Ozadja

Manchester City: Razlogi in posledice zgodovinske kazni

Tine Zupan 17. februar 2020 13 Komentiraj
(foto: /)
Zgodovinska kazen Uefe, ki je Manchester City za dve leti vrgla iz Lige prvakov, je zatresla nogometno Evropo. V današnji rubriki Ozadja o tem, kaj bo City storil in kakšne so vsesplošne posledice.
Neodvisni sodni senat Uefe za finančni nadzor klubov (CFCB) se je odločil, da bo kaznoval Manchester City z dveletno prepovedjo sodelovanja v evropskih pokalih in mu zadal kazen 30 milijonov evrov.

Preiskava je pokazala, da je klub kriv "resnih kršitev" finančnega fair playa (FFP), potem ko je med letoma 2012 in 2016 Uefi podajal netočne podatke glede svojih sponzorskih prihodkov.
 
1. Zakaj je City kaznovan?

Vse se je začelo z objavo nemškega časnika Der Spiegel novembra 2018. Sporno pridobljena elektronska sporočila iz vrha Manchester Cityja so sprožila preiskavo Uefe, neodvisni sodni senat evropske nogometne zveze pa je ugotovil, da je Man City med leti 2012 in 2016 podajal lažne in prenapihnjene podatke o svojih prihodkih iz naslova sponzorskih pogodb. Po poročilih Spiegla so pri Cityju lagali glede pravega izvora sponzorskih milijonov in so skrili številne stroške, ki bi jih morali upoštevati pri kalkulacijah povezanih s FFP.
 
Preprosto rečeno: gre za multi-milijonsko prevaro.
 
Po pravilih Uefe lahko klubi zapravijo le toliko, kot zaslužijo, ob tem pa obstajajo omejitve glede individualnega financiranja klubov s strani bogatih lastnikov. V Cityjevem primeru naj bi dobrih 50 milijonov funtov domnevnega sponzorskega priliva s strani letalske družbe Etihad dejansko prišlo iz krovnega podjetja lastnika kluba šejka Manosurja.
 
Mansour je z agresivnim financiranjem City vodil v evropsko nogometno elito, a je bil s takšnim poslovanjem klub nezmožen izpolniti pravila FFP, ki so dovoljevala le 45 milijonov evrov izgube za obdobje med letoma 2012 in 2013. Kot smo lahko razbrali iz objav Spiegla, je Etihad dejansko plačeval le osem milijonov evrov sponzorskega denarja, City pa je Uefi poročal o pogodbi "težki" 67,5 milijona funtov. Razliko je prispeval Mansour. To pomeni, da je minus pokrival lastnik in ne sponzorski prihodki.
 
2. Posledice za City in Premier League

Prva posledica dveletne prepovedi bi bila, da bi v Ligo prvakov za naslednjo sezoni iz Premier League vodilo peto mesto. Trenutno ga zaseda Tottenham
 
City bi se seveda moral soočiti tudi s hudim finančnim primanjkljajem. V prejšnji sezoni je klub v ligi prvakov z nagradami, ki so letos še poskočile, zaslužil 93 milijonov evrov. V dveh letih bi tako klub ostal brez približno 200 milijonov evrov in več. K temu moramo dodati še izgubo iz naslova prodanih vstopnic, zagotovo pa bi pomanjkanje evropskega nogometa vplivalo tudi na višino sponzorskih prihodkov. Tako se bližamo astronomski številki 300 milijonov evrov minusa. To pa je okoli 25 odstotkov predvidenih prihodkov kluba v naslednjih dveh letih. 
 
City je za sezono 2018/19 navedel dobrih 10 milijonov evrov prihodka. Brez denarja iz Lige prvakov torej nikakor ne more izpolnjevati pravil FFP.
 
