SLO | SRB

Intervju

Goran Boromisa napoveduje vroče poletje v Olimpiji: Za milijon ali dva se Sešlarja, Vidovška ali Ratnika ne da dobiti

Miran Zore 27. marec 2023 2 Komentiraj
Goran Boromisa (foto: Nogomania)
Pogovarjali smo se s športnim direktorjem Olimpije Goranom Boromiso, ki se pripravlja na pestro poletje, med katerim bodo tuji klubi oblegali najboljše igralce, ekipa pa bo lovila skupinski del evropskih pokalov.

Čeprav je star šele 35 let in je za funkcijo športnega direktorja še zelo mlad, je Goran Boromisa kader s precej izkušnjami. Delal je kot trener, aktiven je bil v mlajših selekcijah zagrebškega Dinama, bil je skavt, koordinator in še kaj. Adam Delius ga je lansko leto presenetljivo imenoval za športnega direktorja Olimpije in povlekel, kot se je izkazalo, dobro potezo. Boromisa je namreč "prefiltriral" igralski kader, izdatke zanj nastavil na obvladljivo raven in našel okrepitve, ki so se zelo dobro integrirale v ekipo. Ekipa Olimpije to sezono igra najboljši nogomet v ligi, ima precej prodajnih potencialov in atraktivnega trenerja. 

Na poti do osvojitve naslova prvaka se Boromisa že sooča z izivi, ki se znajo odraziti v naslednji sezoni. Poleti se namreč obetajo prodaje nekaterih izstopajočih nogometašev, pričakovati pa gre tudi nekaj novih obrazov v ekipi, ki vodi v Prvi ligi Telemach. Telefon Gorana Boromise je že zdaj močno obremenjen, športni direktor pa je precej aktiven tudi izven pisarne, saj redno potuje v tujino in si ogleduje potencialne okrepitve. Zgolj 'na besedo' Olimpija igralcev ne kupuje več. 

Januarja se je veliko govorilo in pisalo o prestopih najboljših igralcev Olimpije, ponudb ni manjkalo. Na koncu so vsi ostali v klubu, kako vam je to uspelo?
Igralci so želeli ostati. Uprava pa je naredila vse, da so ostali. Cilj je naslov prvaka. Imeli smo ponudbe, ampak nam ni bilo treba prodati. Vidovšek, Sešlar, Ratnik in Elšnik bi lahko bili prodani, imeli so opcije, ampak smo ostali na naši poti. Jasno mi je, da bomo poleti morali prodati. Ampak želim si šele po Evropi. 

Je igranje v skupinskem delu evropskih pokalov realno dosegljiv cilj?
Je. Pogovarjamo se o tem, razmišljamo. Igranje v Evropi je specifično. Bom ponazoril takole: Za dobro igranje v Evropi nam manjka še en Doffo. V smislu karakterja, agresivnosti, faze obrambe. Vidimo kako igrajo v Evropi klubi kot sta recimo Crvena zvezda in Dinamo, malce drugačen slog je kot v domači ligi. Razmišljamo tudi v tej smeri, gledam recimo tranzicijske igralce. 

Bo za uspeh v Evropi nujno pripeljati novega napadalca, pravo 'devetko'? 
Ja. Zadovoljni smo sicer z Bristrićem, v dobro smer gre. Za Evropo pa potrebujemo dva, tri igralce, ki bodo delali razliko. Mustafa Nukić? Kot prvemu smo dali novo pogodbo. Odloča pa trener. Mustafi želimo vse najboljše, ampak o tem, kdo igra, odloča trener. Igralci se morajo dokazati trenerju.

Kako iščete okrepitve?
Hodim po tekmah. Bristrića sem recimo opazil na reprezentanci. Ujel sem pravi trenutek, ker je Rijeka menjala trenerja. Profilno je to igralec za nas, lahko drži žogo, napada globino, je reprezentant. Krdžalić je moderna 'šestica', ki gradi igro, je produkt Dinamove akademije. Posavec je profil igralca, ki ima rad dribling. Dobili smo tri igralce, s katerimi širimo kader. Imamo analitika Ivana Damjanovića. Prvi filter pri nas je starost igralcev, recimo da iščemo igralce od 19 do 25 let. Pogledamo 10 njihovih tekem na spletnih platformah in nekaj tekem obvezno v živo. Iščemo profil in potem gledamo naprej, iščemo specifike, ki so potrebne za naš slog igre. Odprli smo nov trg - Portugalsko. Ne iščemo le po Balkanu. 

V letošnji sezoni je 'iz anonimnosti' eksplodiral vratar Matevž Vidovšek, danes že reprezentant. Kako dolgo bo še branil za Olimpijo? 
Matevža Vidovška poznam že lep čas. Napredoval je v igri z nogo, ste opazili? Ter Stegen tudi ni toliko stal zaradi obramb, ampak zaradi noge. To danes vratarji morajo imeti Vidovšek je vratar zanajmočnejše lige, nekoč. To je vratar, ki rešuje tekme. Koliko je to vredno na trgu? Dva, tri milijone evrov mora biti. Ponudbe so bile, od Amerike do Italije, ampak tam do milijona, vendar za takšen denar ne gre.

