Nostalgija

Ilirija, Olimpija in famozna 1911

Miha Zupan 28. julij 2016 115 Komentiraj
(foto: nkolimpija.si)
Kakšna je povezava med SK Ilirijo (1911-1943), ND Ilirijo in ŠDNK Olimpijo? V spodnjem članku bomo skušali razjasniti nekatere napačne domneve in zgrešene ugotovitve, ki krožijo med ljubitelji nogometa na Slovenskem.
Je bila Olimpija ustanovljena leta 1911, 1936, 1945, 1960 ali 2005? Če pogledamo na angleško Wikipedijo (kar verjetno stori največ ljudi), najdemo dve ločeni strani, eno posvečeno "stari" (1945-2004) in eno "novi" (2005-danes) Olimpiji. Članka sta polna napak, kar za Wikipedijo ni nič presenetljivega. Dodatno zmedo povzroči članek o zgornje šišenski Iliriji, ki si prav tako lasti letnico 1911. Večina ljudi zgodovino slovenskega nogometa pozna zelo površno in si svoje mnenje ustvarja glede na svoja navijaška nagnjenja. Poglejmo torej kaj pravijo dejstva, ki nam jih ponuja malce temeljitejši pregled časopisnega gradiva v NUK-u in gradiva, ki ga hrani Zgodovinski arhiv Ljubljana.

Kdaj se je letnica 1911 prvič pojavila na grbu? To se je zgodilo leta 1990, potem ko je dr. Andrej Stare izdal knjigo 80 let korenin Nogometnega kluba Olimpija. Stare je prišel do sklepa, da sta predvojna kluba Ilirija in Primorje neposredna predhodnika današnje Olimpije. Ta ugotovitev ni napačna, čeprav je Staretova knjiga sicer polna napak in nedoslednosti. Takratni predsednik Olimpije, zloglasni Ivan Zidar, je dal zato na grb letnico ustanovitve starejšega od obeh "predhodnikov". Pred tem je Olimpija za svojo letnico "rojstva" smatrala 1945, ko je bila ustanovljena Svoboda-Center. 

Poglejmo zgodbo od samega začetka. 9. maja 1911 je bil v gostilni Roža na Židovski ulici v Ljubljani ustanovljen prvi "pravi" slovenski nogometni klub s polnim imenom Slovenski Football Klub Ilirija. (Pred tem je že deloval dijaški Hermes, ki pa ni imel policijskega dovoljenja in zato uradno ni bil priznan - op.a). Klub je deloval do poletja 1914, ko je zaradi Prve svetovne vojne športno udejstvovanje zamrlo. V nekoliko drugačni obliki so ga oživili 6. maja 1919, na prvem povojnem občnem zboru. Zdaj Ilirija ni bila več le nogometni, pač pa multi-športni klub. Sportni klub Primorje so leto dni kasneje ustanovili slovenski begunci iz Italiji prepuščenega slovenskega Primorja, v glavnem iz okolice Gorice. Kluba sta kmalu postala huda rivala. Zeleno beli Ilirjani so predstavljali ljubljansko meščanstvo, črno-beli Primorci pa priseljence in (nekoliko kasneje) študentarijo. Leta 1924 se je Primorje združilo z športnim klubom ljubljanske univerze LASK-om in postalo Akademski Sportni klub Primorje.

Z nastopom hude ekonomske krize leta 1929, je kmalu postalo jasno, da Ljubljana dveh velikih klubov ne more vzdrževati. Prvi poskus združevanja je propadel leta 1933, ker je pobudo na glasovanju zavrnila Ilirija. Tri leta kasneje zadržkov ni bilo več. 25. aprila 1936 je nastal nov klub z imenom Sportni klub Ljubljana. To je bil prvi profesionalni nogometni klub v Sloveniji. Ilirija je namreč zaradi pomanjkanja denarja ukinila svojo nogometno sekcijo in nadaljevala svoje delovanje z udejstvovanjem pri ostalih športih. Nogometna sekcija Primorja se je odcepila od matičnega kluba (da je zadržala status in mesto v ligi), se preimenovala v SK Ljubljana in sprejela medse najboljše nogometaše Ilirije. Najprej so igrali v modro-rdečih dresih, kasneje pa so se ustalili pri Ilirijini belo-zeleni kombinaciji.

Bežigrad
(foto: Nogomania)


Po italijanski okupaciji aprila 1941 klub ni prenehal delovati. Čeprav je šlo precej njegovih nogometašev v partizane, je klub nastopal v nekakšnem tekmovanju Ljubljanske province skupaj s šišenskim Hermesom. Po italijanski kapitulaciji in prihodu nemške vojske leta 1943, je prenehal delovati, kot tudi športno društvo Ilirija. (Primorje je bilo prepovedano že takoj po prihodu Italijanov.)

