Članek

Kaznovani za poštenost

Jan Krstovski 27. maj 2014 19 Komentiraj
(foto: splet)
Deportivo La Coruña je lani razglasil stečaj. Dolžni so več kot 200 različnim posameznikom, podjetjem in institucijam, a jih bo španska liga rade volje vzela nazaj v Primero. Za razliko od malega Eibarja.
 
Topničarji iz baskovskega mesteca s 27.000 prebivalci so spisali sanjsko zgodbo in dve koli pred koncem tudi matematično potrdili svoje napredovanje v najmočnejšo državno ligo, a tu bi se sanjska zgodba lahko klavrno končala. Kljub temu, da je nekdanji klub Xabija Alonsa in Davida Silve povsem brez dolgov, kar je v Španiji prava redkost, bo moral za igranje med elito najverjetneje tvegati celo lasten obstoj.

Trenutno drugouvrščeni klub druge lige Deportivo La Coruña je še lani razglasil stečaj, med drugim ni zmogel plačati 107.000 evrov dolga neki lokalni restavraciji, Eibar pa je medtem živel v mejah svojih zmožnosti in se še drugo sezono zapored veselil napredovanja – tokrat zgodovinskega, prvega med elito.

Njihov stadion je v mnogočem podoben bežigrajskemu, le da ga poleg stanovanjskih blokov obdajajo še strma baskovska hribovja. Povprečna obiskanost tekem znaša "(prek)murskih" 3.000 gledalcev (kapaciteta je 6.500), njihovi pomisleki pri napredovanju pa spominjajo na zgodbo Doba. Le da so v igri milijoni.

Za Eibar je po napredovanju v drugo profesionalno ligo namreč začel veljati zakon, po katerem mora vsaka ekipa razpolagati s kapitalom, ki je enak 25 odstotkom povprečnih stroškov vseh ekip druge lige, pri čemer se ne upošteva dveh klubov z največjimi in dveh z najmanjšimi stroški. Po tem, ko so si velikani Deportivo, Zaragoza in drugi na takšen način zagotavljali preživetje, bi za Eibar to lahko bilo celo pogubno.

Vse odkar so se pred kakšne pol leta pojavile realne možnosti, da bi jim lahko uspel veliki met – takrat so kot zdaj, dva kroga pred koncem, Baski senzacionalno zasedali vrh lestvice – je bilo jasno, da bodo kaznovani za lastno poštenost in uspehe. Več kot 50 odstotkov njihovih rivalov je bilo v stečaju, Deportivo je denimo še lani dolgoval 94 milijonov evrov državi, 36 milijonov evrov pa dvema galicijskima bankama. Eibar posluje s 422.253 lastnimi, ne posojenimi evri, a ima zdaj le še do 6. avgusta čas, da zbere dodatnih 1.724.272,95 evrov za prihod med elito. Letvico je tako visoko postavilo nerealno poslovanje vseh ostalih.

Ne krivim in ne dolžnim jim je do 25. maja uspelo pokriti 38,07 odstotkov omenjenega zneska (656.450 evrov),v ta namen bodo od avgusta naprej naprodaj tudi delnice, ki jih bodo v prvi fazi za 50 evrov lahko kupili člani kluba, v drugi fazi pa si jih bodo lahko zagotovili vsi ostali. Po hitrem izračunu bi moral vsak član kupiti za več sto evrov delnic, kar je znanstvena fantastika. V roke tujega vlagatelja ponosni klub noče, saj bi tako spolzel v roke nekoga, ki mu za dobrobit lokalnega okolja ni preveč mar.

"Naši delničarji so ljudje od tukaj, lastništva so zelo razpršena. Tako nam je všeč in želimo si, da bi bilo še naprej tako, ker se ljudje tako počutijo kot lastniki kluba, " je za revijo Jot Down dejal predsednik kluba Álex Aranzábal: "Ne želimo si, da bi prišel nek milijonar, niti šejk. Če pa nas bodo prisilili, da vložimo celo goro tujega kapitala, se bomo vprašali: 'Mora zdaj priti nek milijonar, da nas reši?' To smo že videli Sabadell je padel v roke japonskega poslovneža, Alcorcón v roke Belgijca … Mi jasno pravimo, da ne želimo pasti v roke poslovneža. Želimo ostati klub ljudstva, in sicer tako, da povečamo kapital, toda ne prek milijonarja, temveč z ohranjanjem filozofije deljenja in skromnosti. Zato smo postavili mejo: nihče se sme vložiti več kot sto tisoč evrov. Ne želimo si povečati kapitala, tako kot od nas zahtevajo, a ker ni druge poti, bomo to storili na svoj način."
Eibar
(foto: splet)

Aranzábal je ob podpori nekdanjega člana kluba Alonsa in njegovega madridskega soigralca Asierja Illarramendija nekaj dni pred finalom Lige prvakov predstavil kampanjo, v kateri je prek medijev poslal pobudo vsem, ki bi želeli finančno podpreti projekt. Predsednik najmočnejših španskih lig Javier Tebas jih medtem označuje za "vzor" ostalim, toda najboljša liga na svetu, kakor se rada oglašuje pred očmi širnega sveta, je v primeru Eibarja znova pokazala svoj grabežljivi obraz, dobro znan še iz dolgoletnih borb za nepravično razdeljeni televizijski denar.

