Intervju

Hotić: Maribor me je naučil trpeti in zmagovati

Miran Zore 19. oktober 2018 9 Komentiraj
Dino Hotić je v Maribor iz Brava prišel leta 2011. (foto: Nogomania)
Dino Hotić se je v poznih najstniških letih spogledoval z usodo t.i. večnih talentov, a se klicu nogometne pogube ni odzval niti v tretji ligi. Vztrajnost je njegov talent pripeljala nazaj v Maribor, do velikih stvari.
Pred sedmimi leti, ko je Josip Iličić že blestel v Palermu, v Mariboru pa so zadovoljno ugotavljali, da se v Ljubljani (pri Bravu in Interblocku) splača kupovati, je Zlatko Zahović iz Ljubljane v Maribor pripeljal kar paket še mladoletnih fantov, takrat že članov mlajših reprezentančnih selekcij. Neobičajna kadrovska poteza takrat zaradi mladosti igralcev ni preveč odmevala, s prebojem Petra Stojanovića, ki zdaj igra za Dinamo Zagreb, pa je že po nekaj letih postala smiselna. Zdaj, ko je od tega že sedem let, se bo Mariboru takratni manever še toliko bolj obrestoval. Drugi, ki mu je po letih razvijanja in potrpežljivosti uspelo, je namreč Dino Hotić, v tej sezoni eden najboljših nogometašev Maribora in 1. SNL.

Mladenič iz Borovnice pri Ljubljani je v sedmih letih prehodil zanimivo pot, na kateri je poleg talenta pokazal predvsem veliko mero potrpežljivosti in v zadnjih letih tudi zrelosti. Nogometno življenje mu, čeprav je bil na Euru U17 kot edini Slovenec v idealni ekipi, skupaj z danes nogometnimi asi kot so Goretzka, Hendrix, Ake, Vilhena, Brandt, Mayer in Stepinski, ni prizanašalo. Od prvih mariborskih mesecev, ki jih je preživel kar pri družini Zahović in nato od debija v prvi ligi marca 2013, je Hotić doživel marsikatero razočaranje, kar tri posoje in celo degradacijo v tretjeligaško B ekipo Maribora.


Kljub vsem težavam je Hotić vztrajal v Mariboru in si pred dvema letoma priboril odgovorno "desetko" Agima Ibraimija. Že v lanski sezoni je nakazoval, da morda prihaja njegov čas, v letošnji sezoni pa to redno potrjuje. Zdaj je že povsem jasno, da je Hotić legitimni naslednik markantnega Ibraimija, ki je bil v mariborski ekipi v veliki meri zadolžen za kreativo, asistence in tudi zadetke. S sedmimi doseženimi zadetki (dodal je tudi dve asistenci) je Hotić prvi strelec lige, še bolj kot to pa je vzor mladim igralcem, ki ob številnih čereh na poti do uspešne profesionalne kariere prepogosto vržejo puško v koruzo. Hotić je ni, sadove prizadevnosti in vztrajnosti (ne smemo pozabiti na ključno - nogometno znanje) pa pridno obira to sezono. 
Dino Hotić
(foto: Nogomania)


Letošnja sezona je daleč najboljša v vaši karieri. Kaj se dogaja?
V bistvu nisem naredil nič posebnega, delal sem tako kot prejšnje sezone. Čakal sem, da se mi bo odprlo. Življenje sem podredil nogometu in vedel sem, da bo enkrat prišel trenutek, ko bom dobro igral in zabijal. Trener mi zdaj še bolj zaupa. Ko ti enkrat nekaj gre, se stvari odpirajo naprej. Pričakoval sem to. V svoji karieri sem šel vedno počasi naprej, stopnico za stopnico. Igral sem za Veržej, Krško, pa Maribor B, za menoj je skoraj cela sezona v tretji ligi. 

