Oglas

Kakšne registrske tablice ima le 1 % voznikov?

Uredništvo 17. november 2021 0 Komentiraj
Registrska tablica je obvezna za vsa motorna in priklopna vozila v cestnem prometu. (foto: /)
POVZETEK: Lastnik vozila si lahko poleg običajnih registrskih tablic s številkami in črkami izbere tudi izvirno označbo, vendar zanjo velja kar nekaj pravil.
V Sloveniji je zakonsko predpisano, da morajo biti vsa motorna in priklopna vozila, ki so udeležena v cestnem prometu, registrirana in označena z registrskimi tablicami. Pri tem se uporablja 11 krajevnih oznak registracijskih območij: LJ – Ljubljana, KR – Kranj, CE – Celje, SG – Slovenj Gradec, MB – Maribor, KK – Krško, NM – Novo mesto, KP – Koper, GO – Nova Gorica, PO – Postojna in MS – Murska Sobota.

Ob registraciji lahko lastnik izbere svojo registracijsko označbo, ki ni nujno vezana na njegov kraj prebivanja. Tako lahko Mariborčan izbere registrsko označbo, ki se prične s »KP« ipd. Poleg običajnih registrskih označb s številkami in črkami, pa si lastnik vozila lahko izbere tudi izvirno personalizirano označbo, vendar zanjo velja kar nekaj pravil.

Si želite izvirno tablico kot so: PO-SAST, LJ-UBICA, GO-SILENT, KR-IPA,...
Na cesti v Sloveniji lahko vidimo veliko domiselnih tablic, mnoge med njimi vključujejo tudi registracijsko oznako: »PO SAST«, »KR NEKI«, »LJ UBIM JO«, »CE PEC SI«, »KP IDEJ«, »GO SILENT«, »GO MALA«, »PO LIZEI«, »KK FREAK«, KR IZA-JE«, pa še bi jih lahko našli. Običajne tablice so vezane na vozilo, tablice z izbranim delom označbe pa so vezane na lastnika oziroma njegov EMŠO.

V Sloveniji si lahko naročite personalizirano registrsko tablico, ki je lahko bolj ali manj izvirna. Čeprav je cena posebnih tablic relativno nizka (stane okoli 100 evrov več kot običajna registrska tablica), se v Sloveniji zanjo odloči le približno 1% voznikov. Ker je bilo med personaliziranimi tablicami kar precej  »neposrečenih« registrskih oznak, so leta 2018 posodobili Pravilnik o registraciji motornih vozil, ki med drugim zapoveduje, da na tablicah ni dovoljena uporaba »neprimernih vsebin in izrazov«. Obstoječi »humoristi« so takšne tablice sicer lahko obdržali, nove pa morajo ustrezati pravilom iz novega pravilnika.  

WIZ
Inovativnih napisov na tablicah je kar nekaj na slovenskih cestah. (Avtorica: Nena Kojadin)


Registrska tablica sporoča tudi, da je vozilo registrirano in ustrezno zavarovano
Na podlagi tablice lahko policisti, redarji in druge pooblaščene osebe pridejo do informacij o vozilu in lastniku vozila, kar je pomembno predvsem pri video nadzoru prometa in v primeru prekrškov. Če vozilo ni registrirano in ustrezno zavarovano, mora lastnik registrske tablice vrniti. Izjemnega pomena je, da v primeru izgubljene ali ukradene tablice, kar se da hitro obvestite registracijsko organizacijo oz. v primeru suma kraje prijavite na policijo in poskrbite za zamenjavo tablic. Če tega ne storite ali ne opazite, lahko z vašimi tablicami nekdo drug stori prekršek, posledice pa nosite vi.  