"Tega ne razumem. Če neka družina zapravi več, kot ima, potem jo to sesuje, vzamejo ji hišo ali jo izselijo. A to so počeli klubi, zgodilo pa se ni nič. Večina je zapravila več, kot je imela, toda brez posledic, " pravi trener Gaizka Garitano. Če je predsednik Aranzábal skupaj s športnim direktorjem Franom Garagarzo dirigiral čudežu v pisarnah, kjer sta iz leta v leto našla denar za poceni igralce in predvsem iz Reala Sociedada in Celte Viga na posojo pripeljala kakovostne začasne rešitve, je Garitano dirigent nogometnega čudeža na igrišču.

Na pol poti med San Sebastiánom in Bilbaom, dvema trdnjavama baskovskega nogometa, je bil Eibar z Garitanom v eni od kar 25 sezon v drugi ligi enkrat že korak od uvrstitve med elito. Bila je to sezona 2004/05, ko je pod vodstvom Joséja Luisa Mendilíbarja Garitano v ekipi z napadalcem Josebo Llorentejem, vratarjem Gorko Iraizozom in Davidom Silvo ostal tik pred vrati raja. Tudi "nežni" Silva, takrat nepoznani napadalni vezist s Kanarskih otokov, je z ene najbolj nepriljubljenih zelenic v ligi (kronisti so jo večkrat primerjali s krompirjevo njivo) najverjetneje odnesel ključne izkušnje, s pomočjo katerih je zdaj eden najboljših igralcev angleške Premier League.

"Menim, da je v teh časih, v katerih se vse dela na temelju denarnih zmožnosti, Eibar dober primer tega, kakšne reči se lahko dosežejo s trudom in častjo, " je za Jot Down še povedal trener Garitano in dodal: "To je primer, ki presega nogometne okvire. Lepota športa je v tem, da ne zmaga vedno tisti, ki ima največ denarja. Menim, da je pozitivno, da se vsake toliko pojavi en Eibar ali en Atlético Madrid."

Podobno kot letošnja sanjska sezona Atlética je tudi uspeh Eibarja prebudil nogometne romantike. Ne samo stadion, ki je v slogu starega San Mamésa in nekdanjih legendarnih angleških objektov vtkan v okoliško infrastrukturo – zelo romantične so tudi cene. Pogoltni Španci so pravi mojstri v oderuštvu, najcenejša vstopnica za tekmo četrtfinala Lige prvakov med Atléticom in Barcelono je denimo stala več od najdražje za obračun Bayerna in Manchester Uniteda. Tudi zgolj 60-odstotna obiskanost tekem vodilnih ne pripravi do sprememb, Eibar pa ohranja "ljudske" cene, ki bodo neprimerljivo nižje od konkurence tudi ob morebitni potrditvi nastopanja v La Ligi.

"Ni pomembno, če smo v Terceri ali Primeri, filzofija Eibarja bo vedno enaka. Želimo si polne stadione, otroke z dresi Eibarja namesto (Lionela) Messija ali Cristiana (Ronalda), " je še dodal predsednik Aranzábal: "Želimo si, da bo kljub vedno od ljudi, da bo imel globoke korenine v njihovi zavesti. Nekateri mi pravijo, da brez denarja od TV-prenosov ne moremo preživeti. Toda klubi zapravijo ves denar, ki ga dobijo! Televizija jim da denar, da lahko kupujejo dražje nogometaše, bolje plačujejo tiste, ki jih že imajo, njihov dolg pa ostaja enak. To je začaran krog."
Eibar
(foto: splet)

Igralci Eibarja ne zaslužijo veliko, a so za španske razmere med privilegirano manjšino, ki denar dobiva redno, vsak mesec, brez izjem. Športni direktor Garagarza je za Jot Down razložil, da je vsako sezono igralski kader sestavljal s točno določeno denarno pogačo, še bolj zadovoljni so bili njegovi nadrejeni, če je kaj denarja uspel prihraniti. Številni člani modro-rdečih so celo iz lastnega žepa pomagali klubu pri plačilu registracije in zavarovanja, 75 odstotkov pa redno prejema minimalno plačo v skladu s pravili tekmovanja.