Dragulj Olimpije je Svit Sešlar. Ste kaj razočarani, ker ga selektor ni vpoklical v reprezentanco?
(krajši premislek, op.p.) Bom iskren, malce pa sem. Razumemo v klubu, da odloča selektor, smo pa upali, da bo zraven. To je fant na mestu. Zanj je pozimi gorelo, od Madžarske, Poljske, Avstrije in tako naprej. Ima fantastično tehniko. Nerad slišim očitke, da ni hiter. Kako ni hiter, če je z žogo v nogah hitrejši od igralcev brez nje? Poleti bo spet gorelo, prepričan sem v to. Moram pa tukaj omeniti tudi Marcela Ratnika, ki je moderen tip branilca. Tudi on ima prihodnost v reprezentanci, tudi zanj prihajajo ponudbe. 

Kako realno je, da v klubu ostane kapetan Timi Max Elšnik?
Elšnik je moderen 'box to box' igralec. Kapetan je, reprezentant. Zadnje čase igra 'osmico'. Ponudbe zanj imamo, star bo 25 let. Videli bomo, razmišljamo o njegovi karieri. Elšniku pa kapo dol za vse, kar daje Olimpiji, je brand tega kluba.

Zakaj so igralci v Olimpiji tako napredovali v tako kratkem času?
Igra je enako prodaja igralcev. Super je pri Albertu Rieri, ker igralci igrajo več igralnih položajev. Ta ekipa drugače ne more igrati. To so igralci, ki so dobri na žogi. Prav vsi. Recimo izvzamem lahko Doffa, ki počne druge stvari, ampak tudi on zna. Če bi to ekipo vodil trener, ki bi igral drugače od Alberta Riere, dvomim, da bi šlo.

Goran Boromisa
(foto: Nogomania)

Vsaj toliko kot najboljši igralci je tujim klubom zanimiv trener Albert Riera. Bo ostal?
Glede na njegovo ime, renome … Povsem realni smo lahko v razmišljanju, da ga bo pač težko zadržati. Opravili smo že dva razgovora z njim. Dobro se razumemo, ampak ne želi hiteti. Vesel sem njegovega uspeha, mislim, da je liga z njegovim prihodom ogromno pridobila. Fantastično vodi ekipo. Španci imajo drugačen pogled na nogometno igro. Ima željo, ambicije. Zasluži si višjo raven, verjamem, da mu bo uspelo.

Ne le pogled na igro, Riera je specifičen tudi v komunikaciji ob igrišču, pred kamerami. Nenazadnje je bil kar ostro kaznovan. 
V ta projekt je vložil celega sebe. Je temperamenten, ščiti klub, svoje igralce. Včasih malce pretirava, ampak prihaja iz drugačne nogometne kulture. Verjamem pa, da je popestril vsakdan v slovenski ligi. 

Omenili ste nogometno kulturo. Kako vidite vsakdan v slovenskem nogometu? 
Včasih se prehitro zadovoljite. Nogomet traja ves dan, ne samo osem ur dnevno, življenje v klubu prav tako. Včasih kdo izpostavi problem pritiska. Pa kakšen pritisk, lepo vas prosim, v Olimpiji? To je normalna stvar. Fantje pri sedemnajstih, devetnajstih morajo čutiti nekaj pritiska, obveznosti, to ni več brezskrbna igra kot pri dvanajstih. Poizkušamo popraviti nogometno šolo, delamo, razmišljamo. Ne kupim tega, da doma ni dovolj talenta. Jaz sem Hrvat, pa vem, da je Olimpija vzgojila Oblaka, Šporarja in mnoge druge. Sigurno je talent doma v Ljubljani, samo selekcionirati ga je treba.

Domač talent je bil izstopajoči Jaka Čuber Potočnik, ki blesti v mladinskem pogonu Kolna. Se bo izkazalo, da je bila to velika napaka Olimpije? 
Ne vem, če je to napaka Olimpije, to je zdaj stvar pristojnih, ki morajo razsoditi. Je pa to izjemen nogometni talent. To je kot Benjamin Šeško! Verjemite mi, ponovil bom, potenciala je v Sloveniji dovolj. Najti je treba igralce in z njimi analitično delati.

Za konec, če potegneva črto, je projekt Olimpije stabilen? 
Poplačali smo dolgove. Izplačali smo stare premije, za čas pred prevzemom kluba. Licenca za Evropo ni ogrožena. Vam pa povem, da je težko, ko ti skačejo vsak drugi dan neki dolgovi iz leta 2020 recimo. Vzporedno gradimo ekipo, financiramo projekt, hkrati pa plačujemo stvari za nazaj. Ostalo je samo še nekaj malega, ampak to se bo rešilo. Govorilo se je, da klub nima denarja, da bomo propadli, ampak se to ni zgodilo. Celo prodali nismo nikogar januarja. Mislim, da je Olimpija poslala signal, da je stabilna.