Sedem let v Mariboru je dolga doba, polna vzponov in padcev. Kako močno ste v uspeh še verjeli, ko ste morali igrati v tretji ligi?
Težko je bilo. Mislil sem, da bom po dobri posoji v Krškem v Mariboru igral. Ukvarjal sem se sam s seboj. Nisem vedel, kaj počnem narobe, da me ves čas pošiljajo drugam. Vedel sem, da nekaj ni v redu. Vsi so mi govorili, da naj bom potrpežljiv. Treniral sem trdo, verjetno skorajda že preveč. Čakal sem, da pride moj trenutek. Prišla je sezona, ko sem v pokalu zabil Olimpiji in se je začelo obračati v pozitivo. Spoznal sem Irfana Redžepagića, ki mi precej pomaga. Sam je imel primer Edina Džeka, ki so mu govorili, da je neroden in neperspektiven. Pa je igral v drugi češki ligi, celo v zvezni vrsti, ampak je šlo postopoma. Tudi jaz moram postopoma naprej. 

Vaše nogometno znanje nikoli ni bilo sporno, nekonstantnost prav tako. Zakaj ste tako močno nihali?
Nisem imel statusa oziroma si ga nisem mogel izboriti. Ko sem igral dobro, sem igral. Ko je prišla slabša tekma, me nekaj tekem ni bilo. Pritisk je bil. Pred tekmo sem si rekel, če ne boš dobro igral, te spet ne bo. Trener mi pri tem pomaga, daje mi dodatno samozavest, vidim, da mi zaupa, verjame vame. Želi, da sem sproščen in delam to, kar znam. V glavi je veliko. Ne smeš se ukvarjati z nogometom po treningih, recimo potem doma, se zapirati vase in premlevati. Treba je znati zbistriti glavo, se sprostiti in biti pozitiven. Zdaj mi to uspeva. 

Kako je na vas vplival zunanji pritisk?
Zelo težko je bilo. Hodil sem po Mariboru, ljudje pa so me spraševali, zakaj ne igram. Nisem želel niti odgovarjati, ker nisem vedel, kaj naj sploh rečem. Spet mi je prišlo na misel... Spraševal sem se, kaj je narobe z mano. 

Ste kdaj pomislili, da ste za Maribor morda preslabi?
Nisem. Zavedal sem se svojih kvalitet. Premleval sem sicer vse, od taktike naprej. Potem sem se dosti pogovarjal s trenerjem in mi je to veliko pomagalo. Vsi mi pravijo, da nogomet ti enkrat da in enkrat vzame, samo čakati moraš na moment, da ti nekaj spet da. 

V letošnji sezoni igrate odlično, predvsem pa samozavestno. Je bil prelomen večni derbi v Ljubljani, ki ga je Maribor dobil s 3:0?
Morda. Po desetih minutah, ko sem izgubil dve žogi, sem si mislil, da me bo spet pokopala slaba tekma in par tekem zagotovo ne bom igral. Potem je trener zamenjal sistem... Z enim prodorom čez celo igrišče sem dobil samozavest. Videl sem, da gre. Pa sem se spomnil, ko sem s Krškim igral v Ljubljani, pa sem takrat tudi dobro igral in da je to pravzaprav isto. Tako sem si malce pomagal. Po tekmi sem še bolj utrdil samozavest. Ta tekma je bila zelo pomembna. 

Večni derbi je v lanski sezoni odločil naslov prvaka. Kako pomemben je za vas?
Lepo je imeti takšnega rivala. Na teh tekmah nikoli ne veš, kaj bo. Lepo je, če si prvak, saj veš, kaj si dal skozi. Težko je, če derbi izgubiš. Zadnjega v lanski sezoni smo izgubili, naslov pa skupaj z njim. Olimpija ni imela nič od igre, ni je bilo celo tekmo, potem pa je v 10 minutah odnesla naslov v Ljubljano. To nas je podžgalo za to sezono. Zanimanje za prihajajoči derbi je že zdaj ogromno. Čaka nas velika tekma, komaj jo že čakam. Dali bomo vse od sebe, da zmagamo in povečamo prednost.

Trener Maribora Darko Milanič pravi, da vas v letošnji sezoni precej bolj zanima gol kot v preteklosti. Vaših sedem golov to potrjuje, kajne?
Začel sem več streljati. V preteklosti sem, ko sem prišel v situacijo za strel, vedno gledal, kako bom podal, pa sem poizkušal. V lanski sezoni sem dal recimo deset asistenc in mi je prijatelj rekel, da asistence ne štejejo. V narekovajih seveda, ampak rekel je, da je pomembno, kdo zabije gol. Ga upoštevam (smeh). Ko pridem v situacijo za strel, streljam.