V mestu, ki slovi po svoji orožarski industriji, ponujajo malo, morda celo najmanj denarja, a igralcem ne lažejo. Tudi nogometašem iz slovenskega okolja so še kako znane velike obljube in dolgo čakanje na vsak evro, pri Eibarju je plača redno na računu. In to znajo ceniti tudi nogometaši. V mestu, kjer vsak pozna vsakega – predsednik se je celo pošalil, da lahko od 3.000 gledalcev poimenuje vsaj 2.000 ali celo kakšnega več – zahtevajo le stoodstotno predanost igralcev na igrišču. Žvižgi lastni ekipi so nekaj nezaslišanega in tudi niso potrebni. Številni posojeni igralci so namreč skrbno izbrani ne le po nogometnih, temveč tudi po osebnostnih kriterijih.

"Ne smemo si dovoliti razkošja izbora konfliktnih nogometašev, ki bi škodovali ravnovesju, ker temeljimo na enotnosti. Brez tega bi bili ničle," je razložil športni direktor kluba Garagarza. "Imamo občutek, da smo v podrejenem položaju, a to ni nič nečastnega," ga dopolnjuje trener Garitano in pojasnjuje "Vemo, da če ne bomo tekli bolje od ostalih, se trudili bolje od ostalih in pazili bolje od ostalih, imajo ti ostali večje zmožnosti. To je drugačen kraj: tu ni sprejemljivo, da prideš kasneje. Ni sprejemljivo, da se javno pritožuješ, ko ne igraš. Ni sprejemljivo, da vržeš plastenko, ko te zamenjajo. Te reči tukaj niso sprejemljive. Če nismo združeni do smrti, če ne deluje kolektivni duh, ne moremo tekmovati. Igralec mora to vedeti od prvega dne: da navade iz današnjega nogometa tukaj ne veljajo prav nič. "

Naslednje leto bodo med gorami proslavili 75. obletnico obstoja, domača trdnjava Ipurúa pa se bo, upajmo, šibila ob obisku španskih velikanov. Leta 1990 je skozi zavite uličice ob proslavljanju 50. obletnice kluba že pripotoval amsterdamski Ajax. Pri klubu so nekoč sanjali, da bi 75. obletnico proslavili z münchenskim Bayernom, a časi se spreminjajo. Imajo najmanjši stadion, najmanjše povprečno število navijačev, najnižji proračun in najnižje plače v letošnji sezoni druge španske lige, prihajajo pa iz najmanjšega mesta. Vseeno so svojo majhnost (berete, slovenski politiki?!) znali s poštenim in transparentnim delom obrniti sebi v prid.

Navijači kluba iz orožarskega mesta so se, navdušeni po obisku ragbijskega turnirja petih narodov, identificirali s Škotsko. Na zidu ene izmed tribun domača baskovska zastava stoji ob boku križa Svetega Andreja, ob grbu Eibarja pa piše "Scotland the Brave". Naslov neuradne škotske himne so navijači kluba uporabili tudi za ime svoje skupine Escocia la Brava. Kot nekoč Škoti, so se tudi Baski postavili po robu bogatejšim in močnejšim. "V skritem kotičku Baskije živi en narod, morda pozabljen, kjer je delo zakon in ponos," pravi popularna ljudska pesem. Eibar ne bo pozabljen – je že del fantastične zgodbe za nogometne učbenike. Upanje živi dalje, zaenkrat pa – Eibar 1, moderni nogomet 0. Da le ne bi bilo izenačeno.

