Komentar: Klemen Kos

Komentar

Hrvaška je nastavila ogledalo: Slovenski nogomet je padel na dno

Klemen Kos 8. september 2021 11 Komentiraj
Slovenija je na Hrvaškem doživela zelo boleč poraz. (foto: Getty Images)
Polom Slovenije na Poljudu ni bil enkratna izjema, temveč končna točka procesa, ki se nakazuje že vrsto let. Slovenska reprezentanca in z njo slovenski nogomet toneta v obskurnost, iz katere bo pot nazaj vsak dan težja.
Solidno, slabo, obupno. Tako bi v kronološkem zaporedju z eno besedo povzeli vsako od zadnjih treh predstav slovenske reprezentance, ki pravzaprav le sledijo vzorcu prejšnjih let. Občasen preblisk, ki daje lažno upanje, konstantno podleganju pritisku in že težko razumljiva diskontinuiteta, zaradi katere je vsaka tekma slovenske reprezentance po svoje Pandorina skrinjica. Novost z včerajšnje tekme je bila ta, da Slovenija že dolgo ni bila zares tako potolčena, tako nemočna, tako izigrana, tako mlahava in tako patetična kot na Poljudu.

Tam je bil favorit resda jasen kot beli dan, a smo se vseeno vsaj malo zanašali na pozitivno izkušnjo prve tekme, na neprepričljivo podobo hrvaške reprezentance v kvalifikacijah in tradicionalen slovensko-hrvaški naboj, ki naj bi vendarle iztisnil nekaj atomov več.

Če smo povsem iskreni, nad razpletom in potekom včerajšnje tekme niti ne bi smeli biti preveč presenečeni. Poljud je nastavil ogledalo slovenskemu nogometu, ki je ostal ujet v svoji preteklosti in bledečih spominih. Uspešen nastop v drugi izvedbi lige narodov in Murina uvrstitev v konferenčno ligo sta pravzaprav edini pozitivni zgodbi zadnjih let, ki pa jih lahko, upoštevajoč širšo sliko, zlahka relativiziramo. Liga narodov in konferenčna liga pač v današnjem superkonkurenčnem, superhitrem in superdinamičnem evropskem nogometu nista dovolj.

Ko po porazih razglabljamo o potrebah po menjavah selektorjev in igralcih, ki so ali niso igrali, ves čas bežimo od veliko bolj kritičnega vprašanja – v katero smer gre slovenski nogomet. Poraz v Splitu in aktualno stanje na lestvici kvalifikacijske skupine je zgolj kulminacija procesov, ki v slovenskem nogometu tečejo že (pre) dolgo. Bolj kot to, da Sloveniji trenutno ne gre in ni konkurenčna, skrbi vtis, da istočasno ne polagamo temeljev in zaganjamo procesov, ki bi težili k temu, da bi se v prihodnje trend morda obrnil v pozitivno smer.

Slovenska reprezentanca je ekipa brez identitete. Je tukaj in zdaj, a o njej dejansko ni povedati kaj dosti. Je kot nekakšen nebeški pojav, ki se lahko zgodi kjerkoli in kadarkoli, ni pa njenih nihanj moč povezati v nekakšno smiselno celoto, ki bi dala orientacijo, kje zares smo. Vse je tako eksperimentalno, varljivo in negotovo, kakor tandemi v srednji vrsti, ki krožijo s hitrostjo hokejskih menjav. Le mislimo si lahko, kaj vse se podi v mislih prve avtoritete slovenske reprezentance Jana Oblaka, ki ves čas pretika med dvema nasprotnima svetovoma – Cholovo vojsko v Madridu, kjer je vsaka tekma bitka za življenje in smrt ter razglašeno vojsko v slovenski reprezentanci, v kateri je vse ves čas podvrženo zgolj slučajem.

V tovrstnih primerih je najbolj higienično in logično, da se reševanja umirajočega vojaka loti nekdo drug. Slovenski nogomet ni le v kričečem pomanjkanju kakovosti, še bolj v nebo vpijajoča je potreba po svežini in občutku, da je v njem sploh še ostalo dovolj modrosti za priznanje, da to, kar se trudimo početi zadnja leta, ne deluje.