Po osvoboditvi Ljubljane maja 1945, so se bivši igralci SK Ljubljane spet zbrali in odigrali še tri prijateljske tekme, potem pa je bil klub uradno ukinjen. Junija 1945 je bilo "ustanovljeno" Fizkulturno Društvo Svoboda-Center, ki je "prevzelo" vse igralce, barve dresov (belo-zelene) in igrišče "ukinjene" SK Ljubljane. Takratna partijska linija je predvidevala "nastanek" športnih klubov v vseh ljubljanskih občinah. To se je kmalu izkazalo za zgrešeno politiko, saj se je kvaliteta razpršila in prvi povojni slovenski prvak je nekoliko nepričakovano postala lendavska Nafta.

Po koncu jesenskega dela sezone 1946/47, ko je bila Svoboda suvereno prva na lestvici slovenske lige, so začeli partijski veljaki popravljati svoje napake. Odločili so se za koncentracijo kvalitete, zato so 18. decembra 1946 združili Svobodo, moščanski Borec in še dva športna kluba brez nogometnih moštev (Udarnik in Štepanja vas) v Fizkulturno društvo Enotnost, ki je zasedlo Svobodino pozicijo na vrhu lestvice in postalo na koncu slovenski prvak. Dejansko je šlo samo za pripojitev nekaterih najboljših igralcev Borca že obstoječemu moštvu Svobode. Barva dresov je bila zdaj bela. V kvalifikacijah za prvo zvezno ligo niso bili uspešni, zato so od sezone 1947/48 naprej nastopali v drugi zvezni ligi

Že s koncem jesenskega dela sezone 1948/49 se je športna politika spet spremenila. Partijski vrh se je odločil, da klubi ne bodo več združevali pod svojim okriljem številnih športov, pač pa da se bodo specializirali. Tako so 25. novembra 1948 nogometno sekcijo Enotnosti preimenovali v Odred in spremenili barvo dresov v rdeče-bele. Vse drugo je ostalo nespremenjeno. Odred je zasedel mesto Enotnosti v drugi zvezni ligi.

Odred je nemoteno deloval naslednjih 12 let. V sezoni 1953/54 je celo nastopil v prvi zvezni ligi, a je "plesal" le eno sezono. Potem je životaril v drugem rangu tekmovanja, kateremu so vrli aparatčiki vseskozi spreminjali format. Finančna situacija se je v drugi polovici petdesetih let drastično slabšala. Pozimi leta 1960, po koncu jesenskega dela sezone 1959/60, ki ga je klub končal na zadnjem mestu, je postalo jasno, da tako naprej ne bo šlo več. 22. decembra 1960 je bil tako ustanovljen nov klub, ki so ga poimenovali Triglav. Podedoval je Odredovo mesto na lestvici, bežigrajski štadion in vse igralce, dolgov pa ne.

Leto dni kasneje je vstopil v Akademsko športno zvezo Olympia (ustanovljeno 1955) in dobil ime, ki ga nosi še danes. (Ime je bilo uradno poslovenjeno v Olimpija leta 1966.) Z novim imenom je klub dobil tudi novo barvo dresov – črno-belo, v spomin na predvojno Primorje, ki je bilo od leta 1924 naprej prav tako akademski športni klub. Zeleno belo barvno kombinacijo je Olimpija prevzela leta 1970, ker sta to barvi mesta Ljubljana.

Kot smo že omenili, je v tem obdobju Olimpija za letnico nastanka smatrala 1945, Nogometna zveza Jugoslavije pa je upoštevala le letnico rojstva Triglava, torej 1960. To je podobno današnji situaciji, ko NZS smatra, da je bila Olimpija ustanovljena leta 2005, klub pa uporablja letnico 1911. NZS je glede tega zelo nedosledna, saj recimo priznava letnico 1911 zgornje šišenski Iliriji, ki je bila ustanovljena sredi petdesetih let dvajsetega stoletja in nima s predvojno Ilirijo nobene "pravne" povezave. Kot smo videli, je nogometna sekcija predvojne Ilirije prenehala delovati leta 1936, celoten športni klub pa leta 1943. Po vojni se je večina starih funkcionarjev Ilirije udejstvovala pri Enotnosti in kasneje Odredu. S tega vidika ima Olimpija veliko večjo pravico do "prisvajanja" letnice 1911 kot ND Ilirija.