Pa še to: Cityju v teoriji grozi tudi preiskava Premier League. Ta uporablja licenčni sistem, ki bazira na računovodskih podatkih, ki jih podajo klubi. Čeprav EPL ne uporablja pravil FFP, pa se seveda postavlja vprašanje: če je City Premier League podal iste podatke, kot Uefi, potem bi ga lahko posledično doletela kazen tudi v domačem tekmovanju. Izključitev iz tekmovanja je malo verjetna, lahko pa bi klub doletela finančna kazen in potencialno tudi odvzem točk.
 
3. Kaj bo Storil klub?

Iz Cityja so že potrdili, da se bodo pritožili na arbitražno športno sodišče (CAS) v Lozani. Po pravilih FFP je odločitev CAS v teh primerih dokončna sodba. CAS tako lahko kazen potrdi, zmanjša ali ovrže.
 
Razsodba bo morala sledili dokaj hitro, saj se v začetku julija že začne drugi krog kvalifikacij za Ligo Europa, Cityjeva izključitev pa bi seveda vplivala na druge klube. Če Cityju odločitev CAS ne bo šla na roko, bi klub lahko tožbo prenesel na civilno sodišče, švicarsko vrhovno sodišče pa bi domnevno imelo pristojnosti višje od Uefe.
 
A Liga prvakov je Uefino tekmovanje in organizator postavlja svoja pravila. Cityja nihče ne sili, da sodeluje v njej in da spoštuje jasno določena pravila.
 
City se je na kazen odzval zelo bojevito. Klub ne kaže nikakršnega obžalovanja, Uefo je v izjavi za javnost obtožil pristranskosti in se v ozadju že obrača na druge, nekaznovane evropske klube.
 
V Manchesteru so prepričani, da Uefa ni delovala podobno v primeru Paris St. Germaina in njegovih sponzorskih pogodb, prav tako pa bodo pri Cityju želel preiskavo glede Juventusovih povezav z generalnim pokroviteljem Fiatom, ki je v lasti družine Agnelli in sponzorskih sredstev Jeepa, ki je v lasti Fiata. Jeep je lani povišal sponzorski vložek za več kot 20 milijonov evrov. Prav tako gre Cityju v nos nova, težja sponzorska pogodba avtomobilskega koncerna Audi, ki je pokrovitelj in delni lastnik Bayerna.
 
Ob tem so pri Cityju prepričani, da je FFP konstrukt elitnih klubov, ki ne dovoljujejo "novim bogatašem" blizu. Zdi se, da se je v lobističnem smislu PSG precej bolje infiltriral med elito. Prvi človek Juventusa Andrea Agnelli je član izvršnega odbora Uefe, kamor je pripeljal tudi predsednika PSG Nasserja Al-Khelaifija.
 
Vse to želijo pri Cityju izkoristiti za dokazovanje, da je FFP, ki je vnesel veliko reda in zdrave panike v razsipni svet nogometa, le orodje za ohranjanje tradicionalnih razmerij moči v evropskem nogometu. 
 
4. Kaj bo storil Pep?

To je eno izmed ključnih vprašanj. Pep Guardiola je vedno zatrjeval, da bo pogodbo spoštoval do konca, izteče se mu prihodnje poletje. Prav tako je večkrat izpostavil pripravljenost na dolgoročnejše sodelovanje.
 
V tem trenutku bo Pep, verjetno kar obraz kluba v zadnjih letih, moral biti pojem potrpežljivosti, pripadnosti in stabilnosti. Kaj se bo dogajalo v zakulisju, je druga pesem.
 
Guardiola je k Cityju prišel predvsem zaradi organizacijske strukture, ki so jo v klubu zanj postavili kot nekakšno rdečo preprogo. Športni direktor in nekdanji soigralec pri Barceloni Txiki Beguiristain je Guardiolo v Barci postavil na mesto trenerja prvega moštva in je velik zaupnik Cityjevega trenerja. 
 