Letošnji Maribor je povsem drugačen od tistega, ki smo ga bili vajeni v preteklih letih. Je manj robat in precej bolj tehnično dovršen. Je filozofija zdaj bolj prilagojena vam, tehnično bolje podkovanim igralcem?
Imamo novo filozofijo. Dobro se razumemo. Nekaj novega je, zagotovo, Maribor igra nogomet, kakršnega prej ni. Trener je našel novo filozofijo. Ima igralce, ki smo takšnega profila in to lahko igramo. Vsako tekmo nekaj zamenjamo, vseskozi se nekaj spreminja. 

Po sijajnem začetku sezone je Maribor v zadnjem obdobju malce padel. Zakaj?
Malce smo padli, to drži. Mogoče nam je manjkalo nekaj svežine. Pridejo takšne tekme, kakršno smo imeli proti Muri na Fazaneriji, ko nam ni šlo nič od nog. Ko se začne odbijati žoga nasprotniku v noge... Ko ne gre, ko dobiš gol, ko nasprotnik raste... Tekmo smo analizirali, zavedamo se, da pač pride tudi takšna tekma, ampak nadaljujemo naprej. 

V Mariboru igrate sedem let, to je posebej v slovenskem nogometu dolga doba. Kaj vam je dal Maribor?
Maribor mi je dal vse. Tukaj sem se naučil, kako je trpeti, čakati, igrati v vseh ligah... Kako prenašati pritisk, ker je treba zmagovati. Ko sem bil v Krškem, recimo ni bilo tako, smo zmagali, smo izgubili, ni bilo velikih razlik. V Mariboru je pritisk, v Mariboru so pričakovanja.

Od doma ste odšli pri petnajstih. Zakaj mimo ljubljanskega nogometnega bazena ravno v Maribor? 
Prvi je prišel Maribor. Ko sem že podpisal, so začeli klicati vsi. Prej me niso želeli, kaj naj zdaj? Če bi prišel kdo prej, bi morda šel kam drugam, kdo ve. Ampak če veš, kdo je Zlatko Zahović, potem je vse jasno. Doma so sicer težko sprejeli to odločitev. Mamo je tolažilo to, da nisem tip človeka, ki bi ponočeval. Že takrat sem mislil samo na nogomet, verjetno še preveč. Od petnajstega leta sem od doma, je pa res, da družina igra pomembno vlogo v moji karieri, vseskozi me podpira.

Ob dobrih igrah in spogledovanju z reprezentanco je logičen korak naprej za nogometaša vaše starosti tujina. Kako močno vas mika?
Čakal sem na ta preboj. Ne mudi se mi nikamor. Potrebujem minutažo, samozavest. Če bi želel, bi lahko že šel, ampak bi bilo nesmiselno, ker bi se lahko izgubil in bi se moral vrntii nazaj. Drugače je, če te kdo hoče. Tudi za to bo še čas, ampak grem postopoma. Največja želja je Španija, zaradi sloga nogometa, zaradi Messija in Coutinha, ki sta moja vzornika. 
Dino Hotić
(foto: Nogomania)