Kaj pa famozno leto 2005, ki ga tisti, ki ne marajo Olimpije, tako radi citirajo? Zaradi plačilne nediscipline Ivana Zidarja in njegovih naslednikov je bil klub decembra 2004 povsem na kolenih. Primož Gliha in skupina navijačev (tako Dragonsov kot drugih) je poskušala na občnem zboru prevzeti klub od stare garde "grobarjev" Olimpije, a jim to ni uspelo, ker so grobarji z lažnimi obljubami o denarju, ki bo vsak čas na njihovem računu prepričali igralce, da so glasovali za staro garnituro. Prevzem je propadel in situacija je bila brezizhodna. Igralci so kmalu uvideli svojo zmoto in vsi brez izjeme odšli. Od matičnega kluba pa se je odcepila tudi mladinska šola, saj so starši in trenerji uvideli, da to ne gre več nikamor.

Taista mladinska šola, torej srce in duša kluba, je marca 2005 ustanovila člansko moštvo in se preimenovala v NK Bežigrad. Stara garda pa je izpeljala polsezono do konca z igralci, posojenimi z vseh vetrov in potem zapustila klub, od katerega ni, razen dolgov, ostalo nič več.

Klub pa seveda ni umrl, živel je naprej skozi svojo mladinsko šolo, ki ni leta 2005 nastala "iz ničesar", pač pa je le reševala, kar se je rešiti dalo. Zaradi pomanjkanja posluha NZS, ki je pred tem leta in leta tolerirala plačilno nedisciplino in je bila soodgovorna za bankrot Olimpije, Ljubljane in Mure, so morale vse mladinske selekcije Olimpije začeti na dnu. Zaradi tega so klub zapustili vsi perspektivni igralci (npr. Andraž Šporar) in je moral Bežigrad mladinsko piramido postavljati na novo. Člansko moštvo pa je bilo v domeni Primoža Glihe, ki je okoli sebe zbral pisano druščino legendarnih igralcev, ki so klubu pomagali v petih letih napredovati iz 2. ljubljanske lige (5. rang tekmovanja) nazaj v prvo ligo.

Kakšne sklepe lahko torej potegnemo iz vsega tega? Dejstvo je, da ND Ilirija nima nobene pravice do letnice 1911, saj gre za klub ustanovljen kakih deset let po tem, ko je stara Ilirija leta 1943 nehala delovati, in celo skoraj dvajset let po tem, ko je leta 1936 prenehala delovati nogometna sekcija Ilirije. Pri Olimpiji pa je kontinuiteta razvidna od vsega začetka. Glede na podatke, bi sicer rekel, da je Olimpija prej naslednica Primorja, ne Ilirije, saj je bila novoustanovljena SK Ljubljana pravno samo preimenovana in osamosvojena nogometna sekcija ASK Primorja. Vse kasnejše spremembe so bile samo kozmetične in so se dogajale običajno kar sredi sezone, tako da tukaj kontinuiteta ni vprašljiva.