Pripadnost Guardiole sodelavcem in projektu Manchester Cityja bo v vsakem primeru pod veliko preizkušnjo.
 
5. Kaj bodo storili igralci

"Pričakujte, da bodo igralci brutalni, neusmiljeni in jih bo zanimal lasten interes. Tudi tisti, ki mislite, da so zelo prijazni,"
je za The Athletic dejal neimenovani agent. V petek, takoj po sporočilu Uefe, so ljudje iz Cityja stopili v stik z zastopniki svojih igralcev, jih opozorili, naj nogometaši novice ne komentirajo na socialnih omrežjih in naj ostanejo mirni.
 
Nihče trenutno ne more vedeti, kako se bodo dogodki razvijali v prihodnjih mesecih. Ampak, če bo kazen ostala nespremenjena, je težko verjeti, da bi Cityjevi zvezdniki v dveh letih pred naslednjim svetovnim prvenstvom pristali na odsotnost iz Lige prvakov.
Pri igralcih pa nikoli ne gre le za tekmovalne ambicije in tovrstni prestiž. Liga prvakov je donosno tekmovanje, ki jim prinaša individualne bonuse in možnost dodatnega zaslužka prek specifičnih sponzorskih pogodb. 
 
Ob tem bi moral klub dodatno klestiti svoj proračun, da bi ob izpadu dohodkov zaradi neigranja v Ligi prvakov lahko lovil okvire FFP. V nogometnih klubih pa seveda največje finančno breme predstavljajo plače nogometašev.
 
Pri posameznih primerih so seveda pomembni različni faktorji: v zakup je treba vzeti starost igralca, dolžina trenutne pogodbe s Cityjem, želje igralca in želje Manchester Cityja ter zainteresiranost ostalih klubov na trgu za super kakovostne, a tudi izjemno drage Cityjeve nogometaše.
 
Potem pa je tu še faktor Guardiola: že tako bi imel klub v primeru odhoda trofejnega trenerja težave s tem, da bi zadržal nekatere nogometaše. Če bo vztrajal Guardiola, bi bil to pomemben signal stabilnosti tudi za igralce.
 
 