KOMENTARJI

11
Legacy
8.9.2021, 11:38
- Odgovor na komentar osebe balestra92 Poglej komentar
Se strinjam kar se tiče ligaškega aspekta in dela z mladimi. Ampak tudi nasploh NZS res sam govno meša zadnja leta. Oni so nam dali Katanca, Stojanovića, Kavčiča ... Posledično smo nekje v procesu zgubili še Kampla za brezveze, pa skor še Oblaka. Zadnjih 6, 7 let nimamo nič za pokazat, pa mamo na papirju 2-3 res kakovostne, pa 2-3 več kot solidne fuzbalerje. Zapravili so nam eno luštno generacijo. Odgovarju ne bo noben, seveda. Obeti za naprej pa tut niso ravno neki baš dobri. Hvala bogu da nam Leipzig Šeška razvija, škoda da jim ne moremo kar vseh mulcev zlifrat tja čez mejo, ker tukaj jim noben ne more pomagat.
Odgovori Prijavi komentar
5
0
matej1111
8.9.2021, 11:49
Selektor ne more delat čudežev s tem kaj je na razpolago. Problem je, da so vsi za kurac, ki so na razpolago in to že vrsto let. Razumem, da vsi dan danes igrajo nogomet ampak, da pri pizdi nismo zmožni na sredini enega igralca naredit, ki bo igral vidno vlogo vsaj v belgijski ligi te pa naj gre vse v kurac. Enega ni v sredini, ki bi naredil kakšen višek. Niti proti Malti ne. Pa jebote bog, je to možno, da v 10 letih ne narediš enega takega igralca?! Prvo se naj ustavi, da se hodijo ti mladiči nekam v Italijo pri 19.letih na klopco gret. Dam roko v ogenj, da bo Koderman šel nekam v Italijo in bo propadel, v reprezentanco pa še ga bodo klicali 10 let pa čeprav bo vsepovsod klopco grel. Jebe se tem reprezentantom, če igrajo v klubih, glavno da si on jajce čoha na klopi za 30 jurjov na mesec, ko pa je reprezentanca pa pride na dopust.
Odgovori Prijavi komentar
5
0
Stand ur ground
8.9.2021, 11:58
- Odgovor na komentar osebe balestra92 Poglej komentar
Res je, za to stanje je kriva samo in izključno NZS, ki jim je to samo zelo dobro plačan hobi. Nič od vlaganja in nič od razvoja. Nogomet se razvija s svetlobno hitrostjo in če je trenutno na stopnji 5G interneta, smo mi ostali tam nekje v dobi ISDN-ja. Belgijci in Avstrijci so lep primer tega, kam se lahko pride, če delaš sistematično, z ljubeznijo do nogometa in z željo po uspehu. Pred leti so bili Avstrijci za nas "skijaši", pa je sedaj njihov nogomet svetlobna leta pred nami. Če izvzamemo Salzburg, ki ima neomejen pritok denarja, so tudi ostali klubi finančno preskrbljeni, infrastruktura je na visokem nivoju in zato je tudi liga privlačna za gledalce, posledično pa se kaže tudi njihov vzpon v reprezentančnem nogometu. Pri nas pa kar bo, pač bo. Tekme so bile že pred covidom slabo obiskane (sedaj je seveda še slabše), televizijski prenosi so namenjeni samo izbrancem s pravim operaterjem, infrastruktura je sramotna (postavitev refrektorjev, ki bi v tem času morali biti obvezni, so cel dogodek), tako da trenutno stanje sploh ne preseneča. Če mi reprezentanca ne bi bila že od otroštva prva izbira, pred vsemi domačimi in tujimi klubi, bi že zdavnaj obupal.
Odgovori Prijavi komentar
1
0
zadane
8.9.2021, 12:44 (popravljeno 8.9.2021, 12:46)
2 mio nas je, smo ena najmanjših držav. vsi bi pa radi neko kvaliteto in dosežke.ok, se strinjam, da je potrebno imeti visoke cilje, ampak po mojem mnenju je v tej skupini že od začetka tekmovanja realna borba za 3.mesto s Slovaško. Koga pa imamo v ekipi? Oblak in potem dolgo nič. Iličić, ki jih ima 33 in potem Šeško 18. Vmes pa za moje pojme igralci za 3. ali 4. mesto v skupini. Vsakih 10 do 15 let pa nam seveda uspe kak dosežek ko se vse poklopi in se drugim ne poklopi. Eni bi kar vse stare vn dali in mlade noter. Ok "starih" so bii od včeraj samo Kurtić, Iličić in Mevlja. Faza dodajanja mladih poteka vsako leto, oziroma vsak cikel tekmovanja.Šeško recimo super, velik talent, ampak kaj naj pričakujemo da bo zabil Hrvatom pri njih? Za moje pojme so edino zgrešene odločitve Keka Bijol na štoperju in igra brez klasičnih wingerjev. Dobra igra Seška, Stankoviča in Stojanoviča. Konec koncev boljše slaba igra in poraz 3:0, pa mogoče zmaga na vseh naslednjih 4 tekmah.
Odgovori Prijavi komentar
1
0
Werder Lunik
8.9.2021, 13:09
- Odgovor na komentar osebe zadane Poglej komentar
Za moje pojme niti ni problem rezultat kot tak. Res je, utopično je pričakovat kar redno uvrščanje na velika tekmovanja in vse kar zraven spada. Vsaj za tako državo kot smo mi. Ampak da smo pa na točki, na kateri dejansko smo, se pravi: nobene vizije, nobene izdelane strategije, vse poteka naključno, če slučajno uspe super, sicer pa pač šment.. In predvsem, da je celoten pristop medel. Kot da bi večina igralcev za kazen morala igrat, ne ker predstavljajo 'elito' slovenskih nogometašev in so priviligirani izbranci. Mene v prvi vrsti moti to. Da vsakič (tista izjema ali dve, sta še vedno samo to - IZJEMA!) ko gledam tekmo reprezentance, gledam neko bojazljivo prilagajanje nasprotnikovemu pritisku (pa tudi če je to ena "silna" Malta) in potem vmes na trenutke celo pride kaka minuta, kjer si smiselno sledi par uspešno izvedenih podaj, pa posledično kak pobeg po krilu in