KOMENTARJI

119
perotina
28.7.2016, 20:47
Kar se debate tiče, stvar je povsem jasna. Ne si lastit nekaj kar ni "vaše". Zdej pa preklop na tekmo pa držat pesti.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
yyyeb
28.7.2016, 21:32
olimpija ima dolgo zgodovino, ker navijajo za njo dragonsi. to je edino pomembno. zaradi mene lahko 100x pravno propade. navijači so tisti ki delajo klub. zanimivo da viole po njihovem masovno hodijo na tekme nekaj let starega kluba.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
wisan
28.7.2016, 23:31
Letnica gor, letnica dol in stara slava, ki tako ali tako sploh ne obstaja. Danes so Domžale lolimpiji zadale zadnji udarec. Najboljše bi bilo, da zamenjata stadion. V nedeljo pa je na sporedu edini slovenski derbi, od osamosvojitve naprej.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
meko123
28.7.2016, 23:50
nevem, ne razumem, zakaj u pm, zaakaaj?? tok je use hudo pa grdo kar se tice olimpije, ljubljane,.... mi samo krademo, si lastimo kar ni nase,... a glejga zlomka, derbi so pa vedno rasprodani, kdaj vam bo dotajčil, da velik klub naredi splošna javnost, ne pa zgolj in samo zgodovina, letnice, pinki štucne,....
Odgovori Prijavi komentar
0
0
meko123
28.7.2016, 23:54
wisan kakšne droge jemleš ti?'? kdo je komu kej zadal?? prvaku slovenije, edini slovenski derbi prau, se vedno pa so tekme z olimpijo razprodane... pa k bi reku, da maribor usaj lep fuzbal igra... zmeri mate unga tovariša v 90min da vas spasi... nimate se kej oglasat
Odgovori Prijavi komentar
0
0
rokeec
29.7.2016, 01:04
Člansko moštvo pa je bilo v domeni Primoža Glihe, ki je okoli sebe zbral pisano druščino legendarnih igralcev, ki so klubu pomagali v petih letih napredovati iz 2. ljubljanske lige (5. rang tekmovanja) nazaj v prvo ligo. ----> HAHAHAHAH UMRL.. legendarnih igralcev hahahahah pa to se joces.. ki te igrajo toti legendarni igralci zaj???
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Prco
29.7.2016, 01:23
Medtem ko se Žabarji ukvarjajo z letnicami, drugi beležijo mednarodne in domače uspehe. Članek pa amaterski, na nivoju srednje poklicne šole (kaj več dvomim, da je avtor uspel opravit), s kar nekaj povsem napačnimi podatki (med drugim datum ustanovitve NK Ilirija). Pač populističen članek zafrustriranega žabarja na dan ko njihova podružnica v vasi Domžale in edini resen klub v Sloveniji igrasta Evropske tekme. Frustracije pa to. Patetično in žalostno.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
yyyeb
29.7.2016, 09:55
dejstvo je da ima ljublja veliko boljših nogometašev kot maribor. v mariboru so samo pokupljeni in ljubljančani
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Prco
31.7.2016, 01:27
Karkoli vas potolaži dvoživke, karkoli,....LOL
Odgovori Prijavi komentar
0
0
samo z glavico naprej!
12.8.2016, 16:53
dejstvo je, da nd ilirija nima nobene pravice do letnice 1911, ker gre za klub ustanovljen kakih deset let po tem...torej 1953. kdo sploh ima pravico? vsak, ki bi rad bil nekaj vec kot je oz laže drugim in sebi :-) naj pomirim vse skupaj, da so to samo stevilke nametane skupaj in vsak klub ima pravico, da jih poljubno sestavi. iliriji bi tako predlagal 1901. tud sentilj razmislja, da bi dal v grb 1911. takrat so se znani sportniki oglasli na pijaci. oni so takrat imeli s sabo pravo zogo in z to isto zogo so potem odigrali tekmo v mariboru.
Odgovori Prijavi komentar
0
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


7

Coppa Italia: Znova spektakularni pari četrtfinala

cornelius
17.1.2020, 22:47
Pa kdo zaboga še gleda ta gnil fuzbal v Serie A? Bljak.

7

Coppa Italia: Znova spektakularni pari četrtfinala

Doka_Luncic
17.1.2020, 22:47
Pa kdo zaboga še gleda ta gnil fuzbal v Serie A? Bljak.

5

Totti: Pravijo mi, da sem nor, ker sem zavrnil Real

Doka_Luncic
17.1.2020, 22:49
Tisto leto ko je za Romo igral še Batistuta sem redno gledal tekme Rome, ter navijal za njih. Ta scudetto je bil za oba, Batigola ter Tottija

12

Nov nor zasuk: PSG in Neymar bi podaljšala pogodbo!

Doka_Luncic
17.1.2020, 22:51
Gnar, poškodbe, kurčenje gor ali dol, še vseeno je 50x boljši od šprinterčka Mboppa, ki se spotakne ko treba preigrati koga.

15

Skavt: Brandon Williams

alex
17.1.2020, 23:52
ne incestni izrodek le ti si tolko retarden da ne opaziš kdaj te kdo drka u glavo kdaj pa misli resno,zato pa nisi še videl pičke od blizu.,,,

Poudarjeno

Moti me, ko vidim, da ima nekdo drug eno zlato žogo več kot on. ...več
Maurizio Sarri o Cristianu Ronaldu
Hrvaški mediji poročajo, da je AC Milan poslal ponudbo za Danija Olma, a meni so to iz kluba odločno demantirali. To ne pomeni, da Milan noče Olma, ravno nasprotno, Boban ga zelo ceni, ampak ne verjamem, da ga bo Milan skušal pripeljati zdaj. Prej poleti. ...več
Gianluca Di Marzio
Ne gre za to, da si v tem trenutku želim kaj takega. Rekel sem že in ponovil bom, da bom v Ajaxu ostal do konca sezone. Morda tudi naslednjo sezono. Poročanja o Realu in Manchester Unitedu so dober signal, ampak to zdaj ni pomembno. Zagotovo ostajam v Ajaxu. ...več
Donny van de Beek

Anketa

Je Quique Setien dorasel zahtevnemu izzivu na klopi Barcelone?


Vseh glasov: 753
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.