika je bil to

9

Težave za Manchester United: Danes igra polfinale, Ten Hag pa praktično nima osrednjih branilcev

Rookie
21.4.2024, 18:08
Stari, kak se ti da preklapljat med toliko profili?

2

Predrag Mijatović ima pred El Clasicom opozorilo za Real: 'Dobro vam gre, toda derbijev ne zmaga vedno najboljši'

ogledalo
21.4.2024, 16:17
Raziskave o nogometnih navijačih so pokazale, da se veliko deviantov, včasih tudi retardiranih degenerikov skuša identificirati z uspešnimi klubi kot je Real Madrid ter izvenserijskimi, a hkrati moralno spornimi igralci kot je Karim Benzema. Očitno rezultati raziskav niso iz trte zviti.

10

Zoran Zeljković po visoki zmagi poudarja: 'Gremo nad Celje, osredotočiti pa se moramo nase, ker imamo tukaj največ težav'

fredperry
21.4.2024, 16:13
Dragonse bi lahko nalomila vsaka navijaška grupa iz druge lige, ko bodo igrali proti Radomljam bi jih lahko kdo presenetil, ziher bodo imeli več transparentov kot bo njih na tekmi :) .

Poudarjeno

Najrej bi rad po klubski objavi tudi v svojem imenu izrekel sožalje svojcem ob smrti Milana Arnejčiča, igralca, ki je pustil velik pečat v zgodovini našega kluba. Nisem ga mogel videti na igrišču, a sem imel to čast, da sem se pogovarjal z njim. Vedno je bil zelo pozitiven v pogovorih. Igralci, ki so močno zaznamovali različna obdobja, so bili navdih vsem nam in tako je tudi Milan usmeril marsikoga na nadaljnji poti. ...več
Ante Šimundža o Milanu Arnejčiču
Samo na kratko bom povedal nekaj o Kimmichu. Nogomet je na koncu skoraj vedno pravičen. Kaj vse je doživljal to sezono - ne zna izvajati kotov, moral bi v drugo državo, ne potrebujemo ga, nič ne zna. Pojma nimate dragi strokovnjaki, pojma nimate! ...več
Sami Khedira o Joshui Kimmichu
Na Euro gre Slovenija lahko uživati in to je najbolje, kar se ti lahko zgodi, ko greš na veliko tekmovanje. Da nisi pod velikim pritiskom. Tam bodo v skupinskem delu odigrane tri tekme. Odvisno bo marsikaj od tega, kako se bo Slovenija prilagodila. Ekipa pa trdo dela, to se vidi, ekipa ima željo, bori se za vsako žogo. Sloveniji želim na evropskem prvenstvu vse najboljše. ...več
Roberto Martinez

Anketa

Boste odšli na Euro 2024 in tam v živo podpirali Slovenijo?

Vseh glasov: 3288
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.