Fokus

Debata po zapravljenih kvalifikacijah: Ima Slovenija še neizkoriščene resurse?

Klemen Kos 14. oktober 2019 15 Komentiraj
Matjaž Kek bo imel dve leti časa, da reprezentanco pripravi na kvalifikacijski cikel za SP leta 2022. (foto: pigac.si)
Oktobrska poraza sta pokazala, da bo oživljanje slovenske reprezentance vendarle terjalo dlje časa, kot smo se nadejali. Kaj še lahko stori Matjaž Kek, da bi Slovenija dobila želeno podobo in status?
Kaj storiti in kako se odzvati, ko postane očitno, da še tako velika želja ni dovolj, da bi ustvarili želeni rezultat? Tekma proti Avstriji je pokazala prav to – pristop slovenskih reprezentantov je boljši kot je bil, želja po uspehu in napredovanju je prav tako očitna, a žal se trku s pomanjkanjem kakovosti Slovenija ne more več izogniti. Kvalifikacije za uvrstitev na Euro 2020 so po katastrofalnem nastopu v ligi narodov in dolgi petletni eri Srečka Katanca vdihnile nekaj svežine in dale občutek, da se Slovenija vrača na želeno pot, oktobrski tekmi pa sta ovrgli tiho upanje, da bo Sloveniji to uspelo po bližnjici.

Čeprav je Slovenija padla v primerno skupino, v kateri njene možnosti niso bile v naprej obsojene na neuspeh, je pot do srednjega kakovostnega ranga, do trdožive ekipe s kontinuiteto – kakršna je bila denimo na vrhuncu prvega Kekovega mandata – vseeno še dolga. Ogledali smo si, kakšni so še neizkoriščeni viri slovenske reprezentance in kje so potencialni vzvodi, da bi ekipa nadaljevala razvoj v želeno smer.

Interni resursi: Vpoklicani, a ne igrajo
Matjaž Kek ni trener, ki bi izstopal s fleksibilnostjo, saj se rad zateka k preverjenim in v naprej določenim rešitvam, kar ekipi sicer daje stabilnost, a lahko zavira njen razvoj. Kekova začetna enajsterica in vse bolj rutinske menjave so postale stalnica, čeprav ima Slovenija vendarle nekaj igralcev, ki bi lahko ekipi dali nov pulz. Jaka Bijol po slabi tekmi v Celovcu tako rekoč ne igra več, pa čeprav je igralec, ki bi s svojimi leti in statusom člana pomembnega evropskega kluba moral biti igralec, ki bi predstavljal dolgoročni kapital slovenske reprezentance. Zelo marginalna vloga je namenjena tudi Timu Matavžu, ki se ne glede na to, da redno zabija zadetke v nizozemskem prvenstvu, že dolgo ne premakne s statusa rezerve rezervnega igralca.

Zunanji resursi: Igralci, ki bi lahko vnesli nekaj dinamike

Ali ima Slovenija na voljo igralce, ki bi lahko reprezentanci prinesli svežino oziroma ji dali nekaj, česar trenutno nima? Zelo težko bi od 'zunaj' v tem trenutku v reprezentanco vstopili igralci, ki bi prevzeli vidnejše vloge, ima pa Slovenija le nekaj takšnih, ki bi lahko prinesli vsaj nekaj novega in potencialno zanimivega. Ponuja se Rudi Požeg Vancaš, ki po selitvi v Maribor postaja še bolj celovit in odgovoren nogometaš, v Mariboru igra tudi Nemanja Mitrović, ki je že pri Olimpiji slovel kot branilec z dobrim pregledom nad igro, nihče okoli reprezentance pa ne omenja nekdanjega velikega talenta Harisa Vučkića, ki je trenutno v dobri formi in velja za vezista, ki zna tudi pogledati proti golu – znova nekaj, česar trenutna reprezentanca nima.

Slovenija se mora boriti za vsakega igralca
V Sloveniji so nadstandardni nogometaši redki in prihajajo v kratkih valovih, zato je še toliko bolj pomembno, da se kateri ne izmuzne 'sistemu'. V preteklosti to resnici na ljubo ni predstavljalo prevelikih težav, v precej kratkem obdobju pa sta se zgodila dva primera, ki se zdita gledana z distance precej alarmantna. Dino Hotić je postal član reprezentance, ki je v zadnjem obdobju precej uspešnejša kot slovenska, Kevin Kampl, nogometaš, ki igra v ligi prvakov, je nepogrešljiv člen ene najmočnejših nemških ekip in tip igralca, ki je že dolgo "manjkajoči člen"slovenske reprezentance, pa za Slovenijo ne želi več igrati.

V konkretnih primerih niti ni pomembno, zakaj Hotić in Kampl ne igrata za Slovenijo oziroma kdo ima bolj prav, ker ju ni zraven, kaže pa na to, da se bosta morala Nogometna zveza Slovenije in na koncu koncev tudi širša nogometna javnost v prihodnje boriti za vsakega igralca. Kevin Kampl se je iz reprezentance izključil sam in z neposrečenimi izjavami tudi pogasil zadnje preostale navijaške simpatije, vendarle pa dolgo časa ni bilo niti najmanjšega razloga ali indica, da bi se zgodba z igralcem, ki je hočemo nočemo nogometaš visokega evropskega razreda, končala na takšen način. In to je v prihodnje treba zatreti že v kali.