zaključek akcije. Večinoma pa kot da ne vedo kje naj vsak sploh stoji kaj šele kam naj se premakne. (kolikorat se zgodi, da so po trije, celo štirje, na kupu, pa se še takrat zlepa ne razmaknejo.. Pa kje boš potem odigraval s komerkoli? Ostane zgolj nabijanje naprej ali vstran, kar pa vemo kam ponavadi vodi..) Ko smo pri premikanju - kolikorat se celotna ekipa res dinamično premika in je konstantno v neki tvorbi formacije? Večinoma štoperji oddajo žogo in se jih potem vse skupaj ne tiče, dokler ne pride žoga spet do njih. Predvsem pa vezisti - en mogoče še hoče pomagat v napadalni akciji, večina pa ko odda žogo, samo še gleda kaj bo. Da bi kdo stal zraven nasprotnikovega igralca ali pa se celo priključil za morebitni zaključek akcije, pa je spet kvečjemu izjema. In taka 'alibi igra' nikamor ne pripelje. Še proti Malti ne, kaj šele komu drugemu. Zato je meni mučno gledat, ker sploh ne veš na koncu, a je bil to res maksimum celotne ekipe ali jim je bilo zgolj odveč preznojit telesa in umazat dres? A so imeli pred tekmo priprave kot se zagre ali so nemara več pozornosti posvečali socialnim omrežjem? Zato, ne pa zato ker je X točk na lestvici, namesto Y točk kot jih pričakuje kdo drug. Točke se sešteva na koncu, igrat je treba pa vsako tekmo posebej. In vsaj poizkus 'igranja' pri naših pogrešam domala na vsaki tekmi (tistih par minut, ko celo izgledajo zainteresirani pa nekako ne šteje, so prej anomalija) Ko si enkrat ne znaš odgovorit na to, vse skupaj res postane skrajno nezanimivo. Pa verjamem, da nisem edini s tovrstnim pogledom na vse skupaj.
Odgovori Prijavi komentar
1
0
tripsi
8.9.2021, 14:18
- Odgovor na komentar osebe zadane Poglej komentar
Hrvatov je pa 4mio pa kaj? Da smo mala država ni in ne sme biti izgovor za nastalo situacijo. Hrvaška vsako leto izvozi vsaj enega igralca v top5 evropsko ligo (večinoma na račun Dinama), kjer le ta potem tudi redno igra. Če že gledama na populacijo bi potemtakem naši morali na vsake dve leti izvoziti enega takšnega. Kaj pa imamo? Od tistih ki kolikor toliko redno igrajo imamo Oblaka, Iličiča in Stojanoviča. Tu je še Kampl, ki pa zaradi spora z NZS ne igra. In potem je to to. Imamo še obetavnega Šeška in pa mogoče nekaj obetavnih v mladi reprezentanci (mogoče Celar). V ligi prvakov bo letos 7 slovencev od tega so v reprezentanci trenutno le 3je (Šeško, Oblak, Iličić). Nekaj jih potem imamo še v LE. Najlažje je govoriti mi nimamo igračev in podobno. Nihče pa se ne vpraša zakaj je temu tako. Problemov je več in prvi je NZS z vsemi regijskimi podzvezami. Pri nas je tako, da nihče za nič ne odgovarja, na položaje pa pridejo vsi po vezah. Kako naj Mijatović izbere dobre selektorje, če pa nima pojma o stroki? Okoli sebe pa ima kaj? Odvetnike podjetnike in amaterske ljubitelje nogometa. Korak v pozitivno smer je bil Pavlin ampak očitno nima neke funkcije kjer bi dodal strokovnost zvezi. Brez resnega dolgoletnega plana v katerega bo vključen vsak sleherni slovenski klub ne bo nič. NZS mora ponuditi klubom roko predvsem v financah. Poglejte mladinske celo reprezentančne selekcije kdo igra? Polovica najboljših in polovica tistih, ki so jim starši uredili nastopanje. Celotno NZS je treba prevetriti od glave do pete. Tja postaviti ljudi, ki imajo znanje. Gliha je znal ampak je bil prestrog, Zahovič zna pa je pijanec, Kosič zna pa ni iz pravih krogov, Koren zna pa je hinavec itd...
Odgovori Prijavi komentar
2
0
Ronnie_10
8.9.2021, 14:38
Že 10 let pogrešam članek, ki bi prst usmeril v NZS, ki je postala povsem zbirokratizirana organizacija nesposobnežev, ki so sami sebi namen. Tko da tle nosite svoj del krivde tut mediji, ki vedno znova rušite samo in zgolj selektorje, in ne opazite ali nočete opazit, da se pravi problem nahaja še nekoliko višje.
Odgovori Prijavi komentar
1
2
UNHOLY CULT
8.9.2021, 16:29
glavni krivce iščite v mafijskem lobiju na nzs !!! ta pijanec na ić ni vreden nič
Odgovori Prijavi komentar
1
1
Mourinho
10.9.2021, 22:15
Edini, ki je kaj vreden je Jan Oblak. V konstantni formi. Dokazuje se že vrsto let, pa tudi španska liga ni kar tako. Vsi ostali se nekako šlepajo. Tekmo ali dve nekaj pokažejo in že so "zvezdniki". Iličić??? Igra, pa ne igra, minutaža v klubu ni konstantna. Stojanović prav tako, poleg tega pa menjava kluba. V glavnem se igralci selijo kot mačke z mladimi. V klubih redno ne igrajo, glavno, da so v tujini in nekaj več zaslužijo, čeprav sedijo na klopi. Nekateri omenjajo Kampla. Dajte no, če bi bil kaj vreden, bi redno igral, tako tudi njemu manjka minutaža .....
Odgovori Prijavi komentar
0
0
MB_Bojan
11.9.2021, 10:37
- Odgovor na komentar osebe Mourinho Poglej komentar
kaj ocenjuješ in mešaš med te povpečneže Iličiča po tej eni tekmi in v zadnjem letu ? sploh spremljaš italijansko ligo, njegovo igro in gole v vseh teh letih igranja tam ? in umna ugotovitev, da španska liga tudi ni kar tak. Res, pravi nogometni znalec.
Odgovori Prijavi komentar
1
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


