Fokus

Maribor pred prelomnico: Kakšno bo mariborsko moštvo v sezoni 2021/22?

Klemen Kos 10. maj 2021 5 Komentiraj
(foto: pigac.si)
V Mariboru se poleti obetajo velike rošade. Kdo ostaja, kdo gre, kdo je naprodaj, kdo navkljub veljavni pogodbi v moštvu nima več prave prihodnosti?
V taboru Maribora že dolgo ni skrivnost, da se v prihajajočem poletju obeta prava kadrovska revolucija, katere namen bo postaviti novo ogrodje in predvsem sestaviti moštvo, ki bo veliko bolj stremelo k razvoju kot doslej. Nekatere spremembe se že rišejo na obzorju, mi pa smo potegnili črto pod statuse vseh članov Maribora, ki so v letošnji sezoni v mariborskem moštvu igrali dovolj vidne vloge.

Kdo ostaja, kdo gre, kdo je naprodaj, kdo navkljub veljavni pogodbi v moštvu nima več prave prihodnosti?

VRATARJI

Ažbe Jug
Eden najbolj granitnih. Pogodbo ima veljavno do leta 2024, resnega izzivalca za mesto prvega vratarja nima in trenutno je položaj vratarja najbrž celo najmanjša skrb v celotnem mariborskem moštvu.

Jasmin Handanović

V letošnji sezoni član moštva, a bolj zaradi motivacijskih razlogov. Njegova igralska kariera je končana, najbrž pa bodo v Mariboru skušali poiskati način, kako ga drugače integrirati v klubski ustroj.

Kenan Pirić
Na izhodnih vratih tako rekoč od prvega dne letošnje sezone.

BRANILCI

Denis Klinar
Velika uganka. Pogodbe še ni podaljšal, kar daje slutiti, da njegov ostanek v Mariboru še zdaleč ni samoumeven. V letošnji sezoni sicer standarden in soliden, vseeno pa ne ravno nepogrešljiv. Podaljšanje pogodbe se zdi najbolj razumen scenarij z obeh zornih vidikov.

Martin Milec
Sezona je šla zaradi dopinške afere v 'franže', tudi na tekmah, na katerih je igral, pa bi od nekdanjega slovenskega reprezentanta pričakovali več. Dolžnik, vendar pa eden tistih, katerih mesto v sezoni 2021/22 ne bi smelo biti ogroženo.

Nemanja Mitrovič
Že v naprej Mitrovića lahko napovemo kot eno največjih okrepitev Maribora za naslednjo sezono. Njegova dolga odsotnost je eden glavnih razlogov, zakaj Maribor že celo večnost v obrambi ni bil tako labilen.

Luka Koblar
Njegova pogodba gre v iztek, zgolj štirje nastopi v letošnji sezoni pa sami po sebi dogovorijo, da v Mariboru zanj ni prihodnosti.

Luka Uskoković
V letošnji sezoni 'uskočil' zaradi poškodb, sicer pa velja za nekakšen sinonim obrobnega igralca, ki je pri 25 letih starosti in po petih letih v Mariboru za prvo ekipo zbral vsega 25 nastopov. Poletno čistko bo težko preživel, tudi njegova pogodba gre v iztek.

Špiro Peričić
Igralec, ki je zelo v zobeh mariborskih navijačev. Simon Rožman ga je dal na stranski tir in mu dal jasno sporočilo, naj si poišče nov klub. Ker ima še veljavno pogodbo, bo Maribor moral iznajti način, kako Dalmatinca, ki v Mariboru nikoli ni ponovil predstav iz Mure, razbremeniti s plačilnega seznama.

Ilija Martinović
Tako kot Peričić razočaranje in igralec, na katerem Maribor v prihodnji sezoni zagotovo ne bo gradil obrambne vrste. Pokazal premalo.

Ismael Guerrico
Ostanek ere Maura Camoranesija, ki je sam po sebi zgovoren primer nelogične in nekohezivne kadrovske politike v klubu.

Vid Koderman
V Maribor prihaja Gregor Sikošek, zato mladeniča čaka še veliko dokazovanja, vseeno pa velja za igralca, ki bo najbrž del mariborskega 'rosterja' za naslednjo sezono.

VEZISTI

Blaž Vrhovec
Prihod Simona Rožmana bi moral biti dobra novica za igralca, ki je nase prvič zares opozoril prav v Rožmanovem Celju. Najti 'celjskega Vrhovca' je ena od misij, ki Rožmana čaka v naslednji sezoni. Njegova pogodba je veljavna do leta 2022.

Aleks Pihler
Pihler je s svojim igralskim značajem uspel prepričati še vsakega trenerja Maribora, čeprav bi težko dejali, da je kdaj zares prepričal tudi javnost. Igralec, ki je postal kot nekakšen uslužbenec kluba, ki je pripravljen postoriti vse, kar se od njega zahteva – tudi igrati v osrčju obrambe ali na boku. Ima veljavno pogodbo, zato ne gre verjeti, da bi poleti lahko odšel.