Borba za vsakega igralca se tiče tudi časa po uradnem koncu kvalifikacijskega cikla, ki bi v smislu reprezentančnih upokojitev lahko prinesel kakšno neprijetno presenečenje.

Tega ne slišimo radi, toda – Slovenija rabi potrpljenje in čas

V nogometu bi marsikdo uspeh želel že včeraj in vselej obstajajo navdihujoče zgodbe o tistih, ki so dejansko prehiteli sami sebe, presegli svoje omejitve in ustvarili uspeh z izhodišči, ob katerih se zdi, da bi tudi Slovenija preprosto morala biti uspešna. Kljub vsemu se je treba zavedati, da je trenutna reprezentanca Slovenije dokaj nova (več kot 50 nastopov imajo le trije igralci - op.a) in da je ne glede na oktobrski razočaranji uspela dvigniti svoj ugled, ki je bil v še vedno precej bližnjem obdobju tako rekoč že na psu. Slovenija prihaja v obdobje, v katerem bo imela časa več kot dovolj, saj se bodo kvalifikacije za uvrstitev na SP v Katarju začele šele čez dve leti. Vmesni čas prinaša novo priložnost v ligi narodov, vmesno evropsko prvenstvo do 21 let v Sloveniji in kar dve leti časa, da skuša selektor Kek izboljšati obstoječo bazo igralcev ter ekipo pripraviti na to, da bo v prihodnje boljša, kot je trenutno.

Ali lahko Slovenija igra "tako kot Avstrija?"

Matjaž Kek je po tekmi proti Avstriji zelo preprosto povedal, kaj si želi od slovenske reprezentance – da bi nekoč igrala tako, kot igra danes Avstrija. Torej hitro, agresivno, preprosto, disciplinirano, udarno in nepopustljivo od prve do  zadnje minute. Ni razloga, da Slovenija navkljub razliki v kakovosti ne bi dosegla avstrijske ravni, velja pa si ogledati nekaj pomembnih avstrijskih lekcij – Avstrijci so tiste, ki ne funkcionirajo, navkljub starim zaslugam hitro prečrtali. Iz avstrijske ekipe na Euru 2016, zadnjem velikem turnirju, na katerem je igrala avstrijska reprezentanca, je ostala le še tretjina igralcev. Pomemben zgled daje tudi paradni avstrijski klub Salzburg, ki je vzgojil, razvil ali pa 'spoliral' vrsto igralcev, ki so dandanes obraz nove avstrijske ekipe – denimo Ulmer, Hinteregger, Ilsanker, Laimer, Lazaro, Schlager, Lainer itd. V Sloveniji žal nimamo paradnega kluba, ki bi reprezentanci zagotavljal konstanten dotok novega talenta, kar je še en neizkoriščen potencial, ki pa sam po sebi odpira novo veliko debatno poglavje.