KOMENTARJI

13
musician
17.2.2020, 12:50
$$$$$ City bo plačal kazen ,izključili ga ne bodo še manj pa odvzemali pike v prvenstvu.Nekako taka bo razsodba na koncu $$$$$$$ Razen če je kaj večjega političnega v ozadju?
Odgovori Prijavi komentar
2
1
Lamus
17.2.2020, 12:56
- Odgovor na komentar osebe visca22 Poglej komentar
Jaz pa mislim, da take razsežnosti v prodajah ne bo. Keš klub še vedno ima in to gore keša.
Odgovori Prijavi komentar
2
0
visca22
17.2.2020, 13:34
Ne pravim, da je tezava denar, ampak to, da ne bo LP, kar komu od igralcev sigurno ne bo ok... Klubi bodo prtisnili, vprasanje je tudi kaj imajo napisano v pogodbah. Mozno je, da zlata kletka ne bo vec funkcionirala pri vseh. Bomo vidli...
Odgovori Prijavi komentar
0
0
miha12
17.2.2020, 13:35
kaj sem jaz kaj spregledal? če bo šiti reševal ta problem s kešom, a ne bo potem to nov problem s FFP v prihodnosti?
Odgovori Prijavi komentar
0
0
visca22
17.2.2020, 13:36
Npr. Sterling se Poolu ni bil zvest, kaj sele zdj Cityju ane
Odgovori Prijavi komentar
2
2
Loko
17.2.2020, 13:48
Shitty bo žrtveno jagnje, vzorec kako se ne sme delat, za vse ostale. Nekako je treba pognat strah v kosti vsem ostalim klubom, ki mutijo na podobne načine.
Odgovori Prijavi komentar
2
3
makimaki11
17.2.2020, 16:37
Brezveze. Kaj ma tuki sponzorstvo veze s tem, kar so igralci naredil na tekmah skozi vsa ta leta? Namreč to pomeni madež na vseh, od trave na igrišču do ribje glave na vrhu. Jezus Marija pa to počnejo vsi klubi. Sam pač v manjših cifrah. Bi bilonpa hecno, če bi odvzemali pike, da bi prvi Liverooolov naslov prišel za mizo in ne zaradi strašanske forme v kateri so.
Odgovori Prijavi komentar
0
1
yyyeb
17.2.2020, 21:57
finančni fair play treba ukinit. namesto tega uvest vsaj 70 % igralcev domačinov iz lastne šole, rojenih doma.
Odgovori Prijavi komentar
0
1
Intelekt
18.2.2020, 07:02
- Odgovor na komentar osebe makimaki11 Poglej komentar
Prva dva stavka si skoraj v celoti zgresil.. Ni brezveze, ker ima dejansko sponzorstvo skoraj vse pri tem, ker ce njih nebi bilo, tut ti kvalitetni igralcu nebi igral na teh tekmah skozi leta za City. Kot drugo, Liverpoolov naslov NE MORE bit za mizo, ker je sezona aktualna in ker so vsi klubi imeli priloznost "sodelovati" pri lovu na naslov. Tudi ce Cityu letos odbijejo pike je povsem irelevantno, ker ni razlike v paroh tock ampak 20+. To bi spet bila neka nerealno smesna tolazba za nekatere. Primer: za mizo bi lahko Liverpool dobil samo za sezono 13/14, mislim pa, da tudi United pade v ta sklop.
Odgovori Prijavi komentar
1
0
Loko
18.2.2020, 08:19
- Odgovor na komentar osebe Intelekt Poglej komentar
Kazen z odvzemom kant naj bi se nanašala na obdobje od 2012 do 2016, torej United ne bi dobil kante za sezono 2017/2018, Liverpool bi jo dobil za sezono 2013/2014. Verjetno bi ostali tudi brez Milk cupa za sezoni 2013/2014 in 2014/2015.
Odgovori Prijavi komentar
0
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


2

Internetni hit zadnjih dni: Mlada fanta kopirata markantne gole, ki so zaznamovali nogomet

Werder Lunik
6.4.2020, 15:15
Simpatično! Je pa tisti 'Totti vs Inter 2005' verjetno napaka, ker je proti Laziu zadel takole, ko so zmagali 5-1, pa Montella 4 gole. No kaj pa vem, mogoče je pa tudi Interju isto foro prodal.

5

Pep Guardiola zaradi koronavirusa ostal brez mame

Lew
6.4.2020, 17:52
dokaz, da ti denar prav nič ne pomaga, če nimaš zdravja. RIP

6

Legendarni predsednik Interja napoveduje: Messi v Interju niso nedovoljene sanje

maverik
6.4.2020, 20:18
Ne bo šou nikoli Messi iz Barcelone, bi padel mit. Preveč tvega.

1

Nogometni svet se poslavlja od Radomirja Antića

Werder Lunik
6.4.2020, 20:44
R.I.P.

Poudarjeno

"Z isto ženo se ne boš poročil dvakrat. ...več
Mido o povratku Zinedina Zidana
Lepo je bilo igrati z njim. Od takrat pa je neverjetno napredoval. V tehničnem smislu je bil vselej dober, zdaj pa je še hladen pri zaključkih. Neverjetno je, kako dosega zadetke. Zame je najboljši in najbolj kompleten napadalec na svetu. ...več
Ilkay Gundogan o Robertu Lewandowskem
Vedno mu govorim, naj pozorno opazuje, kako v kazenski prostor prihaja Josip Iličić. ...več
Roberto d'Aversa o Dejanu Kuluševskemu

Anketa

Imenovanje Oliverja Bogatinova za športnega direktorja Maribora je ...


Vseh glasov: 1837
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.