KOMENTARJI

9
Prosinecki
19.10.2018, 11:17
prodana duša.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
GlGANTE
19.10.2018, 11:26
Dober igralec, si zasluži vpoklic.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
filerane1978
19.10.2018, 11:32
break a leg haha, ne saj se hecam, dober igralec
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Stand ur ground
19.10.2018, 11:42
Daj Prosinecki ne seri zopet. Lepo je povedal, najprej je prišel Maribor potem šele ostali. Sem navijač Olimpije, vendar sem prepričan, da če bi do njega prvi stopili naši mojstri, bi danes delal nekje kot delavec, fuzbal pa bi igral v rekreativni ligi.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Prosinecki
19.10.2018, 12:00
@Stand obstajajo profesionalci in obstajajo prodane pičkice... profesionalec je naprimer Krona, ki igra za rivala, da na igrišču vedno vse od sebe, a vseeno vedno poudari od kod prihaja in komu pripada njegovo srce - in to spoštujem. Hotić na drugi strani pa je prodana pićkica, ki na Stožicah zabije gol in ga proslavlja tako, da gre izzivat pod tribuno Dragonsov. ne le nogometno zanje, za nekaj tisočakov je prodal še svoje korenine, dostojanstvo in manire. navadna prodana pizda, ki si ne zasluži spoštovanja.
Odgovori Prijavi komentar
0
0
MC
19.10.2018, 21:43
@Prosinecki, ti si res poseben; takik idiotskim nacinom razmisljanja. Ne razumem, kak ne locis med navijastvom in profesionalizmom? Hotić se je pac odlocil, da bo zivel od nogometa, in mu je bil to primarni cilj, kaj naj pri 15 zavrne NkMaribor, ker je njegov blok navijal za Olimpijo? Verjetno bi to nardil, ce bi bli ponudbi enakovredni, tako pa nista bli, zato je razmisljal z glavo, za sebe... Poglej v Anglijo npr., za kolko igralcev recejo, da so v mladih letih navijali oni/druzina za ta in ta klub, igrajo pa cist drugje... Mogoce ce bi vsaj priblizno bil kdaj blizu keremukoli prof. sportu, bi razumel; tako pa mas tako osnovno navijasko logiko-J****m mu mater, ce ni nas... Plus, ce bi vedo kaj o Hotiću, pol bi bil seznanjen, da ni glih gor z Olimpijo rasel...
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Ibrakadabra
20.10.2018, 19:23
Prodana dusa hahaha, zabarcki, vsi vam odhajajo v slovensko-evropski klub, kavbojci :))
Odgovori Prijavi komentar
0
0
Ibrakadabra
20.10.2018, 19:27
Za milivoja so tudi vasi strokovnjaki v ljubljani menili, da ni dovolj dober za vas vele klub, potem je skoraj prehitel Zlatka v repki, moral pa je najprej v nizjeligaske avstrijske klube ;)
Odgovori Prijavi komentar
0
0
kema
22.10.2018, 08:21
Žuti, tokrat si na polno mimo vžgal z obema komentarjema cccc
Odgovori Prijavi komentar
0
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


3

Marseille: Koronavirus je pokopal ugledno nogometno ime

peacemaker1
1.4.2020, 23:39
...pa to je še kar milo rečeno...

1

Imeli so kup okuženih, zdaj pa je v Valencii spet vse normalno

Gonzales
1.4.2020, 23:51
Itak, na mestih kjer se podatkov umrlih ne da poneveriti, ker je vsem na očeh, se stvari "normalizirajo". Imena umrlih za to "boleznijo" pa namerno ne povedo, ker bi ljudje izvedeli da 90% teh ljudi umrlo za nečim čisto drugim kot za korono.

2

Dybala: Ronaldu sem povedal, zakaj ga v Argentini ne marajo

Maestro8
2.4.2020, 3:06
Sovražil ga nisem sicer nikoli, oboževal pa tudi ne. Ga spoštujem kot igralca, se zavedam, da je eden najboljših vseh časov, določene geste so pa res za bruhat ampak takšne geste mi gredo recimo na jetra tudi pri Barcinih igralcih, ne samo pri CR7.

7

Gazzetta: Ibra, bye bye

Maestro8
2.4.2020, 3:08
Ima pa Ronaldo mundial, nekaj časa je bil celo najboljši strelec mundiala vseh časov.

Poudarjeno

Če so prazne tribune edina rešitev, da se reši klube, potem jo je treba vzeti v obzir. To seveda ne bo lepo za navijače, ampak verjamem, da bodo razumeli in to preživeli, če bodo nekaj tekem morali gledati po televiziji. ...več
Kevin Kampl
Po tem golu sem mami dejal, da lahko zdaj ne glede na vse takoj umrem. ...več
Sergio Ramos
V tem trenutku ni odgovorno razmišljati o tem, da se ne bo več igralo. Če se bo pojavila možnost, da končamo sezono, to moramo storiti, v nasprotnem primeru bodo posledice za igralce in tudi druge hudi. ...več
Sekretar FIFPro Jonas-Baer Hoffmann

Anketa

Imenovanje Oliverja Bogatinova za športnega direktorja Maribora je ...


Vseh glasov: 1218
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.