 

KOMENTARJI

2
Valencian
27.3.2023, 13:43
Super članek oziroma intervju, dokler ga un drekec iz Štajerske ne bo posral. Je pa res, da se je treba vprašati, kok "verjet" Boromisi. Upam, da je res urejeno vse z licencami za Evropo, pa potem novo sezono, dejstvo pa je, da bo težko zadržati Riero, Ratnika, Sešlarja, Vidovška, Elšnika in pa Kvesića. Če bodo ta denar preusmeril nekako v poplačilo dolgov + poskusil pripeljat neke advekatne zamenjave, seveda po kvalifikacijah za Evropo + hkrati upat v naslednji sezoni na grozno slab Maribor in Celje je realno prvo mesto spet dosegljivo. Ker letos enostavno pač ni konkurence.
Odgovori Prijavi komentar
5
0
Dragon10
27.3.2023, 14:37
- Odgovor na komentar osebe Valencian Poglej komentar
Dobro napisano, se strinjam s teboj. In tudi vprašanje časa, kdaj se bo tisti retard matejček (br) našel in oblatil članek. Vprašanje na mestu - koliko je za verjet Boromisi in temu vodstvu? Jaz jim ne. Odlična sezona je prej naključje in plod odličnega trenerja, kot odraz kvalitetnega dela. Mislim, da v klubu še zdaleč zadeve niso urejene. Res upam, da z Riero in vsemi omenjenimi nosilci igrajo poizkusijo napasti Evropo, šele nato se lotijo najbrž nujnih prodaj. In upam, da bodo s pridobljenim denarjem pokrpali dolgove. Naslednjo sezono pričakujem zelo močno Celje, Maribor me zaenkrat niti ne prepriča. Sploh če bosta odšla Vipotnik in Tolić.
Odgovori Prijavi komentar
2
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


2

Adam Delius ostro o Albertu Rieri: Čestitam mu, toda ustvarjal je cirkus, ne spoštuje nikogar in ni svetnik

nemeth
30.5.2023, 9:30
"Naj omenim še, da je želel v klub pripeljati tudi svojega 36-letnega brata Sita Riero, a smo ga zavrnili, ker stavimo na mlade moči. " Nepotizem. Samo še otroka naj vzame v klub pa strica pa teto pa vse.

2

URADNO: Lampardov kaos v Chelseaju bo pospravljal Mauricio Pochettino, zdaj je potrjen kot novi trener

nemeth
30.5.2023, 9:28
S Pocchetinom slabše sigurno ne bo, je pa potrebna konkretna prenova ekipe. Havertzu je tudi treba pomahati v slovo. Lampard se je zapisal kot eden najslabših trenerjev, z eno samo zmago na 11 tekmah. :O

1

Ten Hag: Če želimo biti konkurenčni, bo treba investirati, drugače ne gre

DIDI1
30.5.2023, 9:10
Uredništvo,po moje smo končali na tretjem mestu....:)

5

Je to veliki adut Maribora za prestop Žana Vipotnika? V boj se je vključil klub, ki ne bo imel težav z odškodnino

Maestro8
30.5.2023, 9:03
Celtic bi bil za moje pojme boljša opcija, kot Dinamo.. Škotska Premiership je trenutno po koeficientu 9. liga v Evropi, hrvaška HNL pa 19. liga v Evropi trenutno, se pravi igral bi tudi v močnejši ligi, v Evropi praktično vsako sezono..

Poudarjeno

Prepričali smo se, da je Maribor velik klub, ki ima vse, kar je potrebno, da je na vrhu slovenskega nogometa, hkrati pa je lahko konkurenčen tudi na mednarodnem prizorišču. Ta sezona je relativno uspešna, z morebitno zmago v pokalnem finalu jo lahko naredimo še uspešnejšo. ...več
Damir Krznar o Mariboru
Dejali smo, da se bomo pogovorili, a se še vedno. Ne vem, mogoče pa v vodstvu niso zadovoljni z mojim delom. Čakam. Olimpija pa je moj edini klub v Sloveniji, nisem se pogovarjal še z nobenim drugim klubom. Čakam na ponudbo, iz spoštovanja do kluba. Obljubil sem, da bom to storil. ...več
Albert Riera o pogodbi z Olimpijo
Predsednik kluba je bil pred 15 dnevi jasen. Nihče ne dvomi vame. Ne smem vam povedati, kaj mi je rekel. V naslednji sezoni bom še vedno tukaj in boril se bom za ligo prvakov. Ne pozabite, da smo lani premagali Manchester City. Prosim vas za malce več spoštovanja. ...več
Carlo Ancelotti

Anketa

Je Dinamo Zagreb pravi klub za Žana Vipotnika?

Vseh glasov: 2133
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.