WIZ
Z radarjem na podlagi registrske tablice identificirajo voznika, ki je storil prekršek. (foto: /)


Ali vam samo registrska številka pomaga najti povzročitelja nesreče?
Ste že kdaj videli ali doživeli prometno nesrečo, kjer se je povzročitelj kar odpeljal s kraja nesreče? Prijazni očividci včasih napišejo registrsko številko na listek in listek zataknejo za brisalce poškodovanega vozila, da bi oškodovanec lahko našel povzročitelja. Kako si pa lahko oškodovanec s to informacijo pomaga?

Če imate ali pridobite registrsko številko povzročitelja, lahko namreč s pomočjo Registra avtomobilskih zavarovanj sami poiščete podatek o zavarovalnici, kjer ima lastnik motornega vozila sklenjeno zavarovanje avtomobilske odgovornosti (obvezno zavarovanje). Na tej zavarovalnici prijavite, da vam je oseba z določeno registrsko številko povzročila škodo in pobegnila s kraja nesreče. Zavarovalnica bo preverila podatke in poskrbela za vaš zavarovalni primer

Registrska številka je dovolj za hitri izračun cene za avto zavarovanje
Po novem je registrska tablica že dovolj za hitri izračun cene avto zavarovanja WIZ Avto. Poleg registrske številke vnesete le še 5 podatkov in že pridobite ceno za svoje avto zavarovanje. Vse skupaj vam vzame le minuto ali dve, če poznate svojo registrsko številko na pamet.  Če svoj izračun na koncu drugega koraka po izbiri vseh želenih kritij tudi shranite, do 15.12.2021 sodelujete še v nagradni igri za TOP nagrade: zimske gume, telefon Samsung, gorivo in druge WIZastične nagrade.Imate z avtom večkrat »KP SMOLE«?

Če ste slučajno tiste vrste voznik, ki bi si zaradi smole pri vožnji zlahka omislil tablico z oznako »KP SMOLE«, vam priporočamo sklenitev zavarovanja WIZ Kasko. Z njim imate krito raznovrstno škodo, ki lahko doleti vaš avto. »KK FAJN« je to, kajne?

Zadnji komentarji


2

Xavi je na klopi Barcelone doživel svoj prvi poraz, Betis je bil pretrd oreh

piksi
4.12.2021, 22:03
Barca tako ali tako noče igrati lige prvakov. Če bo BAYERN je ne rabila že letos,drugo leto pa lahko z Juvetom igrata 34 krožni sistem super lige ,vsako sredo,pa bosta videla koliko bosta imela gledalcev. Globoko sem razočaran nad Laportom,da ne odstopi od super lige,zame niso več kot klub,dokler se ne bodo vrnili k moralnim vrednotam. Če ne želijo lige prvakov,jim iz srca privoščim,da je ne bodo igrali.

1

Lewandowski še naprej demonizira Dortmund, Borussia je bila blizu, a še vedno predaleč

Lamus
4.12.2021, 21:31
Bravo sudija BTW Nogomania - Brandt je bil po trku menjan ;)

2

Golijada Bayerja: Blestel je Patrik Schick s štirimi zadetki in asistenco

Lamus
4.12.2021, 21:27
Sedaj si me pa šokiral :) Največji rising star zadnji 10 let :) Plus še Andrich :)

Poudarjeno

Močnejši je bil magnet igranja lige prvakov. Že od začetka sem bil jasen. Šele četrtič je Villarreal v ligi prvakov, to pomeni, da je v njo težko priti, sam pa sem sanjal o tem, da bom s svojim klubom igral v njej. Predsednik ni pritiskal name, čeprav bi z mano lahko dobro zaslužili. Spoštoval je mojo odločitev in to cenim. ...več
Pau Torres
Brez Sarkozyjeve intervencije pri Platiniju, Katar nikoli ne bi dobil svetovnega prvenstva. ...več
Sepp Blatter
Ronaldo mi je odgovoril, da ima veliko denarja. Povedal mi je tudi, da je zabil veliko golov in sem jih jaz dosegel vsega 150." ...več
Antonio Cassano

Anketa

Je zdaj pravi čas, da Slovenija dobi novega selektorja?
Vseh glasov: 1831
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.