Amir Dervišević

Največkrat odpisan igralec v zgodovini Maribora. Dervišević bi lahko diplomiral na temo takšnih ali drugačnih povratkov, trenutno pa je, kot že tolikokrat doslej, odpisan. Ima pa seveda veljavno pogodbo, zaradi katere njegov dokončen odpis še ni zajamčen.

Andrej Kotnik
Igralec, s katerim Maribor v resnici nima kaj početi. Bilo je veliko poizkusov reintegracije, a se nobeden ni prav posrečil. Ima odprta vrata za slovo.

Alexandru Cretu
Že nekdanji član Maribora. V Mariboru lahko najbolj obžalujejo le to, da za igralca, ki je imel venomer v mislih prestop v večji klub, niso unovčili, ko bi to lahko storili. Tako bo igralec, ki se je preko Maribora prebil v romunsko reprezentanco, klub zapustil zastonj.

Rok Kronaveter
Trenutno je v malce paradoksalnem položaju. Klub je z njim nedavno podaljšal pogodbo, na derbiju pa je že tretjo tekmo zapovrstjo v igro vstopil kot rezervist. Čas bo pokazal, ali ga želi Rožman tako le stimulirati, v vsakem primeru pa bi od Kronavetra v letošnji sezoni  pričakovali bistveno več.

Jan Repas
Verjetno eden od igralcev, okoli katerih se bo v prihodnji sezoni vrtela igra Maribora. Repas pri 24 letih še vedno ni postal več kot 'igralec s potencialom', vendarle pa trenutno v Mariboru kaj dosti izbire niti nimajo. Repas bo v prihodnji sezoni moral postati še bolj dominanten član moštva.

Rudi Vancaš Požeg
Preživlja težko obdobje. Prišel kot prvi igralec lige, trenutno pa je zgolj rezervist in eden največjih dolžnikov sezone. Če bi Maribor zanj prejel ponudbo – pogodbo ima veljavno do leta 2022 – verjetno ne bi kaj dosti okleval.

Gal Gorenak
Tako kod Koderman postal član prve ekipe, začasno z enajsterice izrinil bolj renomirane igralce, vseeno pa ga čaka še veliko dokazovanja. Prvi vtis ob prebijanju v prvo ekipo ni slab.

NAPADALCI

Marcos Tavares
Slabo načrtoval timing slovesa, saj je bil pretežen del sezone kot nekakšen spomenik znotraj mariborskega moštva. Tako kot v primeru Handanovića klub zanj najbrž išče novo vlogo v klubu, saj že njegova prisotnost sama po sebi predstavlja navdih mlajšim nogometašem.

Aljoša Matko
Igralec, ki ima najbrž najbolj dinamično tržno vrednost v moštvu. Mladost, gol na evropskem prvenstvu in 22 golov na 60 nastopih v slovenski ligi so dobri prodajni atributi, v kolikor bo ostal pa bi Rožman iz njega moral ustvariti napadalca, ki lahko  doseže med 15 in 20 zadetkov na sezono. Ko bo to dosegel, bo, vsaj kar se slovenskega prvenstva tiče, izdelan igralec.

Gregor Bajde
(Pre)dolga kariera v Mariboru se bliža koncu. Maribor na igralca, ki je v celotni sezoni dosegel vsega en zadetek, preprosto ne more računati več. Njegova pogodba je pred iztekom.

Felipe Santos
Domislica Zlatka Zahovića, ki nikoli ni delovala. Felipe Santos nikoli ni uspel dokazati, da je igralec za klub kova Maribora. Priložnosti, da bi dokazal nasprotno, sploh ni bilo malo.

Jan Mlakar
Najboljši strelec Maribora v letošnji sezoni, a vseeno dolžnik. Še dlje od prve ekipe Brightona, kot je bil ob prestopu v ta klub. Za Brighton v prihodnji sezoni ne bo igral, možnosti, da bi odigral še eno sezono v majici Maribora pa so prav tako zelo majhne.