KOMENTARJI

19
no al calcio moderno
27.5.2014, 13:58
To je to! Proti modernemu nogometu!!!!!
Odgovori Prijavi komentar
0
0
boby west
27.5.2014, 14:18
Piksi: "Res čudovito,da nekaj dni po zadnji izgubljani bitki proti kapitalistom izveš še za eno čudovito zgodbo,resnično srečo čutim po prebranem članku,še obstaja poštenje,samo res da v veliki manjšini", s tem si mislil City, PSG, Barcelono, Chelsea,.....?
Odgovori Prijavi komentar
0
0
piksi
27.5.2014, 15:08
boby west -res je ,vse te ki si naštel+Real,United,Monaco in vse klube katere lastniki ne vidijo ljubezni do nogometa,ampak samo neko korist.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
lej ga tega
27.5.2014, 15:11
Bravo Jan. Ti boby west a ne pomislis, da mogoce piksi prezivlja socialno financno stisko. Njegovi bliznji al pa celo sam in se lazje s tem nosi ce svojo "krik sliko" ubesedi. Ne recm ce bi trolal, ampak tip ze nekaj cajta "krici" o etiki in morali. Pa tip je iz stajerske kjer je nezaposlenost v samem vrhu. Tebi Piksi pa polagam na duso, da imas prav, ampak ce imas trenutno osebne previsoke prepreke se obrni po strokovni nasvet, ker tu te bodo samo trolal oz. Prcal v glavo
Odgovori Prijavi komentar
0
0
FCB
27.5.2014, 16:02
piksi tukaj prevladuje mnenje da so abramovic in podobna golazen tega sveta carji ker vsaj dajo za fuzban pa nima veze ce so revezem pokral tako da res nima smisla kle nasim znalce gpvprt o morali in etiki Mogoce cez 10let ko bo dejansko vsem jasno kaj so
Odgovori Prijavi komentar
0
0
boby west
27.5.2014, 18:10
piks,i no no United še pa nea pretirava tako veliko
Odgovori Prijavi komentar
0
0
GunnerMark
27.5.2014, 18:28
Tukaj bi tudi izpostavil poslovanje Arsenala in predvsem klubov v Bundesligi. Poglejte Paderborn, pa zgodba o RasenBallsport Leipzigu, tudi Southampton koncu koncev. Zdrava finančna politika klubov. Tu se pokaže, da se, da z pametnim vlaganjem in delom storiti zelo, zelo veliko. Predvsem Eibar in Paderborn ... ti ljudje počnejo čudeže.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
jankoslav
27.5.2014, 19:15
jaz res ne vem kje vi živite. klub s 5.000 navijači je lahko vzdržen, kako bodo klubi z milijoni navijačev ki hočejo zmago na vsaki tekmi, zvezde, naslove, ligo prvakov??? ste eni navadni pametnjakoviči in nogometa učite narode ki so ga izumili in izpilili. pa kakšen paderborn, eibar, to so lepe zgodbice za romantike, s pravim nogometom to nima nobene veze. poglejte primer, lahko je biti trener in predsednik recimo domžal. ni pritiska, kar bo pa bo, navijačev ni, kritične javnosti ni, v mariboru pa je že precej drugače. par porazov je že problem. in ko je v večjih klubih problem, ko pritisnejo navijači, je treba pokazat ambicije in nabavit igralce pa če se vi vsi postavite na glavo. dokler bodo obstajale banke in firme ki bodo donirali in posojale, največjim klubom pa vedno bodo ker vedo da bodo na dolgi rok lahko vrnili ker imajo za sabo milijone, ne bo nič drugače
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Dzombic
27.5.2014, 19:35
Res da ne zmaga zmeraj bogatejsi samo prejsnji vikend temu ni bilo tako..mislim da revni ne morejo vec nic bogatim...v prihodnje lahko na kaksne senzacije kar pozabimo...ne mores ti proti kapitalu..ni sans...upam da se motim...srcno upam
Odgovori Prijavi komentar
0
0
lej ga tega
27.5.2014, 19:36
GunnerMark RasenBallsport Leipzig in Eibar sta po miselnosti bolj narazen kot pa Eibar in FC Barcelona, ker RB Leipzig je v lasti Matešica in je klub podobno kot red bull salzburg zgolj še luksuzni hobi
Odgovori Prijavi komentar
0
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


6

Velikan z juga bi Iličiću podvojil sedanjo plačo!

StyleBender
20.5.2019, 20:15
Zrezek s sirom, restan krompir, zelena šelata ter cvirki. Za posladek pa maline z jogurtom. Pa ti?

10

Ronaldo in Mendes Juventusu ponujata trenerja

kameleon555
20.5.2019, 22:02
Kaj misli da je vec od kluba penaldek jokica manekenček stoji pred golom in caka na podajo in potem najbolsi v italiji ki ni še strelec serie a....sramota

10

Mbappe: Sem pred prelomnico

BogNogometa#8
20.5.2019, 22:49
Denar za stadion so že dale banke oz. je Real najel kredit.

6

PSG je javnosti in tudi Mbappeju sporočil, kako bo

Maestro8
20.5.2019, 22:58
Logično, glede na to, da je Anglija domovina nogometa.

Poudarjeno

Najbolj čustven trenutek je bil, ko sem s sinom tekel častni krog in sem videl, da jokajo pobiralci žog. To mi daje moč, verjamem, da bodo stopili po mojih poteh. ...več
Saša Ilić ob koncu kariere
Kar je najbolj pomembno, je, da smo vsem pokazali, kaj je bistvo Ajaxa in kakšno mesto je Amsterdam. Vsem smo pokazali, za kaj se zavzemamo in to je napadalen nogomet. Vsem smo pokazali, kar je velik človek nad nami (pokojni Johan Cruyff, op.p.) želel videti in je pričakoval od nas. ...več
Matthijs de Ligt
Griezmann seveda lahko igra v vsaki ekipi na svetu. Osrečil bi vsakega trenerja, ampak trenutno za nas ni realen. ...več
Thomas Tuchel o Antoineju Griezmannu

Anketa

Komu dajete več možnosti za osvojitev Pokala Slovenije?
Vseh glasov: 2690
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.