4

Ilaix Moriba se je uprl Barceloni in prebegnil v Nemčijo, a se mu to ni izplačalo, niti debitiral še ni

assailant
28.9.2021, 12:21
na koncu bo postal drugi Krkić, Jeffren, Tello, Cuenca...precej povprečni oz podpovprečni igralci

53

Premier League: Danes je lepo biti navijač Arsenala

Lamus
28.9.2021, 12:04
Vidiš. Tu se pa strinjam s tabo. Well said.

3

Zmaga ali poraz Aleksandra Čeferina? UEFA se je umaknila iz tožbe proti ustanoviteljem superlige

superfly7
28.9.2021, 11:55
Ni problem. UEFA ima podporo v nacionalnih zvezah. Če želijo ti klubi igrati SuperLigo pa bojo igrali proti 7 tekem medseboj vsako sezono. Ker domače lige in tekem pod UEFO pač ne bodo igrali.

Poudarjeno

Mislim, da bo sprva v klub pripeljal zelo izkušenega trenerja, nato pa bo sčasoma prevzel njegovo mesto. V Manchester United se je vrnil z razlogom. ...več
Tim Sherwood o Cristianu Ronaldu
Vsi vidimo očitno – otrok ni več na igriščih. Časi so takšni. Otroci so na telefonih, pred ekrani. Ko si otrok, se največ naučiš v prosti igri, na ulici, pred blokom. V klubu treniraš uro in pol, s prijatelji pa igraš pet, šest ur. ...več
Zoran Zeljković
Nisem bil izključen, ker bi bil živčen, ampak zato, ker sem sodniku povedal, da je treba igro prekiniti, ker je na igrišču še ena žoga. V tej državi te izključijo za nič. Vprašal sem ga, zakaj rdeči karton, pa je rekel, da zaradi odnosa. Bolje, da to pustimo pri miru. ...več
Ronald Koeman

Anketa

Koliko golov bo Cristiano Ronaldo dosegel za Manchester United v letošnji sezoni?

Vseh glasov: 1583
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.