KOMENTARJI

5
Rookie
10.5.2021, 13:54
Težka situacija, če vemo, da Maribor ekipo po navadi gradi pozimi, ko je več časa. Če mislijo delati čistko, bodo težko nadomestili vse igralce, ki nekako niso več primerni, da ostanejo. Klinar izsiljuje, dobil je solidno ponudbo, da ostane, vendar jo zavrača (trenutno), češ da ima ponudbo iz tujine (tudi njegov agent mu je svetoval, da podaljša). Nujno potreben je vsaj en štoper, (ponovno) levi bočni, en kreativec in dobra špica. Ostalo pa pokrpati iz nogometne šole (hočeš ali nočeš).
Odgovori Prijavi komentar
1
0
MB_Bojan
10.5.2021, 19:10
Zdaj pa prihaja čas od besed k dejanjem, da se dokažeta Šuler in Rožman. Res že dve leti govorimo o dolgi, predolgi klopi kopice povprečnežev, ki razen visokih stroškov niso ekipi prinesli nobenega rezultata, kaj šele presežka. Potrebujemo energijo, stabilnost, nadpovprečno kvaliteto vsaj treh štirih nosilcev igre in čvrsto obrambo, ki tako slaba ni bila že desetletja Maribora. Te nenehne menjave in eksperimenti s postavo v stilu, morda pa se slučajno kaj dobrega pokaže niso in ne morejo biti resna strategija ekipe, ki je že posegla po evropskem nivoju. Zahovič takšen ali drugačen je v NK Maribor vcepil miselnost institucije, samozavesti, visokih pričakovanj in zahtev, kar je za tako nogometno mesto kot je Maribor edino sprejemljivo. Kako do tega ? pa eto... Šuler, Rožman na vrsti sta, a kot rečeno, besede bodo morale postati dejanja. In to kmalu.
Odgovori Prijavi komentar
2
0
garfild
10.5.2021, 21:34
- Odgovor na komentar osebe MB_Bojan Poglej komentar
Sedaj imate šanso da naredite rez z enim obdobjem, ki je bil v enem delu sila uspešen rezultatsko, dolgoročno pa poguben kar se vidi trenutno. Resetirajte kompleten klub in boste zelo hitro nazaj na konju. Poglejte Olimpijo, pozimi os jo vsi odpisovali ker je odšla praktično cela prva ekipa, tri kola pred koncem pa so še vedno vodilno moštvo lige in v igri za osvojitev pokala in to z ekipo "rezervistov".
Odgovori Prijavi komentar
0
0
wisan
11.5.2021, 15:07
Vse je lažje poštimati razen sredine - vezisti. Imeti kreativce, borce in strelce. Če to najdeš, vse drugo ni problem. Tu se piše o Pihlerju in Vrhovcu; oba fajn fanta, samo res nista noben presežek ( solidni zamenjavi ). Mladi Koderman je že večkrat pokazal, čeprav v vlogi beka, kako se žoga potegne naprej, raztegne obramba nasprotnika in ustvari proste soigralce ( če sodelujejo). Jaz bi ga dal na sredino. Matka, ki ni noben golgeter pa bi dal na ofenzivnega BEKA. Pri Bravu je Nino Žugelj, ki mi je v jesenskem delu padel v oči ( ofenzini vezist/krilo ), a potem ni igral ( poškodba ? ). Kaj druga s kvaliteto pa mi ni padlo v oči. Centerfor ? Novi Tavares ?
Odgovori Prijavi komentar
1
0
DraganePiksi
14.5.2021, 10:41
Maribor je potreben reseta, pravega. Po moje to ne bo šlo, ne da bi se to poznalo na rezultatih, sezono ali dve. Preveč škarta, polproizvodov in izdelkov s pretečenim rokom trajanja se je nabralo v ekipi, repromateriala pa ni ali pa je predrag. Ko daš vse, ki so za odpis, na kup, so vredni relativno malo (če je sploh kak interes), jasno pa je, da je korona pustila posledice tudi v financah, da je vse skupaj še težje. Je pa vedno tako, da je pravi lakmus, da veš, da je ekipa res v škripcih, ko se vedno bolj "daje poudarek" na svojih igralcih, praktično čisto ne glede ne to ali premorejo kvaliteto za prvo ekipo. Zaho je imel tu prav, ta prehod je za igralca nekaj najtežjega v nogometu in tu jih največ pogori, ne vidim zakaj bi bilo pri Mariboru kaj drugače.
Odgovori Prijavi komentar
0
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


2

Belgija demonstrirala, zakaj je v ožjem krogu favoritov za naslov

UNHOLY CULT
13.6.2021, 0:24
belgija je že nekaj prvenstev favorit z strani neumnih medijev in vedno hitro izpade

1

Velja si ogledati še enkrat: Kako je Andrea Bocelli pel na otvoritvi Eura

peacemaker1
12.6.2021, 21:44
...napiše se "nessun dorma"..

1

UEFA: Eriksen je v stabilnem stanju

Baksuz
12.6.2021, 19:38
Končno ena dobra novica v "poplavi slabih". Srečno in čimprejšnje okrevanje, pa upajmo, da ne bo pustilo kakšnih posledic

Poudarjeno

Pandemija je udarila po prihodkih, vseeno smo nadaljevali s Contejem, osredotočili smo se na sezono, prepričani smo bili, da lahko postanemo prvaki. To je bila pravilna odločitev. Zdaj pa je cena pandemije že tako visoka, da nismo mogli storiti drugega kot znižati stroške. To pa vpliva tudi na našo kadrovsko oziroma prestopno strategijo. Razšli smo se, ker smo imeli glede tega različna stališča. Conte je vrhunski trener, ampak kot predsednik moram misliti na stabilnost kluba. ...več
Steven Zhang
Toda ali je to najboljši klub zame? Tega odgovora še nimam. ...več
Kylian Mbappe
Če mi Ronald Koeman jutri reče, da moram oditi iz Barcelone, potem bom končal svojo kariero. Ne bom igral za nikogar drugega, le za Barcelono. ...več
Gerard Pique

Anketa

Kdo je vaš favorit na letošnjem Euru?


Vseh glasov: 1138
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.