KOMENTARJI

15
garfild
14.10.2019, 15:25
Dokler bo na NZS-ju stroko vodil Prale in njegova kamarila ne bo nič drugače kot je trenutno. Stroka je osnovna rak rana slo fuzbala ker janez zna to kar se janezek nauči Janezka pa učijo nogometnih veščin razni Praleti. Pozabite na uspeh. Te ljudje tam vedrtijo in oblačijo namesto da bi delali tisto za kar so honorirani. Prav zanima me koliko igralcev iz trenutne reprezentance je šlo na DIF-u čez podoben test skozi katerega gredo smučarji ali kolesarji ( Rogliča so ravno na DIF-u našli da je primeren, idealen, za kolesarja). V današnjem času je fizika osnova vsega te fizike pa zelo manjka v celem slo fuzbalu
Odgovori Prijavi komentar
5
0
Kami
14.10.2019, 15:32
Razlika med Kekovim vodenjem in Katancovim je kot noč in dan.
Odgovori Prijavi komentar
5
1
UNHOLY CULT
14.10.2019, 16:15
prosinecki ti katancev hlapec ali kaj,da tega klovna nepismenega tako zagovarjaš? saj je katanec pokazal kakšn trener je,vsepovsod v tujini je pogorel,kek je doktor za tega klovna.
Odgovori Prijavi komentar
4
0
Baksuz
14.10.2019, 17:17
Rezultati so edino merilo in teh nažalost NI, pa naj si bo Kek, Katanec, Jožko ali Francka na klopi
Odgovori Prijavi komentar
0
0
forza JUVE
15.10.2019, 06:51
To je realna kvaliteta slo fuzbala....ne moreš z glavo skozi zid....že če v 50 letih pridejo spet na kakšno večje tekmovanje bo to uspeh....
Odgovori Prijavi komentar
2
1
Maestro8
15.10.2019, 08:07
- Odgovor na komentar osebe UNHOLY CULT Poglej komentar
Je pa še vedno edini selektor, ki je Slovenijo popeljal na EURO in SP tak da..
Odgovori Prijavi komentar
1
1
carli55
15.10.2019, 13:41
Delati primerjave med Katancem in Kekom je nesmiselno. Katancu je uspelo na račun ZZ in ostalih 10 fanatičnih borcev na igrišču in to je tudi vse kar jenaredil ,kamor koli je šel je pogorel. Kek nas je spravil na SP. Kot trener se je v Reki več kot dokazal zdaj je zgubil te kvalifikacije . Pred njim je spet bil velikiKatanec 5 let nič od nič pa je za vas v močvirju nedotakljiv pa naj bo tako ,če vi tako rečete a dobro veste kaj je prava resnica.
Odgovori Prijavi komentar
1
0
filerane1978
15.10.2019, 13:46
Vsa čast tistim bedakom ki se delite na lj in mb pa katanec vs kek. Vam ni pomoči. Pa kako lahko nekdo sploh primerja katančevo obdobje in kekovo? Čeprav ne gremo na Euro ta reprezentanca vsaj še koga gane ker pri Katancu je šlo vsem že tolk na kurac da so skor pred praznimi tribunami igrali. Če bi tisto sranje lahko imenoval sploh igra. Kar se igralcev tiče so precenjeni in preveč zvezdniški, Iličić igra Šporar se trudi kaj pa delajo Verbič, Kurtič, Zajc pa takšni mi pa ni jasno. A je kdo na tem planetu že pogruntal zakaj Berića obleči v reprezentančni dres? Tip ne zna nič
Odgovori Prijavi komentar
2
0
fredperry
18.10.2019, 00:30
Riba smrdi pri glavi, kot prvo bi mogel kovčke spakirati unikat v svetovnem merilu, povprečni nogometni sodnik, ki vodi NZS. Ne se hecat, nogometne zveze v glavnem vodijo nekdanji športni funkcionarji ali nogometaši, ne pa sodniki, skoraj unikum smo v tem pogledu . Druga zadeva, menedžerji, ne morem se otresti občutka da v reprezentanci igrajo igralci na priporočila določenih menedžerjev in za vzajemno korist, ali selektorjevo ( prej, Kek si tega ne bi dovolil ) ali za koristi NZS. Pa bedasta NZS naj doseže konsenz z Ultrasi, brez njih je ena velika žalost na tribunah, kot bi bil na bolšjaku v nedeljo zjutraj .
Odgovori Prijavi komentar
0
0
fredperry
18.10.2019, 07:24
- Odgovor na komentar osebe UNHOLY CULT Poglej komentar
le zakaj ga zagovarja, kri nije voda bi rekli njegovi rođaki doli.
Odgovori Prijavi komentar
0
0

ODGOVORI NA KOMENTAR

PREKLIČI
OBJAVI

UREDI KOMENTAR

PREKLIČI
Shrani

Zadnji komentarji


10

Veliko dela za Salihamidžića po Destovi košarici: Enega prodaja v Leeds, drugega kupuje v Chelseaju

nananananananana
29.9.2020, 20:21
Top branilca, menjavo za Pavarda in nekoga na mesto Thiaga. Lahko pa tudi krilo, špica...sam ni nuje tam.

4

Barcelonin napadalec je brez oklevanja zaustavil avto, da bi se fotografiral z invalidom

Gonzales
29.9.2020, 20:51
Isti Pray For #Covid spranci ki so s postanjem svoje slike s francosko zastavo v ozadju "pomagali" umrlim parizanom zdaj smetijo s tem, ter se delajo dobre.

17

Manchester United je našel kandidata za položaj na levem boku

žarnica
29.9.2020, 21:56
Od kje uredništvu informacija, da je Shaw izrazil željo po odhodu???

1

Slaba novica za Liverpool: Thiago je pozitiven na COVID-19

Gonzales
29.9.2020, 22:02
Ojoj, pa je šla sezona k vragu, zdaj je na vrsti borba z zivljenjem, drzi se Tiago, #Pray for Paris

Poudarjeno

Za nekoga, ki je toliko storil za Real, je dobil premalo spoštovanja. Za to, kar je Gareth Bale dosegel v Realu, bi morali poljubljati tla, po katerih je hodil. ...več
Jonathan Barnett
Slovo od hrvaške reprezentance je bila najtežja odločitev v moji karieri, vendar pa sem preprosto začutil, da je prišel ta trenutek in da moram sprejeti to odločitev. ...več
Ivan Rakitić
Nikomur ni mar za igralce. Niso stroji, potrebovali bi malce predaha. Ne gre samo za Manchester City, gre za vse klube. Ni v redu, da recimo reprezentanti v štirih dneh odigrajo dve tekmi. Nam so se trije reprezentanti v klub vrnili poškodovani. ...več
Pep Guardiola

Anketa

UEFA ponuja tri kandidate za igralca leta. Koga bi izbrali vi?


Vseh glasov: 1476
Nogomania.com
Vse ostalo je nepomembno.

Portal www.nogomania.com je eden najbolj obiskanih spletnih portalov s športno vsebino pri nas.

Podaja dnevno sveže vsebine s sveta nogometa in je na spletu prisoten že od leta 2000.